Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: ONK 17 V1 - Scotch Imperial Stout - Maarten Heijligers  (gelezen 1065 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline heijligers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.823
  • Land: nl
  • Brouwerij HeijligGerst - HolyBarley Brewery
    • Peels Bierbrouwersgilde
ONK 17 V1 - Scotch Imperial Stout - Maarten Heijligers
« Gepost op: 11-06-2017 13:12 u »
Met dit recept de vrije klasse gewonnen op het ONK 2017 met 92 punten.

https://untappd.com/b/brouwerij-heijliggerst-scotch-imperial-stout-2016-sis-53/1909950

Opmerking keurmeester:
92 punten
"Mooi bier, ondanks hoge alcohol opmerkelijk doordrinkbaar.
Juweeltje voor de liefhebber."

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptScotch Imperial Stout)
KenmerkBrouwsel 53
Brouwdatum3-12-2016
BiertypeStout Imperial Peated
Aantal liters18
Gewenst begin SG1090 (9,4 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement75,0%


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater30,3 liter
Maischdikte2,6 l/kg
Maischwater20,3 liter
Spoelwater9,8 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur135 EBC (Dan A. Morey)
Berekende bitterheid102 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Maris Otter74,8 %5766 gr4 EBC
Pale Chocolate Malt TF5,0 %386 gr600 EBC
Black Swaen Zwartemout4,0 %309 gr1250-1400 EBC
Geroosterde gerst TF3,0 %231 gr1375 EBC
Whiskymout Heavy 35ppm13,2 %1017 gr3 EBC


Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Styrian Golding2,5 %50 gr10 minuten4 EBU
Styrian Golding2,5 %50 gr5 minuten2 EBU
Styrian Golding2,5 %24 gr0 minuten0 EBU
Galena13,2 %75 grFWH93 EBU


Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortSafale US-05
Gist toegevoegd alsGist slurry
Volume starter2000 ml
Beluchtingstijd0 uur
Temperatuur giststarter0C
Opmerkingenvergist op de slurry van de El Dorado IPA


maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
160C30 minuten2,6 l/kg
264C60 minuten2,6 l/kg
368C10 minuten2,6 l/kg
478C5 minuten2,6 l/kg


Opmerkingen11;00 21.5  br   1086


Rendement viel wat tegen, daarom gecorrigeerd met 817 gram suiker.
Vergist op 20, oplopend naar 22 graden tijdens 1 week hoofdvergisting. Daarna drie weken op 14 graden.
In die tijd stond de rest van deze batch op whiskyvatsnippers.



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Wolter

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 841
  • Land: nl
  • Als het bier gesmurft is smurfen we het bier..
    • Amsterdamse Brouw Vereniging de Bierkaai
Re: ONK 17 V1 - Scotch Imperial Stout - Maarten Heijligers
« Reactie #1 Gepost op: 11-06-2017 14:21 u »
Nogmaals gefeliciteerd Maarten. Mooi recept. Ik ga deze zeker een keer als inspiratie gebruiken voor een eigen recept.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.045
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: ONK 17 V1 - Scotch Imperial Stout - Maarten Heijligers
« Reactie #2 Gepost op: 11-06-2017 16:43 u »
Nogmaals van harte gefeliciteerd Maarten.
En bedankt voor het plaatsen van het recept. Je naam is nu opgenomen in de eregalerij van dit forum.


Offline Sjaak_Deventer

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 670
  • Land: nl
Re: ONK 17 V1 - Scotch Imperial Stout - Maarten Heijligers
« Reactie #3 Gepost op: 11-06-2017 17:46 u »
Nogmaals gefeliciteerd Maarten!

Offline Steveroni

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 38
  • Land: nl
  • informatiebron is mijn.nl hobbybrouwen
Re: ONK 17 V1 - Scotch Imperial Stout - Maarten Heijligers
« Reactie #4 Gepost op: 11-07-2017 13:23 u »
Mooi recept! Vraagje: wat betekent FWH bij de laatste hopgift?

Offline tdp

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.681
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: ONK 17 V1 - Scotch Imperial Stout - Maarten Heijligers
« Reactie #5 Gepost op: 11-07-2017 13:52 u »
Mooi recept! Vraagje: wat betekent FWH bij de laatste hopgift?

First Wort Hop -> hop die je direct na/tijdens het filteren toevoegt, voor het koken nog.

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.959
  • Land: nl
Re: ONK 17 V1 - Scotch Imperial Stout - Maarten Heijligers
« Reactie #6 Gepost op: 11-07-2017 14:10 u »
First Wort Hop -> hop die je direct na/tijdens het filteren toevoegt, voor het koken nog.

Dan zou ik die vermelden vr de eerste Styrian Golding.

Hopbier

Offline heijligers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.823
  • Land: nl
  • Brouwerij HeijligGerst - HolyBarley Brewery
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: ONK 17 V1 - Scotch Imperial Stout - Maarten Heijligers
« Reactie #7 Gepost op: 11-07-2017 17:16 u »
Dan zou ik die vermelden vr de eerste Styrian Golding.

Hopbier
Dat zou kunnen, maar zo staat het in het BrouwVisie recept

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.959
  • Land: nl
Re: ONK 17 V1 - Scotch Imperial Stout - Maarten Heijligers
« Reactie #8 Gepost op: 11-07-2017 17:33 u »
Dat zou kunnen, maar zo staat het in het BrouwVisie recept

Ik had het kunnen bedenken ;)

HHopbier

Tags: