Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Gistvat  (gelezen 1308 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Boogaard

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 13
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Gistvat
« Gepost op: 07-06-2017 16:42 u »
Vandaag een week precies 7 dagen geleden is het dat ik een weizenbier gebrouwen heb. Vervolgens het wort overgeheveld in het vergistingsvat en gist toegevoegd en kwam lekker op gang.
Vandaag heb ik er wel 20 minuten voor het vat gezeten en geen activiteit waargenomen, geen geluiden en of bubbels uit waterslot.
Wat moet ik doen, is het tijd om te bottelen
Nieuwe gist toevoegen.
Of een monster aftappen en SG meten, begin SG was 1060. Ik zou graag wat tips willen wat ik nu moet doen
 gr Roland


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline henkie

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 175
  • Land: nl
  • excuus voor eventuele interventie
Re: Gistvat
« Reactie #1 Gepost op: 07-06-2017 17:10 u »
Meten is weten.
Hij moet op pakweg 1.016 uitkomen.

Offline beermenke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 621
  • Land: nl
  • Brouwerij De Sjravelaer
Re: Gistvat
« Reactie #2 Gepost op: 07-06-2017 17:20 u »
Vanmorgen een weizen gebrouwen en zit in mijn pas aangeschafte Fastferment. Vergist gecontroleerd.
Ik wil niet meer hevelen maar direct bottelen na 2 weekjes. Ben benieuwd
Boogaard: ik zou meten, hevelen en na een weekje bottelen.

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.403
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Gistvat
« Reactie #3 Gepost op: 07-06-2017 22:20 u »
Of een monster aftappen en SG meten, begin SG was 1060. Ik zou graag wat tips willen wat ik nu moet doen


Lees een cursus. Bijvoorbeeld deze. Gaat over het brouwen met blikken maar voor wat betreft het moment van bottelen is er geen verschil.

Kijk ook bij de tag bottelen/afvullen. Deze vraag is al heel wat keren gesteld...

Offline ChrisH1986

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 66
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Gistvat
« Reactie #4 Gepost op: 25-08-2017 23:25 u »
Misschien wel een hele bijzonder vraag maar...
Ik heb mijn batch nu in een gistvat zitten zonder tapkraantje
Hoe ga ik dan het sg meten met een refractometer zonder kans op infectie?
Ik maak gebruik van een 31 L gistvat met die grote groene brede deksel.
Kan ik deze dan gewoon eraf schroeven, druppeltje daarvan nemen met een lepeltje oid en de deksel er weer op schroeven of neem ik dan een te groot risico?

Offline RuudB

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 133
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Gistvat
« Reactie #5 Gepost op: 26-08-2017 01:16 u »
Kan ik deze dan gewoon eraf schroeven, druppeltje daarvan nemen met een lepeltje oid en de deksel er weer op schroeven of neem ik dan een te groot risico?

Ja dat kan, maar liever met een wijndief of (als je genoeg hebt aan een druppeltje) een rietje. Het rietje gebruik je dan hetzelfde als een wijndief: stukje in het wort steken, de bovenkant afsluiten met de duim en terug trekken. Dit kan door het gat van het waterslot dus het deksel kan er op blijven. Scheelt weer mbt besmettingsrisico en je koolzuurdekentje blijft met een wijndief of rietje beter in stand dan met een lepel.

Online marc0871

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 327
  • Land: nl
  • ik heb alleen een drankprobleem als de drank op is
Re: Gistvat
« Reactie #6 Gepost op: 26-08-2017 01:25 u »
Een monster nemen moet je toch.
Gewoon open maken, monster nemen en weer sluiten. Ik doe het niet anders.
Meer dan een beetje Kaam heb ik er nog niet in gehad.

Zorg dat alles wat met het bier in aanraking komt, schoon en ontsmet is. Bijvoorbeeld met Starsan.
Een lepeltje een minuutje in kokend water lukt ook wel, als de nood aan de man is.

O ja, vergeet niet om de meting van de refractometer om te rekenen met een tooltje, om te compenseren voor de alcohol.

Offline Markiej87

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.377
  • Land: nl
  • HenkeBier!
    • HenkeBier
Re: Gistvat
« Reactie #7 Gepost op: 26-08-2017 22:20 u »
Ik heb van de week deze gekocht, echt een fijn ding! Die kunststof wijndieven zijn toch niet echt mijn ding...

https://www.Brouwmarkt.nl/proefpipet-rvs-met-rubberen-pipeteerbal.html

Tags: