Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Poll

Maak jij al je recdepten zelf, of zoek je nog op internet naar voorbeelden

Ik brouw recepten die ik op internet of in boeken vindt na
4 (4.5%)
Recepten op internet of in literatuur gebruikt ik als inspriratie
62 (70.5%)
Alleen bij nieuwe biertypen kijk ik naar recepten van anderen
6 (6.8%)
Al mijn recepten maakt ik 100% zelf inspiratie haal ik uit principes van bieren (smaken)
16 (18.2%)

Totaal aantal stemmen: 88

Auteur Topic: Stel jij je recept zelf samen?  (gelezen 2977 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Underdike

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 635
  • Land: nl
  • www.keut.beer
    • www.keut.beer
Re: Stel jij je recept zelf samen?
« Reactie #50 Gepost op: 22-04-2017 21:50 u »
Wat betreft de emmertjes van Weyermann, Dingemans & Swaen, die gebruik ik door elkaar... ik heb nog geen verschil waargenomen of andere rendementen.

Ik ervaar weleens dat vooral de kilozakjes van de diverse merken weleens veel losse stof onderin in de zak hebben zitten (flinters van kafjes ?)... dus daar let ik tegenwoordig op bij het winkelen (je ziet het vrij duidelijk).
Je hebt ook weleens een 5 kg emmertje die wat meer stof onderin heeft dan anderen. Misschien wat droger of ouder dan anderen, of veel mee geschud... Ik giet de emmertjes altijd rustig op het einde en laat dat laatste beetje met veel stof achter.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.040
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Stel jij je recept zelf samen?
« Reactie #51 Gepost op: 22-04-2017 22:09 u »
Ik dacht dat Weyermann vooral naam heeft omdat de kwaliteit zo constant is.
Anders gezegd een mindere partij bij Weyermann?

Weyermann heeft goede mouten. Alleen zat er deze keer veel fijne deeltjes bij. Dat zegt nog niets over de brouwkwaliteit.
De mouten van Castle Malting vind ik heel mooie smaken geven. Ook daar is niks mis mee. Sterker nog ik vind bijvoorbeeld de Special B van hun een stuk verfijnder van smaak dan die van Dingemans.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.111
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Stel jij je recept zelf samen?
« Reactie #52 Gepost op: 22-04-2017 22:21 u »
Misschien eerst eens defineren wat we verstaan onder de kwaliteit van mout?

Dan kom je op rendement uit... En de smaak van het product. Maar ik vind schone mout, en dus weinig takjes en vliesjes (visuele kwaliteit), als brouwer ook belangrijk... :)

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.139
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Stel jij je recept zelf samen?
« Reactie #53 Gepost op: 22-04-2017 22:45 u »
Dan kom je op rendement uit... En de smaak van het product. Maar ik vind schone mout, en dus weinig takjes en vliesjes (visuele kwaliteit), als brouwer ook belangrijk... :)
Nee hoor, kwaliteit is is alles bij elkaar.
Ik vind vooral ook constante korrelgrootte belangrijk.

Gerstemout is meestal schoon, maar varieert in korrelgrootte.
Rogge heeft veel zwarte takjes.
Engelse mout heeft veel bruine 'dinges'.`

En daarbij heb je extractierendement. En troebeling, en zo meer.

Kwaliteit is complex, maar zonder definitie praten we langs elkaar heen.

Ik vind Weyermann de beste mout die we hier kunnen krijgen. En dat is enkel de continentale mout. Maar wie ben ik.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.111
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Stel jij je recept zelf samen?
« Reactie #54 Gepost op: 22-04-2017 23:06 u »
Maar wie ben ik.

Een hobbybrouwer met een kleine commerciŽle brouwerij die af en toe er jaspertje doet ergens.... ;D ;D ;D

Offline marc0871

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 308
  • Land: nl
  • ik heb alleen een drankprobleem als de drank op is
Re: Stel jij je recept zelf samen?
« Reactie #55 Gepost op: 23-04-2017 00:43 u »
Al een pagina off-topic.
Het ging hier over het al dan niet zelf maken van recepten. Niet over mout.
Afscheiden naar Kletsen?

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.048
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Stel jij je recept zelf samen?
« Reactie #56 Gepost op: 23-04-2017 01:39 u »
Wil toch nog ff de knuppel in het hoenderhok gooien vwb optie 4 ik maak alles 100 % zelf.
Dat lijkt me praktisch onmogelijk.
Vooral als het bieren betreft die er al lang zijn zoals de Belgische bv.
Laten we een tripel nemen, alles is al is gemaakt en daarbij je leest erover of je hoort is iets of proeft wat en denkt dat ga ik is proberen of met mout of gist of weet ik wat.
En zo doe je inspiratie op.
Maar 100 % van jezelf nee hoor kan niet.

Offline marc0871

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 308
  • Land: nl
  • ik heb alleen een drankprobleem als de drank op is
Re: Stel jij je recept zelf samen?
« Reactie #57 Gepost op: 23-04-2017 03:39 u »
Ja, zo lust ik er nog wel een paar.

Nauurlijk; een bepaalde stijl beperkt je in je mout, gist en hopkeuze. Tenminste als je 'binnen de lijntjes' van een stijl wil brouwen.
Alle bieren worden met producten uit deze categorieŽn gebrouwen.

Maar een recept is de combinatie en de hoeveelheden van die producten.
Als je niet uitgaat van een stijl maar een smaak, ben je alweer wat vrijer in je keuzes.

Als je je wel laat inspireren door een stijl, maar je laat je niet leiden door bestaande recepten, kan je heel goed 100% eigen recepten maken.
De kans dat iemand ooit al eens 100% hetzelfde recept heeft gebrouwen dat jij vanaf 0 bij elkaar hebt verzonnen, lijkt mij heel klein.

Tags: