Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: 3 gesprongen flesjes  (gelezen 2599 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Online Sjoerd

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 93
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
3 gesprongen flesjes
« Gepost op: 07-06-2017 22:03 u »
Besten,

Onlangs 75 flesjes tripel gebrouwen met 10% tarwemout, 10% carabelge en weayst 1388. 6 dagen gegist, 16 dagen gelagerd, 9 gr bottelsuiker per liter. Bij het bottelen maakte hij al veel schuim. Als ik een flesje open en inschenk maakt ie heel veel schuim, veel meer dan ik gewend ben. Allemaal niet erg, wel mooi zelfs, heeft een Duvel ook, dus ik dacht/denk dat het vooral aan de gist ligt. Echter springt cq ontploft om de paar weken een flesje. Nu al 3. Vraag is nu of ik dit risico bij veel meer flesjes heb omdat schijnbaar de druk hoger is dan normaal, of heb ik gewoon pech dat ik er een paar zwakkere flessen in heb zitten die de net wat hogere druk niet aan kunnen. Verder de vraag waarom die druk zo hoog is, ik heb in mijn beleving niets bijzonders gedaan. Daarbij smaakt ie super goed, dus mi ook geen infectie. Ik hoor graag!

Groet Sjoerd

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Juindorper

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 303
  • Land: nl
Re: 3 gesprongen flesjes
« Reactie #1 Gepost op: 07-06-2017 22:26 u »
Zwakke flesjes breken in een paar stukken. Meestal scheurt dan de bodem er onder uit.
Als ze echt ontploffen is de koolzuurdruk te hoog opgelopen.

Offline beermenke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 619
  • Land: nl
  • Brouwerij De Sjravelaer
Re: 3 gesprongen flesjes
« Reactie #2 Gepost op: 07-06-2017 22:41 u »
9 g bottelsuiker lijkt mij aan de hoge kant
Ik bottel met max 7 g en altijd voldoende druk en schuim

Online JanEric

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 358
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 3 gesprongen flesjes
« Reactie #3 Gepost op: 07-06-2017 23:10 u »
Was het bier wel uitvergist? Wat versta je onder lageren?

Offline Marcel_k

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 238
  • Land: nl
  • brouwt met Bulldog Beerbrewer 25
    • Twitter
Re: 3 gesprongen flesjes
« Reactie #4 Gepost op: 07-06-2017 23:39 u »
Was het bier wel uitvergist? Wat versta je onder lageren?
En wat was je eind SG?

Online Sjoerd

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 93
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 3 gesprongen flesjes
« Reactie #5 Gepost op: 08-06-2017 06:57 u »
Eind SG 1016, begin SG 1078, ik dacht na totaal 22 dagen voor bottelen toch wel uitvergist.

Online TeVeHa

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 23
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 3 gesprongen flesjes
« Reactie #6 Gepost op: 08-06-2017 08:24 u »
Ik houd ook van een goed schuimend bier en bottelde een tijdje met 9 gr/l maar ik ben 'moeten' zakken naar 7 g/l wegens 'teveel', hoe voeg jij de bottelsuiker toe als ik vragen mag?
mvg

Offline hans_nwk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 772
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 3 gesprongen flesjes
« Reactie #7 Gepost op: 08-06-2017 08:43 u »
9 g/l is aan de bovenkant van wat gebruikt wordt maar niet uitzonderlijk.
Ik zie zo gauw twee mogelijkheden:
- Bier was niet helemaal uitgegist
- Er is een bottelemmer gebruikt en de suiker is niet goed gemengd waardoor sommige flessen teveel en andere te weinig hebben gekregen.

Groet,
Hans

Offline brouwerwaldonk

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 168
  • Land: be
  • VAW is mijn informatiebron
Re: 3 gesprongen flesjes
« Reactie #8 Gepost op: 08-06-2017 08:47 u »
Bij het bottelen maakte hij al veel schuim.
Als uw bier tijdens het bottelen al veel schuim maakt kan je er zeker van zijn dat nog aan het gisten is. Dit samen met te veel bottelsuiker maakt dat de druk in de fles na de hergisting op fles blijft stijgen tot de fles barst.
Je kan eventueel de kroonkurken heel voorzichtig een heel klein beetje lichten. Vˇˇr er schuim uit de fles komt de kroonkurk terug loslaten zodat de kroonkurk terug op zijn plaats komt en afsluit. Door het lichten zal een deel van de overdruk kunnen ontsnappen.   

Dit samen met wat hierboven is aangegeven bottelsuiker niet goed vermengt met alle bier.

Offline hans_nwk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 772
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 3 gesprongen flesjes
« Reactie #9 Gepost op: 08-06-2017 10:50 u »
Met herlezen zie ik dat je 6 dagen hebt gegist en 16 dagen gelagerd.
Als dit lageren op lage temperatuur is gebeurd heeft dat twee gevolgen:
- er blijft meer CO2 in oplossing waardoor je minder suiker nodig hebt.
- als het na 6 dagen de vergisting niet klaar is valt deze stil bij een temperatuurverlaging.

Groet,
Hans

Offline brouwerwaldonk

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 168
  • Land: be
  • VAW is mijn informatiebron
Re: 3 gesprongen flesjes
« Reactie #10 Gepost op: 08-06-2017 11:09 u »
- als het na 6 dagen de vergisting niet klaar is valt deze stil bij een temperatuurverlaging.
Dat is niet altijd zo Hans.
Ik maak enkel bier in de koude wintermaanden. Mijn ge´soleerde en verwarmde gistkast staat in een koele kelder waar het dan tussen 5 Ó 8 ░C is.
Ik laat de gisting een dag of 6 zijn gang gaan bij 22░C, de temperatuur wordt constant gemeten in het midden van het gistvat, zie wit geel zwart draadje wat in het buisje zit.



Na 6 dagen neem ik een staal en meet de densiteit. Meestal is dat tussen 1010 en 1012.
Dan hevel ik over naar mandflessen van 20L die op de koude keldervloer staan.
De koude lagering duurt 2 weken waarna ik terug een meting doe en heel soms is er nog 1 of 2 puntjes afgegaan, ondanks de koude temperatuur in de kelder niet hoger dan 8░C.
Is er nog vergistbare suiker aanwezig in het jonge bier dan doet de gist langzaam zijn werk voort.
Zie het relaas van gesprongen flessen, daar was volgens mijn bescheiden mening de gisting nog niet gedaan op het moment van bottelen, met de gekende gevolgen. 

Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 833
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: 3 gesprongen flesjes
« Reactie #11 Gepost op: 08-06-2017 11:18 u »
Had in het begin ook last van niet uitgegist bier.
Vanaf toen gooi ik zodra de gisting bijna over is de temperatuur naar 21 a 22 graden.

Offline hans_nwk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 772
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 3 gesprongen flesjes
« Reactie #12 Gepost op: 08-06-2017 11:32 u »
Dat is niet altijd zo Hans.
Niet altijd maar de gisting zal in elk geval veel langzamer gaan zodat je denkt dat deze is stilgevallen en bij veel gisten kan hij helemaal stokken door een temperatuurverlaging.
Zeker als de temperatuurverlaging met een schok gebeurt.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.439
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: 3 gesprongen flesjes
« Reactie #13 Gepost op: 08-06-2017 11:46 u »
Vergeet niet dat slechts 3 SG punten daling het equivalent is van je complete hoeveelheid bottelsuiker. en dat terwijl je meestal niet op 3 Sg punten nauwkeurig je eind SG kunt voorstellen. Betekent dus dat je echt moet wachten met koude lagering en bottelen tot er geen activiteit meer is.
 

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.439
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: 3 gesprongen flesjes
« Reactie #14 Gepost op: 08-06-2017 11:47 u »

leuk idee zo'n doorzichtig deksel. zo kun je prima de gisting volgen.

Offline Jeukstaardt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 809
  • Land: nl
  • Bij twijfel, meer hop!
Re: 3 gesprongen flesjes
« Reactie #15 Gepost op: 08-06-2017 15:00 u »
Een infectie met bijvoorbeed een wilde gist is ook niet helemaal uit te sluiten. Waar en of je die hebt opgelopen is lastig vast te stellen vrees ik. Heb je al eens gekeken wat het SG is van je gebottelde bier na een paar weken in de fles. Als dat echt beduidend lager is dan je eind SG voor het bottelen belooft dat niet veel goeds.

Offline JaMo

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 53
  • Land: nl
  • Brouw met je ziel en zaligheid!
Re: 3 gesprongen flesjes
« Reactie #16 Gepost op: 08-06-2017 18:18 u »
Na de hoofdgisting hevel ik over naar een mandfles en gooi ik, net zoals Haagse Wouter zegt, de temperatuur naar 22 graden. Dit laat ik dan ongeveer een week staan. Daarna hevel ik nog eenmaal over.
Het is inderdaad wel raadzaam om ervoor te zorgen dat de suiker goed vermengd is met het bier.

Offline Bart J

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 70
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 3 gesprongen flesjes
« Reactie #17 Gepost op: 08-06-2017 20:15 u »
Mijn vorige brouwsel heeft precies hetzelfde. Na een aantal weken toen de temperatuur steeg klapte er een paar flessen, ik heb de kurk gelicht maar dit was niet voldoende. Dus alle flessen leeg gemaakt in een emmer met waterslot en deze stond toen gewoon te pruttelen. sommige flessen klapte open in mijn hand, dus wellicht wenselijk om in ieder geval een veiligheidsbril op te zetten.

Offline braaf

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 371
  • Land: nl
  • na 1 keer brouwen helemaal verslingerd
Re: 3 gesprongen flesjes
« Reactie #18 Gepost op: 08-06-2017 22:04 u »
Te vroeg gebotteld.
Deze gist heeft minimaal 2 weken nodig om volledig uit te gisten.
Maar dan wel bij  een graad of 20.

Online JanEric

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 358
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 3 gesprongen flesjes
« Reactie #19 Gepost op: 08-06-2017 22:16 u »
Te vroeg gebotteld.
Deze gist heeft minimaal 2 weken nodig om volledig uit te gisten.
Maar dan wel bij  een graad of 20.
Welke gist? Sjoerd heeft volgens mij nergens geschreven over de gebruikte gist.

Offline braaf

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 371
  • Land: nl
  • na 1 keer brouwen helemaal verslingerd
Re: 3 gesprongen flesjes
« Reactie #20 Gepost op: 08-06-2017 22:18 u »
Welke gist? Ts heeft volgens mij nergens geschreven over de gebruikte gist
Jazeker wel, weayst 1388

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.377
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: 3 gesprongen flesjes
« Reactie #21 Gepost op: 08-06-2017 22:18 u »
Als uw bier tijdens het bottelen al veel schuim maakt kan je er zeker van zijn dat nog aan het gisten is.

Dat hoeft niet altijd het geval te zijn. Kan ook zijn dat je bier nog veel koolzuur heeft door een koude lagering en dat de flessen relatief warm zijn.

Online Sjoerd

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 93
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 3 gesprongen flesjes
« Reactie #22 Gepost op: 08-06-2017 22:24 u »
Dank allemaal voor jullie reacties, ik heb gegist bij 21 graden en gelagerd bij 15 graden. Ik doe de suiker met een afgemeten lepeltje van exact 3 gram in 33 cl flesjes. Het is me uit de reacties inmiddels duidelijk dat ik te vroeg gebotteld heb. Dat zit hem wat mij betreft wel echt in deze gist, want ik heb het al tig keer zo gedaan en dit probleem nog niet eerder gehad. Ik heb er net een koud gezet, ik zal morgen de SG eens meten.

Groet Sjoerd

Online Sjoerd

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 93
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 3 gesprongen flesjes
« Reactie #23 Gepost op: 08-06-2017 22:25 u »
Ik had ook nog niet eerder schuimende flesjes gehad bij het bottelen

Offline braaf

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 371
  • Land: nl
  • na 1 keer brouwen helemaal verslingerd
Re: 3 gesprongen flesjes
« Reactie #24 Gepost op: 08-06-2017 22:25 u »
Dank allemaal voor jullie reacties, ik heb gegist bij 21 graden en gelagerd bij 15 graden. Ik doe de suiker met een afgemeten lepeltje van exact 3 gram in 33 cl flesjes. Het is me uit de reacties inmiddels duidelijk dat ik te vroeg gebotteld heb. Dat zit hem wat mij betreft wel echt in deze gist, want ik heb het al tig keer zo gedaan en dit probleem nog niet eerder gehad. Ik heb er net een koud gezet, ik zal morgen de SG eens meten.

Groet Sjoerd
Klopt Sjoerd, deze gist gaat heel lang door.
Ik weet het uit eigen ervaring.

Offline braaf

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 371
  • Land: nl
  • na 1 keer brouwen helemaal verslingerd
3 gesprongen flesjes
« Reactie #25 Gepost op: 08-06-2017 22:27 u »
Wat je kan proberen is met een bieropener de kroon ietsje oplichten om wat koolzuur te laten ontsnappen. Daarna opnieuw even aandrukken met het kroonkurken apparaat

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.377
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: 3 gesprongen flesjes
« Reactie #26 Gepost op: 08-06-2017 22:54 u »
Dank allemaal voor jullie reacties, ik heb gegist bij 21 graden en gelagerd bij 15 graden. Ik doe de suiker met een afgemeten lepeltje van exact 3 gram in 33 cl flesjes. Het is me uit de reacties inmiddels duidelijk dat ik te vroeg gebotteld heb. Dat zit hem wat mij betreft wel echt in deze gist, want ik heb het al tig keer zo gedaan en dit probleem nog niet eerder gehad. Ik heb er net een koud gezet, ik zal morgen de SG eens meten.

Naast het mogelijk niet geheel uitgisten is 9 gram bottelsuiker per liter veel. Al eerder is dat in dit topic opgemerkt. De meeste bieren hebben niet zo veel koolzuur.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.439
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: 3 gesprongen flesjes
« Reactie #27 Gepost op: 08-06-2017 23:32 u »
Gaat de SG afname van deze gist aan het eind heel langzaam toevallig? Dan zou je kunnen denken dat de zaak is uitgegist, maar in feite gaat hij langzaam maar stug door in je flesjes met voor elke 3 punten SG afname 0.5% extra koolzuur (1 atmosfeer per SG punt zakken bij 20 ║C erbij in je flesjes als je te vroeg bottelt).

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.439
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: 3 gesprongen flesjes
« Reactie #28 Gepost op: 08-06-2017 23:34 u »
Naast het mogelijk niet geheel uitgisten is 9 gram bottelsuiker per liter veel. Al eerder is dat in dit topic opgemerkt. De meeste bieren hebben niet zo veel koolzuur.
9 gram is wel veel, maar levert slechts 9/7=30% meer druk op in je flesjes. Als de zaak gaat exploderen praat je over een factor 2. Dus moet er meer aan de hand zijn dan alleen te veel bottelsuiker.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.377
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: 3 gesprongen flesjes
« Reactie #29 Gepost op: 08-06-2017 23:45 u »
Gaat de SG afname van deze gist aan het eind heel langzaam toevallig? Dan zou je kunnen denken dat de zaak is uitgegist, maar in feite gaat hij langzaam maar stug door in je flesjes met voor elke 3 punten SG afname 0.5% extra koolzuur (1 atmosfeer per SG punt zakken bij 20 ║C erbij in je flesjes als je te vroeg bottelt).

Om te zorgen dat je een vlotte vergisting hebt en ook een vlotte nagisting adviseer ik steeds om te zorgen voor het enten van voldoende vitale gist. Door het sneller uitgisten van je bier loop je minder risico op het niet goed uitgegist zijn bij het bottelen van het bier.

9 gram is wel veel, maar levert slechts 9/7=30% meer druk op in je flesjes. Als de zaak gaat exploderen praat je over een factor 2. Dus moet er meer aan de hand zijn dan alleen te veel bottelsuiker.
Ik sluit in mijn reactie niet uit dat het bier te vroeg gebotteld is. Maar buiten dat is 9 g bottelsuiker per liter veel. Het is sowieso beter minder bottelsuiker te gebruiken.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.439
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: 3 gesprongen flesjes
« Reactie #30 Gepost op: 08-06-2017 23:50 u »
Om te zorgen dat je een vlotte vergisting hebt en ook een vlotte nagisting adviseer ik steeds om te zorgen voor het enten van voldoende vitale gist. Door het sneller uitgisten van je bier loop je minder risico op het niet goed uitgegist zijn bij het bottelen van het bier.
Ik sluit in mijn reactie niet uit dat het bier te vroeg gebotteld is. Maar buiten dat is 9 g bottelsuiker per liter veel. Het is sowieso beter minder bottelsuiker te gebruiken.
Mee eens. In het verleden vaak slepende gistingen gehad die wel 3 of 4 weken duurden. Hoewel de smaak soms toch verrassend was (gepijnigde gist levert blijkbaar soms wel een mooi smaakprofiel) voeg ik nu meer gist toe en heb nu gistingen van hooguit een week. Maar kan misschien wel zijn dat sommige gistrassen alsnog wat langere gisting geven met staartje aan het eind. Daar heb ik niet genoeg ervaring mee.

Online Sjoerd

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 93
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 3 gesprongen flesjes
« Reactie #31 Gepost op: 09-06-2017 18:51 u »
De starter was een 3 dagen getrapte, gist was super vitaal en veel gist,sterker nog, nog niet eerder zo'n goede starter gehad met 1214 of 1762. Dus sorry heren, dat was hem niet. Heb net even gemeten en schrik niet, een SG van 1009! Een vergistingsgraad van 88% met de 1388. Is volgens mij toch aardig hoog voor deze gist. 10% suiker toegevoegd tijdens koken. Dus schiet mij maar lek met alle theorieŰn.. Enfin, een wonder dat er pas 3 flesjes geklapt zijn!

Offline Robert1968

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 757
  • Land: nl
Re: 3 gesprongen flesjes
« Reactie #32 Gepost op: 09-06-2017 19:30 u »
Het is aan te raden je te verdiepen in de gist die je gaat gebruiken. De 1388 is beruchte langzame en verstokte vergister (Google maar eens).
Bij mijn laatste brouwsel met deze gist duurde het 2,5 week voordat de hoofdgisting voorbij was. Een beetje moutextractoplossing toevoegen tijdens de vergisting versnelde het. SVG uiteindelijk 91,3%.

Ik zie op het forum regelmatig berichten langskomen van spuitende en gesprongen flessen. Beheers je drang tot (te) snel bottelen of lageren (ik had het ook in het verleden ;D). Kans op overdruk is groter en je bier is daarmee echt niet sneller op dronk.

In jouw geval, te snel gekoeld waardoor de gist helemaal niets meer doet, totdat de temperatuur na bottelen weer omhoog gaat.

Online Sjoerd

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 93
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 3 gesprongen flesjes
« Reactie #33 Gepost op: 09-06-2017 21:57 u »
Dat zal hem zijn, ga ik me de volgende keer aan houden, want ondanks deze eigenschap krijg je er wel een erg lekkere tripel mee!

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.157
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: 3 gesprongen flesjes
« Reactie #34 Gepost op: 09-06-2017 23:06 u »
de starter was een 3 dagen getrapte, gist was super vitaal en veel gist,sterker nog, nog niet eerder zo'n goede starter gehad met 1214 of 1762. Dus sorry heren, dat was hem niet. Heb net even gemeten en schrik niet, een SG van 1009! Een vergistingsgraad van 88% met de 1388. Is volgens mij toch aardig hoog voor deze gist. 10% suiker toegevoegd tijdens koken. Dus schiet mij maar lek met alle theorien.. Enfin, een wonder dat er pas 3 flesjes geklapt zijn!

Tja starters ...

Je kan de cellen niet vragen of ze zich goed voelen.
Wij denken vaak van wel, want het ziet er goed uit.
Maar wij zijn geen gistcellen en onze ogen zien de kwaliteit van gist niet.

Heftigheid van een starter zegt niks over de vergisting die je er mee krijgt.

Eigenlijk pleit ik voor korrelgisten. Dan weet je zeker wat je doet. Altijd consistent.

Vloeibaar blijkt telkens weer een loterij. Voor mij niet meer.

Online bierfan

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 761
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 3 gesprongen flesjes
« Reactie #35 Gepost op: 10-06-2017 00:31 u »
Korrel is inderdaad ideaal. Er zijn er alleen te weinig.
Wat voor korrelgist zou jij gebruiken voor een duvel?

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.439
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: 3 gesprongen flesjes
« Reactie #36 Gepost op: 10-06-2017 09:12 u »
Bij korrelgist ben je afhankelijk van de kwaliteit en als er om wat voor reden dan ook te weinig actieve cellen in het pakje zitten zie je dat pas tijdens de hoofdgisting en heb je alsnog een probleem. Ik heb al vaak genoeg berichten op het forum gezien over het niet of te laat op gang komen van gistingen met korrelgist. Als ik korrelgist zou gebruiken dan zou ik een week vantevoren een reageerbuisje met wort en geadviseerde hoeveelheid korrelgist eerst uittesten zodat ik zeker weet dat de gist doet wat ze beloven.

Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 833
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: 3 gesprongen flesjes
« Reactie #37 Gepost op: 10-06-2017 10:06 u »
Bij korrelgist ben je afhankelijk van de kwaliteit en als er om wat voor reden dan ook te weinig actieve cellen in het pakje zitten zie je dat pas tijdens de hoofdgisting en heb je alsnog een probleem. Ik heb al vaak genoeg berichten op het forum gezien over het niet of te laat op gang komen van gistingen met korrelgist. als ik korrelgist zou gebruiken dan zou ik een week vantevoren een reageerbuisje met wort en geadviseerde hoeveelheid korrelgist eerst uittesten zodat ik zeker weet dat de gist doet wat ze beloven.

Mwa ja je ziet dat vaak. Maar merendeels is het dan wel bij te weinig geŰnt gist.

Offline Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 835
  • Land: be
Re: 3 gesprongen flesjes
« Reactie #38 Gepost op: 10-06-2017 12:36 u »
Korrel is inderdaad ideaal. Er zijn er alleen te weinig.
wat voor korrelgist zou jij gebruiken voor een duvel?
Mangrove jack M31 gaat het meest in de buurt komen

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.352
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: 3 gesprongen flesjes
« Reactie #39 Gepost op: 11-06-2017 00:44 u »
Wijze woorden van EBC. Voor mij al jaren geen vloeibare gist meer.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.377
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: 3 gesprongen flesjes
« Reactie #40 Gepost op: 11-06-2017 12:28 u »
Wijze woorden van EBC. Voor mij al jaren geen vloeibare gist meer.

Ik gebruik al jaren zowel vloeibare gist als korrelgist.
Vloeibare gist kun je het beste altijd opkweken. Anders dan EBC zeg ik dat je de kwaliteit van je gist wel kunt zien met je ogen. Je kunt zien dat als een gist op een roerder staat dat de kleur van de starter verandert. En als je een waterslot op je erlenmeyer zet zie je de activiteit van het waterslot. Je ziet ook de schuimvorming aan het begin van de vergisting. Kortom met de nodige ervaring en goed waarnemen kun je de kwaliteit van je gist zonder microscoop toch goed inschatten.
Laatst een paar keer vloeibare gist gebruik door geen starter te maken maar meerdere verpakkingen te gebruiken. Vond dit geen succes omdat je dan inderdaad geen idee hebt van de vitaliteit van de gist.

Bij gedroogde gist is een kwestie van niet zuinig zijn en voldoende gist enten. Overigens zijn sommige gisten een actiever dan andere. Dat weet je pas als je er een paar keer mee hebt gewerkt.

Online Sjoerd

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 93
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 3 gesprongen flesjes
« Reactie #41 Gepost op: 11-06-2017 13:05 u »
De grote koolzuurdruk heeft me gisteren op ONK 3 punten gekost, desalnietemin nog 83 punten gescoord met dit bier.

Offline Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 835
  • Land: be
Re: 3 gesprongen flesjes
« Reactie #42 Gepost op: 11-06-2017 13:29 u »
Tja starters ...

Je kan de cellen niet vragen of ze zich goed voelen.
Wij denken vaak van wel, want het ziet er goed uit.
Maar wij zijn geen gistcellen en onze ogen zien de kwaliteit van gist niet.

Heftigheid van een starter zegt niks over de vergisting die je er mee krijgt.

Eigenlijk pleit ik voor korrelgisten. Dan weet je zeker wat je doet. Altijd consistent.

Vloeibaar blijkt telkens weer een loterij. Voor mij niet meer.

Persoonlijk zijn bij mij de resultaten met vloeibare en korrelgist identiek en is het zeker geen loterij.

Voor het correct opkweken van gist moet je wel weten waar je mee bezig bent en dat vergt de nodige (zelf)studie.
Wat biotechnische voorkennis helpt hier natuurlijk veel, maar ik kan alleen iedereen die gist gaat opkweken de raad geven koop eerst een boek en lees je wat in in deze materie alvorens er aan te beginnen!!
Het zal veel duidelijk maken en je kans op slagen tot bijna 100% verhogen.
En het hoeft geen zware lectuur te zijn, vb: Yeast -The Practical Guide to Beer Fermentation  van Chris White with Jamil Zainasheff  makkelijk leesbaar begrijpbaar en correct.
Slechts <20Ç en die is goed ge´nvesteerd  https://www.bol.com/nl/p/yeast/1001004010705536/

Laat je ook niet te veel leiden door de vele methoden die je her en der op het net vind van hoe je een starter moet maken, er staan daar soms echt domme en foute dingen in. (er zijn er ook die juist zijn maar hoe scheid je het kaf van het koren?)

Voor een ervaren brouwer zou het echt geen verschil mogen maken korrelgist of vloeibare gist. Beide geven een goed resultaat indien correct toegepast
Het gebruik van korrelgist zonder enige voorkennis, 't ja dan ga je ook gegarandeerd vroeg of laat de fout in.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.439
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: 3 gesprongen flesjes
« Reactie #43 Gepost op: 11-06-2017 14:39 u »
Ik gebruik alleen maar gist die ik opkweek, meestal vanaf schuine buis dus geen korrelgist zonder giststarter. Als ik korrelgist neem doe ik dat vanaf 5 ml wort en daarna zelfde procedure op de roerder.
Via de roerder kun je een heel reproduceerbare hoeveelheid actieve gist maken, mits je weet wat je doet en je gist goed kent door er aan aantal keren mee te brouwen.
   

Tags: gist