Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Vraagje over beschrijving hop volgorde  (gelezen 856 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline WillemBr

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 143
  • Land: nl
  • student scheikunde
Vraagje over beschrijving hop volgorde
« Gepost op: 18-04-2017 23:59 u »


Kan iemand mij uitleggen wat het verschil is tussen end of boil en cooling?

De tijd tussen het koken stopzetten en koelen starten duurt enkele seconden...

Waarom niet in een keer 30 gram bij het uitshaken van het element?

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline JamMasterJustin

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 228
  • Land: nl
  • Niets hoeft, paarden wel
Re: Vraagje over beschrijving hop volgorde
« Reactie #1 Gepost op: 19-04-2017 06:50 u »
Na het koken is de 'vlamuit'. Ik ben dan nog vaak met zaken bezig: ketel verplaatsen, koeler aansluiten op de kraan, whirlpoolen en wachten. Daarna ga je pas koelen. De vlamuit heeft als voordeel dat je wort net niet meer kookt, waardoor er naast aroma's ook nog bitterheid door de hop wordt afgegeven. De olie uit de hop wordt niet (volledig) afgebroken doordat er geen sprake meer is van kokende temperaturen.


Offline WillemBr

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 143
  • Land: nl
  • student scheikunde
Re: Vraagje over beschrijving hop volgorde
« Reactie #2 Gepost op: 19-04-2017 14:17 u »
Als hop korter dan 10 minuten kookt heeft het geen invloed op bitterheid omdat de
Isomerisatie dan nog niet klaar is. Is die laatste "hop + hop" gift voor aroma?

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.759
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Vraagje over beschrijving hop volgorde
« Reactie #3 Gepost op: 19-04-2017 14:22 u »
Ik denk dat er staat: 15 gram + 15 gram hop bij end of boil en cooling
1) Dus 15 gram bij uitzetten van de vlam
2) 15 gram tijdens het koelen. Dus koelspiraal in het wort, wachten tot het ongeveer 80C bereikt en dan 15 gram hop toevoegen.

Vergelijk het met groene thee. Als je de thee in het kokend water gooit, ontstaat er een bitterige, minder lekkere smaak. Wanneer je water van 80C gebruikt is de smaak milder en 'lekkerder', niet trekkerig.

Offline WillemBr

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 143
  • Land: nl
  • student scheikunde
Re: Vraagje over beschrijving hop volgorde
« Reactie #4 Gepost op: 19-04-2017 15:27 u »
ok. Dus ik ben klaar met koken. (de koeler staat zonder koelwater aan om de binnenkant te steriliseren met kokend wort) ik voeg 15 gram toe.

ik zet het koelwater aan.

wacht tot de temperatuur 80 graden is

voeg 15 gram toe.


Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.759
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Vraagje over beschrijving hop volgorde
« Reactie #5 Gepost op: 19-04-2017 16:06 u »
Volgens mij is dat em. Waar heb je deze informatie eigenlijk vandaan?

Offline JamMasterJustin

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 228
  • Land: nl
  • Niets hoeft, paarden wel
Re: Vraagje over beschrijving hop volgorde
« Reactie #6 Gepost op: 19-04-2017 16:24 u »
Als hop korter dan 10 minuten kookt heeft het geen invloed op bitterheid omdat de
Isomerisatie dan nog niet klaar is. Is die laatste "hop + hop" gift voor aroma?


volgens mij was dat de conventionele gedachte en zorgt de hopstand / vlamuit voor een IBU van grofweg +2

http://brulosophy.com/2016/05/02/hop-stand-vs-20-minute-boil-addition-exbeeriment-results/

en

http://www.bear-flavored.com/2013/07/the-benefits-of-hop-stand-whirlpool.html

Maar als ik het mis heb, hoor ik het graag!

Offline DoubleW

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 53
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Vraagje over beschrijving hop volgorde
« Reactie #7 Gepost op: 19-04-2017 17:53 u »
Er wordt nog steeds veel gexperimenteerd met hop toediening aan je wort maar dat hangt sterk af vn je stijl en of je bitter, aroma of dubbel doel hop,wil gebruiken.
Hoe gebruik ik hop in het wort.
- bitter of dual hop: toevoegen in FWH na of tijdens maischen voor betere isomerisatie en opbrengst.
- dual hop en aroma: tijdens flame-out en whirlpool  voeg je geen tot weinig bitterheid meer toe maar wil je aroma behouden en niet kapot koken. Als je gaat dryhoppen zijn de  aromas sterker als je dat doet in combinatie met flame out of whirlpool.

Cooling kan hier betekenen:
Whirlpool - aan te raden om te doen voordat het bier via de koeler naar de vergistingstank gaat. Ongeveer 30 minuten en bedoeld om de neerslag via kolk uit te "filteren"
Tijdens afhevelen naar vergistings tank kan het wort met temperatuur van > 80 graden nog door hop rocket worden gevoerd met hopbellen. Dit geeft volgens sommige brouwers hetzelfde effect als dryhopping ( warm vs koud)
Voor het gemak zou ik aanhouden FWH en flame out voor de standaard bieren ( geen extreme bitterheid en aroma). Whirlpool alleen als je daar een installatie voor hebt ( moet wel een draaikolk aanwezig zijn)

Offline WillemBr

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 143
  • Land: nl
  • student scheikunde
Re: Vraagje over beschrijving hop volgorde
« Reactie #8 Gepost op: 19-04-2017 22:26 u »
Volgens mij is dat em. Waar heb je deze informatie eigenlijk vandaan?

Welke info?

Stukje recept?
Of dat andere met isomerisatie

Tags: