Pagina's:
Actions
  • #1 door Stefan013 Gepost op 10 Jun 2017
  • Goedemiddag!

    Laatst onderstaand recept gebrouwen, en de begin en eind SG precies zoals aangegeven. Het brouwzaalrendement staat zoals ingesteld op 70% Als ik dan mijn brouwzaalrendement bereken dan kom ik toch echt een stuk lager uit. Wat gaat er fout?

    Aantal Liters (10) x Plato (14.7) / Gestorte mout (2.9) = 50,7%




    Hoe post ik trouwens het recept zoals ik hier vaak op het forum zie?
  • #2 door Brouwers Gepost op 10 Jun 2017
  • Je berekend brouwzaalrendement op de klassieke manier, hier wordt het het rendement bepaald obv het aantal kilo mout. Brouwsoftware zials BrouwHulp en BrouwVisie gaan uit van de hoeveelheid extraheerbeere suikers uit de mout. Afhankelijk van het type varieerd dat nogal, maar pils mout zit normaal rond de 80% bv.
  • #3 door Stefan013 Gepost op 10 Jun 2017
  • Oke! Ik kom namelijk met dit recept wel precies uit om het begin en eind sg. Ik heb uren zitten zoeken op het forum maar kan BrouwHulp ook zelf het rendement uitrekenen? 70% zoals hierboven heb ik zelf als schatting ingevuld.
  • #4 door Brouwers Gepost op 10 Jun 2017
  • Blijft altijd een schatting die afhankelijk is van de brouw instalatie, brouwkwaliteiten, zwaarte van het bier etc... Maar door rekening te houden met het extract gehalte van de mout is het rendement niet meer afhankelijk van de producent en productiejaar, mits het natuurlijk netjes is bijgehouden in BrouwHulp. Let wel dat dit hooguit een paar procent variatie in je rendement. Ik houd het zelf eigenlijk niet bij over de jaren.

    Hoe dan ook, door je rendement en verliezen goed bij te houden zal je beter in kunnen schatten wat je begin sg en volume zijn. Ik zou voor het volgende brouwsel daarom uitgaan van 70% rendement en kijken hoe ver dit klopt.
  • #5 door Knobby Gepost op 11 Jun 2017
  • Oke! Ik kom namelijk met dit recept wel precies uit om het begin en eind sg. Ik heb uren zitten zoeken op het forum maar kan BrouwHulp ook zelf het rendement uitrekenen? 70% zoals hierboven heb ik zelf als schatting ingevuld.
    Door in het tabblad 'metingen op de brouwdag' de verschillende volumes en sg in te vullen kan BrouwHulp je rendement uitrekenen.
  • #6 door Stefan013 Gepost op 11 Jun 2017
  • Door in het tabblad 'metingen op de brouwdag' de verschillende volumes en sg in te vullen kan BrouwHulp je rendement uitrekenen.

    Dankje!
  • #7 door brouwerwaldonk Gepost op 11 Jun 2017
  • door in het tabblad 'metingen op de brouwdag' de verschillende volumes en sg in te vullen kan BrouwHulp je rendement uitrekenen.
    Kan je eens een afbeelding maken van de tabbladen zodat ik dat tabblad kan vinden.
  • #8 door Mario72 Gepost op 11 Jun 2017
  • #9 door brouwerwaldonk Gepost op 11 Jun 2017
  • Ik weet niet waarom, maar hier zie ik enkel volgende tabbladen
    Recept/Maischen en water/Notities.

    Metingen op de brouwdag/ vergisting/afvullen, proeven staan er gewoon niet bij hoe komt dat?
  • #10 door Mario72 Gepost op 11 Jun 2017
  • Geen idee. Misschien eens proberen om BrouwHulp opnieuw te installeren.
  • #11 door mbroek Gepost op 11 Jun 2017
  • Ik weet niet waarom, maar hier zie ik enkel volgende tabbladen
    Recept/Maischen en water/Notities.

    Metingen op de brouwdag/ vergisting/afvullen, proeven staan er gewoon niet bij hoe komt dat?

    Je zit links bij de tab recepten te kijken, dan zijn die tabs er niet. Links Brouwsels kiezen en dan zijn alle tabs er wel. Een recept kun je van recepten naar brouwsels kopiëren.
  • #12 door brouwerwaldonk Gepost op 11 Jun 2017
  • Als ik links brouwsels kies heb ik helemaal geen enkel tabblad dus enkel een leeg veld.
    ik begin stilaan te begrijpen waarom hier niets werkt zoals het hoort, gewoon hopeloos.
  • #13 door Sander van Dijk Gepost op 11 Jun 2017
  • Als ik links brouwsels kies heb ik helemaal geen enkel tabblad dus enkel een leeg veld.
    ik begin stilaan te begrijpen waarom hier niets werkt zoals het hoort, gewoon hopeloos.
    In de meeste gevallen is de gebruiker de schuldige en niet de software...
  • #14 door Mario72 Gepost op 11 Jun 2017
  • Als ik links brouwsels kies heb ik helemaal geen enkel tabblad dus enkel een leeg veld.
    En als je dan onderaan je eerste recept gaat toevoegen. Komen de tabbladen er dan ook niet?
  • #15 door brouwerwaldonk Gepost op 11 Jun 2017
  • We komen al een stapje dichter
    Hoewel ik ooit al een recept waldonk had gemaakt was bij het selecteren brouwsel waldonk alles nog blank.
    Ik heb dan ingevoerd ik wil een
    begin sg van 1051
    ingrediënten ingevoerd
    88,9% pilsmout
    11,1% munich
    Dan wordt dan 9,83 kg pilsmout en 1,23 kg munich
    ik heb in dit tabblad het brouwzaalrendement op 100% gezet maar dat wijzigt niets aan de hoeveelheden
    als ik een echt brouwsel maak dan gebruik ik
    voor een begin sg 1051 en met die %
    8 kg pilsmout en 1 kg munich

    Wel een groot verschil hé
  • #16 door hansHalberstadt Gepost op 11 Jun 2017
  • Met 2.9 kg mout en 10 liter wort voor koken van 14.7 plato (1555 g suiker per 10 liter) kom ik op een brouwzaalrendement van 1555/2900=53.6%

    Verderop in de software berekeningen zie ik bv 25 liter bij SG=1052. 12.88 plato, maar dit is blijkbaar niet van Stefan013. (1362 g suiker equivalent) vraag is dan hoeveel mout je hebt gebruikt en wat je SG was in je kookketel aan het einde van het koken en je volume in de kookketel (verrekend naar 20 ºC dus 96% van je gemeten volume bij koken)

    De 70% die er staat klopt in ieder geval niet met de opgegeven hoeveelheden en plato waarde. 
  • #17 door brouwerwaldonk Gepost op 11 Jun 2017
  • Hans, Ik maak nooit 10 liter bier, mijn opgegeven hoeveelheden is voor 60 L wort om 45 L te bekomen na het koken.
  • #18 door hansHalberstadt Gepost op 11 Jun 2017
  • Goedemiddag!

    Laatst onderstaand recept gebrouwen, en de begin en eind SG precies zoals aangegeven. Het brouwzaalrendement staat zoals ingesteld op 70% Als ik dan mijn brouwzaalrendement bereken dan kom ik toch echt een stuk lager uit. Wat gaat er fout?

    Aantal Liters (10) x Plato (14.7) / Gestorte mout (2.9) = 50,7%




    Hoe post ik trouwens het recept zoals ik hier vaak op het forum zie?

    Blijkbaar doe de software iets anders dan wat jij denkt. Wat stelt het hokje 'volume10L' voor ik neem aan biervolume en geen volume in je kookketel. Mogelijk zit daar het probleem al.
  • #19 door hansHalberstadt Gepost op 11 Jun 2017
  • Hans, Ik maak nooit 10 liter bier, hier is dat 45L.
    ok. klopt jouw berekende brouwzaalrendement dan wel met de software? hoeveel mout heb je gebruikt en wat was het volume en SG in je kookketel? en bij welke temperatuur is dat volume gemeten? (100 ºC= 4% te veel volume ) sommigen maken denk ik de fout om het brouwzaalrendement te berekenen na hopfilteren en dan heb je nog extra verlies meegenomen wat niet bij het brouwzaalrendement hoort.
  • #20 door Serge VL Gepost op 11 Jun 2017
  • blijkbaar doe de software iets anders dan wat jij denkt. wat stelt het hokje 'volume10L' voor ik neem aan biervolume en geen volume in je kookketel. mogelijk zit daar het probleem al.
    Neen dat is wel degelijk het volume in je kook ketel bij BrouwHulp, het verlies in de kook ketel is wordt niet rekening gebracht in dat getal.
  • #21 door Sander van Dijk Gepost op 11 Jun 2017
  • Het volume in het tabblad recept is het volume na het koelen in de kookketel. Verder is het belangrijk alle parameters van je brouwinstallatie goed in te vullen, zoals bijvoorbeeld het filterkuipverlies.
  • #22 door hansHalberstadt Gepost op 11 Jun 2017
  • Neen dat is wel degelijk het volume in je kook ketel bij BrouwHulp, het verlies in de kook ketel is wordt niet rekening gebracht in dat getal.


    het gaat om de combinatie  volume en SG (plato).

    ik neem aan dat het SG hierboven het begin SG is ? dat klopt wel met de opgegeven 14.7 plato, maar is natuurlijk niet het SG wat geldt in de kookketel op het moment dat de 10 liter in de ketel zit?
  • #23 door Mario72 Gepost op 11 Jun 2017
  • ik neem aan dat het SG hierboven het begin SG is ? dat klopt wel met de opgegeven 14.7 plato, maar is natuurlijk niet het SG wat geldt in de kookketel op het moment dat de 10 liter in de ketel zit?
    Dit is inderdaad de theoretische begin SG. Het behaalde SG vul je in in het tabblad van je metingen.
  • #24 door brouwerwaldonk Gepost op 11 Jun 2017
  • blijkbaar doe de software iets anders dan wat jij denkt. wat stelt het hokje 'volume10L' voor ik neem aan biervolume en geen volume in je kookketel. mogelijk zit daar het probleem al.
    Dat volume stond op 65L. Ik was van mening dat daar de hoeveelheid water moet staan waarmee je begint, blijkbaar niet dus.
    Als ik het wijzig naar aantal liter wat ik normaal heb bij begin koken dus 60 L dan stijgt mijn begin SG.
    Dat begin SS is dat dan niet waarmee je begint aan de gisting.
  • #25 door Sander van Dijk Gepost op 11 Jun 2017
  • Hoe post ik trouwens het recept zoals ik hier vaak op het forum zie?


    Met de onderstaande knop zet je de tabel op je 'klembord' en daarna gewoon in een forumbericht plakken.

Pagina's:
Actions