Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Hop apart koken  (gelezen 1213 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline henkie

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 172
  • Land: nl
  • excuus voor eventuele interventie
Hop apart koken
« Gepost op: 03-06-2017 13:16 u »
Ik ga een weizen brouwen zonder te koken. Volgens 
Small | Large

In plaats van de hop mee te maischen wil ik de hop apart een uur koken en na het maischen aan het wort toevoegen.
 
Nu is mijn vraag.
Heeft dit hetzelfde resultaat als wanneer de hop met wort meegekookt wordt? Of doet die wort nog iets met de hop tijdens koken.

Groet



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.213
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Hop apart koken
« Reactie #1 Gepost op: 03-06-2017 15:36 u »
Met verbazing heb ik naar het fimpje gekeken. Niet mijn manier van brouwen. Maar ja ik ben dan ook een liefhebber van goed gehopt bieren en heb niet zo veel met weizen en witbier.

Door de hop apart te koken met wat wort zul je veel maillardproducten krijgen. Met andere woorden je zult meer kleuring krijgen. Koken met water is daarom beter.
Daarnaast wordt je bitterheid anders. Bij de niet koken techniek van het filmpje wordt de op bij de maisch gestort. Ondanks dat je niet kookt krijg je wel een omzetting van alfazuren in iso-alfazuren. Die omzetting is wel veel minder dan bij kooktemperaturen.
Door de hop apart te koken zou je dit kunnen ondervangen. Maar ik neem aan dat je in een beperkte hoeveelheid water gaat koken. Het gevolg hiervan is dat de concentratie aan alfazuren veel hoger is dan gebruikelijk. Ook dit werk negatief op de omzetting van alfazuren naar iso-alfazuren.

Voor een weizen of een witbier maakt het allemaal niet zo veel uit. Dat soort bieren hebben maar weinig bitterheid en hoparoma. Als ik jou was zou ik de hop meteen bij het begin van het maischen geven. Is ook wel zo makkelijk. En net als in het filmpje zou ik hoppellets gebruiken.

Offline Nerro

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 658
  • Land: nl
  • Brouwerij de lachende luiaard
Re: Hop apart koken
« Reactie #2 Gepost op: 03-06-2017 17:00 u »
Interessant!

Dus je gaat maischen zoals normaal en daarnaast de hop koken in water om dat extract dan toe te voegen aan het wort?

Het zou een hoop tijd en gedoe kunnen schelen  :denken:

Offline Ansius

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 463
  • Land: nl
  • Het komt er niet uit!
Re: Hop apart koken
« Reactie #3 Gepost op: 03-06-2017 17:11 u »
Ik ga een weizen brouwen zonder te koken. Volgens  http://www.youtube.com/watch?v=W-NshjsSVXw
In plaats van de hop mee te maischen wil ik de hop apart een uur koken en na het maischen aan het wort toevoegen.
 


In welke verhoudingen zit je te denken?

Wat me leuk lijkt is om met het gekookte water te spoelen!

Offline TeVeHa

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 22
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Hop apart koken
« Reactie #4 Gepost op: 03-06-2017 18:20 u »
Niet zo gek gezien, misschien nèt voor het koken een paar liter wort uitscheppen en die samen met de hop apart in een kookpot koken, nadien door een zeef en gewoon bijvoegen, gedaan met dat gedoe met hop, iets om over na te denken vind ik, bedankt Henkie.

Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 830
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: Hop apart koken
« Reactie #5 Gepost op: 03-06-2017 19:02 u »
Veel mensen spoelen ook met bijna kokend water.
Wellicht dat je daar de hopping in kan doen en dan daarmee spoelen.

Offline henkie

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 172
  • Land: nl
  • excuus voor eventuele interventie
Re: Hop apart koken
« Reactie #6 Gepost op: 03-06-2017 22:54 u »
Veel mensen spoelen ook met bijna kokend water.
Wellicht dat je daar de hopping in kan doen en dan daarmee spoelen.

Dan blijft er denk ik wat hop extract achter in de mout die je spoelt. Ik ga het apart toevoegen en de hoeveelheid spoelwater verminderen met de extracthoeveelheid.
21 ltr maischwater / 14 ltr spoelwater / 2 ltr hopwater.

Offline Neetje

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 760
  • Land: nl
  • De elektrische brouwer
Re: Hop apart koken
« Reactie #7 Gepost op: 03-06-2017 23:26 u »
Dan blijft er denk ik wat hop extract achter in de mout die je spoelt.

Als er 1 liter water/kg (gemiddeld) mout achter blijft na maischen-filtreren is het (bij benadering) om te rekenen hoeveel je extra toe moet voegen aan hop.

Offline Ansius

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 463
  • Land: nl
  • Het komt er niet uit!
Re: Hop apart koken
« Reactie #8 Gepost op: 04-06-2017 08:13 u »
Dan blijft er denk ik wat hop extract achter in de mout die je spoelt. Ik ga het apart toevoegen en de hoeveelheid spoelwater verminderen met de extracthoeveelheid.
21 ltr maischwater / 14 ltr spoelwater / 2 ltr hopwater.

Ik denk dat je te weinig water hebt om de hop een uur te laten koken. (Met bloemen)

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.703
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Hop apart koken
« Reactie #9 Gepost op: 04-06-2017 09:44 u »
Als je de hop in water kookt hoeft het geen rollende kook te zijn omdat je niets hoeft te verdampen. Je kunt het zelfs tegen de kook aan houden ''99°C".

Niet heet, met kokend water, spoelen. zorg dat je maisch / wort over het hele traject "koel" blijft. indicatie onder de 75°C. Hierdoor voorkom je overmatige vorming van ongewenste stoffen.

De bitterheid zou anders van smaak worden als je in water of wort kookt. Ik heb dat nooit echt gemerkt, maar je zou het water kunnen aanzuren tot wort pH. Als je meer bitterheid wilt kun je natuurlijk ook met Herkules of andere zeer hoog alfa hoppen maischhoppen. Een hoge bitterheid is meestal niet het doel bij ongekookte wort.

Ongekookte bieren hebben een bijzondere smaak en vooral mondgevoel. Je hoeft niet bang te zijn dat het zuur wordt als je je hygiëne goed op orde hebt.

Ingo

Offline Nerro

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 658
  • Land: nl
  • Brouwerij de lachende luiaard
Re: Hop apart koken
« Reactie #10 Gepost op: 05-06-2017 00:27 u »
In welke zin zijn de smaak en het mondgevoel bijzonder dan?

Offline DoubleW

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 53
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Hop apart koken
« Reactie #11 Gepost op: 07-06-2017 11:11 u »
Het is geen raar idee deze methode: klassiek werd er veel dezelfde stijl gebrouwen waarbij het kookproces gebruikt werd om hop bitterheid te verhogen en het wort te steriliseren.

Zelf gebruik ik FWH waar je hop toevoegt na of tijden het maischen op 75 graden, kook heel kort door op 15 minuten en voeg dan steep out aroma hop toe als temp onder 80 graden is. 30 minuten laten staan en dan via koeler gistvat in.

Verbaas me over de toevoeging van aroma hop tijdens koken, al die mooie geuren gaan kapot. Bitterheid krijg je al tijdens FWH dus dat hoeft niet tijdens koken. Waarom dan toch koken? Brouw trouwens ook vaak met biab dat scheelt ook in tijd. Al met elkaar kun je in twee uur klaar zijn. Genoeg voer voor discussie

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.213
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Hop apart koken
« Reactie #12 Gepost op: 07-06-2017 21:14 u »
Verbaas me over de toevoeging van aroma hop tijdens koken, al die mooie geuren gaan kapot. Bitterheid krijg je al tijdens FWH dus dat hoeft niet tijdens koken. Waarom dan toch koken?


Lang koken heeft een aantal voordelen. Denk bijvoorbeeld aan het verdampen van voorlopers van DMS en de vorming van eiwitvlokken. Maar ook aan het omzetten van alfazuren in iso-alfazuren. Het zijn vooral de iso-alfazuren die bitterheid geven, een essentiële onderdeel van de biersmaak zoals wij die nu kennen.
Zie ook de tag koken.

Tags: