Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Bier geproefd  (gelezen 695 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Vinifera

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 63
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Bier geproefd
« Gepost op: 19-04-2017 16:03 u »
Ik had dus uit het boek van Adrie een Rochefort gebrouwen en gisteren eens geproefd
Het bier had hergist op de fles op 21°C gedurende 3 weken
Persoonlijk vind ik het bier wat plat van afdronk?
Ik stel dit telkens vast bij mijn bieren?
Of zal dit nog verbeteren door het liggen?
Natuurlijk wil je altijd vergelijken met de commerciële bieren.

Dank voor jullie feedback

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Knobby

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 132
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Bier geproefd
« Reactie #1 Gepost op: 19-04-2017 16:06 u »
Hoeveel bottelsuiker heb je toegevoegd?

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.727
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Bier geproefd
« Reactie #2 Gepost op: 19-04-2017 16:11 u »
Bij zware bieren kan de nagisting best wel een paar weken duren. Als je zegt dat je het bij meer bieren hebt, kan het aan een aantal factoren liggen:
a) Te weinig suiker;
b) De gist heeft het opgegeven door:
   1) te weinig gist bij vergisting, waardoor deze is uitgeput bij nagisting;
   2) lange, koude lagering, waardoor er weinig gist aanwezig is;
   3) te snel koud zetten van het bier waardoor de nagisting nog niet voltooid is.
c) De doppen sluiten niet goed af.

Offline Vinifera

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 63
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Bier geproefd
« Reactie #3 Gepost op: 19-04-2017 16:17 u »
8 gr per liter bier

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 27.497
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Bier geproefd
« Reactie #4 Gepost op: 19-04-2017 21:38 u »
8 gr per liter bier

Dat is meer dan voldoende. Geduld. Waarschijnlijk heeft het bier over 2 tot 3 weken voldoende koolzuur.
Als er nog vergistbare suikers zijn worden die op termijn meestal wel omgezet.
Het kan helpen het bier nog wat warmer te zetten. Zware Belgische bieren worden vaak voor de hergisting op de fles in een ruimte gezet bij een temperatuur van 25 șC. Orval hanteert 15 șC maar dat is geen zwaar bier.

Offline JaMo

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 12
  • Land: nl
  • Brouw met je ziel en zaligheid!
Re: Bier geproefd
« Reactie #5 Gepost op: 09-05-2017 20:24 u »
Ik proef altijd elke week een flesje. Dus ik laat na bottelen 1 week het bier staan op kamertemperatuur (ong. 18 graden), dan trek ik de eerste open. Is echt leuk om te proeven hoe het bier per week veranderd van smaak.
Meestal proef je de progressie haha.  :P

Tags: