Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Pilsner  (gelezen 3654 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Jules

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 187
  • Land: nl
  • No Worries
Pilsner
« Gepost op: 25-05-2017 20:47 u »
Hallo allemaal.

Er zit een pilsner in de planning. Nog nooit gedaan, maar de apparatuur voor het vergisten van een ondergister (koelkast met UTC1000) is er al jaren.
Het lijkt me een goeie uitdaging een pils te maken: lekker, maar ook lastig omdat er niet veel te verbergen valt onder een berg smaken.

Ik heb het idee een pilsner te maken in het idee budvar uit tsjechie, met Saaz hoppen erin. Het mag wat mij betreft iets hoppiger zijn: Saaz vind ik nog altijd een erg charmante hop ;)

Hier het recept, ik hoor graag jullie ideeen over de opzet:

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptPilsner Moonshine
Brouwdatum
BierstijlPils(ener)
Volume13,5 l
Begin SG1,059 SG
Berekende kleur (Morey)7 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)28 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd75 min.


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,38 kgPremium pilsmoutWeyermann2 EBC94,1 %
0,21 kgCara-pilsWeyermann4 EBC5,9 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
35,1 gSaazpellets3,4%60 min.20,6 IBU
29,8 gSaazpellets3,4%12 min.7,4 IBU
27,0 gSaazpellets3,4%0 min.0,0 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
1,0 pak(ken)Czech Pilsner Lager (2278)ondergist



MvG  J

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Mario72

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 110
  • Land: nl
  • Thuisbrouwerij De Gouwe Knakker
Re: Pilsner
« Reactie #1 Gepost op: 25-05-2017 22:27 u »
Het eerste wat mij te binnen schiet is waarom in de zomer. Je koelkast moet behoorlijk werken om op temperatuur te blijven. Ik zou een pilsener/lager in de winter brouwen en een saison oid in de zomer. Maar dat is mijn mening. Over je recept geen opmerkingen.

Offline Ansius

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 455
  • Land: nl
  • Het komt er niet uit!
Re: Pilsner
« Reactie #2 Gepost op: 25-05-2017 22:40 u »
Niet dat het erg is maar ik denk dat het alcoholpercentage te hoog wordt.

Offline Jules

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 187
  • Land: nl
  • No Worries
Re: Pilsner
« Reactie #3 Gepost op: 26-05-2017 07:26 u »
Het eerste wat mij te binnen schiet is waarom in de zomer. Je koelkast moet behoorlijk werken om op temperatuur te blijven. Ik zou een pilsener/lager in de winter brouwen en een saison oid in de zomer. Maar dat is mijn mening. Over je recept geen opmerkingen.
Op zich jammer dat t pils dan pas eind zomer klaar is, maar verder let ik niet zo op de seizoenen: gewoon omdat ik nooit weet wanneer ik kan brouwen. Ik weet nog niet wanneer deze de ketel in gaat ;)
Bedankt voor de tip.


Offline Jules

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 187
  • Land: nl
  • No Worries
Re: Pilsner
« Reactie #4 Gepost op: 26-05-2017 07:29 u »
Niet dat het erg is maar ik denk dat het alcoholpercentage te hoog wordt.
Ja ik gokte op zon 5,8 tot 6% om er een stevige pilsner van te maken...
Bij nader inzien ga ik mogelijk iets om laag: maar wil wel vasthouden aan de verhoudingen tussen de mouten, en aan de ibu's




Offline Brouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.651
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Pilsner
« Reactie #5 Gepost op: 26-05-2017 13:58 u »
Ik heb het idee een pilsner te maken in het idee budvar uit tsjechie, met Saaz hoppen erin. Het mag wat mij betreft iets hoppiger zijn: Saaz vind ik nog altijd een erg charmante hop ;)

Hier het recept, ik hoor graag jullie ideeen over de opzet:
Als het doel een urtyp pils wordt zit je met je bitterheid aan de onderkant van de stijl. Ook mag er best wat meer hop in als je echt een hoppig bier wil. 

Toevallig heb ik vorige week een urtyp gebrouwen. Ik heb daar 180 gram hop in gedaan op 21l en gericht op 41 ibu. Moet er wel bij vermelden dat ik RO water heb gebruikt, door het zachte water komt de bitterheid dan ook niet zo hard over. Maar je kan natuurlijk prima pils brouwen met kraanwater.

Offline hetspook

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 245
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
    • fotografie
Re: Pilsner
« Reactie #6 Gepost op: 26-05-2017 14:16 u »
Ik maak het zelf met pils vloermout en nog wat koudhop er bij.

Offline Jules

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 187
  • Land: nl
  • No Worries
Re: Pilsner
« Reactie #7 Gepost op: 26-05-2017 19:46 u »
Als het doel een urtyp pils wordt zit je met je bitterheid aan de onderkant van de stijl. Ook mag er best wat meer hop in als je echt een hoppig bier wil. 

Toevallig heb ik vorige week een urtyp gebrouwen. Ik heb daar 180 gram hop in gedaan op 21l en gericht op 41 ibu. Moet er wel bij vermelden dat ik RO water heb gebruikt, door het zachte water komt de bitterheid dan ook niet zo hard over. Maar je kan natuurlijk prima pils brouwen met kraanwater.

De waterbehandeling geeft aan een gedeelte gedemineraliseerd water te gebruiken. Er zit veel mer Ca in het water dan voor dit type bier wenselijk is. Of ik zo ver ga om dat daadwerkelijk te doen... weet ik nog niet.

Voor wat betreft het type: ik heb gekeken in de BJCP bij Chech premium pale lager en me daar een beetje aan vastgehouden. Het is niet echt een kloonpoging: ik wil graag een lekker pilsner brouwen met Saaz hop, redelijk droog met een mooie schuimkraag.

Ik heb de bitterheid wel iets verhoogd inderdaad!

Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 815
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: Pilsner
« Reactie #8 Gepost op: 27-05-2017 11:40 u »
Op zich jammer dat t pils dan pas eind zomer klaar is, maar verder let ik niet zo op de seizoenen: gewoon omdat ik nooit weet wanneer ik kan brouwen. Ik weet nog niet wanneer deze de ketel in gaat ;)
Bedankt voor de tip.

Gewoon een beetje valsspelen :). Weekje op 10 graden, daarna verhogen naar 20 om de restsuikers op te maken. Even coldcrashen en op fles ermee.

Offline Jules

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 187
  • Land: nl
  • No Worries
Re: Pilsner
« Reactie #9 Gepost op: 03-06-2017 07:54 u »
Gewoon een beetje valsspelen :). Weekje op 10 graden, daarna verhogen naar 20 om de restsuikers op te maken. Even coldcrashen en op fles ermee.
Dat is een mogelijkheid!
Eerst ga ik over een paar weken een bier brouwen met vrienden. Dat recept bespreek ik ook hier op het forum.

Het pilsproject moet even wachten ;)

Offline PeterEngeltje

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 243
  • Land: nl
  • Bierbrouwen is geen hobby, maar een passie.
Re: Pilsner
« Reactie #10 Gepost op: 23-06-2017 23:32 u »
Hallo allemaal.

Er zit een pilsner in de planning. Nog nooit gedaan, maar de apparatuur voor het vergisten van een ondergister (koelkast met UTC1000) is er al jaren.
Het lijkt me een goeie uitdaging een pils te maken: lekker, maar ook lastig omdat er niet veel te verbergen valt onder een berg smaken.

Ik heb het idee een pilsner te maken in het idee budvar uit tsjechie, met Saaz hoppen erin. Het mag wat mij betreft iets hoppiger zijn: Saaz vind ik nog altijd een erg charmante hop ;)

Hier het recept, ik hoor graag jullie ideeen over de opzet:

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptPilsner Moonshine
Brouwdatum
BierstijlPils(ener)
Volume13,5 l
Begin SG1,059 SG
Berekende kleur (Morey)7 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)28 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd75 min.


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,38 kgPremium pilsmoutWeyermann2 EBC94,1 %
0,21 kgCara-pilsWeyermann4 EBC5,9 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
35,1 gSaazpellets3,4%60 min.20,6 IBU
29,8 gSaazpellets3,4%12 min.7,4 IBU
27,0 gSaazpellets3,4%0 min.0,0 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
1,0 pak(ken)Czech Pilsner Lager (2278)ondergist



MvG  J

Ik mis de gegevens van het maischschema, niet onbelangrijk om op dit recept te kunnen reageren.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.115
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Pilsner
« Reactie #11 Gepost op: 24-06-2017 01:21 u »
Ik mis de gegevens van het maischschema, niet onbelangrijk

Compleet onbelangrijk... Als iemand mij op dit forum in details kan vertellen hoe je kunt sturen met een een maischschema, dan mag deze zich melden... :)

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.140
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Pilsner
« Reactie #12 Gepost op: 24-06-2017 01:38 u »
Compleet onbelangrijk... Als iemand mij op dit forum in details kan vertellen hoe je kunt sturen met een een maischschema, dan mag deze zich melden... :)

Helemaal eens. Het is net zo onbelangrijk als de samenstelling van je kraanwater.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.061
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Pilsner
« Reactie #13 Gepost op: 24-06-2017 10:53 u »
Compleet onbelangrijk... Als iemand mij op dit forum in details kan vertellen hoe je kunt sturen met een een maischschema, dan mag deze zich melden... :)

Helemaal eens. Het is net zo onbelangrijk als de samenstelling van je kraanwater.

Tjonge wat een stellingen.

Ik ben het met jullie eens dat maischschema's veel minder belangrijk zijn dan wel eens gedacht wordt. Ze beïnvloeden de hoeveelheid restsuikers. Die restsuikers zijn veel minder zoet dan wel eens gedacht wordt. Meer of minder restsuikers maakt daarom voor de beleving van de zoetigheid van een bier niet veel uit.
Wel is het zo dat een bier met veel restsuikers vaak meer body heeft dan een bier met weinig restsuikers.
De invloed van de gist op de vergistingsgraad is vele malen groter. Sommige gisten zijn in staat heel ver uit te gisten. En de hoeveelheid esters in je bier is afhankelijk van de gebruikte gist. Esters hebben een grote invloed op de beleving van een zoete smaak. Zo kan het zijn dat een bier dat heel ver is uitgegist toch een zoetige indruk geeft.

Dat je niet druk hoeft te maken over de samenstelling van je kraanwater geldt alleen als het water een relatief lage restalkaliteit heeft en je altijd dezelfde soort bieren brouwt.
Ik moet in ieder geval sinds de samenstelling van het kraanwater afkomstig uit Tilburg gewijzigd is veel minder aanzuren bij blonde bieren en bij donkere bieren moet ik zelfs ontzuren.

Offline Underdike

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 635
  • Land: nl
  • www.keut.beer
    • www.keut.beer
Re: Pilsner
« Reactie #14 Gepost op: 24-06-2017 18:11 u »
Compleet onbelangrijk... Als iemand mij op dit forum in details kan vertellen hoe je kunt sturen met een een maischschema, dan mag deze zich melden... :)
Door dit soort bezopen reacties (misschien wel letterlijk gezien de tijd dat het bericht geplaatst is) vergaat mij als relatieve beginneling dus de lol om vragen te stellen... kan het nou eens nét een stukkie genuanceerder, of is dat teveel gevraagd ?

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.055
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Pilsner
« Reactie #15 Gepost op: 24-06-2017 18:19 u »
Sorry maar ik vind jou reactie echt bezopen en belachelijk zelfs en op de man gespeeld.
Buiten het feit dat het helemaal waar is wat Oscar schrijft, formuleert hij het netjes.

Offline Underdike

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 635
  • Land: nl
  • www.keut.beer
    • www.keut.beer
Re: Pilsner
« Reactie #16 Gepost op: 24-06-2017 19:11 u »
Dat mag je zeggen Hay.
Het zijn gewoon steeds dezelfden die vanaf een torentje met een stelligheid roeptoeteren dat ze De waarheid in pacht hebben. Ik begin het erg vermoeiend te vinden, want het slaat steeds de discussie dood. :huilen:

Maar goed... Jacques, van mij mag het niet ter zaken doende stuk er uit...

Offline Ansius

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 455
  • Land: nl
  • Het komt er niet uit!
Re: Pilsner
« Reactie #17 Gepost op: 25-06-2017 10:12 u »
Compleet onbelangrijk... Als iemand mij op dit forum in details kan vertellen hoe je kunt sturen met een een maischschema, dan mag deze zich melden... :)

Mag ik het omdraaien?
Geen verschil dus als je een eenmaischstrategie aanhoudt op 63 of 69 graden?
Gebruik van 45 of 52 graden stap geen invloed?
Geen verschil tussen eenmaisch of meerstapsstrategie?

Ik denk dat het wat genuanceerder ligt.


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.061
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Pilsner
« Reactie #18 Gepost op: 25-06-2017 12:08 u »
Mag ik het omdraaien?
Geen verschil dus als je een eenmaischstrategie aanhoudt op 63 of 69 graden?
Gebruik van 45 of 52 graden stap geen invloed?
Geen verschil tussen eenmaisch of meerstapsstrategie?

Ik denk dat het wat genuanceerder ligt.

Het ligt ook genuanceerder. Neemt niet weg dat de invloed van een maischschema redelijk beperkt is. Je gistkeuze, de hoeveelheid gist en vergistingstemperatuur zijn veel belangrijker. Je krijgt pas bier in je gistvat!

Offline RoodeLeeuwVenlo

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 611
  • Land: nl
  • Ik brouw geen BierTJES maar BierEN!
    • Preuf & Praotlokaal de Klep
Re: Pilsner
« Reactie #19 Gepost op: 25-06-2017 16:02 u »
Mag ik het omdraaien?
Geen verschil dus als je een eenmaischstrategie aanhoudt op 63 of 69 graden?
Gebruik van 45 of 52 graden stap geen invloed?
Geen verschil tussen eenmaisch of meerstapsstrategie?

Ik denk dat het wat genuanceerder ligt.

Hij reageert vrijwel nooit op dit soort reacties.

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.960
  • Land: nl
Re: Pilsner
« Reactie #20 Gepost op: 25-06-2017 18:32 u »
Hij reageert vrijwel nooit op dit soort reacties.

Hij vroeg er wel om: Als iemand mij op dit forum in details kan vertellen hoe je kunt sturen met een een maischschema, dan mag deze zich melden...

Hopbier

Offline Sander van Dijk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.166
  • Land: nl
  • Als je je glas op z'n kop houdt... is tie leeg!
Re: Pilsner
« Reactie #21 Gepost op: 26-06-2017 08:36 u »
Het was volgens een wat gechargeerde reactie van Oscar om een punt te maken over dat de invloed van het maischschema maar relatief beperkt is op je uiteindelijke bier. Als je een maischschema gebruikt waarbij je stuurt op een bier met heel veel body (restsuikers) en je gebruikte bijvoorbeeld de Belle Saision gist dan ga je nog steeds een droog bier krijgen.


Dus wat nu al vaker gezegd is, je keuze voor de gist en de temperaturen waarbij je de vergisting laat plaatsvinden zijn vele malen belangrijker voor het eindresultaat dan je maischschema. Maar uiteindelijk heeft je maischschema natuurlijk wel invloed, maar lang niet zo groot als veel mensen denken.

Offline Amateurke

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 218
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Pilsner
« Reactie #22 Gepost op: 26-06-2017 10:11 u »

Maar goed... Jacques, van mij mag het niet ter zaken doende stuk er uit...
Waarom eruit?
Quand les dégoûtés s'ent vont, il ne reste que les dégoûtants.

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.055
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Pilsner
« Reactie #23 Gepost op: 26-06-2017 12:23 u »
Mag ik het omdraaien?
Geen verschil dus als je een eenmaischstrategie aanhoudt op 63 of 69 graden?
Gebruik van 45 of 52 graden stap geen invloed?
Geen verschil tussen eenmaisch of meerstapsstrategie?

Ik denk dat het wat genuanceerder ligt.

Mijn ervaring is dat er geen verschil zit tussen eenstaps en meerstapsmaisch.
Heb nu een paar keer samen gebrouwen met medeforumlid Eric waarbij we hetzelfde recept brouwden, Eric met meerdere stappen en ik eenstaps in de koelbox en we kwamen precies op dezelfde nummers uit.
 

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.810
  • Land: nl
  • Et hätt noch emmer joot jejange.
Re: Pilsner
« Reactie #24 Gepost op: 26-06-2017 12:33 u »
Mijn ervaring is dat er geen verschil zit tussen eenstaps en meerstapsmaisch.
Heb nu een paar keer samen gebrouwen met medeforumlid Eric waarbij we hetzelfde recept brouwden, Eric met meerdere stappen en ik eenstaps in de koelbox en we kwamen precies op dezelfde nummers uit.
Klopt!

Tags: