Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Eerste eigen recept, klopt het een beetje?  (gelezen 1031 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Aniek

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 10
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Eerste eigen recept, klopt het een beetje?
« Gepost op: 19-04-2017 11:34 u »
Dit wordt mijn eerste zelfgemaakte recept. Ik ben benieuwd naar jullie bevindingen en tips.

Ik wil een batch van 10 liter brouwen, ik heb zo'n 4 kilo mout. Volgens mij heb ik daar 12 liter kook water voor nodig alhoewel het brouwprogramma 14 liter aangeeft... Maar hoeveel spoelwater heb ik nodig? iets van 4 liter?

Ik had dit namelijk gelezen 3-4 liter per kilo mout 2/3 maisch water en 1/3 spoelwater.



Batch Size:   10.00 L
Boil Time:   70 min
Initial Boil Volume:   14.0 L
Mash Method:   All Grain

O.G.   1,080 - 1,120
F.G.   1,018 - 1,030
ABV   8,0 - 12,0
IBU   35 - 70
SRM   8 - 22L


Calculated O.G.   1.084 (72% Efficiency)
Calculated F.G.   1.024 (72% Yeast Attenuation)
Measured O.G.   0.000 (0% Actual Efficiency)
Measured F.G.   0.000 (0% Actual Attenuation)
ABV   8.6%
IBU   66.8
SRM   23.7L
Color   

Malt Bill

Pale Ale Malt   3.15 kg   1.036   
Special B Malt   0.30 kg   1.030   
Rye Malt        0.30 kg   1.029   
Smoked Malt   0.25 kg   1.037   

Mash Rest Profile

Protein Rest          50C   5 min   
Beta-Amylase Rest   65C   25 min   
Alpha-Amylase Rest   71C   45 min   
Mash Out                   76C   5 min   
Batch Sparge with 2 batches of 2.12 L water at 77C

Hop Bill
Pacific Gem   50 min   10.00 g   14.0%   Leaf Hop
Nugget         50 min   20.00 g   12.8%   Leaf Hop
Willamette         10 min   10.00 g   4.8%   Leaf Hop

Yeast Details
Safale US-05 Fermentis Dry Ale

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline hans_nwk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 732
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: eerste eigen recept, klopt het een beetje?
« Reactie #1 Gepost op: 19-04-2017 13:08 u »
Ik denk dat als je hier zinnig commentaar op wil hebben iets meer moet zeggen over wat je doelen zijn, welk soort bier je wil brouwen en wat voor installatie je hebt.

Over liters die je nodig hebt: dit is installatie afhankelijk.

Geef eens aan welke bitterheid en welk SG je wil hebben en welke bierstijl, je hebt dan veel meer kans op een antwoord.

Groet,
Hans

Offline Aniek

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 10
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: eerste eigen recept, klopt het een beetje?
« Reactie #2 Gepost op: 19-04-2017 13:30 u »
Ah dankje Hans. Ik heb alleen meer gedacht vanuit smaakcombinaties dan vanuit een bierstijl. Mijn doel is een kruidig bier met wat houtige en rokerige tonen en een frisse citrus toets. en wat karamel uit de caramout om het het bier iets meer diepgang te mee geven. Het maischproces is een beetje in het midden van een droog en volmondig bier gebleven denk ik.
Als ik dan zo nadenk en kijk naar het recept zal het in de richting van een hoppige dubbel of barley wine.

Offline Aniek

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 10
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: eerste eigen recept, klopt het een beetje?
« Reactie #3 Gepost op: 19-04-2017 13:59 u »
De installatie is een gewone kookpan van 17 liter. Ik kook ook gewoon op het fornuis.
De schrootmolen is een DE koffiemolen.

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.749
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: eerste eigen recept, klopt het een beetje?
« Reactie #4 Gepost op: 19-04-2017 14:14 u »
Om te beginnen zou ik de hoeveelheid Special B omlaag brengen. Persoonlijk zou ik hier maar 3% van gebruiken. Of anders vervangen voor een lichte caramout (Carared of zoiets?)

Het recept kan een soort Rye Pale Ale zijn, maar ik denk dat je dan de rookmout eruit moet laten en wat meer late hop gebruiken. Hiervoor kan je de Pacific Gem op 15 min kooktijd zetten. Daarnaast zou ik hem zelf wat minder bitter maken, max 45-50 IBU.

Het maischschema is goed en de gist past goed bij dit bier.

Offline hans_nwk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 732
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: eerste eigen recept, klopt het een beetje?
« Reactie #5 Gepost op: 19-04-2017 14:22 u »
Als je 60 min kookt (je hebt geen pilsmout dus dat moet kunnen) en je kookt 2,5 l per uur weg (of dit klopt kom je pas achter door te meten tijdens je brouwdag). Als je naar het gistvat gaat zal er waarschijnlijk 1 a 2 l met trub achter blijven.

Je zult dan moeten spoelen totdat je 14,5 l hebt voor het koken om 10l in je gistvat te krijgen. Daar zal door je gistkoek ook het een en ander achterblijven. je zult dan waarschijnlijk ongeveer 8 tot 9 l bottelen. Je brouwt met een filterzak?

14,5 l koken in een 17l pan is gewaagd!
Het raakt pas aan de kook als je de andere kant op kijkt (wacht maar af, dat gaat altijd zo) en kan dan flink schuimen en een plakboel op dje fornuis veroorzaken.

Meet vooral het SG waar je op uit komt, dan weet je voor de volgende batches je maischrendement.

Over de smaak van je bier durf ik geen voorspelling te doen.

Succes!

Groet,
Hans

Offline tdp

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.676
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: eerste eigen recept, klopt het een beetje?
« Reactie #6 Gepost op: 19-04-2017 15:18 u »
Citaat
14,5 l koken in een 17l pan is gewaagd!
Het raakt pas aan de kook als je de andere kant op kijkt (wacht maar af, dat gaat altijd zo) en kan dan flink schuimen en een plakboel op dje fornuis veroorzaken.

Haha, hoe herkenbaar ;)

Offline Aniek

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 10
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: eerste eigen recept, klopt het een beetje?
« Reactie #7 Gepost op: 19-04-2017 16:58 u »
Bedankt voor de waarschuwing! Dat wordt even een uitdaging ja :brouwen:
Ik brouw zonder brouwzak gewoon alles los in de pan waarin ik een kraantje en een filter heb gefabriceerd. Mocht dit niet lukken dan heb ik nog een grotere wekketel met een hevelfilter als noodoplossing achter de hand.
Maar op deze 17 liter pan zit ook een maateenheid en dan kan ik inderdaad kijken hoeveel er verdampt.
Special-B kan inderdaad wel iets minder. En de Pacific Gem kan dus ook als aromahop, goed om te weten.

Dankjullie wel!

Offline Juindorper

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 298
  • Land: nl
Re: eerste eigen recept, klopt het een beetje?
« Reactie #8 Gepost op: 19-04-2017 21:44 u »
14,5 l koken in een 17l pan is gewaagd!
Het raakt pas aan de kook als je de andere kant op kijkt (wacht maar af, dat gaat altijd zo) en kan dan flink schuimen en een plakboel op dje fornuis veroorzaken.
Als je het deksel er af laat en je schept voortijdig schuim af is er niks aan de hand.
Maar dit is inderdaad wel een bekend verschijnsel. ;D

Offline ciesvandekwis

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.233
  • Land: be
  • napalm is er nog palm
Re: Eerste eigen recept, klopt het een beetje?
« Reactie #9 Gepost op: 20-04-2017 09:55 u »
Ik zou het simpeler maken: nu zit er rook, rogge, special B in, wordt een onherkenbare brei, in het slechtste geval ondrinkbaar ook.
Maak keuzes: ofwel een blonde met rogge bijvoorbeeld, of een eerder klassieke Belgische tripel met special B en wat kruiden, of iets donker stoutachtigs met rook. Nu schiet je alle kanten uit. Heb je een geslaagde basis, dan kan je er de volgende keer een ander accent aan geven, andere hop, of gist bijvoorbeeld.

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.749
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Eerste eigen recept, klopt het een beetje?
« Reactie #10 Gepost op: 20-04-2017 10:30 u »
Eens met meneer van der Kwis!

Offline Ansius

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 453
  • Land: nl
  • Het komt er niet uit!
Re: Eerste eigen recept, klopt het een beetje?
« Reactie #11 Gepost op: 20-04-2017 10:53 u »
Ik zou het simpeler maken: nu zit er rook, rogge, special B in, wordt een onherkenbare brei, in het slechtste geval ondrinkbaar ook.
Maak keuzes: ofwel een blonde met rogge bvb, of een eerder klassieke Belgische tripel met special B en wat kruiden, of iets donker stoutachtigs met rook. Nu schiet je alle kanten uit. Heb je een geslaagde basis, dan kan je er de volgende keer een ander accent aan geven, andere hop, of gist bvb.

Rook, rogge en special B kunnen wel samen naar mijn mening.

Offline Thamerdal

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 721
  • Land: nl
  • ABV De Bierkaai
    • Thamersch
Re: Eerste eigen recept, klopt het een beetje?
« Reactie #12 Gepost op: 20-04-2017 11:03 u »
Rook, rogge en special B kunnen wel samen naar mijn mening.
Rogge en rook gaan hand in hand, dat zijn vriendjes. Daar kun je een fantastische Pale ale mee brouwen.
Special B vind ik er persoonlijk minder goed mee samen gaan.

Offline Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 754
  • Land: be
Re: Eerste eigen recept, klopt het een beetje?
« Reactie #13 Gepost op: 20-04-2017 12:42 u »
Ik zou het simpeler maken: nu zit er rook, rogge, special B in, wordt een onherkenbare brei, in het slechtste geval ondrinkbaar ook..

100% met eens:  :proost2:
Small | Large

Tags: