Fruity IPA

Gestart door MartijnOMG, 27-05-2017 11:12 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

MartijnOMG

De bedoeling is een hele hoppige fruitige citrus IPA, aan- of opmerkingen?

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptFruity IPA
Brouwdatum
BierstijlAmerican IPA
Volume20,0 l
Begin SG1,063 SG
Berekende kleur (Morey)13 EBC
Berekende bitterheid (Rager)95 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd75 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
20,00 lWater uit Zutphen
10,01 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
12 mg/l2 mg/l27 mg/l74 mg/l12 mg/l15 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,40 kgPale Ale moutDingemans7 EBC81,0 %
0,38 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC7,0 %
0,27 kgCara-pilsWeyermann4 EBC5,0 %
0,38 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC7,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 °C2 min.60 min.4,0 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
20,0 gWarriorbellen15,7%75 min.47,1 IBU
20,0 gCitrapellets12,6%15 min.11,1 IBU
20,0 gAmarillobellen10,1%15 min.8,1 IBU
20,0 gCascadebellen7,5%15 min.6,0 IBU
20,0 gMandarina bavariabellen8,0%15 min.6,4 IBU
15,0 gMandarina bavariabellen8,0%15 min.4,8 IBU
30,0 gCascadebellen7,5%koudhop0,0 IBU
30,0 gCitrapellets12,6%koudhop0,0 IBU
30,0 gMandarina bavariabellen8,0%koudhop0,0 IBU
30,0 gAmarillobellen10,1%koudhop0,0 IBU
15,0 gAmarillobellen10,1%0 min.3,8 IBU
15,0 gCascadebellen7,5%0 min.2,8 IBU
15,0 gCitrapellets12,6%0 min.5,2 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
1,0 pak(ken)American Ale (1056)bovengist


Haagse Wouter

Ik zou de suiker eruit halen. Is niet nodig voor doordrinkbaarheid in een licht bier.

Jacques

Ga je je water in Zutphen halen?   ;)


Er zit meer dan genoeg hop in je recept. Ben je niet bang voor een harde bitterheid? Zelf zou ik de hoeveelheid hop aan het begin van het koken halveren. Met Warrior heb ik nog nooit gebrouwen. Als ik naar het hopprofiel kijk zoals beschreven op de pagina https://ychhops.com/varieties/warrior-brand-ycr-5-cv dan zie ik daar 'pine' staan. Over het algemeen ben ik niet zo'n liefhebber van hopsoorten met een harsachtige smaak. Maar dat is persoonlijk.


Als je meer citrusachtige smaak in je bier wilt raad ik je aan een gedeelte van de koudhop vroeg te geven. Dat wil zeggen als de hoofdgisting net begint af te nemen. Je krijgt dan duidelijk voor citrusachtige smaken in je bier.
Dit komt door de omzetting van geraniol uit de hop naar citronellol onder invloed van de gist.

Zie ook
https://www.brewersfriend.com/forum/threads/geraniol-conversion-in-dry-hop.6056/
http://www.mbaa.com/districts/Northwest/mash/Documents/Steele%20TECHNIQUES%20FOR%20BREWING%20AMAZING%20HOPPY%20BEERS_2013-10-04.pptx.pdf

De laatste link is zeer interessant met veel informatie. Veel smaakprofielen van nieuwe hopsoorten. Maar ook nieuwe schema's voor hopgiften. Daarbij wordt ook vermeld dat je de hopgifte aan het begin van het koken naar beneden kan voor een verfijndere bitterheid. En ook het meervoudig geven van koudhop wordt genoemd.
 

MartijnOMG

Citaat van: Jacques op 27-05-2017  12:19 uGa je je water in Zutphen halen?   ;)


Er zit meer dan genoeg hop in je recept. Ben je niet bang voor een harde bitterheid? Zelf zou ik de hoeveelheid hop aan het begin van het koken halveren. Met Warrior heb ik nog nooit gebrouwen. Als ik naar het hopprofiel kijk zoals beschreven op de pagina https://ychhops.com/varieties/warrior-brand-ycr-5-cv dan zie ik daar 'pine' staan. Over het algemeen ben ik niet zo'n liefhebber van hopsoorten met een harsachtige smaak. Maar dat is persoonlijk.


Als je meer citrusachtige smaak in je bier wilt raad ik je aan een gedeelte van de koudhop vroeg te geven. Dat wil zeggen als de hoofdgisting net begint af te nemen. Je krijgt dan duidelijk voor citrusachtige smaken in je bier.
Dit komt door de omzetting van geraniol uit de hop naar citronellol onder invloed van de gist.

Zie ook
https://www.brewersfriend.com/forum/threads/geraniol-conversion-in-dry-hop.6056/
http://www.mbaa.com/districts/Northwest/mash/Documents/Steele%20TECHNIQUES%20FOR%20BREWING%20AMAZING%20HOPPY%20BEERS_2013-10-04.pptx.pdf

De laatste link is zeer interessant met veel informatie. Veel smaakprofielen van nieuwe hopsoorten. Maar ook nieuwe schema's voor hopgiften. Daarbij wordt ook vermeld dat je de hopgifte aan het begin van het koken naar beneden kan voor een verfijndere bitterheid. En ook het meervoudig geven van koudhop wordt genoemd.

Bedankt voor je uitgebreide reactie. Ik dacht dat Warrior juist wat grapefruit tonen gaf maar ik zal wel in de war zijn met een andere hop. Wellicht vervangen door Cascade die heb ik ook nog liggen. Ik wil wel een bovengemiddelde bitterheid maar het moet nog wel te behappen zijn natuurlijk. Ik vind een piney hopbitterheid op zich niet vervelend maar het is niet wat ik wil bij deze. Ik heb trouwens al recepten gezien voor IPA die de vroege hopgift totaal weglaten maar dat staat me op de een of andere manier ook wat tegen.

Ik ga die pdf even goed doorlezen! Ik ben ook wel benieuwd naar de invloed van de temperatuur tijdens het koudhoppen.

Mario72

Ik zou zelf de bitterheid verlagen tot max 60 IBU. Meer hop naar de vlamuit/koudhop en minder aan het begin van de kook.

RienP

Ik sluit me aan bij Mario. IBU naar max 60-70 en geen suiker. Ik zou ook nadenken over de Mandarina Bavaria. Mogelijk dat je, in deze verhoudingen, het nauwelijks terugproeft tussen de Amerikaanse hoppen. Dat is zonde, want het is ook een mooie hop.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.