Welke gist gebruiken jullie? (op te kweken gist uit commercieel bier)

Gestart door Herman, 25-02-2002 12:05 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

Herman

Hallo brouwers,

In het kader van velen weten meer dan een: kunnen jullie aangeven welke gist jullie veelal gebruiken en evt waarom juist deze? Hopelijk wordt dit een lange discussie, hiermee kunnen we allen ons voordeel doen  :groots: Ik ben dus zowel geïnteresseerd  in korrelgist, gist uit een reincultuur als zelf opgekweekte gisten.

Om maar even af te trappen (willekeurige volgorde), mijn favorieten zijn :

  • Chimay
  • Rochefort 8, spelen met temperatuur geeft mooie esters.
  • Hoegaarden Wit, prima witbiergistje
  • De Verboden Vrucht
  • Westmalle dubbel (kweekt beter dan de tripel)
  • La Chouffe (wordt deze tegenwoordig gepasteuriseerd? Ik krijg er geen beweging meer in....
  • Christoffel = ondergist

Er staat nog het e.e.a. thuis te wachten op een opkweekbeurt, met name een goede Weizengist zoek ik nog.

Verder gebruikte ik weleens de Delta gist (niet meer leverbaar heb ik begrepen?) en heb ik een tweetal Wyeast gisten om nog uit te probepen (Weihenstephan en Lager blend)

Korrelgist heb ik al in geen tijden gebruikt, wie heeft hier goede ervaringen mee, met welk merk? Ik koop vaak wel wat als back-up.

Schroom niet te schrijven, ik ben benieuwd   :bijdrage_forum:

Groet,
Herman

Jens_Jacobs

ik gebruik al tijden de korrelgist (bovengist) van Van Rein.
leuke gist, niet stoffig en prima bewaarbaar in het keukenkastje. Waar van Rein dat vandaan haalt:  geen idee.
Omdat ik een knoeipot ben, maak ik geen giststarter en ga ik zeker geen gist opkweken. Dat wordt bij mij een zuurbad van jewelste. Dan maar een eetlepel met kop op 12 liter wort.

bert

Dag Herman
 :bijdrage_forum:
Ik heb vrij goede ervaringen met Edme-korrelgist. Weinig avontuurlijk misschien  :weetniet:maar ook weinig risico. :dansen: Verder is het ook fijn om gist te pikken uit een flesje Duvel maar wie moet ik dat nog vertellen? :nut:
Mijn meest gedurfde gistavontuur heb ik beleefd met vlierbloesem. Volgens een recept in een kookboek van Roald Dahl (waar een mens allemaal z'n inspiratie niet haalt) zit in het stuifmeel van vlierbloesem immers gist, hij maakt er een soort cider mee, ik heb er bier mee gemaakt :biersmile:.
Waarschijnlijk heb ik ongelofelijk veel risico op contaminatie gelopen :Pmaar het eindprodukt is mijn lievelingskindje geworden :proost:, reken maar dat ik vol ongeduld op de lente wacht. :elifant:

hoogachtend

BeRT

JWVG

Ik gebruik dus vooral Wyeast en (in de V.S.) white labs. De Belgische varieteiten zijn prima, en zijn trouwens ook afkomstig van Belgische trappisten, witbieren etc. Ik wil echter wel beginnen met op kweken. Ik ben nogal gecharmeerd van Rochefort, misschien daar maar eens mee beginnen.

Ik heb voor noodgevallen ook saflager en safale besteld, een brouwvriend van mij is daar erg positief over.

Ik vroeg me trouwens wel af hoe dat met Hoegaarden gaat. Ik weet vrij zeker dat het gefilterd wordt, en dat daarna lagergist wordt toegevoegd in de flesjes. Het is volgens mij dus niet de originele gist die je gebruikt. Of  mis ik iets?

JW.

Herman

Wat betreft de Hoegaarden wit, ik heb hier al een tijdje niet mee gebrouwen (>2 jr). De flesgist schijnt inderdaad een andere te zijn, maar heeft mij altijd voldoende positief resultaat gegeven.

Herman

Andre

Beste Herman en andere brouwers
Hoegaarden witbier lukt niet bij mij!  Ik gebruik steeds Dentergemsch Witbier (biologisch) of Brugsch Witbier (vermoedelijk dezelfde gist).  Daarnaast gebruik ik steeds Rochefort gist.  Voor blonde zwaarde bieren (ales) durf ik nog wel eens gist van Duvel opkweken.
De brouwerij van La Chouffe werd onlangs gemoderniseerd.  Vermoedelijk wordt het bier ook gepasteuriseerd.
Christoffelbier ken ik niet.   Waar kan men dit kopen?

Andre

Beste bert
Gist uit vlierbloesem?
Hoe ga je hier bij te werk?

Cor

Leuke discussie!

Ik heb tot nu toe alleen maar de standaard bovengist gebruikt... Bij de meeste drogisten die zich in bierbrouwen hebben gespecialiseerd (Delft, Amsterdam) is niet anders verkrijgbaar.

Ik vraag me wel af: wordt het bier werkelijk veel lekkerder bij deze andere gisten? M.a.w., is het dus de moeite? Gist opkweken lijkt me erg lastig... ook nog geen ervaring mee. Misschien dat ik nog eens het geduld heb...

Groetjes, Cor.

JWVG

Ha die Cor,

ja, ik denk dat de keuze van gist een *enorme* invloed heeft, althans bij Belgische stijlen en bieren zoals Weizen. Een La Chouffe gist (overigens ook verkrijgbaar bij Wyeast) kun je op 25 graden laten gisten voor het beste resultaat. Dat moet je bij sommige andere gisten niet proberen. De typische smaak van weizen komt voor een groot deel van gist. Dingen als attenuatie etc. verschillen ook. Ik zou eens een hoeveelheid wort in tweeen of drieeen splitsen, en er verschillende gisten in doen. Enorm verschil!

Groetjes, JW.

bert


CiteerGist uit vlierbloesem?
Hoe ga je hier bij te werk?
:bijdrage_forum:Ik heb een giststarter gemaakt van zo'n 4 liter met moutextract (ik zoek me een ongeluk naar de verhouding) Daarin heb ik een vier grote vlierbloesemschermen gegooid. Die vlierbloesem heb ik geplukt op een plek waar hij mooi in het zonnetje stond :engel:en vervolgens héél kort afgespoeld onder stromend water, kwestie van spinnetjes en vliegjes te verzuipen. Na een dag was mijn mandfles al vrolijk aan het broebelen. De starter heb ik met vlier en al in het wort gekieperd. Het fijne is dat als je op deze manier een blond biertje brouwt, er zo net dat toetsje vlier in zit, het zweemt zelfs wat naar een muscat :clownsmile:
Aangezien de bloesems wel wat gespoeld worden maar niet fanatiek, lijkt het risico me wel reeel dat het ooit eens misloopt. Vreemd genoeg lukt het me ook niet om gist te recupereren uit een eerder gebrouwen vlierbloesembiertje.
Hopelijk kan je hier iets mee

Bert

Herman


CiteerChristoffelbier ken ik niet.   Waar kan men dit kopen?
Ik heb wel eens gehoord dat Christoffel (Blond) bier naar België geëxporteerd wordt, misschien is het te krijgen bij een groothandel?

Herman

Edwin

Beste Herman en andere bierminnenden  :proost:

Tot nu toe gebruik ik altijd korrelgist (Farma Export). Dit werkt altijd, is veilig en lekker snel. Morgen ga ik voor het eerst werken met een reincultuur en ik moet zeggen dat ik wat betreft de smaak daar hoge verwachtingen van heb.
Het opkweken van gist uit flesjes wil ik nog niet aangaan. Naar mijn idee kan daar in mijn handen van alles mee mis gaan  :nut:

André,  Wij komen vaak naar België voor het bier en de brandstof, maar je mag ook altijd naar Nederland komen om Christoffel te halen... Dat vind ik helemaal niet erg hoor  ;D ;D :clownsmile:

Edwin

Sander J.

Beste Herman,

Onder het kopje Chimay gist ben ik er in deze rubriek ook al eens over begonnen.
ik vind de korrelgisten vaak een vlakke smaak geven. Soms zelfs teveel gist smaak of wat muf. De Van Rein gist is neutraal, Den Arsegan is al minder en de Geordys is vies.

Met alle commerciele bieren met hergisting op fles kun je in principe wat mee. De Trappisten-gisten zijn altijd goed. Persoonlijke favoriet is toch wel Rochefort, maar ook de Orval, Chimay en Westmalle doen het goed. Verder heb ik Brigand, D'n Schele Oss (Maasland), Brugs Tarwebier, Moerenburg Karakter, Zeezuiper (Scheldebrouwerij), Vlo ('t IJ), Duvel, Delta V, Cluyn, en Grunn Winterbier wel gebruikt.

De gekste ervaring heb ik met Delta V gehad. Ooit een HOOFDgisting zonder schuim gezien ? Ik heb drie keer op het punt gestaan alles weg te gooien. Ook omdat het maar vreemd rook. Maar ik was niet de enige in ons Gilde die dat had dus toch maar doorgegaan. En toch was het eindresultaat goed. Een aardig bier met een gezonde schuimkraag !!! Wie komt dit bekend voor ???

De Hoegaarden heb ik nooit aan de praat gekregen. De Weihenstephan doet het wel goed.

Tot zover (ik begin te schuimbekken) met gistende groet,
Sander.

Andre

Hoi Edwin,
Raak en zo hoort het!

Edwin

Hoi Sander en andere bierminnenden  :proost:

Ik las net dat je ervaring hebt in het opkweken van gisten uit Duvel. Was dat succesvol? Ik heb namelijk begrepen dat de nagisting van Duvel met ondergist plaatsvind. De gist die je dan opkweekt is dus een ondergist en niet de gist van de hoofdgisting.
Met het opkweken van gisten lopen we nog meer risico's. Er zijn veel commerciële bieren op de markt die de nagisting met andere gisten doen dan de hoofdgisting. Er zijn zelfs brouwers die twee gisten toevoegen voor de nagisting: 1 voor de omzetting van suikers en een andere omdat deze 'zo lekker aan de bodem van het flesje plakt'. Het opkweken van trapistengisten is nog het meest veilig. Zij zeggen de oorspronkelijke gisten te gebruiken en ze mogen niet liegen  ;D :engel: ;D
Ik weet dat er op dit forum meer mensen aanwezig zijn die een stuk uitvoeriger kunnen zijn met het gebruik van gisten door commerciële brouwerijen. Misschien hebben zij ook meer en nauwkeriger informatie.

Ik heb mijn eerste ervaring opgedaan met een reincultuur en dat is me tot nu toe goed bevallen. Het brouwsel is gisterenavond overgeheveld voor de lagering, dus kon ik ook meteen even proeven  :lekkerbier: en de smaak is veelbelovend!!  :groots:

PS andré, ik ben blij dat je het zo opvat!

Edwin

Herman

Hoi Edwin,

Ik heb zelf nooit Duvel opgekweekt, maar weet dat leden van mijn oude Bierbrouwvereniging hier wel succes mee hadden. Het verhaal van de twee giststammen heb ik ook vaker gehoord. Een bier met deze gist gebrouwen gaf wel degelijk een Duvelige smaak, dus dat leek wel goed. Wel werkte de gist meen ik vrij traag.

Wat betreft de risico's, als je zuiver werkt en de giststarter voor toevoegen ook nog even ruikt en proeft valt het wel mee.  :D  Ik heb in zo'n 8 jaar gist opkweken slechts een infectie gehad. Niet duidelijk was of dit aan de gist lag.... :-/

Herman

Edwin

Hoi Herman  :proost:

Dat valt inderdaad wel mee. Ik heb nu mijn eerste ervaring opgedaan met andere gist dan korrelgist (Wyeast) en dat is mij goed bevallen. Ik wil dus ook graag gaan experimenteren met opgekweekte gist. Jouw ervaringen geven me in ieder geval moed om het eens te gaan proberen  :gistsmile:
Het klopt toch dat gist, opgekweekt uit trapisten (en dan met name die met een laag alcoholpercentage) de meeste kans op slagen geven?  ???

Volgende week weer brouwen! :brouwen:
Edwin

Herman

Hoi Edwin,

De laagalcoholische trappisten laten zich meestal makkelijker opkweken dan de zware. Maar ook de zware willen wel, laat dat je niet weerhouden  :D
Let er wel op een zo jong mogelijke fles te bemachtigen, dit scheelt in de opkweektijd.  :weetbeter:

Herman

JWVG

En als je het hebt over trappisten, moet ik er wel nog bij aantekenen dat Orval twee gisten gebruikt, 1 trage die voor het specifieke smaakje zorgt, en 1 snellere die het grote werk doet. Je hebt dus kans dat die eerste helemaal ondersneeuwt als je gaat opkweken uit de fles. Maar zo populair is Orval hier niet echt, dus waarschijnlijk bedoel je die niet.

JW.

Herman

Zo heb ik ook weleens gelezen dat de Rochefort gist uit meerdere strengen bestaat. Elk daarvan zou zijn eigen werkzame temperatuur hebben. Zelf vergist ik altijd iets onder kamertemperatuur, in mijn vorige huis altijd in de badkamer  ;D

De bieren die ik met Rochefort heb gebrouwen waren echter behoorlijk vergelijkbaar. Dit is een lekkere, maar wel erg dominante gist om mee te brouwen. Het geeft in elk geval wel het typische Rochefort smaakje mee.

Herman

Edwin

Bedankt voor jullie reacties  :proost:,

Ikzelf had eigenlijk wel het plan om met Orval te gaan werken  :-/, juist vanwege dat specifieke smaakje. Maar ik merk dat dat toch wat lastig kan zijn. Persoonlijk denk ik aan Chimay en Westmalle voor blonde en Rochefort voor de donkere bieren. Dan nog maar even geen Orval  :huilen:

Edwin

Andre

Beste bierbrouwers en -drinkers
Zopas proefde ik mijn pater.  Dit bier heb ik 'per toeval of was het per vergissing' laten gisten met 2 verschillende korrelgisten, een droge gist. en een gewone korrelgist (Edme).
Het is een succes!




JWVG

Ha die Andre,

zou je het recept van die Pater willen posten? Op de daarvoor bedoelde plaats, natuurlijk! Ik weet niet wat de anderen vinden, maar ik zou het op zich heel leuk vinden als mensen wat vaker hun recepten posten. Tot nu toe doe ik het vrij vaak, ik heb het idee dat je er altijd weer wat leuke ideeen uit kunt halen.

Groetjes, Jan Willem.

Edwin

Hoi JW en andere bierminnenden  :proost:

Ik vind je voorstel (natuurlijk) een hele goede. Ik heb hem ook al eens gedaan in een andere thread en vervolgens ook m'n receptje gedropt. Op basis van de reacties heb ik mijn recept iets aangepast en het vervolg is dan ook leesbaar op dit forum. Aanstaande zaterdag ga ik weer brouwen  :brouwen: en zal daar dan ook over gaan berichten.  :bijdrage_forum:
Ik denk dat ik dan nog maar een keer met korrelgist ga werken. Ik ben nu te laat om nog een andere gist op te kweken of op te starten. :-/

Edwin

Herman

Hoi Allen,

Vorige week heb ik met mijn vriendin een fles Chouffe genuttigd en maar eens een laatste poging gewaagd de gist op te kweken.
Afijn, bijna een week na toevoeging van appelsap is er inderdaad leven in de brouwerij!!!! Het lijkt er dus toch op dat de bieren niet gepasteuriseerd worden! Goed nieuws!  :dansen:

Één maar: ik heb de tht datum niet bij de hand, dus wellicht is het nog een oude fles, zal ik nog even checken.

 :degroeten:
Herman

Herman

De fles is t.h.t. november 2004. De botteldatum zal vermoedelijk november 2001 geweest zijn.

Ik heb de gist nu bij een giststarter gevoegd, de smaak was in ieder geval goed. Nu eens zien of ik ook tijd kan vinden om er mee te brouwen.

Herman

John

Hoi,

Ingevroren wort van een vorig brouwsel (SG ong. 1050-1070) ontdooien, 15 min. koken, koelen, in een fles met groete hals gieten, schudden (lees: beluchten) en twee of drie depots van Duvel bier, warm zetten en zie daar na ong. twee dagen gist het goedje als een tierelier !!!

Lukt mij iedere keer opnieuw zonder problemen

Groete John

Herman

Om deze thread maar weer eens even te activeren, lijkt me leuk als hier nieuwe gisten genoemd blijven worden. Bij wijze van FAQ zeg maar.

Ik heb sinddien dus gebrouwen met :
l' Abbaye des Rocs
Haake Beck Krausen
Sarah Boekweitbier

Geinteresseerd ben ik in een goede witbiergist. Vandaar heb ik zaterdag (1/3) een poging gewaagd gist uit Brugs Tarwebier op te starten, nog geen activiteit. Orval van dezelfde dag reeds een dag later voorzichtig actief en inmiddels verdubbeld.

Herman

Edwin

Ha Herman  :proost:

Ik heb afgelopen weekend een Celis white gekocht met het doel om de gist op te kweken. Volgens mij is dat een traditioneel witbier met de juiste giststam voor een Belgisch witbier. Mocht ik succes hebben met het opkweken dan horen jullie dat hier wel.

Edwin

JWVG

Dat komt toch uit Texas? Verkopen ze dat hier? Lijkt me ook wel leuk om eens te proeven. Waar heb je dat gekocht? Zelfs in Californie konden we dat niet krijgen.

JW.

Adrie

Ik ga zeer binnenkort een poging wagen om de gist van 't IJ op plaat en schuine buis te zetten. Dat eerste is nodig om eventuele besmettingen eruit te laten.

Groeten,

A3

Edwin


CiteerDat komt toch uit Texas? Verkopen ze dat hier? Lijkt me ook wel leuk om eens te proeven. Waar heb je dat gekocht? Zelfs in Californie konden we dat niet krijgen.

JW.

Ha JW  :proost:

komt inderdaad uit Texas. Ze verkopen het in het 'bierparadijs' (Hazeldonk) en volgens mij ook in de 'bierschuur' in Poppel. Volgens mij moeten de bierhuizen het ook wel hebben. In Utrecht zit er zeker een, misschien in Wageningen ook wel. Dat weet ik niet. Heeft de Vlaamsche Reus het niet?

Edwin

JWVG

Nee, de Vlaamsche Reus heeft geen Amerikaanse bieren. Schijnt te veel gedoe te zijn. Jammer, ik had al eens geopperd om Sierra Nevada Pale Ale het bier van de maan te maken  :'( . Gelukkig zit ik over 4 weken weer in de kroeg in Californie  :elifant: . Wel hebben ze hier bij bierhandel Woudenberg (overigens prima gesorteerd) wel Anchor Steam, Liberty Ale (een IPA) en Anchor Porter. Allemaal warm aanbevolen.

JW.

Edwin

Ha JW  :proost:

Je IPA staat nog steeds te wachten op mijn smaakbeleving, dus ik weet nog niet of ik van amerikaanse bieren hou (Samuel Adams Pils vind ik overigens wél erg lekker). Volgens mij is de Celis White voor amerika een erg vreemde eend. Het is een 'normaal' Belgisch witbier van de echte meneer Celis die toevallig in Texas is gaan wonen.
Oeps, dit gaat niet meer over welke gisten we gebruiken.

Een andere gist die ik wil gaan gebruiken is de Brigand-gist, maar dat lazen jullie al in een andere thread.

Edwin

Edgar

Onlangs gebruikt:

Duvel-depot-gist
Wyeast Scottish Ale
Wyeast Czech Pils
Orval-depot-gist

Heb nog een Wyeast 1388 in de koelkast liggen. Maar aangezien dat dezelfde is als Duvel, weet ik nog niet of ik 'm wel ga gebruiken. Opstarten uit fles gaat sneller!

Binnenkort (zodra Jacques z'n recept heeft gepost) zal 'k Westmalle Dubbelgist gaan opkweken voor een tripel.

Ben zeer benieuwd naar A3's IJkweek.

JWVG

Ha Edwin,

jazeker is Celis White een vreemde eend in de bijt, alhoewel er in Noord Amerika steeds betere Belgen worden gebrouwen. Sam Adams is de grootste van de 'goede' brouwerijen, al vinden sommigen het al een beetje eenheidsworst. Zelf ken ik hun pils niet, maar heb wel veel Sam Adams Boston Lager and ..Boston Ale gedronken. Beiden wel lekker, maar zeker niet opvallend qua hopgebruik. Bereid je voor op iets heel anders bij mijn IPA, dat is een echte west-coast, all-out hop bier. Wat overigens niet wil zeggen dat je het lekker hoeft te vinden.

Terug naar het onderwerp - voor dit bier had ik niet de onvolprezen Wyeast 1056 gebruikt, maar de Wyeast german ale. Dat lukte wonderwel!

JW.

Edwin

Ha JW  :proost:

Het was inderdaad de Boston lager! Die bedoelde ik. Ik moet zeggen dat ik (toen ik in Atlanta was) wel geproefd heb, maar dat de Sam Adams me als enige is bijgebleven als lekker.
Ben benieuwd naar je IPA. Krijg er nu zin in.

Ik denk dat ik het gist van de Maaslandbrouwerij ook nog ga gebruiken. Schijnt een strakke gist te zijn.

Edwin

Adrie

Ja, Frans is er erg over te spreken. Hij zegt dat die gist veel esters maakt, maar ik vind dat bijvoorbeeld in vergelijking met de Rochefort gist nogal meevallen. Ik ben trouwens heel benieuwd hoe het uitpakt met Frans' laboratorium. Voor de mensen die dat nog niet weten: Frans gaat een labo inrichten om zelf gist te kweken en een gistbank aan te leggen.

Groeten,

A3

Edwin

ik heb het afgelopen weekend gezien en het ziet er mooi uit. De ruimte is nog niet helemaal klaar (nog wat wandjes plaatsen), maar de spulletjes zien er kek uit!

Edwin

JWVG

Kun je daar dan ook zelf gist halen? Lijkt me erg leuk en nuttig. Ik heb besloten dat ik me voorlopig niet ga toeleggen op het aanleggen van een gistbank, ik stop bij het opkweken uit flesjes. Je moet tenslotte ook eens ergens een grens trekken. Voorlopig, dan, want het lijkt me wel leuk om ooit dat practicum microbiologie nog eens te gebruiken.

Maar zo'n gistbank in de buurt zou dus vrij perfect zijn.

Jw.

Edwin

Ha JW  :proost:

Ik weet niet of Frans zo giststarters zal  verstrekken, maar zijn gist is natuurlijk prima op te kweken uit een flesje.

Dat wat betreft het aanleggen van een gistbank> het is wel veel werk, maar niet moeilijk. Alleen nauwkeurig werken.

Edwin

Marco_Geilings

CiteerDat komt toch uit Texas? Verkopen ze dat hier? Lijkt me ook wel leuk om eens te proeven. Waar heb je dat gekocht? Zelfs in Californie konden we dat niet krijgen.

JW.
De Celis White die hier te koop is wordt gebrouwen bij brouwerij De Smedt in Opwijk Belgie volgens mij.Dit bier is redelijk goed verkrijgbaar hier in de buurt.

gr. Marco

Henk oet Paiz

Hoi allemaal,

Onlangs gebrouwen met een opgekweekte La Chouffe, die had ik binnen twee dagen aan de gang en het ging zeer voorspoedig. In vier dagen van 1067 naar 1020 en daar is ie blijven hangen ???. Totaal geen beweging meer, ook niet na toevoegen van korrelgist :weetniet:.

Een ander deel van dezelfde wort met Westmalle tripelgist, in dezelfde tijd naar 1012 :dansen: en na 1 week lageren nog steeds schuim uit het waterslot. Een dergelijk laag eind SG heb ik nooit met korrelgist gerealiseerd.

Groeten,

Henk  :proost2:

JWVG

Bedankt Marco,

een stuk minder spectaculair, maar wel logischer &lbsp;:D

JW.

Henk oet Paiz

Hoi collega brouwers en drinkers,

Heeft iemand ervaring met het opkweken van de gist van Piraat? Graag jullie reacties.

Groeten

Henk  :proost2:

Pallieter

Hallo Henk,

Als ik het goed voorheb is dit bier afkomstig van brouwerij Bios in Ertvelde en ben ik bijna zeker dat is afgevuld met een andere gist dan de hoofdgist (jammer) :huilen:
                                      Groeten,
                                          jan

JWVG

Ik heb deze week voor het eerst (geloof ik) een paar Saisons Regale gedronken, en vind het eigenlijk een heel lekker biertje. Ik snap ook waarom Pierre Rajotte beweert dat Orval dichter bij Saisons in de buurt komt dan bij de overige trappisten (alhoewel het natuurlijk een apart biertje blijft). Heeft iemand ervaring met het opkweken uit een flesje regale? Ik zou graag mijn oude saison recept eens brouwen met deze gist. Of zijn er andere suggesties voor gisten voor een saison?

 :degroeten: JW.

Herman

Hee JW,

Ik heb goede verhalen gehoord over Saison Dupont. Wat betreft de Regale, gewoon proberen! Ik kan iedereen aanraden van een brouwsel gewoon wat apart te houden voor gistproeven, is een leuke zijdelingse ho`by.

Herman

Adrie

Dat klopt! Soms wens ik dat ik microbioloog was geworden...

Ik heb ook nog wel wat gisten op mijn verlanglijstje staan. Maar ja, we brouwen slechts eens in de 1 tot 2 maanden, dus het is niet mogelijk om al die gisten uit te proberen. Op schuine buis zetten en bewaren is eigenlijk al helemaal zinloos voor gisten die je maar eens per jaar of nog minder gebruikt, merk ik nu.

Groeten,

A3

Edwin

Ha mannen (de meesten althans)  :proost:

Ik heb mijn pogingen gestaakt: Celis White heeft geen levensvatbare gisten. Een week met wort warm gestaan en het heeft niets opgeleverd. Dat experiment is dus mislukt.

Edwin

Adrie

Hoi Edwin,

Hoe oud was het flesje? Als het een jong flesje was, kunnen we dit bier inderdaad afschrijven als mogelijke gistbron, maar als het een oude was, is het de moeite waard om het nog eens met een jong ding te probepen.

Groeten,

A3

Adrie


CiteerKun je daar dan ook zelf gist halen? Lijkt me erg leuk en nuttig. Ik heb besloten dat ik me voorlopig niet ga toeleggen op het aanleggen van een gistbank, ik stop bij het opkweken uit flesjes. Je moet tenslotte ook eens ergens een grens trekken. Voorlopig, dan, want het lijkt me wel leuk om ooit dat practicum microbiologie nog eens te gebruiken.

Maar zo'n gistbank in de buurt zou dus vrij perfect zijn.

Jw.

Gistkwekers,

Frans gaat voorlopig uitsluitend door met zijn eigen gist, dus als je bij hem gist wilt halen, kan dat, maar dan krijg je alleen de Maasland gist.

Groeten,

A3

Edwin

Ha A3 en de rest  :proost:

Da's anders wel aardige gist!
Het flesje was wel wat ouder (uht juli 2003), dus er is nog wel een poging te wagen. Anders lijkt de witte la trape een mogelijkheid voor een witbiergist.

Op zich een verse gist van een profbrouwer lijkt mij wel erg leuk! Heb jij daar al ervaring mee?

Edwin

Adrie

Ha Edwin,

Nee, ik heb geen ervaring met de gist van Frans. Maar andere amateurbrouwers uit het Maasland Brouwersclubje wel, met goede resultaten. Dus ik zou zeggen: probeer het eens uit.

Groeten,

A3

Henk oet Paiz

Hoi allemaal,

Vandaag een witbier gebrouwen met een opgekweekte gist van La Trappe. Om precies te zijn "de Witte Trappist". Om zeker te weten dat dit de originele gist is en niet een navulgist, heb ik vanmorgen de brouwerij gebeld. De brouwmeester vertelde mij dat het inderdaad de hoofdgist is  :lessmile: en wenste me veel succes.

Op mijn vraag of het waarschijnlijk is dat Hoegaarden voor het witbier en de Grand Cru dezelfde gist gebruikt antwoorde hij ontkennend. Het leek hem niet kunnen. Voor de zekerheid ga ik een deel van het wort enten met een giststarter Grand Cru, die ik gisteren van Ger heb gekregen.

Kiek'n wat 't wort  ;D

Groeten,

Henk  :proost2:

Herman

Hoi Henk,

Klasse actie! Mooi te horen dat er nog brouwers zijn die dit soort info (durven te) geven. Die ga ik zeker ook es proberen, ik heb toevallig net een 6-pak in huis gehaald.

Herman

JWVG

Ha die Henk,

ja, bedankt voor de informatie! Ik vraag me alleen wel af wat hij bedoelde met dat het niet zou kunnen dat hoegaarden en grand cru dezelfde gist zouden gebruiken. Mijn grand cru kloon, vergist met de Wyeast belgian wit, ruikt in ieder geval precies als een echte grand cru, en ook de vergisting van zo'n zwaarder bier was geen probleem.

 :degroeten: JW.

Henk oet Paiz

Hoi JW,

Hij bedoelde dat de Hoegaarden Grand Cru een veel zwaarder bier is met een heel andere smaak dan het witbier. Hij is van mening dat je deze twee bieren niet met dezelfde gist kan vergisten. :lessmile:

Ik twijfel er inmiddels aan of hij daar gelijk in heeft ;D. Zoals ik al meldde heb ik een deel van het witbier wort dat ik vrijdag heb gebrouwen, geënt met de Hoegaarden gist opgekweekt uit een Grand Cru. Gisteren heb ik het SG gemeten en het bier geproefd. Een heerlijke witbier smaak :proost:, naar mijn idee geen probleem dus die gist.

Groeten,

Henk  :proost2:

JWVG

Ja, dat ben ik wel met je eens. Het lijkt ook een raar argument, dat je dezelfde gist niet kunt gebruiken voor lichtere en zwaardere bieren. Tenslotte zijn er zat brouwerijen die maar 1 gist gebruiken voor hun hele assortiment bieren.

 :degroeten: JW.

MO

Henk,

mijn witbier (iedereen brouwt maar witbier), zoals beschreven in de thread Witzenbock p 2, heb ik ook met HGC gist vergist. De hergisting op fles duurt wat lang, na een week was de carbonatie nog maar net begonnen, dus ik kan hem nog niet proeven, maar wat ik tussendoor heb geproefd gaf mij niet echt een heftig gevoel van o wat een lekker bier. Geen slecht bier hoor, maar een beetje vlak. In ieder geval zonder de citrussmaakjes/geurtjes die je van een witbier gist mag verwachten.
In een andere thread, ik weet niet meer welke, gaf iemand aan zeker te weten dat voor de HGC een andere gist voor de nagisting wordt gebruikt dan voor de hoofdgisting. Nu lijkt het mij dat er dan een mengsel van beide gistsoorten aanwezig moet zijn, maar het lijkt er tot nu toe op dat ik een redelijk eenvoudig witbier heb gemaakt zonder echte wit bier gist trekjes. Maar geduld, ik moet nog echt gaan proeven.

Gr
MO

Adrie

Hoi Martin,

Je hoeft helemaal geen mengsel van gistsoorten te hebben. Bij grote brouwerijen wordt een commercieel bier meestal na het lageren gefilterd, alvorens voor de nagisting een andere gist wordt toegevoegd. Van de oorspronkelijke gist zit er dan niets meer in het bier.

Jammer, maar helaas!

Groeten,

A3

Henk oet Paiz

Hoi MO,

Die citrusluchtjes rook en proefde ik juist wel. Ook al was het bier nog maar 20 punten gezakt (begin SG 1048 ). Dat is natuurlijk ook niet zo vreemd als er een hele citroen (incl. schil) en nog geraspte sinasappelschil is meegekookt  ;D.

Beide gisten (La Trappe en HGC) gisten nu nog steeds volop. Dat is morgen dus al een week. Nog steeds op 22 gr en regelmatig luchtbellen uit het waterslot. Die La Trappe is trouwens een echte bovengist. Het vat is nog niet voor de helft gevuld met 20 lt wort, maar toch kwam na twee dagen het schuim uit het waterslot :gistsmile:. Nu wel weer rustiger.

Groeten,

Henk  :proost2:

Jacques


CiteerBij grote brouwerijen wordt een commercieel bier meestal na het lageren gefilterd, alvorens voor de nagisting een andere gist wordt toegevoegd. Van de oorspronkelijke gist zit er dan niets meer in het bier.

Er zijn inderdaad brouwerijen die dit doen. Toch denk ik dat veel brouwerijen zeggen dat ze dit doen terwijl dat niet het geval is. Ze gebruiken gewoon verse gist en geen andere gist. Het feit dat het praatje de ronde gaat dat de brouwerijen tegenwoordig verschillende gisten gebruiken komt hen goed uit. Hierdoor laten hobbybrouwers en kleine beginnende commerciële brouwerijtjes hun gist met rust.
Door gistdepots op te kweken en goed te proeven is vrij simpel te achterhalen of men inderdaad een andere gist gebruik.

Veel vaker komt het voor dat men het bier na de hergistnig op fles pasteuriseerd. Hierdoor loopt men veel minder risico op infecties en aansprakelijkheidsstelling indien de druk door een infectie te hoog is geworden!
Uit een onderzoek dat PINT een aantal jaren liet uitvoeren bleek dat veel witbieren met hiergisting op de fles zo dood waren als een pier.
Dus als je een depot gaat opkweken loop je veel kans dat het opkweken niet succesvol is.

 :degroeten: Jacques

MO

Henk,
wat was de houdbaarheidsdatum van het La Trappe witbier dat je hebt gebruikt om het gist op te kweken?

Jacques,
HGC is dus zeker niet gepasteuriseerd want ik had geen moeite met opkweken. Tot nu toe geloof ik wel dat een eenvoudiger gist is gebruikt voor de nagisting omdat er nog geen typische HGC smaken inzitten, maar dat weet ik pas zeker over een paar weken


gr
MO

Henk oet Paiz


CiteerHenk,
wat was de houdbaarheidsdatum van het La Trappe witbier dat je hebt gebruikt om het gist op te kweken?

Beste MO,

Ik zou het niet meer weten, het flesje is al weer terug bij de slijter. Hij was overigens wel direct actief, dus nog goed levendig.

Groeten,

Henk  :proost2:

Henk oet Paiz

Hoi MO,

Gisteravond bij mijn buren toch nog weer een La Trappe witbier gedronken, die nog uit dezelfde sixpack kwam. Ik heb even gekeken voor je: houdbaarheidsdatum 02-2004.

Bij mij staan beide witbieren nu gelagerd. De Hoegaarden smaakt echt perfect naar een witbier (gezakt tot 1009) en de La Trappe ook, maar inderdaad qua smaak iets minder pittig (gezakt tot 1012 in precies 2 weken).

Groeten,

Henk  :proost2:

Henk oet Paiz

Vanavond de La Trappe gebotteld. Deze gist was nog steeds actief. Inmiddels is het SG gezakt naar 1008. Het jongbier smaakte prima, dus ik ben vol goede moed. :hoera:

Groeten,

Henk  :proost2:

Herman

Even een oude thread uit de kast trekkend. De La Trappe Quadrupel is ook opkweekbaar, al ben ik niet zo te spreken over de vergistingsgraad. Iets waarvoor de brouwmeester ook waarschuwde: gebruik liever een van de lager alcoholische La Trapjes.

Herman

cornel

Collega 's hobbybrouwers,

Voor mijn blonde bieren gebruik ik gist van trippel bij brouwerij Slaghmuylder in Ninove.
Voor 2,5 euro heb Je een halve liter verse gist.Het is de gist die gebruikt wordt voor de
Witkap tripel en stimulo.Zij gebruiken dezelfde gist voor hergisting op de fles a rato 2liter gist
voor 5000 liter bier.Wel zelf voor een steriele bokaal zorgen.
Een gist die ik gebruik voor de dorstlessers is gist van brouwerij Ecausinne.Die echt pareltjes
van bier maakt.Huugh is een bruggeling die in wallonie eigenhandig de brouwerij opgezet heeft.
Die gist kan men gratis verkrijgen en een gezellige bierbabbel doen met Huugh. Meer info
www.brasserieecaussinnes.be
Voor de donkere bieren gebruik in meestal Wyeast 3737,1762,1388 of zelf opgekweekte gist van
Rochefort 8,Westmalle dubbel
Kleine tip:bij veel brouwerijen gaan duivenmelkers om biergist en onder dat mom,kan men veelal
gist bekomen.
Groeten Cornel

Hopmans

Hoi collega's,

Ik heb altijd Unibrew korrelgist gebruikt met het motto : Leer eerst maar brouwen en ga dan maar duurdere gisten gebruiken Hoppie.

Tja, fruitig . Niet echt de beruchte bijsmaak denk ik. Wel voorzichtig uitschenken.

Kan het niet vergelijken met andere gisten. Iemand anders?

Ik ga binnenkort een stapje verder: Wyeast en/of giststarter van commerciele biertjes.
Wat misschien wel een nieuwe tread kan worden i.v.m. het verdwijnen van gistdepot in sommige bieren.

Groetjes,

Hoppie

Eduard

Voor bier wat echt wat moet worden gebruik ik Wyeast.
Voor experimenteerbier pak ik meestal een zakje SafAle of Brewferm gist, al heb ik de laatste al heel lang niet meer gebruikt.

Als ik wat meer ruimte had hier en de koelkast met minder mensen had hoeven delen, dan had ik waarschijnlijk wel een gistbank aangelegd. Voorlopig zit dat er niet in. Bovendien heeft de brouwvereniging alhier wel een gistbank met de meest gangbare gisten.

Caspar

Ik ben gewoon meteen begonnen met Wyeast...

Voor mijn tripel die ik zaterdag ga brouwen had ik nog een pakje Wyeast High Gravity. Hij was 5 maanden oud, maar ook weer super snel opgebold... 2 dagen na het activeren kon ik al een giststarter maken (die nu lekker staat te borrelen). Dit wordt de tweede keer dat ik met mijn eigen spullen ga brouwen. Ook al heb ik bijna geen ervaring, ik wil de beste ingrediënten gebruiken... en volgens mij is Wyeast een goed product.

Ik wil niet kapitalistisch overkomen, maar die paar euro's die je kan besparen op gist zijn absoluut niet de moeite waard. Ik ben nu heerlijk wat bieren aan het proeven... van Scotch ale tot Westvleteren, enuh zeg nou zelf, dit soort bieren uit speciaalzaken zijn ook niet goedkoop... maar zo karakteristiek! Ik noem een Brewferm gist, het kost bijna niets, maar de eigen brouwsels die ik heb geproefd met deze gist behoren niet tot mijn favoriete soorten gerstenat.

Groetjes Caspar


Bas

Ik sluit me hier helemaal bij aan. Wat een zonde om al die energie, moeite en liefde die je in je brouwsel stopt te verpesten door een 3-tal euro te besparen op je gist. Trouwens, je kunt erg goedkoop erg goed korrelgist via o.a. SiriS krijgen.

Wat betreft het opzetten van een gistbank: dat kost veel energie, en is misschien de moeite niet waard. Maar tja, het blijft hobby ...

Grt, Bas H.

Hopmans

Hoi Bas en Caspar (En de rest natuurlijk),

Begrijp me niet verkeerd. Jullie hebben heeelemaal gelijk. 9 uur brouwen en dan kijken op een paar Euro is onzin. Maar ik dacht met de verschillende brouwels inzicht te krijgen naar de smaak van de hop en het mout met een neutrale gist. Ik heb toch niet verkeerde brouwseltjes gehad.
Er was ook een andere variant van Unibrew die ik gebruikt heb : Die was speciaal voor blond bier met een hoog alcoholpercentage. Die rook wel zwavelig.

Maar het is nu inderdaad tijd om een topgist te gebruiken.

Groetjes,

Hoppie

Caspar

Smaakervaring opdoen is altijd nuttig natuurlijk... ik kan alleen maar eens in de 1 a 2 maanden brouwen, die momenten wil ik optimaal benutten. Trouwens ik ga zeker ook eens een korrelgist gebruiken, als ik andere forummers mag geloven zijn er absoluut hele goede varianten! Ikzelf heb alleen de droge Brewferm bovengist vergeleken met Wyeast gist en dat was toch een flink verschil.

MO

Het hangt ook een beetje van het bier af. Ik wil niet pleiten voor kruiden bieren, en ik ben nooit een groot fan geweest van korrelgisten, maar ik ben recent wel verbaasd, misschien zelfs wel ontgoocheld door een lid van ons gilde. De man is kok en heeft een aantal Brewferm batches gemaakt met koriander, zoethout en/of vanille en dergelijke toevoegingen. Uitstekende bieren!

Het voordeel van korrelgisten is dat hun gedrag in het algemeen wat voorspelbaarder is. De gisten van Sirius zijn prima, en je krijgt er veel goed info bij. Recent heb ik ook heel goede ervaringen met SafaleS05 gehad.

Oxhead

Hoi brouwers ,

Ik brouw al jaren met korrelgist en heb er alleen maar goede ervaringen mee (en prijzen ;)). Ook met de Brewferm gist , nooit geen last van typische korrelgist smaken of geuren .

Gr Marco Geilings

Hopmans

Hoi brouwers,

Buiten de prijzen van gist om heb ik ook wel het idee dat korrelgisten heel erg vooruit zijn gegaan.
Hierbij de mening van Caspar en Bas zeer respecterend.

Mijn maat brouwde laatst een biertje met Brewferm, maar die was niet slecht.

OK, ik heb weinig ervaring met gisten. Maar ik ben nu bezig met het nuttigen van zeer gerenomeerde alternatieve biertjes van Nederlandse makelij waarvan ik toch moet zeggen dat sommigen van mij beter waren. 8)

Zo heb ik een zelf ontworpen blonde gebrouwen die omschreven werd door kenners als "Godelijk sap".

Als jullie aardig voor me zijn zal ik 'm neerzetten op het forum  8)

Groetjes,

Hoppie



Hopmans

Een poosje terug in de Lowbach topic :

Ik antwoorde SiriS

CiteerGa wel gebruik maken van jou tip betreffende het sap i.p.v. jam. (Thanks)

Weet iemand nog een goede plakgist voor in de flessen?

Groetjes,

Blunder !!   :laugh:

Niet wetende dat SiriS DE gistspecialist van het forum is Ha Ha  :laugh:

Hey SiriS,

Welke gisten heb je allemaal liggen?
Voor welk bier is een gist die je hebt het meest geschikt?
Heb je een prijslijst ?
Hoe te bestellen bezorgen ?  :weetniet:

Groetjes,

Hoppie   :degroeten:








Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.