Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Gist na drie dagen niet meer actief, wat nu?  (gelezen 472 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Johannes P.

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 4
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Gist na drie dagen niet meer actief, wat nu?
« Gepost op: 11-04-2017 10:58 u »
Beste hobbybrouwers,

Kortgeleden zijn wij, twee collega's op een middelbare school in het Westen, gestart met hobbybrouwen.
Na twee kleine brouwsels van 5 liter (een Blond en een Tripel) heb ik met mijn brouwmaatje afgelopen vrijdag een gooi gedaan naar het brouwen van 20 liter Tripel met een Arsegan brouwpakket. Genietend van de laatste flesjes zelf-gebrouwen Blond, hadden we een superleuke middag/avond. Daarna het gistvat met ons brouwsel in de berging van ons werk gezet en maandagochtend gecheckt. Er was nog wat licht gebubbel in het waterslot, maar aan het vat te zien was er in het weekend veel activiteit geweest in het vat. De schuimlaag op het bier was tot een 3 cm gekomen, maar leek inmiddels weer weg te zijn. Het water uit het waterslot was voor een deel verdampt, door het gebubbel (kan dat?).
Nu is het dinsdagochtend en lijkt het erop dat de activiteit nu al nul is geworden, het waterslot staat stil. We weten niet zeker of dat op een probleem duidt.

Net even wat wort afgetapt: de SG is van 1059 gezakt naar 1012.
De smaak is bitter, er zit eigenlijk geen zoet in.
Wel een wat lichte boterachtige smaak.

Moeten we nu verder afwachten? Of kunnen we het wort al in de flessen gaan doen?
En wat ons ook niet helemaal duidelijk is: moeten we na de hoofdvergisting eerst lageren voor we bottelen?
Of is dat niet nodig?

Een paar opmerkingen:
Hoewel er een zakje korrelgist in het pakket zat, werd in het recept aangeraden een giststarter te maken.
Bij het maken van de giststarter de dag voor de brouwdag, hebben we bij gebrek aan moutextract of wort gebruik gemaakt van 400 ml appelsap.
Er kwam een mooie kweek op gang, die we voor het toevoegen nog even geheractiveerd hebben met wat suiker.

Bij het overhevelen/koelen naar het gistvat ging er helaas nogal wat eiwitbezinksel mee naar het gistvat.
Gevolg is dat er nu een laag witte eiwitvlokken onderin het gistvat ligt.

We horen graag jullie mening! :-)

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline jaapz

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 53
  • Land: nl
  • Brouwerij Vlugge Japie
Re: Gist na drie dagen niet meer actief, wat nu?
« Reactie #1 Gepost op: 11-04-2017 11:11 u »
Ik zou het nog even afwachten en over een paar dagen nog eens een SG-meting doen.
Als het dan nogsteeds 1012 is zou ik bottelen.
Kan best zijn dat de gist nog rustig aan het dooreten is zonder dat je het echt merkt.
Kan ook zijn dat je gist er gewoon lekker snel doorheen is gegaan, sommige soorten gist kunnen best na 3 dagen al klaar zijn.

Offline tdp

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.509
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Gist na drie dagen niet meer actief, wat nu?
« Reactie #2 Gepost op: 11-04-2017 11:16 u »
Je hebt de hoofdvergisting nu waarschijnlijk gehad. Geen probleem, een SG van 1.012 op dit moment is prima. De gist is nu minder actief qua omzetting van suikers naar alcohol en koolzuur, maar ruimt ook e.e.a. op, bijvoorbeeld de botersmaak. Eventueel kun je het een graadje warmer wegzetten (weet niet of je gecontroleerd vergist), zodat de gist wat makkelijker de laatste SG puntjes wegsnoept. Ik weet niet welke gist je hebt gebruikt?

Het eiwitbezinksel is niet direct een ramp, de gist heeft dit ook wel nodig om zich lekker te kunnen uitleven. Die laag die je ziet liggen in je gistvat is waarschijnlijk uitgezakte gist. Waarom leveranciers adviseren om een giststarter te maken met korrelgist, snap ik niets van. Ik strooi het gewoon droog over mijn wort heen, werkt prima.

Verder zou ik je aan willen raden om de wiki eens goed door te lezen, hier zul je veel vragen zelf kunnen beantwoorden :).

Welkom op het forum trouwens! Mocht je je geroepen voelen om je goed voor te stellen, hebben we daar een apart gedeelte voor op dit forum!

Offline Mathijsz

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 102
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Gist na drie dagen niet meer actief, wat nu?
« Reactie #3 Gepost op: 11-04-2017 11:18 u »
Als mede beginnend brouwer heb ik deze vraag mijzelf ook vaker gesteld. Na 3 dagen is de hoofdvergisting geweest. Dit betekent niet per se dat de vergisting helemaal gestopt is al.

Ik zou het toch gewoon een week in het gistvat laten zitten om alles lekker te laten bezinken. Dan een meting doen en na 3 dagen weer. Ik heb weleens na 9 dagen gebotteld en uiteindelijk redelijk wat gist in de flesjes gekregen. Heb mij nu voorgenomen om het sowieso 2 weken in het vat te laten voor het bottelen.

Op welke temperatuur vergist je?

Offline Johannes P.

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 4
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Gist na drie dagen niet meer actief, wat nu?
« Reactie #4 Gepost op: 11-04-2017 11:30 u »
Dank allen voor de snelle reacties! Erg leuk!

Wat nog leuker is: ik zag dat de maatcilinder met wort waar ik de SG-meter in heb gehangen, stiekem een paar kleine belletjes produceerde tijdens het half uur op mijn bureau. Ben net even wezen checken bij het gistvat, en ook daar is nu wel weer wat activiteit in het waterslot te zien. Wat bizar!

Alles wat ik heb gedaan, is het gistvat even verschuiven om het kraantje te kunnen draaien voor het aftappen.
Blijkbaar heeft deze beweging (kan dat?) weer wat op gang gebracht, want het slot stond echt stil vanochtend.
Het enige wat ik nog meer kan bedenken is dat iemand anders met zijn vingers aan het vat heeft gezeten, maar dat is onwaarschijnlijk.

Het gisten gebeurt overigens bij 20 graden in een ruimte (berging) zonder ramen en zonder buitenmuren.
Dus bij een redelijk constante temperatuur, misschien 's nachts een graadje minder.

Dat van die korrelgist, dat doen we dan bij de volgende ronde anders: gewoon uitstrooien op het oppervlak (had ik al eerder gelezen).

Offline Johannes P.

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 4
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Gist na drie dagen niet meer actief, wat nu?
« Reactie #5 Gepost op: 11-04-2017 11:36 u »
Gebruikte gist was trouwens een zakje van 11,5 gram:

Fermentis Safale S-04 (Saccharomyces cerevisiae)

Offline Johannes P.

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 4
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Kan speeksel kwaad doen in het jong bier?
« Reactie #6 Gepost op: 21-04-2017 23:22 u »
Vandaag de tripel uit dit topic gebotteld. Het SG was niet echt verder gezakt de afgelopen week, nu 1011.
Op dinsdag was de botersmaak nog licht aanwezig, maar vandaag niet meer.
Beter nog: de smaak was vandaag uitstekend, evenals geur en kleur van het bier.
Het gist en de eiwitten lagen als een mooie cake onderin het vat en het was geen probleem het heldere bier over te hevelen.
Duurde wel wat lang, omdat we het bottelhevel gebruikten en het hoogteverschil niet zo groot was.
Helaas kwam bij het hevelen ook het uiteinde van de slang in het jong bier terecht, waardoor er waarschijnlijk wel wat speeksel bij is gekomen.
Hopelijk heeft dit geen effect op de 20 liter die uiteindelijk in het vat zat.
Volgens recept 8 g/L bottelsuiker toegevoegd en er staan nu 2,5 kratten beugels na te gisten in de berging.
 :D

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox!
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.637
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Gist na drie dagen niet meer actief, wat nu?
« Reactie #7 Gepost op: 21-04-2017 23:37 u »
Beetje zilverfolie om de slang bij aanzuigen voorkomt speeksel op de slang. Tip voor de volgende keer.

Tags: