Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Poll

Maak jij al je recdepten zelf, of zoek je nog op internet naar voorbeelden

Ik brouw recepten die ik op internet of in boeken vindt na
4 (4.7%)
Recepten op internet of in literatuur gebruikt ik als inspriratie
59 (69.4%)
Alleen bij nieuwe biertypen kijk ik naar recepten van anderen
6 (7.1%)
Al mijn recepten maakt ik 100% zelf inspiratie haal ik uit principes van bieren (smaken)
16 (18.8%)

Totaal aantal stemmen: 85

Auteur Topic: Stel jij je recept zelf samen?  (gelezen 2128 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 22.987
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Stel jij je recept zelf samen?
« Gepost op: 21-04-2017 00:52 u »
Op dit forum heb ik veel geleerd en geef ik ook veel kennis terug (hoop ik). Maar qua het zelf samenstellen van een recept lees ik nog vaak berichten van mensen die al redelijk lang brouwen maar dan toch nog op zoek zijn naar recepten...
En dan zijn er natuurlijk nog de brouwers die het zelf ontwikkelen van recepten nooit gaan snappen...

Dus vandaag deze poll. Hoe kom jij aan je recepten? En wat is jou inspiratie?  :brouwen:

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Sander van Dijk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.055
  • Land: in
  • Als je je glas op z'n kop houdt... is tie leeg!
Re: Stel jij je recept zelf samen ?
« Reactie #1 Gepost op: 21-04-2017 05:56 u »
In het begin zocht ik veel recepten op voor inspiratie. Ik keek dan vaak in het board met bewezen recepten. Ik wilde bijvoorbeeld een tripel brouwen en dan keek ik gewoon een beetje wat daar nou zoal in moest en dan maakte ik zelf een recept. Ik heb tot nu toe al mijn recepten zelf gemaakt, want ik wilde gewoon brouwen met de ingrediŽnten die ik in huis had. Ik had bijvoorbeeld geen zin om een nog een 7e soort hop te gaan bestellen om precies een recept na te gaan brouwen.


Ik heb ingevuld dat ik bij voor mij nieuwe bierstijlen wat inspiratie opdoe op internet. Voor stijlen die ik al vaker heb gebrouwen ga ik gewoon variŽren op mijn eerdere brouwsels of weet ik gewoon wat ik wil bereiken.

Offline Dugraph

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 127
  • Land: nl
  • Brouwvereniging Rotterdam
    • Brouwvereniging Rotterdam
Re: Stel jij je recept zelf samen ?
« Reactie #2 Gepost op: 21-04-2017 08:17 u »
Idem als Sander. Voor mij zit de grootste voorpret van het brouwen in het sleutelen aan een recept. Ik put uit verschillende bronnen en steeds meer uit eigen ervaring en eerdere recepten. Het volledig volgen van een Ďprijswinnendí recept of het kopen van een samengestelde kit heb ik nooit gedaan en zou veel plezier wegnemen. Hoe kun je nog spreken van jouw brouwsel?

Offline hans_nwk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 645
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Stel jij je recept zelf samen ?
« Reactie #3 Gepost op: 21-04-2017 09:17 u »
Het is net als met koken: Voor dingen die ik nooit gemaakt heb zoek ik eerst een recept en dat volg ik zo veel mogelijk.
Vaak wordt dan wel al een hopje vervangen om niet teveel hoprestjes te krijgen.

Daarna bouw ik daar op verder.
Als je alles direkt aanpast aan eigen smaak voeg je vaak dezelfde dingen toe en ga je bv alles op delefde manier hoppen en maak je ook weer eenhiedsworst.
Groet,
Hans

Online tdp

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.509
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Stel jij je recept zelf samen ?
« Reactie #4 Gepost op: 21-04-2017 09:36 u »
Het maken van een recept vind ik niet zozeer moeilijk, maar ik vind het altijd wel fijn op dit even te spiegelen aan een bestaand recept, of er feedback vanuit het forum op te krijgen. Het discussiŽren over recepten levert vaak goede inzichten op m.i..

Als je een bepaalde stijl wilt brouwen, ontkom je er niet aan om je in te lezen.


Offline P3SM

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 95
  • Land: nl
Re: Stel jij je recept zelf samen ?
« Reactie #5 Gepost op: 21-04-2017 09:55 u »
Als ik er eenmaal uit ben welke stijl ik wil gaan brouwen dan begint de research: vooral internet maar regelmatig ook boeken. Door veel recepten te bekijken begint mijn eigen recept vorm te krijgen. Dat is voor mij de helft van de lol. Overigens probeer ik een beeld te vormen van de smaak die ik wil bereiken en kijk ik of mijn recept daaraan voldoet en ik ga ervan uit dat ik een recept een paar keer moet brouwen (en aanpassen) voordat ik het goed heb!

Ik brouw daarnaast regelmatig SMaSH brouwsels om de afzonderlijke smaken beter in mijn hoofd te krijgen.

Offline Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 648
  • Land: be
Re: Stel jij je recept zelf samen ?
« Reactie #6 Gepost op: 21-04-2017 10:00 u »
Als het gaat om een commercieel bier te klonen:
Dan zoek ik in de eerste plaats de hoofdwaarden van dit bier op namelijk: IBU, EBC, het extractgehalte, het restextract gehalte en het alcoholgehalte van het bier.
Vervolgens ga ik op zoek of ik eventueel de werkelijke mouten, hoppen en gist kan terug vinden op het net die de brouwerij in kwestie voor dat bier gebuikt.
Dan zoek ik zoveel mogelijk kloon recepten op en zet de data die ik aldus gevonden heb in een spreadsheet.
De data van de kloon recepten daar maak in een gewogen gemiddelde van.
Vervolgens stel ik met bovenstaande informatie een recept op. Meestal zit je dan kort in de buurt zo niet heel dicht.

Als het om een eigen creatie gaat. (de inspiratie kan een biertje zijn dat ik gedronken heb of soms zelfs gewoon een ingeving van het moment)
Dan bekijk ik de BJCP en zoek daar in bij welke stijlen (meervoud) mijn bier dat ik in gedachten heb aanleunt.
Dan heb je al een schat aan informatie (ranges voor) IBU's, EBC, Extract gehalte, mouten, hoppen....
Vervolgens stel ik mijn moutsamenstelling op aan de hand van de aromawheels van Weyermann (deze geven een goede indruk van welke mout welke smaak je toevoegt)
Gevolgd door het selecteren van een gist die bij het bier past en een toegevoegde waarde levert (beschrijvingen van de fabrikant, ervaringen van ander hobbybrouwers, fora ..)
De hoppen daar gebruik ik vooral mijn ervaring van welke hoppen een goede combinatie zijn en passen in het bier dat ik voor ogen heb.
Als hulp voor het selecteren (wat ik weet niet alles) gebruik ik verder de informatie die je op het net kan vinden, vb de site van Scottjannis.com en ga een beetje spelen met de hop oilcalculator, en natuurlijk de lijstjes met hop combinaties die je overal terug vind.
En dan brouwen maar, meestal toch een brouwsel of 5 alvorens iets 95% op punt staat.

En als laatste eens posten op een forum en zien welke reactie er komen.
Maar hier heb ik de ervaring dat je frequent meer foutieve informatie krijgt als de juiste!! Het is een kwestie van filteren (wie geeft de opmerking, wat is de opmerking waard, klopt het wel,..) daarom post ik soms een recept met specifiek een (grove) fout er in om te zien dat ze wakker zijn of gewoon wat liggen te zaniken  >:D

Sorry ik kan de pol niet invullen want je kan maar een vakje kiezen en dat strookt dus niet met bovenstaande eigenlijk moet ik alle vakjes aanvinken.

Online Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.711
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Stel jij je recept zelf samen ?
« Reactie #7 Gepost op: 21-04-2017 10:05 u »
Citaat
daarom post ik soms een recept met specifiek een (grove) fout er in om te zien dat ze wakker zijn of gewoon wat liggen te zaniken  >:D

Haha lachen Serge, dat is ook een taktiek!

Ik heb veel geleerd door experimenteren en het bekijken van andermans recepten. Niet om tot op de gram na te brouwen, maar bekijken van verhoudingen, onbekende mouten, hoppen, e.d.. Hoe vergevorderd je ook bent, het blijft leuk om andermans recepten te bekijken en erachter te komen dat er meerdere wegen naar Rome zijn.

Offline ramon86

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 20
  • Land: nl
    • FilmCentrum
Re: Stel jij je recept zelf samen ?
« Reactie #8 Gepost op: 21-04-2017 10:07 u »
Zelfde hier: ik verzamel een bulk aan recepten in de stijl die ik wil brouwen ter inspiratie, analyseer een beetje wat de overeenkomsten en verschillen zijn en ga dan zelf in BrouwHulp spelen. Gezien mijn beperkte ervaring zorgt dat ervoor dat ik tot op de dag van het brouwen de neiging heb om constant nog kleine aanpassingen te doen, maar dat probeer ik zoveel mogelijk los te laten :) Enkel mijn eerste volmoutbrouwsel was een 1-op-1 overgenomen recept, zodat ik me toen enkel hoefde te focussen op het brouwen zelf.

Offline Underdike

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 506
  • Land: nl
  • www.keut.beer
    • www.keut.beer
Re: Stel jij je recept zelf samen ?
« Reactie #9 Gepost op: 21-04-2017 10:25 u »
Ik heb als basis Brew like a Monk gelezen, en een paar andere standaardwerken... en check de 'bewezen recepten'.
We gooien in de groep wat we willen brouwen, soms met een proefavond erbij, en dan ga ik wat puzzellen. Wat stellen de boeken voor, wat doen mensen met bewezen recepten, wat vind ik online... vervolgens zet ik wat rijtjes naast elkaar in excel (mouten, gisten en hoppen die je in recepten tegenkomt), ik zoek wat de gemene delers zijn en gebruik dat als basis.
Daarna pas ik het in BrouwHulp aan aan onze smaak (niet te bitter/hoppig), en speel ik een beetje met de hoeveelheden en verhoudingen (als ik bvb ergens 5,1 kilo voor nodig heb, maar de emmertjes mout gaan per 5 kilo... corrigeer ik naar 5 kilo en schuif ik er wat pilsmout of palemout bij... zolang dat niet de waarden of 't type teveel geweld aan doet).
sowieso ben ik erg fan van 'hele' getallen en niet al te ingewikkelde recepten... we proberen te focussen op goed & netjes gebrouwen bier ipv bizarre ingrediŽnten & recepten.

Online tdp

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.509
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Stel jij je recept zelf samen ?
« Reactie #10 Gepost op: 21-04-2017 10:58 u »
...
sowieso ben ik erg fan van 'hele' getallen en niet al te ingewikkelde recepten... we proberen te focussen op goed & netjes gebrouwen bier ipv bizarre ingrediŽnten & recepten.

De hele getallen ben ik ook van, ik rond alles af op 0,250 kg bij de moutstort, hop op 5 gram.

Offline Underdike

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 506
  • Land: nl
  • www.keut.beer
    • www.keut.beer
Re: Stel jij je recept zelf samen ?
« Reactie #11 Gepost op: 21-04-2017 11:07 u »
De hele getallen ben ik ook van, ik rond alles af op 0,250 kg bij de moutstort, hop op 5 gram.
Idem, behalve choco-mout, die rond ik niet op of af ivm te groot effect.

Offline Jeroen D

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 109
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron ;-)
    • Jeroen Duijvestijn
Re: Stel jij je recept zelf samen ?
« Reactie #12 Gepost op: 21-04-2017 11:20 u »
Ik haal mijn inspiratie vaak uit een (commercieel) bier waar ik van onder de indruk ben.
Vervolgens probeer ik zoveel mogelijk gegevens te achterhalen van dat specifieke bier (EBC, IBU, ABV, ingrediŽnten). Ook een beetje research naar de stijl van het bier.
Vervolgens in BrouwHulp puzzelen totdat het min of meer overeenkomt en binnen de lijntjes van het biertype valt. Maar dan vaak wel met de mouten en hopsoorten die ik op voorraad heb en/of bekend mee ben. Zo af en toe koop ik wat nieuwe soorten ingrediŽnten erbij.

Dan brouwen en kijken wat het resultaat is. Het worden geen klonen (hoeft ook niet) maar meestal levert het wel een mooi bier op met overeenkomsten van het voorbeeld.

Offline KooTjoo

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 97
  • Land: nl
Re: Stel jij je recept zelf samen ?
« Reactie #13 Gepost op: 21-04-2017 11:21 u »
Wat ik vaak merk is een soort weerstand bij sommige ervaren brouwers (en vooral bij topic starter) wanneer iemand vraagt om een recept of kloon recept. Ik heb geleerd dat het proberen na te brouwen van bieren en recepten heel leerzaam is. Hierna gaan spelen met ingrediŽnten en zien wat dat voor de smaak doet vind ik persoonlijk ook leuk en leerzaam. Ook het proberen te klonen van een geliefd biertje geeft mij veel voldoening wanneer het in de buurt komt. Kortom, iedereen doet het zoals hij of zij zelf wil en ben je het niet met de aanpak eens reageer dan gewoon niet of geef wat opbouwende kritiek. Wij zijn hier toch bijna allemaal om te leren en van het bierbrouwen te genieten?

Offline ciesvandekwis

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.188
  • Land: be
  • napalm is er nog palm
Re: Stel jij je recept zelf samen ?
« Reactie #14 Gepost op: 21-04-2017 11:26 u »
Ik probeer in mijn recepten af te wisselen volgens blond, donker, licht, zwaar, zuur.... Aan de hand van een aantal beproefde succesrecepten, die meestal wel van het forum komen, aangepast volgens wat ik in huis heb.
Sporadisch ook eens bvb 1 kg rookmout of rogge opwerken.
En ik ben grote fan van seizoensgericht brouwen: lambic en brett-achtigen zoals Orval in de winter, eerder klassieke blond, ipa's etc in herfst - lente; zomer is voor saisons en berliner weissen kettle sour achtigen.

Offline HopSwiers

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 271
  • Land: be
  • A beer a day keeps the doctor away!
Re: Stel jij je recept zelf samen ?
« Reactie #15 Gepost op: 21-04-2017 11:34 u »
De hele getallen ben ik ook van, ik rond alles af op 0,250 kg bij de moutstort, hop op 5 gram.

Haha, maar dan krijg je soms het probleem dat je procenten niet meer geheel zijn. Ik heb dan liever gehele procenten :D

Offline Underdike

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 506
  • Land: nl
  • www.keut.beer
    • www.keut.beer
Re: Stel jij je recept zelf samen ?
« Reactie #16 Gepost op: 21-04-2017 11:42 u »
haha, maar dan krijg je soms het probleem dat je procenten niet meer geheel zijn. Ik heb dan liever gehele procenten :D
Procenten let ik alleen op om te zorgen da'k binnen de gestelde parameters blijf, maar liever hele verpakkingen er in (geen afwegen nodig) of mooie gewichten afwegen (we brouwen per plm. 55 a 60 liter eindproduct, dan is per hele kilo's storten meestal goed te doen).

Offline Markiej87

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.281
  • Land: nl
  • HenkeBier!
    • HenkeBier
Re: Stel jij je recept zelf samen ?
« Reactie #17 Gepost op: 21-04-2017 11:52 u »
Ik maak zo goed als al mijn recepten zelf, behalve als ik bij een bestaand commercieel bier in de buurt wil komen, dan check ik even internet en geef er dan vaak nog mijn eigen draai aan.

Ik merk bij mezelf dat ik "vroeger" toen ik nog recepten van internet gebruikte, ik veel en veel meer verschillende mouten op voorraad had. Inmiddels heb ik dat (gelukkig) niet meer.

Offline Thamerdal

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 686
  • Land: nl
  • ABV De Bierkaai
    • Thamersch
Re: Stel jij je recept zelf samen ?
« Reactie #18 Gepost op: 21-04-2017 13:25 u »
Ik merk bij mezelf dat ik "vroeger" toen ik nog recepten van internet gebruikte, ik veel en veel meer verschillende mouten op voorraad had. Inmiddels heb ik dat (gelukkig) niet meer.
Herkenbaar. Ik ben ook bezig mijn mout-gamma te vereenvoudigen. Ondanks dat loop ik toch regelmatig in Almere een bepaalde winkel uit met een paar 5kg emmertjes...  ???

Online Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 965
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Stel jij je recept zelf samen ?
« Reactie #19 Gepost op: 21-04-2017 15:09 u »
Ik kijk naar andere recepten voor inspiratie maar niet meer dan dat.
Vaak heb ik dan meerdere recepten die me wat lijken en daaruit stel ik mijn eigen recept samen.
Laatst heb ik een bigfoot kloon proberen te brouwen (die volgens mij goed gelukt is alleen kan ik nergens het origineel krijgen) en toen heb ik hier gekeken naar recepten maar ook op Amerikaanse sites op internet.
En daaruit heb ik mijn recept gefilterd.
Maar andere recepten die ik vaker brouw daar brei ik op verder dan andere gist dan dit veranderen en zo proberen te verbeteren.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.595
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Stel jij je recept zelf samen ?
« Reactie #20 Gepost op: 21-04-2017 15:23 u »
Geen informatie uit andere recepten halen is niet mogelijk tenzij je helemaal niets leest en 'maar wat doet' Dus, los van wat ik allemaal lees uit interesse in bier ben ik eigenlijk nooit naar recepten aan het kijken, klonen al helemaal niet.
Inspiratie komt vaak uit een grondstof, maar het kan ook het weer zijn, of de muziek die op staat. Waar ideeen vandaan komen weet ik niet, als ik ga zitten schrijf ik tientallen basisrescepten in een uur. Voor het brouwen even de balans zoeken en dan gaan.
Wat wel in het verleden eens heb gedaan is de klassieken bestuderen en ben daarbij telkens op zoek gegaan naar de basis. De basis niet in historische zin maar meer zo van met welk minimum aan welke componenten bereik ik een klassieker. Ook lees ik redelijk wat over historie omdat ik denk dat we sinds WOII heel erg veel in smaak verloren hebben, niet alleen bij bier, onder 'commerciele druk'.
Kortom het laatste vakje.

Ingo

Online tdp

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.509
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Stel jij je recept zelf samen ?
« Reactie #21 Gepost op: 21-04-2017 15:49 u »
haha, maar dan krijg je soms het probleem dat je procenten niet meer geheel zijn. Ik heb dan liever gehele procenten :D

Klopt, in sommige gevallen ga ik voor rekenen met procenten, als het maar vaste waarden zijn :)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 27.309
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Stel jij je recept zelf samen ?
« Reactie #22 Gepost op: 21-04-2017 16:20 u »
Sorry ik kan de pol niet invullen want je kan maar een vakje kiezen en dat strookt dus niet met bovenstaande eigenlijk moet ik alle vakjes aanvinken.

Helemaal mee eens. De meesten van ons hanteren een mengeling in meerdere methoden. Is natuurlijk ook afhankelijk van de ervaring die je hebt.
Het was veel beter geweest indien gestemd zou kunnen worden om meerdere opties.

Overigens las ik vandaag dat 93% van de kopers van Knorr maaltijdmixen de recepten klakkeloos volgt. Voor mij onvoorstelbaar. Ik had verwacht dat wij als Nederlanders creatiever zouden zijn als het gaat om het bereiden van onze maaltijden.
Als de ons al zo strikt houden aan de smaak van de Knorr chef-kok is het niet vreemd dat velen bestaande recepten volgen.

Online tdp

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.509
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Stel jij je recept zelf samen ?
« Reactie #23 Gepost op: 21-04-2017 16:25 u »
...

Overigens las ik vandaag dat 93% van de kopers van Knorr maaltijdmixen de recepten klakkeloos volgt. Voor mij onvoorstelbaar. Ik had verwacht dat wij als Nederlanders creatiever zouden zijn als het gaat om het bereiden van onze maaltijden.
...

Tja, daarvoor koop je volgens mij ook een Knorr maaltijdmix voor! Ik heb geen idee hoe zo'n pakket eruit ziet, maar als alles erin zit en aangegeven wordt wat je vers moet inslaan, is dat de weg van de minste weerstand. Als je creatiever in de keuken bent, koop je denk ik niet een maaltijdmix van Knorr, maar heb je de ingrediŽnten zelf in huis en een idee wat je er mee moet doen. Denk dat wij brouwers dat prima kunnen :)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 27.309
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Stel jij je recept zelf samen ?
« Reactie #24 Gepost op: 21-04-2017 16:38 u »
Tja, daarvoor koop je volgens mij ook een Knorr maaltijdmix voor! Ik heb geen idee hoe zo'n pakket eruit ziet,

Zo dus.

Citaat
Als je creatiever in de keuken bent, koop je denk ik niet een maaltijdmix van Knorr, maar heb je de ingrediŽnten zelf in huis en een idee wat je er mee moet doen. Denk dat wij brouwers dat prima kunnen
Dat is ook mijn idee. Maar kennelijk worden deze pakken met smaakmakers veel verkocht.

Geldt natuurlijk ook voor degenen die brouwen met blikken. Daar zit ook weinig creativiteit aan als je precies doet wat op de verpakking staat. En ik denk dat zelfs 99% van de kopers dat doet...

Tags: