Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Hoezo IPA niet lageren?  (gelezen 2416 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline WillemBr

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 143
  • Land: nl
  • student scheikunde
Hoezo IPA niet lageren?
« Gepost op: 04-06-2017 21:41 u »
Beste brouwers,

Ik hoor sommige mensen zeggen dat een IPA niet gelagerd hoeft te worden. Zou iemand dit kunnen uitleggen? De zoekfunctie geeft (mij) weinig info.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.111
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Hoezo IPA niet lageren?
« Reactie #1 Gepost op: 04-06-2017 22:16 u »
Ik hoor sommige mensen zeggen

Wie zijn die "sommige mensen"? En wat is hun argumentatie?  :weetniet:

Offline Brouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.650
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Hoezo IPA niet lageren?
« Reactie #2 Gepost op: 04-06-2017 22:30 u »
En wat wordt er door deze personen onder lageren verstaan?

Offline WillemBr

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 143
  • Land: nl
  • student scheikunde
Re: Hoezo IPA niet lageren?
« Reactie #3 Gepost op: 04-06-2017 22:34 u »
Wie zijn die "sommige mensen"? En wat is hun argumentatie?  :weetniet:

Argumenten geven ze niet. Ik heb het meerdere malen gelezen, 1x op dit forum, paar keer andere sites. Helaas kan ik de artikels niet terug vinden...


Offline WillemBr

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 143
  • Land: nl
  • student scheikunde
Re: Hoezo IPA niet lageren?
« Reactie #4 Gepost op: 04-06-2017 22:43 u »
Ik vond het ook vreemd... Maar van alle soorten bier die er zijn heb ik alleen maar deze vreemde opmerkingen gelezen over IPA's... :D

Offline Mario72

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 110
  • Land: nl
  • Thuisbrouwerij De Gouwe Knakker
Re: Hoezo IPA niet lageren?
« Reactie #5 Gepost op: 04-06-2017 23:09 u »
Als je hebt over weizen of witbier dan snap ik de opmerking...maar met een IPA???

En wat wordt er door deze personen onder lageren verstaan?
Alleen 'deze personen' zullen dat weten....

Offline WillemBr

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 143
  • Land: nl
  • student scheikunde
Re: Hoezo IPA niet lageren?
« Reactie #6 Gepost op: 04-06-2017 23:11 u »
Tsja...

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.111
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Hoezo IPA niet lageren?
« Reactie #7 Gepost op: 04-06-2017 23:28 u »
Argumenten geven ze niet.

Dan moet je het ook niet aan nemen... ;)

Offline RienP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.262
  • Land: nl
  • Meer recept-ideeŽn dan tijd om te brouwen.
Re: Hoezo IPA niet lageren?
« Reactie #8 Gepost op: 05-06-2017 00:23 u »
Het enige wat ik kan bedenken is dat men van een korte tijd wil uitgaan van brouwdag tot fles. Om een zo`n optimaal hoparoma te hebben. En dan is er vaak nog spraakverwarring over het verschil tussen navergisting en lagering. Die twee termen worden nogal eens door elkaar gebruikt.

Offline Mario72

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 110
  • Land: nl
  • Thuisbrouwerij De Gouwe Knakker
Re: Hoezo IPA niet lageren?
« Reactie #9 Gepost op: 05-06-2017 00:27 u »
het verschil tussen navergisting en lagering. Die twee termen worden nogal eens door elkaar gebruikt.
Of ze halen lagering en cold crashen door elkaar?

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.111
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Hoezo IPA niet lageren?
« Reactie #10 Gepost op: 05-06-2017 09:42 u »
En dan is er vaak nog spraakverwarring over het verschil tussen navergisting en lagering.

Of ze halen lagering en cold crashen door elkaar?

In beide gevallen snappen ze er niets van... :P :-[

Offline WillemBr

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 143
  • Land: nl
  • student scheikunde
Re: Hoezo IPA niet lageren?
« Reactie #11 Gepost op: 05-06-2017 11:06 u »
Dan moet je het ook niet aan nemen... ;)

Daarom vraag ik deze vraag! :D


Offline ir. Auditor

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 54
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Hoezo IPA niet lageren?
« Reactie #12 Gepost op: 05-06-2017 11:47 u »
Om praktische redenen kan ik niet koud lageren. (we hebben maar 1 koelkast, die kan ik niet voor de helft een maand lang claimen :) )
Mijn IPA's waren voor beginner biertjes best lekker te drinken. (Zo lekker dat ik mijn laatste recept nu weer aan het brouwen ben.)

Maar ik lager dus niet koud, zou het mijn bier beter maken als ik op termijn een eigen lager koelkast scoor?

Offline Mario72

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 110
  • Land: nl
  • Thuisbrouwerij De Gouwe Knakker
Re: Hoezo IPA niet lageren?
« Reactie #13 Gepost op: 05-06-2017 12:00 u »
Ik ben bang dat we nog steeds termen door elkaar aan het halen zijn... Lageren, navergisting, cold crashen.

Offline ir. Auditor

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 54
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Hoezo IPA niet lageren?
« Reactie #14 Gepost op: 05-06-2017 15:04 u »
Verlos ons :)

Offline Brouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.650
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Hoezo IPA niet lageren?
« Reactie #15 Gepost op: 05-06-2017 16:58 u »
Om praktische redenen kan ik niet koud lageren. (we hebben maar 1 koelkast, die kan ik niet voor de helft een maand lang claimen :) )
Mijn IPA's waren voor beginner biertjes best lekker te drinken. (zo lekker dat ik mijn laatste recept nu weer aan het brouwen ben.)

Maar ik lager dus niet koud, zou het mijn bier beter maken als ik op termijn een eigen lager koelkast scoor?
Naar mijn mening krijg je er geen beter bier door, uitgezonderd van een bier waar het naar stijl zo hoort (pils, alt, kolsch etc...). Maar dan ben je al snel een week of 6 aan het lageren om echt alle gist uit je bier te krijgen.

Voor IPA voegt het naar mijn weinig toe en wil je snel vers drinken. Coldcrashen wordt door sommige brouwers aangeraden, maar heb mijn bedenkingen bij de effectiviteit. Ik heb niet gemerkt dat mijn bier er heel veel helderder van werd. Zoals de brouwer van de dochter van de korenaer het zei: "coldcrashen is alleen bedacht door brouwers die zijn gisttanks snel leeg willen hebben en niet om beter bier te maken". Hij lagerde trouwens 2-6 weken op 12 graden, maar ik weet dat er ook brouwers zijn die juist warm lageren. Zoveel brouwers zoveel meningen. Enige wat ik je kan adviseren is om het gewoon zelf te proberen.

Hoe dan ook, mocht je een lagerkast willen maken dan zou ik voor een vrieskast/kist gaan. Koelkasten zijn er niet op gemaakt om te koelen tot onder de 3-4 graden. Je sloopt langzaamaan je koelkast als je hem te koud zet.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.049
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Hoezo IPA niet lageren?
« Reactie #16 Gepost op: 05-06-2017 17:29 u »
Naar mijn mening krijg je er geen beter bier door, uitgezonderd van een bier waar het naar stijl zo hoort (pils, alt, kolsch etc...). Maar dan ben je al snel een week of 6 aan het lageren om echt alle gist uit je bier te krijgen.

Voor IPA voegt het naar mijn weinig toe en wil je snel vers drinken. Coldcrashen wordt door sommige brouwers aangeraden, maar heb mijn bedenkingen bij de effectiviteit. Ik heb niet gemerkt dat mijn bier er heel veel helderder van werd. Zoals de brouwer van de dochter van de korenaer het zei: "coldcrashen is alleen bedacht door brouwers die zijn gisttanks snel leeg willen hebben en niet om beter bier te maken". Hij lagerde trouwens 2-6 weken op 12 graden, maar ik weet dat er ook brouwers zijn die juist warm lageren. Zoveel brouwers zoveel meningen. Enige wat ik je kan adviseren is om het gewoon zelf te proberen.

Hoe dan ook, mocht je een lagerkast willen maken dan zou ik voor een vrieskast/kist gaan. Koelkasten zijn er niet op gemaakt om te koelen tot onder de 3-4 graden. Je sloopt langzaamaan je koelkast als je hem te koud zet.

Je slaat de spijker op zijn kop Gijs!

Lageren is een methode om helder bier te krijgen. Door het koudhoppen is een IPA nooit kraakhelder. Lageren is nergens voor nodig. Overigens ben ik van oordeel dat wekenlang lageren van een pils door een hobbybrouwer zin heeft indien het bier niet met tegendruk gebotteld wordt. Als je na wekenlange lagering gaat bottelen met bottelgist is je bier niet meer kraakhelder en kun je de fles niet geheel uitschenken. In plaats van lang lageren kun beter een clod crash uitvoeren van een paar dagen om gist en grote eiwitten neer te laten slaan. Als je niet te lang wacht met bottelen is het toevoegen van bottelgist ook niet nodig. Dat je wat depot krijgt is als je een hergisting op de fles uitvoert onvermijdelijk.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.139
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Hoezo IPA niet lageren?
« Reactie #17 Gepost op: 05-06-2017 19:31 u »
Vroeger was cold crash precies dat. Zeer snel koelen, in twee uur van 20 naar 0 įC, zodat de gist en eiwitten snel zouden uitzakken. Je hebt dan wel een serieus koelvermogen nodig. De meeste hobbybrouwers kunnen dat niet.
Tegenwoordig noemen ze hier koud lageren al cold crash. Maar 'crash' betekent toch iets anders. Tja.

Hoe dan ook... koud lageren doet niets voor de smaak van je bier. Het laat gist sneller uitzakken, meer niet. Als je gaat filteren geeft het voordeel, maar hobbyisten doen dat niet.

En die gist heb je nodig voor de hergisting.
Denk er zelf maar eens over na. Probeer, ervaar. En dan kom je, als het goed is, tot de conclusie dat het niks helpt.

Tijdens hergisting vermenigvuldigt gist weer tot het gewenste aantal cellen. Hoe helder of je het ook bottelt. Teveel is teveel, dat is waar, maar het evenwicht zal vanzelf weer ontstaan.

Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 808
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: Hoezo IPA niet lageren?
« Reactie #18 Gepost op: 05-06-2017 21:23 u »
Ik vind koud wegzetten wel goed helpen.
Merk dat ik minder gistdepot erdoor krijg in minder tijd.

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.325
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: Hoezo IPA niet lageren?
« Reactie #19 Gepost op: 05-06-2017 21:48 u »
Is volgens mij ook een beetje afhankelijk hoe je vergist en of je nog overhevelt tussendoor.
Ik hevel na de hoofdgisting over van een vat naar een mandfles en na de nagisting hevel ik nog een keer over naar een bottelemmer. Daardoor ben ik ook al veer bezinksel kwijt en vind ik het niet nodig nog eens koud te lageren.
Ik denk ook dat het een beetje gistje pesten is om na de gisting de boel te koelen en daarna moet de gist nog aan de gisting op fles beginnen. Maar dat is mijn mening, zonder experimenten of onderbouwde studies  :brouwen:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.049
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Hoezo IPA niet lageren?
« Reactie #20 Gepost op: 05-06-2017 21:49 u »
Ik vind koud wegzetten wel goed helpen.
Merk dat ik minder gistdepot erdoor krijg in minder tijd.

Het is ook mijn ervaring dat paar dagen sterk koelen er voor zorgt dat je minder gist in je bier hebt. Minder gist in je fles is gunstig voor de kwaliteit van je bier.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.139
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Hoezo IPA niet lageren?
« Reactie #21 Gepost op: 05-06-2017 22:03 u »
Koud lageren is vooral goe voor
Het is ook mijn ervaring dat paar dagen sterk koelen er voor zorgt dat je minder gist in je bier hebt. Minder gist in je fles is gunstig voor de kwaliteit van je bier.

Nee want de gist vermenigvuldigt zich weer in je fles tot gelijke hoeveelheid. Tenzij je natuur
Het is ook mijn ervaring dat paar dagen sterk koelen er voor zorgt dat je minder gist in je bier hebt. Minder gist in je fles is gunstig voor de kwaliteit van je bier.

Tja, dat geldt enkel voor de brouwers die hun gisting niet op orde hebben.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.049
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Hoezo IPA niet lageren?
« Reactie #22 Gepost op: 05-06-2017 23:19 u »
Koud lageren is vooral goe voor
Nee want de gist vermenigvuldigt zich weer in je fles tot gelijke hoeveelheid. Tenzij je natuur
Tja, dat geldt enkel voor de brouwers die hun gisting niet op orde hebben.

De toename aan gist is sterk afhankelijk van beluchting en de hoeveelheid voedingstoffen (suikers) die beschikbaar zijn.
Als je met veel gist begint heb uiteindelijk meer gist in de fles.

Offline Sander van Dijk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.166
  • Land: nl
  • Als je je glas op z'n kop houdt... is tie leeg!
Re: Hoezo IPA niet lageren?
« Reactie #23 Gepost op: 06-06-2017 06:51 u »
Om praktische redenen kan ik niet koud lageren. (we hebben maar 1 koelkast, die kan ik niet voor de helft een maand lang claimen :) )
Mijn IPA's waren voor beginner biertjes best lekker te drinken. (Zo lekker dat ik mijn laatste recept nu weer aan het brouwen ben.)

Maar ik lager dus niet koud, zou het mijn bier beter maken als ik op termijn een eigen lager koelkast scoor?
Als je nog niet temperatuur gecontroleerd vergist zou ik hiervoor zeker een koelkast scoren. Dat verbetert echt de kwaliteit van je bier.

Lang koud lageren vind ik zelf helemaal niets toevoegen. 2 ŗ 3 dagen kort koud lageren met een zo snel mogelijke koeling (coldcrash) vind ik zelf wel handig. Ik hevel zelf tussentijds ook niet over en ik wil daarom zo vlug mogelijk een zo helder mogelijk bier bottelen. Ik heb ook het idee dat de sediment laag wat vaster en compacter wordt, waardoor ik het jongbier gemakkelijker helderder naar mijn bottelemmer kan overhevelen.

Offline WillemBr

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 143
  • Land: nl
  • student scheikunde
Re: Hoezo IPA niet lageren?
« Reactie #24 Gepost op: 06-06-2017 22:59 u »
Hoe zorgen jullie dat het waterslot niet leeg gezogen wordt terug het vat in bij het koelen? Van kamertemperatuur naar koud zetten?

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.753
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Hoezo IPA niet lageren?
« Reactie #25 Gepost op: 07-06-2017 08:07 u »
Volgens mij zitten jullie allemaal op een verkeerd spoor. Ze bedoelen dat je IPA niet lang kunt bewaren ivm met de achteruitgang van de hoparoma's!

Offline Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 763
  • Land: be
Re: Hoezo IPA niet lageren?
« Reactie #26 Gepost op: 07-06-2017 08:14 u »
Hoe zorgen jullie dat het waterslot niet leeg gezogen wordt terug het vat in bij het koelen? Van kamertemperatuur naar koud zetten?
Zorg dat je geen of bijna geen kopruimte hebt alvorens te koelen en plaats een terugslag klep zodat er geen bak-flow mogelijk is.
https://www.youtube.com/watch?v=aAqe9qVOxOc
Per stuk bij Ali maar als je een beetje zoek kan je ze ook per 10 vinden
https://www.aliexpress.com/item/PVDF-3-8-diaphragm-plastic-ozone-check-valve-KH-CDP3/321159868.html?spm=2114.13010308.0.0.MqCrS8

Offline MarinusHolkema

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 53
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Hoezo IPA niet lageren?
« Reactie #27 Gepost op: 07-06-2017 08:55 u »
Volgens mij zitten jullie allemaal op een verkeerd spoor. Ze bedoelen dat je IPA niet lang kunt bewaren ivm met de achteruitgang van de hoparoma's!
Dit is toch wel vreemd. De IPA is oorspronkelijk gemaakt om de lange bootreis van Engeland naar de overzeese koloniŽn te overleven. Simpel gezegd een Pale Ale met meer hop zodat het langer houdbaar is.
Ondertussen is de IPA trendy geworden met allerlei aromahoppen en kan je de IPA niet meer lang bewaren.
Een klein beetje stijlvervalsing?

Offline WillemBr

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 143
  • Land: nl
  • student scheikunde
Re: Hoezo IPA niet lageren?
« Reactie #28 Gepost op: 07-06-2017 10:06 u »
Zorg dat je geen of bijna geen kopruimte hebt alvorens te koelen en plaats een terugslag klep zodat er geen bak-flow mogelijk is.
https://www.youtube.com/watch?v=aAqe9qVOxOc
Per stuk bij Ali maar als je een beetje zoek kan je ze ook per 10 vinden
https://www.aliexpress.com/item/PVDF-3-8-diaphragm-plastic-ozone-check-valve-KH-CDP3/321159868.html?spm=2114.13010308.0.0.MqCrS8

Ik heb zelf ook van die terugslagventieltjes alleen denk ik dat het vat zo veel gaat krimpen en indeuken door de kou dat het vat misschien kapot gaat...

Bovendien moet die lucht weer een keer terug wanneer je gaat overhevelen voor bottelen. Dan zuigt het toch in een keer heel veel lucht binnen?

Offline WillemBr

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 143
  • Land: nl
  • student scheikunde
Re: Hoezo IPA niet lageren?
« Reactie #29 Gepost op: 07-06-2017 10:12 u »
Mijn probleem:

Van kamertemperatuur naar koelkast: Kou zorgt dat het volume verkleint, dit zorgt er voor dat een waterslot wordt "leeg gezogen"

Tegenslag ventiel om dit leeg zuigen tegen te gaan: het volume veranderd door de kou, lucht kan niet naar binnen, het vat gaat samentrekken door onderdruk (kan mogelijk kapot gaan??)

Na het lageren moet het tegenslagventiel er af. Onderdruk wordt weg gehaald: veel lucht komt naar binnen, bacteriŽn dus ook...

Offline DoubleW

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 52
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Hoezo IPA niet lageren?
« Reactie #30 Gepost op: 07-06-2017 10:46 u »
Ok er is verschil tussen UK ipa en US ipa. UK ipa werd sterk gehopt met bitterhop om lang te bewaren tijdens boottocht van UK naar India. Bitterheid neemt af gedurende de tijd en bier wordt meer genietbaar. US ipa wordt met veel aroma hop gemaakt en door lang te bewaren verdwijnen de aroma's. Aanbeveling om US ipa dus zo vers mogelijk te drinken.
Coldcrash is aan te bevelen om veel depot te laten neerslaan als gevolg van gist, hop en fruit. Hoet maar 48 uur en er zit nog genoeg gist in om te bottelen op fles. Twijfels gebruik dan een cidergist, maak een oplossing en voeg deze toe aan de opslagtank met suiker en ga dan bottelen

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.049
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Hoezo IPA niet lageren?
« Reactie #31 Gepost op: 07-06-2017 21:08 u »
Dit is toch wel vreemd. De IPA is oorspronkelijk gemaakt om de lange bootreis van Engeland naar de overzeese koloniŽn te overleven. Simpel gezegd een Pale Ale met meer hop zodat het langer houdbaar is.
Ondertussen is de IPA trendy geworden met allerlei aromahoppen en kan je de IPA niet meer lang bewaren.
Een klein beetje stijlvervalsing?

Ok er is verschil tussen UK ipa en US ipa. UK ipa werd sterk gehopt met bitterhop om lang te bewaren tijdens boottocht van UK naar India. Bitterheid neemt af gedurende de tijd en bier wordt meer genietbaar. US ipa wordt met veel aroma hop gemaakt en door lang te bewaren verdwijnen de aroma's. Aanbeveling om US ipa dus zo vers mogelijk te drinken.

10 punten DoubleW. In de aloude IPA ging veel hop maar had een conserverende werking. Het ging niet om het hoparoma.
Bij de huidige IPA's gaat veel hop om zo veel mogelijk hoparoma in het bier te krijgen. Echter hoparoma's zijn niet stabiel in de tijd. Anders gezegd na verloop van tijd wordt het hoparoma minder. Er wordt tegenwoordig veel onderzoek gedaan naar hoparoma's en wat te doen om de smaakstabiliteit van de hoparoma's te vergroten.

Offline WillemBr

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 143
  • Land: nl
  • student scheikunde
Re: Hoezo IPA niet lageren?
« Reactie #32 Gepost op: 07-06-2017 22:48 u »
Bedankt voor de info over verschillende IPA's.


Offline WillemBr

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 143
  • Land: nl
  • student scheikunde
Re: Hoezo IPA niet lageren?
« Reactie #33 Gepost op: 07-06-2017 22:50 u »
Heeft iemand een oplossing voor mijn van warm-naar-koud probleem met het vat dat mijn waterslot leeg slurpt?

Ik lijk niet te kunnen voorkomen dat mijn lucht naar binnen zuigt...

Offline Knobby

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 285
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Hoezo IPA niet lageren?
« Reactie #34 Gepost op: 08-06-2017 00:51 u »
Heeft iemand een oplossing voor mijn van warm-naar-koud probleem met het vat dat mijn waterslot leeg slurpt?

Ik lijk niet te kunnen voorkomen dat mijn lucht naar binnen zuigt...
Ik heb hetzelfde probleem. De terugslagklep tussen waterslot en vat als oplossing lijkt het meest de voorkeur te hebben.

Offline Sander van Dijk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.166
  • Land: nl
  • Als je je glas op z'n kop houdt... is tie leeg!
Re: Hoezo IPA niet lageren?
« Reactie #35 Gepost op: 08-06-2017 05:57 u »
Heeft iemand een oplossing voor mijn van warm-naar-koud probleem met het vat dat mijn waterslot leeg slurpt?

Ik lijk niet te kunnen voorkomen dat mijn lucht naar binnen zuigt...


Ik heb een tijdje geleden in een ander topic een vraag gesteld over hetzelfde probleem. Ik vroeg of het een goed idee was om een ballon gevuld met CO2 over het waterslot te zetten als je begint met coldcrashen. Uit de antwoorden bleek wel dat dat niet gaat werken, maar ik kreeg wel een ander goed idee aangereikt.

In de Brew Your Own die ik vandaag in de bus kreeg stond een lezerstip die op dit onderwerp betrekking had.

Bert



Wat ook genoemd werd is:
Het is niet zo moeilijk om de benodigde koolzuur aan te vullen. Een oplossing die simpel is en zeker werkt is een petfles met een litertje gistende wort met een gaatje in de dop en aquarium luchtslangetje maken tegen het einde van de gisting en die via een T stukje aansluiten tussen het waterslot en het gistingsvat. het waterslot blijft dan gewoon doorborrelen ookal is de hoofdwort aan het coldcrashen. wat ik zelf trouwens doe is dit:http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,32601.msg496317.html#msg496317

Offline WillemBr

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 143
  • Land: nl
  • student scheikunde
Re: Hoezo IPA niet lageren?
« Reactie #36 Gepost op: 08-06-2017 22:48 u »
Geweldig! Dus eigenlijk een soort gaswasfles :D

Ga ik gebruiken, bedankt!

Offline Knobby

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 285
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Hoezo IPA niet lageren?
« Reactie #37 Gepost op: 08-06-2017 23:45 u »
Plaatje opgeslagen voor als ik weer wat wil knutselen!

Offline Neetje

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 759
  • Land: nl
  • De elektrische brouwer
Re: Hoezo IPA niet lageren?
« Reactie #38 Gepost op: 09-06-2017 12:47 u »
Geweldig! Dus eigenlijk een soort gaswasfles :D

Ga ik gebruiken, bedankt!

Wel rekening houden met bottelsuiker toevoegen ivm hogere koolzuur inhoud.

Offline Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 763
  • Land: be
Re: Hoezo IPA niet lageren?
« Reactie #39 Gepost op: 09-06-2017 13:01 u »
Ik heb zelf ook van die terugslagventieltjes alleen denk ik dat het vat zo veel gaat krimpen en indeuken door de kou dat het vat misschien kapot gaat...

Bovendien moet die lucht weer een keer terug wanneer je gaat overhevelen voor bottelen. Dan zuigt het toch in een keer heel veel lucht binnen?
Neen je vat gaat niet indeuken, daar de druk boven je vloeistof daalt gaat de opgeloste CO2 uit je jong bier deze onderdruk opvullen. Het enige waar je moet rekening mee houden is dat je dus minder opgeloste CO2 in je bier hebt en je dus een grammetje meer bottelsuiker gaat nodig hebben.

Offline Marksbrew

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 100
  • Land: nl
  • BIAB brouwer, 15-20L
Re: Hoezo IPA niet lageren?
« Reactie #40 Gepost op: 09-06-2017 17:31 u »
Hoe zorgen jullie dat het waterslot niet leeg gezogen wordt terug het vat in bij het koelen? Van kamertemperatuur naar koud zetten?
Niet, ik snap de lucht angst ook niet zo hier. Denk dat het risico van goede met klepjes en andere knutsels net zo groot is als een beetje lucht dat naar binnen gaat. Je bier bevat al alcohol en staat ook in een gistkast. Ik laat het dus vrolijk terug bluppen. Nog geen issues mee gehad, iemand anders wel?

Offline Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 763
  • Land: be
Re: Hoezo IPA niet lageren?
« Reactie #41 Gepost op: 09-06-2017 19:47 u »
Niet, ik snap de lucht angst ook niet zo hier. Denk dat het risico van goede met klepjes en andere knutsels net zo groot is als een beetje lucht dat naar binnen gaat. Je bier bevat al alcohol en staat ook in een gist kast. Ik laat het dus vrolijk terug bluppen. Nog geen issues mee gehad, iemand anders wel?
Op korte termijn heb je zelden problemen maar voor de houdbaarheid en stabiliteit van je bier is het beter om zoveel mogelijk alle contact met zuurstof te vermijden.
Eigenlijk een regel die geldt gedurende het ganse brouwproces behalve bij het beluchten van je wort net na het enten met je gist.

Tags: