Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Eens een weizen proberen ...  (gelezen 706 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Jochen

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 54
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Eens een weizen proberen ...
« Gepost op: 19-04-2017 18:23 u »
Morgen nog eens een biertje (proberen) brouwen ...
Deze keer een weizen, voor het eerst met vloeibare gist.

Dit heb ik samen geraapt uit allerlei receptjes, zoals gewoonlijk zijn alle tips welkom.


BROUWPLANNER RAPPORT - (versie: 7.testD)  - Datum Export: 17/04/2017

Naam van het bier                        : Idefix
Type van het bier                        : Weizen
Brouwvolume                              : 15 liter
Extractie-efficiëntie                    : 72%
Voorspelling begindensiteit              : 1058,6 SG /14,4 °P /14,9 Brix
Waarvan suikers                          : 1000,0 SG /0,0 °P /0,0 Brix
Voorspelling einddensiteit voor bottelen : 1018,3 SG /4,8 °P
Voorspelling alcoholgehalte voor bottelen: 5,3%
Voorspelling IBU totaal  / EBC-kleur     : 14 IBU  /  10 EBC

STORTING MOUT, GRANEN, CONCENTRATEN en SUIKERS
Grondstof                            EBC       kg       % Gewicht
Tarwemout                            2       2,340        56,3 %
Pilsmout 3                           3       1,660        39,9 %
Munich mout 15                       15      0,160        03,8 %

MAISCHEN EN SPOELEN
Gekozen Profiel: (Z) Zacht
Maischwater : 14,9 liter aan 47 °C
              44,0°C gedurende 10 min (Inmaischen)
              50,0°C gedurende 10 min (Eiwitrust)   
              60,0°C gedurende 30 min (ß amylase (maltose))
              70,0°C gedurende 30 min (a amylase (body) )
              Filterspoelen: ga naar 75..78°C
Totaal spoelwater : 14,6 liter aan Max.80°C
Spoelen tot : 1014 SG (Of 3,6 °P of 3,7 Brix)

HOPPEN
Totale kooktijd : 90 minuten
Hop                           Vorm  alfa%  gram  Toev.na..'   IBU
Hallertauer Mittelfrüh (A)    BLM   4,5%    20      FWH       13,9

KRUIDEN / ZOUTEN /KOOKADDITIEVEN
Additief                      Aantal  Eenheid   Toev. na..'

VERGISTING
Gistnaam           : White Labs WLP300
Gisteigenschappen  :


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline bowlingbob

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 13
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Eens een weizen proberen ...
« Reactie #1 Gepost op: 19-04-2017 19:12 u »
Mooi recept. Is een toevoeging niet nodig?

Offline Dugraph

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 165
  • Land: nl
  • Brouwvereniging Rotterdam
    • Brouwvereniging Rotterdam
Re: Eens een weizen proberen ...
« Reactie #2 Gepost op: 19-04-2017 19:26 u »
Wordt een lekker bier!  Voor een Weizener is mijn eerste maischstap op 42gr en sla ik de eiwitrust over. Verder misschien een ietwat laag rendement aangehouden maar ik neem aan dat je deze op basis van ervaring hebt vastgesteld.

Offline Jochen

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 54
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Eens een weizen proberen ...
« Reactie #3 Gepost op: 19-04-2017 19:43 u »
Verder misschien een ietwat laag rendement aangehouden maar ik neem aan dat je deze op basis van ervaring hebt vastgesteld.

Hoh nee, dat is het net ... heb nog maar een paar keer in deze 'installatie' gebrouwen, dus veiligheid voor alles ...

Zal hoogst waarschijnlijk iets meer alcohol bevatten ... ofwel iets meer liter ;) Maar alles komt wel goed ...

Offline Jochen

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 54
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Eens een weizen proberen ...
« Reactie #4 Gepost op: 19-04-2017 19:44 u »
Mooi recept. Is een toevoeging niet nodig?

Nee, volgens mij geen toevoegingen ... Reinheitsgebot ;)

Tenzij iemand een tegendeel zegt natuurlijk, dat er bepaalde zaken bij moeten ...

Offline Juindorper

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 306
  • Land: nl
Re: Eens een weizen proberen ...
« Reactie #5 Gepost op: 19-04-2017 21:51 u »
Mooi recept. Is een toevoeging niet nodig?
Voor een goed bier is dat nooit nodig.
Voor een Belgisch witbier is het wel gebruikelijk maar voor een Weizen zeker niet. (mag wel natuurlijk..als je geen Duitser bent.)

Offline Jeroen D

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 159
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron ;-)
    • Jeroen Duijvestijn
Re: Eens een weizen proberen ...
« Reactie #6 Gepost op: 20-04-2017 00:23 u »
Misschien lees ik het verkeerd. Maar is 14,6 liter spoelwater niet erg veel?
Als je op 15 liter uit moet komen?

Tags: