Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Weinig koolzuur en vreemde bijsmaak  (gelezen 863 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline MdP

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 11
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Weinig koolzuur en vreemde bijsmaak
« Gepost op: 23-04-2017 15:53 u »
Hallo medebrouwers,

Ik brouw al een aardig tijdje en gaat prima, toch heb ik een paar dingen die ik beter zou willen doen. Kunnen jullie eens meekijken?

1: Alle bieren die ik brouw hebben een bepaald nasmaakje achter op de tong en gehemelte, een beetje zurig zou ik het omschrijven. Het is niet heel hinderlijk, maar wel opvallend. Ik proef het nooit bij professionele biertjes. Het zou mooi zijn als ik weet wat ik eraan kan doen. Zo probeer ik een lekker tripeltje te maken die net zo fris en fruitig smaakt en ruikt als bijvoorbeeld Zatte van het IJ, en dit bijsmaakje helpt niet mee. Ik gebruik altijd de 50 graden rust nog, ik denk erover om die voortaan over te slaan. Kan dit ermee te maken hebben?

2: Met mijn laatste brouwsels (weizen en tripel) heb ik pas na maanden flesgisting voldoende koolzuur. Zou het helpen als ik het eerder bottel, dus dat het ook nog even doorgaat op de fles? Bijvoorbeeld niet na 3 maar na 2 weken, als de vergisting nog niet helemaal is afgevlakt? Of moet ik de oplossing zoeken in een andere hoek?

Bedankt en groeten,
Maarten

Als voorbeeld mijn laatste tripel (21 liter)

Pilsmout (3 ECB) 6000 gr
Tarwemout (3 EBC) 600 gr
Kristalsuiker 230 gr
Koriander (gemalen) 9 gr
Sinaasappelschil (vers) 6 gr
Bitterhop: Northern Brewer ~10% Alpha 30 gr
Aromahop: Styrian Goldings ~4% Alpha 20 gr
Wyeast 3787 XL Belgian Trappist 1 smackack (1bln cellen)

15 min 50 graden
30 min 61 graden
20 minuten 71 graden
2 minuten 78 graden

75 minuten kooktijd met bitterhop
Laatste 10 minuten aromahop, sinaasappelschillen en gemalen koriander meegekookt

Start SG 1073
3 weken vergist op vat op 20 graden
Eind SG 1014
CO2 klontje op de fles toegevoegd, flesgisting 4 weken op 23 graden

Resultaat: Prima bier, maar weinig koolzuur en het bijsmaakje.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Online broeder

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 663
  • Land: nl
  • Natuurlijk PINT-lid... Jij toch ook?
Re: Weinig koolzuur en vreemde bijsmaak
« Reactie #1 Gepost op: 23-04-2017 16:49 u »
Hoi,
De maischstap 50 graden is niet noodzakelijk.
De stap 78 graden sla ik altijd over en gebruik spoelwater van 85 graden.


Maar of die met die bijsmaak te maken heeft betwijfel ik.
Ik denk eerder in de richting van infecties, door bijvoorbeeld niet/onvoldoende reiniging en ontsmetting.
Hoe doe je je vergisting, botteling en reiniging en ontsmetting?


groet broeder Willem

Offline Bart Saccharomyces

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 27
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Weinig koolzuur en vreemde bijsmaak
« Reactie #2 Gepost op: 23-04-2017 18:00 u »
Zo probeer ik een lekker tripeltje te maken die net zo fris en fruitig smaakt en ruikt als bijvoorbeeld Zatte van het IJ.

Goed dat je de lat hoog legt, want dat is me potverdorie een lekker biertje!

Offline MdP

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 11
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Weinig koolzuur en vreemde bijsmaak
« Reactie #3 Gepost op: 24-04-2017 09:08 u »
Maar of die met die bijsmaak te maken heeft betwijfel ik.
Ik denk eerder in de richting van infecties, door bijvoorbeeld niet/onvoldoende reiniging en ontsmetting.
Hoe doe je je vergisting, botteling en reiniging en ontsmetting?

Naar mijn idee werk ik wel hygiėnisch. Alles wat ik gebruik is gereinigd met Puro Oxi.

Hoofdvergisting op vergistingston
Een dag voor het bottelen hevel ik naar een volgend vat via filterdoek
Bottelen met -uiteraard- schone flessen en gereinigde kroonkurken. CO2 klontje in iedere fles
Na minimaal 4 weken flesgisting op 23 graden trek ik de eerste open

Wat mij opvalt is dat de dubbels en bokjes die ik eerder maakte na 4 weken flesgisting goed in de koolzuur zaten, en de weizen en tripel niet of pas na maanden. Hoe lang houden jullie flesgisting aan?

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.742
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Weinig koolzuur en vreemde bijsmaak
« Reactie #4 Gepost op: 24-04-2017 10:09 u »
Citaat
Een dag voor het bottelen hevel ik naar een volgend vat via filterdoek

Waarom doe je dit? Echt niet nodig, je introduceert alleen maar zuurstof in het bier. Ik associeer dit niet met scherp, maar lekker is het zeker niet en zou de oorzaak van het smaakje kunnen zijn.

Als je een hevel hebt die je een beetje kunt knijpen, kun je de hevelsnelheid sturen. Probeer om het bier met de hevel rustig op de bodem van het andere vat te hevelen. Dan zal het bier wel iets troebel zijn, maar er ligt dan zeker geen dikke laag gist op de bodem van de flessen.

Offline Underdike

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 584
  • Land: nl
  • www.keut.beer
    • www.keut.beer
Re: Weinig koolzuur en vreemde bijsmaak
« Reactie #5 Gepost op: 24-04-2017 10:12 u »
Wat mij opvalt is dat de dubbels en bokjes die ik eerder maakte na 4 weken flesgisting goed in de koolzuur zaten, en de weizen en tripel niet of pas na maanden. Hoe lang houden jullie flesgisting aan?
Over de bijsmaakjes weet ik niks te melden... Maar wat betreft dit bovenstaande, na 2 weken bottelen (bij bovengisters, als SG stabiel omlaag is) moet toch prima zijn ?
3 weken is aan de langere kant (en helemaal als je zou coldcrashen)... Bij ons kwamen ze na 2 weken doorgaans in een goede week op dronk.

Online broeder

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 663
  • Land: nl
  • Natuurlijk PINT-lid... Jij toch ook?
Re: Weinig koolzuur en vreemde bijsmaak
« Reactie #6 Gepost op: 24-04-2017 10:18 u »
Hoi,

Gerb was mij al een slag voor wat filterdoek betreft.
Zou best eens van invloed kunnen zijn op je bijsmaak

Zijn die CO2-klontjes geschikt voor de inhoud van je flesjes?
(overigens, suiker is een stuk goedkoper)

Doe bij je volgende brouw je flesjes een paar dagen na het bottelen eens schudden (doet wonderen)

groet, broeder Willem

Offline Sander van Dijk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.164
  • Land: in
  • Als je je glas op z'n kop houdt... is tie leeg!
Re: Weinig koolzuur en vreemde bijsmaak
« Reactie #7 Gepost op: 24-04-2017 10:23 u »
En altijd voldoende en vitale gist gebruiken. Gebruik Mr. Malty maar eens. 1 smackpack Wyeast is niet genoeg voor 21 Liter met een SG van 1.073. Dat scheelt ook op het tempo van de hergisting.

Offline wilfred3871

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 79
  • Land: nl
  • Nee,morgen kan ik niet,dan ga ik bier brouwen.
Re: Weinig koolzuur en vreemde bijsmaak
« Reactie #8 Gepost op: 24-04-2017 10:31 u »
Ik heb eens een lezing meegemaakt van Jan-Willem Hartog (brouwmeester bij Lindeboom, ex Gulpener). Hij vroeg aan de mensen in de zaal wie er bij lage temperatuur, bijvoorbeeld 50 graden, begon met maischen. Het waren vooral de brouwers die al jįren aan het brouwen waren die dit deden. Het advies was in ieder geval: NIET DOEN. De mout is tegenwoordig van zulke goede kwaliteit dat dit absoluut niet meer nodig is, sterker nog het geeft alleen maar nadelen. Niet alleen voor de kwaliteit van het bier maar je bent ook nog eens langer aan het brouwen.

Offline MdP

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 11
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Weinig koolzuur en vreemde bijsmaak
« Reactie #9 Gepost op: 24-04-2017 22:13 u »
Bedankt voor jullie reacties!

Wat ik in ieder geval ga doen:

-50 graden rust weglaten
-Niet via doek hevelen naar tweede vat een dag voor het bottelen. Wat kan ik dan doen om minder gist in de fles te krijgen? Hevelen zonder doek en daarna direct bottelen?
-Meer gist enten. Hoeveel zouden jullie enten op 21 liter, bijvoorbeeld van Mr. Malty? Ik begreep van de Brouwmarkt dat de 1 bln cellen in de smackpack ruim voldoende zouden moeten zijn omdat ze zichzelf zouden vermenigvuldigen.

Groeten,
Maarten

Offline Juindorper

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 275
  • Land: nl
Re: Weinig koolzuur en vreemde bijsmaak
« Reactie #10 Gepost op: 24-04-2017 22:30 u »
Ik begreep van de Brouwmarkt dat de 1 bln cellen in de smackpack ruim voldoende zouden moeten zijn omdat ze zichzelf zouden vermenigvuldigen.
Die vermenigvuldiging houd op als de voedingsstoffen op zijn. Als je dan nog niet genoeg cellen hebt aan het begin van de vergisting dan zit het er dik in dat deze voortijdig stopt.
Vandaar dat men voor af een giststarter maakt om voldoende cellen op te kweken.

Tags: