Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Eikenhoutenblokjes en/of spiralen  (gelezen 949 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline RobertH

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 31
  • Land: nl
Eikenhoutenblokjes en/of spiralen
« Gepost op: 11-05-2017 16:56 u »
Ik zou graag eikenhoutenblokjes en/of spiralen willen kopen die geschikt zijn voor bierbereiding. Echter kan ik geen verkoper in Nederland, BelgiŽ, Engeland of Duitsland vinden die dit kan leveren.

Ik gebruik nu chips, maar aangezien de blokjes en spiralen minder contactoppervlak hebben kunnen ze langer in het bier blijven en schijnen ze complexere smaken af te geven. Ik zou dit ook graag willen proberen, maar dan moet ik er wel aan kunnen komen.

Ik kan ze overigens wel uit de USA bestellen, maar enkel tegen hoge verzendkosten. Wellicht is hier iemand met een goede tip?

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Chilobrachys

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 196
  • Land: nl
Re: Eikenhoutenblokjes en/of spiralen
« Reactie #1 Gepost op: 11-05-2017 17:05 u »
Ik zou in de bbq hoek zoeken voor de blokjes.

Offline Thamerdal

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 704
  • Land: nl
  • ABV De Bierkaai
    • Thamersch

Offline Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 684
  • Land: be
Re: Eikenhoutenblokjes en/of spiralen
« Reactie #3 Gepost op: 11-05-2017 17:31 u »
Bij Wilhelm Eder in Duitsland daar vind je alle kwalitatieve benodigdheden.http://www.faesser-shop.de/holzalternativen/bier

Offline RobertH

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 31
  • Land: nl
Re: Eikenhoutenblokjes en/of spiralen
« Reactie #4 Gepost op: 11-05-2017 17:54 u »
Bedankt. Het lijkt er op dat de deze verkoper meer gericht is op grootverbruikers. Maar ze hebben wel 1 kleine verpakking.

http://www.faesser-shop.de/holzalternativen/wein/sticks-und-staves/cross-cut-staves-proben?c=92

Offline Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 684
  • Land: be
Re: Eikenhoutenblokjes en/of spiralen
« Reactie #5 Gepost op: 11-05-2017 18:03 u »

Offline RobertH

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 31
  • Land: nl
Re: Eikenhoutenblokjes en/of spiralen
« Reactie #6 Gepost op: 11-05-2017 18:04 u »
https://www.hopfen-der-welt.de/holzspiralen/
Ik had je bericht over het hoofd gezien, maar dit is wat ik zocht. Hartelijk bedankt!

Offline RobertH

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 31
  • Land: nl
Re: Eikenhoutenblokjes en/of spiralen
« Reactie #7 Gepost op: 11-05-2017 18:06 u »
Of het test pakketje met verschillende producten http://www.faesser-shop.de/holzalternativen/wein/chips/holz-alternativen-proben?c=95

Nee. Te weinig van hetzelfde. Toch bedankt.

Offline bastiaanD

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 152
  • Land: nl
  • hmmmmmm, ik vind alles lekker
Re: Eikenhoutenblokjes en/of spiralen
« Reactie #8 Gepost op: 11-05-2017 19:28 u »

Offline RobertH

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 31
  • Land: nl
Re: Eikenhoutenblokjes en/of spiralen
« Reactie #9 Gepost op: 11-05-2017 19:32 u »
Ik was expliciet niet op zoek naar snippers. Die zijn gemakkelijk verkrijgbaar en heb er al genoeg van liggen.

Offline RobertH

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 31
  • Land: nl
Re: Eikenhoutenblokjes en/of spiralen
« Reactie #10 Gepost op: 12-05-2017 11:29 u »
Ik heb een setje aan verschillende spiralen gekocht via hopfen der welt:
  • light toast Amerikaanse eik
  • medium toast Amerikaanse eik
  • medium toast Franse eik
  • heavy toast Franse eik
Hier kan ik wel even weer mee vooruit. Volgende week een soort van zuur bruin ŗ la een Oud Bruin / Vlaams rood brouwen met een twist (iets andere moutstort en op eikenhout gerookte tarwe). Hier gaat de eerste spiraal voor gebruikt worden. Welke weet ik nog niet, maar daar heb ik nog genoeg tijd voor om daar over na te denken.

Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 762
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: Eikenhoutenblokjes en/of spiralen
« Reactie #11 Gepost op: 14-05-2017 11:23 u »
Herbruik je die spiralen dan?

Offline RobertH

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 31
  • Land: nl
Re: Eikenhoutenblokjes en/of spiralen
« Reactie #12 Gepost op: 14-05-2017 11:57 u »
Dat is wel de bedoeling.

Volgens de producent is na 6 weken nagenoeg alle smaak geŽxtraheerd uit het hout. Aangezien ik ze nog nooit heb gebruikt heb ik geen idee hoeveel smaak er vrij komt. Het kan dus best zijn dat ze eerder uit het bier gehaald moeten worden om teveel houtsmaak te voorkomen. In dat geval kunnen ze in een nieuw bier gebruikt worden om het restant smaak af te geven. Hierbij zal je wel rekening moeten houden met de soorten micro-organismen die het 1e bier vergisten en dus ook in het hout zitten. Om infecties te voorkomen zou het hout direct in het nieuwe bier geplaatst moeten worden.

Zelfs wanneer ze alle smaak hebben afgegeven zouden ze nog prima bruikbaar kunnen zijn.
  • Omdat ze micro-organismen bevatten die ook wenselijk zijn in het nieuwe bier.
  • Sommige Brettanomyses stammen kunnen cellobiose uit hout gebruiken als voedingsbron. Dit geeft de Brett iets om te verteren wanneer de restsuikers op zijn. Mogelijk komen hier ook smaken bij vrij die je anders niet zou kunnen verkrijgen.

Offline Twan84

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 17
  • Land: nl
  • Bier is je vriend.
Re: Eikenhoutenblokjes en/of spiralen
« Reactie #13 Gepost op: 18-05-2017 20:06 u »
Ik heb erg veel eikenhout, vers, verschillende jaren gedroogd, verschillende soorten,  etc.
Ik zou dit in alle maten blokjes kunnen zagen.
Als ik ze daarna in een oven laat drogen en daarna nog op hoge temperatuur rooster, zouden ze dan geschikt zijn voor bovenstaand doeleinden?


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 27.492
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Eikenhoutenblokjes en/of spiralen
« Reactie #14 Gepost op: 18-05-2017 22:57 u »
Ik heb erg veel eikenhout, vers, verschillende jaren gedroogd, verschillende soorten,  etc.
Ik zou dit in alle maten blokjes kunnen zagen.
Als ik ze daarna in een oven laat drogen en daarna nog op hoge temperatuur rooster, zouden ze dan geschikt zijn voor bovenstaand doeleinden?


Dat kan.

Ik zou deze methode niet gebruiken omdat je geen controle hebt over de mate van roosteren.
Small | Large


Deze methode lijkt mij veel beter.
Je kunt door middel van de temperatuur regelen welke smaak je krijgt.


Het werken met hout in je bier is bijzonder interessant. Het kan een mooie extra smaak geven aan je bier.


Ik zou graag eikenhoutenblokjes en/of spiralen willen kopen die geschikt zijn voor bierbereiding. Echter kan ik geen verkoper in Nederland, BelgiŽ, Engeland of Duitsland vinden die dit kan leveren.

Ik gebruik nu chips, maar aangezien de blokjes en spiralen minder contactoppervlak hebben kunnen ze langer in het bier blijven en schijnen ze complexere smaken af te geven. Ik zou dit ook graag willen proberen, maar dan moet ik er wel aan kunnen komen.

Ik kan ze overigens wel uit de USA bestellen, maar enkel tegen hoge verzendkosten. Wellicht is hier iemand met een goede tip?


Ik raad je aan om nog eens een zoektocht te doen langs sites van rookovenleveranciers.

Offline Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 684
  • Land: be
Re: Eikenhoutenblokjes en/of spiralen
« Reactie #15 Gepost op: 20-05-2017 06:43 u »
Als je zelf eikenhouten cubes of chips of... gaat maken moet je er van bewust zijn dat verschillende eik soorten verschillende aroma's en smaken afgeven, en dan heb je ook nog eens de verschillende behandelingen.
In bijlage een documentje dat wel voor wijn(vaten) bedoeld is maar de smaakafgifte is gelijklopen als in bier, Dus afhankelijk van welke eik je vertrekt kan je ook een beetje selecteren welke smaken je gaat toevoegen.

Tags: