Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: pH-meter(s)  (gelezen 9098 keer)

OllieBBommel en 1 gast bekijken dit topic.

Offline DS-brouw

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 2
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
pH-meter(s)
« Gepost op: 18-04-2017 18:26 u »

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Online Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 863
  • Land: be
Re: pH-meter(s)
« Reactie #1 Gepost op: 18-04-2017 19:55 u »
Niet vergeten dat daar nog invoertaksen BTW en administratie kosten bijkomen dus in plaats van 105 voor het toestel ben je wel met deze heffingen er bij 140 kwijt!!
En je voor garantie moet je deze nog terug opsturen naar de US.
Voor 140 heb je in de lokale handel ook prachtige toestellen. vb:http://www.tme.eu/nl/details/ph110/pH-meters-en-testers/extech/( 121)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.633
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: pH-meter(s)
« Reactie #2 Gepost op: 18-04-2017 20:58 u »
Goede opmerking Serge.

Ook ik gebruik al een paar jaar tot volle tevredenheid een Extech pH meter.

De Extrech PH100 die ik heb is voor 100 te koop bij Conrad. Via e-bay betaal je meer...

Online springerke

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 46
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.633
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: pH-meter(s)
« Reactie #4 Gepost op: 18-04-2017 22:47 u »
Het grote voordeel van de Extech PH100 en PH110 is het gebruiksgemak. Kalibreren is een fluitje van een cent.
Vandaag weer gedaan voordat ik begon met brouwen. Regelmatig kalibreren is noodzakelijk voor betrouwbare metingen. Je hebt bij de genoemde Extech pH-meters maar heel weinig kalibratievloeistof nodig door de platte elektrode. Echt hele fijne meters.

Offline DS-brouw

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 2
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: pH-meter(s)
« Reactie #5 Gepost op: 18-04-2017 23:01 u »
Het was maar ter info. Die bluetooth elektrode ging de deur uit voor iets meer dan 50 dollar, dus wel goedkoper, zelfs na invoerrechten. Ikzelf heb me net een raspberry pi aangeschaft, een Extech standaard elektrode en een HomeLab-pH circuit bordje. http://homelab.link/ Kan ik de temperatuur ook mooi op afstand monitoren via de wifi op mijn smartphone.

Offline HopSwiers

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 345
  • Land: be
  • A beer a day keeps the doctor away!
Re: pH-meter(s)
« Reactie #6 Gepost op: 13-06-2017 13:58 u »
Jacques, ik wil ook een ExStik aanschaffen. Maar naar welke gaat de voorkeur uit? De ExStik PH100 van Conrad of de ExStik PH110 van Brouwland?


Online Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 863
  • Land: be
Re: pH-meter(s)
« Reactie #7 Gepost op: 13-06-2017 19:01 u »
Jacques, ik wil ook een ExStik aanschaffen. Maar naar welke gaat de voorkeur uit? De ExStik PH100 van Conrad of de ExStik PH110 van Brouwland?
Het enige verschil tussen deze 2 pH meters is dat de PH100 een gel electrode heeft en de PH110 een hervulbare electrode heeft waarvan je ook de juction kan vervangen.
Als je vertrouwd bent met het onderhoud van hervulbare pH elektrodes en je doet je onderhoud zoals het moet gaan dit type electrode jaren mee.
Ben je niet zo vertrouwd met het onderhoud in pH elektrodes neem dan een gel electrode, waar eigenlijk bijna geen onderhoud aan te pas komt buiten het uitwendig reinigen van deze electrode, en kalibreren, het enige nadeel van een gel electrode is dat de levensduur van zulke elektrodes beperkter is, (men schrijft een levensduur van ongeveer 2 jaar voor)
Een vervang elektrode kost dacht ik maar rond de 40 kost.

Laat je leiden door je zelfkennis en de prijs.  ;)
Trouwens je kan nog steeds achteraf van type elektrode wisselen als je wilt want beide type elektrodes passen op deze toestellen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.633
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: pH-meter(s)
« Reactie #8 Gepost op: 13-06-2017 21:13 u »
Jacques, ik wil ook een ExStik aanschaffen. Maar naar welke gaat de voorkeur uit? De ExStik PH100 van Conrad of de ExStik PH110 van Brouwland?

Serge heeft een prima antwoord gegeven. Zoals bekend heb ik een Extech PH100 en Serge een PH110. Alle twee zijn we tevreden met onze meters.

Offline MDD

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 40
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: pH-meter(s)
« Reactie #9 Gepost op: 15-06-2017 22:52 u »
Ik zie net deze meter bij de Brouwmarkt:

https://www.Brouwmarkt.nl/pH-tester-kit-0-14-atc-vaste-electrode.html

Zou dit ook een goede optie zijn? Scheelt maar twee tientjes maar toch...



Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.633
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: pH-meter(s)
« Reactie #10 Gepost op: 15-06-2017 23:00 u »
Ik zie net deze meter bij de Brouwmarkt:

https://www.Brouwmarkt.nl/pH-tester-kit-0-14-atc-vaste-electrode.html

Zou dit ook een goede optie zijn? Scheelt maar twee tientjes maar toch...

Geen platte elektrode en geen vervangbare elektrode...
Wel bewaarvloeistof en pH-buffers. Maar die kun je op het web kopen voor weinig geld.


Offline MDD

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 40
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: pH-meter(s)
« Reactie #11 Gepost op: 15-06-2017 23:04 u »
Geen platte elektrode en geen vervangbare elektrode...
Wel bewaarvloeistof en pH-buffers. Maar die kun je op het web kopen voor weinig geld.

Lijkt me duidelijk! Dankjewel Jacques

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.633
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: pH-meter(s)
« Reactie #12 Gepost op: 15-06-2017 23:23 u »
Dat ik zo te tevreden ben over de Extech Exstik pH meters komt door de vele voordelen die deze meters hebben.

Small | Large

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.342
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: pH-meter(s)
« Reactie #13 Gepost op: 16-06-2017 00:03 u »
Bij mij staat er ook een nieuwe pH meter op mijn verlanglijstje, dus even deze topic volgen.
Wel bijzonder dat de Extech PH100 bij Conrad in de zoekfunctie deze van 226,27 oplevert, en als je naar beneden scrolt dezelfde tegen komt voor maar 99.99.

Online Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 863
  • Land: be
Re: pH-meter(s)
« Reactie #14 Gepost op: 16-06-2017 00:11 u »
Bij mij staat er ook een nieuwe pH meter op mijn verlanglijstje, dus even deze topic volgen.
Wel bijzonder dat de Extech PH100 bij Conrad in de zoekfunctie deze van 226,27 oplevert, en als je naar beneden scrolt dezelfde tegen komt voor maar 99.99
De ene is met een officieel kalibratie certificaat en de andere niet, maar kalibreren kan je voor 126 wel zelf doe, zeker als je weet dat je dit eigenlijk achteraf toch steeds zelf moet doen  ;)

Offline Noordzij_1

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 23
  • Land: nl
  • Maisch, kook, gist, repeat.
Re: pH-meter(s)
« Reactie #15 Gepost op: 24-06-2017 18:29 u »
Voor degene met een kleiner budget:
http://www.onlineaquariumspullen.nl/nl/pH-meter-geel.html
12 euro, kan natuurlijk niet tippen aan de hierboven genoemde modellen.
Maar komt met kalibratie vloeistof en kalibreren is een eitje door met het bijgeleverde schroevendraaiertje af te stellen.
Overigens hoef je niet steeds kalibratie oplossing te kopen;
Ik heb altijd kleine flesjes bronwater en spa rood staan, en daar staat de pH op vermeld; 7.4 en 5.0.
Daar kalibreer ik mee, en dat gaat erg goed.

Online RoodeLeeuwVenlo

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 619
  • Land: nl
  • Ik brouw geen BierTJES maar BierEN!
    • Preuf & Praotlokaal de Klep
Re: pH-meter(s)
« Reactie #16 Gepost op: 24-06-2017 19:33 u »
Overigens hoef je niet steeds kalibratie oplossing te kopen;
Ik heb altijd kleine flesjes bronwater en spa rood staan, en daar staat de pH op vermeld; 7.4 en 5.0.
Daar kalibreer ik mee, en dat gaat erg goed.
Dat vind ik een grappige tip. Daar wil ik meer van weten.

Online Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 863
  • Land: be
Re: pH-meter(s)
« Reactie #17 Gepost op: 24-06-2017 20:26 u »
Als je het flesje spa rood opendraait en de CO2 komt vrij stijgt de pH al onmiddellijk daar CO2 opgelost in water HCO3- vormt wat een licht zuur is. weg CO2 weg HCO3- dus dan stijgt de pH onmiddellijk.
Je mag niet vergeten een afwijking van 0.1 op de pH schaal is een grote afwijking daar dit immers een logaritmische schaal is.
Trouwens een pH meter voor het meten van zwembadwater is niet geschikt voor brouw toepassingen, (gaat echt niet lag mee gaan en heel snel fout meten of drift hebben) de elektrode is niet ontworpen om in een zulk vuil milieu te werken als bij bier brouwen, die dienen voor een bijna zuiver water te meten. ;)

Offline henkie

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 182
  • Land: nl
  • excuus voor eventuele interventie
Re: pH-meter(s)
« Reactie #18 Gepost op: 24-06-2017 22:22 u »
Uhm.. Ik doe het sinds kort met Spa blauw. pH 6 staat er op het plastic flesje.


Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.772
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: pH-meter(s)
« Reactie #19 Gepost op: 24-06-2017 22:26 u »
Uhm.. Ik doe het sinds kort met Spa blauw. pH 6 staat er op het plastic flesje.

Doe het niet. De buffercapaciteit van water is nul. Elke kleine beetje zout, in het water of van de electrode  of anderszins zal de pH direct met tienden of nog meer veranderen. Gebruik een fatsoenlijke buffer om te ijken (of laat pH voor wat het is).

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.633
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: pH-meter(s)
« Reactie #20 Gepost op: 24-06-2017 22:42 u »
Doe het niet. De buffercapaciteit van water is nul. Elke kleine beetje zout, in het water of van de electrode  of anderszins zal de pH direct met tienden of nog meer veranderen. Gebruik een fatsoenlijke buffer om te ijken (of laat pH voor wat het is).

Mee eens. Een flesje buffervloeistof 4.01 100 ml kost zo'n 4 tot 7. Als je een platte elektrode hebt kun je daar lang mee doen.
En als je echt goedkoop wilt kun je ook zelf een buffer oplossing maken. Zo'n zakje koop je al voor 2.

Offline dirk

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 190
  • Land: 00
Re: pH-meter(s)
« Reactie #21 Gepost op: 24-06-2017 22:51 u »
En als je echt goedkoop wilt kun je ook zelf een buffer oplossing maken. Zo'n zakje koop je al voor 2.

Hebben die poeders weer geen beperkte houdbaarheid?

Als je een platte elektrode hebt kun je daar lang mee doen.

Platte electroden heb ik (tot zover) alleen gezien bij Extech, daar hebben ze ook een patent voor aangevraagd. (Trouwens superdingetje hoor....)

Offline MDD

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 40
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: pH-meter(s)
« Reactie #22 Gepost op: 24-06-2017 23:45 u »
Voor degene met een kleiner budget:
http://www.onlineaquariumspullen.nl/nl/pH-meter-geel.html
12 euro, kan natuurlijk niet tippen aan de hierboven genoemde modellen.
Maar komt met kalibratie vloeistof en kalibreren is een eitje door met het bijgeleverde schroevendraaiertje af te stellen.
Overigens hoef je niet steeds kalibratie oplossing te kopen;
Ik heb altijd kleine flesjes bronwater en spa rood staan, en daar staat de pH op vermeld; 7.4 en 5.0.
Daar kalibreer ik mee, en dat gaat erg goed.


Dezelfde heb ik bij de Chinees gehaald voor 6,- http://s.aliexpress.com/NrqEnQZN  Werkt wel maar ben er persoonlijk niet helemaal tevreden over, de metingen variren behoorlijk per keer.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.633
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: pH-meter(s)
« Reactie #23 Gepost op: 25-06-2017 00:19 u »
Hebben die poeders weer geen beperkte houdbaarheid?

Als je een aangebroken zakje weer vacum verpakt zal dat wel meevallen denk ik.

Met een zakje kun je 250 ml oplossing maken. Per 100 ml ben je dan 0.80 kwijt. Wel is het nodig om nauwkeurig af te wegen. Ook een nauwkeurige weegschaal kost op E-bay ook niet veel. Handig voor andere nauwkeurige weegklusjes zoals het afwegen van brouwzouten.

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.342
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: pH-meter(s)
« Reactie #24 Gepost op: 25-06-2017 11:35 u »
Ik heb sinds vorige week ook extech-ph100 binnen.  ^-^
Nu moest ik bij mijn vorige pH meter -voltcraft-pht-02 de elektrode beschermen door bewaarvloeistof in het beschermkapje te doen. Bij de Extech moet ik om de elektrode te beschermen er voor zorgen dat het sponsje in het beschermkapje vochtig blijft met een pH 4 oplossing.

Nu heb ik 2 vragen:
Wat is het verschil tussen bewaarvloeistof en een pH 4 oplossing?
Moet alleen het sponsje nat zijn of mag er ook een bodempje vloeistof in zitten?

Ik heb trouwens poeder oplossingen gekocht, die in capsules zitten en die je dus niet moet afwegen.
Toevoegen aan 100 ml (= 100 gram) gedestilleerd water.

Offline dirk

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 190
  • Land: 00
Re: pH-meter(s)
« Reactie #25 Gepost op: 25-06-2017 11:42 u »
[quote author=Orangeloo link=topic=33990.msg521903#msg521903 date=1498383330

Nu heb ik 2 vragen:
Wat is het verschil tussen bewaarvloeistof en een pH 4 oplossing?
Moet alleen het sponsje nat zijn of mag er ook een bodempje vloeistof in zitten?
[/quote]

Goeie aanschaf! Ik heb er ook erg veel plezier van! Er zit verschil in pH 4 en de buffervloeistof, daar is al eerder een topic over geopend, volgens extech maakt het niet uit wat je gebruikt.
Mbt het sponsje: zelf zorg ik dat het hele sponsje onder de vloeistof staat, teveel kan geen kwaad, te weinig wel...

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.342
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: pH-meter(s)
« Reactie #26 Gepost op: 25-06-2017 11:44 u »
De extech-ph100 is inderdaad een mooi apparaat en heel makkelijk te kalibreren.
Ook goed te zien wat de temperatuur doet met de pH meting, door de weergave van de temperatuur.

Hoelang is die oplossing eigenlijk houdbaar als deze is aangemaakt?

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.342
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: pH-meter(s)
« Reactie #27 Gepost op: 25-06-2017 11:48 u »
Goeie aanschaf! Ik heb er ook erg veel plezier van!
Mbt het sponsje: zelf zorg ik dat het hele sponsje onder de vloeistof staat, teveel kan geen kwaad, te weinig wel...

OK dan heb ik het goed gedaan  :brouwen: ... ik had dezelfde gedachte beter teveel dan te weinig.

Offline dirk

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 190
  • Land: 00
Re: pH-meter(s)
« Reactie #28 Gepost op: 25-06-2017 11:51 u »
Hangt van meerdere factoren af.

Welke hulpstoffen zitten erin? En wat voor buffer heb je? een zure of basische? Basische buffers reageren met CO2 uit lucht, en dan neemt het buffervermogen af.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.633
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: pH-meter(s)
« Reactie #29 Gepost op: 25-06-2017 12:34 u »
Ik heb sinds vorige week ook extech-ph100 binnen.  ^-^
Nu moest ik bij mijn vorige pH meter -voltcraft-pht-02 de elektrode beschermen door bewaarvloeistof in het beschermkapje te doen. Bij de Extech moet ik om de elektrode te beschermen er voor zorgen dat het sponsje in het beschermkapje vochtig blijft met een pH 4 oplossing.

Nu heb ik 2 vragen:
Wat is het verschil tussen bewaarvloeistof en een pH 4 oplossing?
Moet alleen het sponsje nat zijn of mag er ook een bodempje vloeistof in zitten?

Ik heb trouwens poeder oplossingen gekocht, die in capsules zitten en die je dus niet moet afwegen.
Toevoegen aan 100 ml (= 100 gram) gedestilleerd water.

Gefeliciteerd met je aankoop. Het is een van mijn beste aankopen van de laatste jaren.

Bewaarvloeistof is een 3 mol oplossing van KCL. Het is prima om je elektrode in te bewaren. Sommigen hier op het forum zweren daarbij. Maar je kun de elektrode ook bewaren in pH 4.01 buffer.

Ik zorg er steeds voor dat er vloeistof is op de bodem van de dop. Voorkomen moet worden dat de elektrode uitdroogt.

Online RoodeLeeuwVenlo

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 619
  • Land: nl
  • Ik brouw geen BierTJES maar BierEN!
    • Preuf & Praotlokaal de Klep
Re: pH-meter(s)
« Reactie #30 Gepost op: 25-06-2017 16:00 u »
Bewaarvloeistof is een 3 mol oplossing van KCL.

Kun je dat uitleggen Jacques? Voor mij klinkt dit als Chinees. (qua onbegrijpelijkheid)

Offline dirk

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 190
  • Land: 00
Re: pH-meter(s)
« Reactie #31 Gepost op: 25-06-2017 18:44 u »
Kun je dat uitleggen Jacques? Voor mij klinkt dit als Chinees. (qua onbegrijpelijkheid)

Je zou ook eens kunnen googlen h

Dit vind ik weer op wikipedia https://nl.wikipedia.org/wiki/Mol_(eenheid)

Als meer mensen dat zouden doen, dan gaan we op het forum eens de diepte in, i.p.v. op de oppervlakte te blijven...


Offline henkie

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 182
  • Land: nl
  • excuus voor eventuele interventie
Re: pH-meter(s)
« Reactie #32 Gepost op: 25-06-2017 20:12 u »
Je zou ook eens kunnen googlen h

Dit vind ik weer op wikipedia https://nl.wikipedia.org/wiki/Mol_(eenheid)

Als meer mensen dat zouden doen, dan gaan we op het forum eens de diepte in, i.p.v. op de oppervlakte te blijven...

Nou.. hoe maak je zo'n oplossing dan?

Offline dirk

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 190
  • Land: 00
Re: pH-meter(s)
« Reactie #33 Gepost op: 25-06-2017 20:19 u »
Nou.. hoe maak je zo'n oplossing dan?

Door 3 Mol KCl op te lossen in water en dit aan te vullen met water tot 1 liter.

Offline Jukkie

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 392
  • Land: nl
  • dol op leven in de brouwerij
Re: pH-meter(s)
« Reactie #34 Gepost op: 25-06-2017 21:11 u »
Door 3 Mol KCl op te lossen in water en dit aan te vullen met water tot 1 liter.

.. is ongeveer 224 g KCl    ;)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.633
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: pH-meter(s)
« Reactie #35 Gepost op: 25-06-2017 21:13 u »
Door 3 Mol KCl op te lossen in water en dit aan te vullen met water tot 1 liter.

De molaire massa van kaliumchloride is 74,55 g/mol
3M = 3 * 74,55 = 223,65 g


Het mooie is dat je 3M KCl oplossing gewoon kant-en-klaar kunt kopen.

Offline dirk

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 190
  • Land: 00
Re: pH-meter(s)
« Reactie #36 Gepost op: 25-06-2017 21:13 u »
.. is ongeveer 224 g KCl    ;)

Niet alles voorkauwen h

Online RoodeLeeuwVenlo

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 619
  • Land: nl
  • Ik brouw geen BierTJES maar BierEN!
    • Preuf & Praotlokaal de Klep
Re: pH-meter(s)
« Reactie #37 Gepost op: 26-06-2017 09:00 u »
Je zou ook eens kunnen googlen h

Dit vind ik weer op wikipedia https://nl.wikipedia.org/wiki/Mol_(eenheid)

Als meer mensen dat zouden doen, dan gaan we op het forum eens de diepte in, i.p.v. op de oppervlakte te blijven...

Sorry. Ik was in de veronderstelling dat ik hier vragen mocht stellen. Ik was geenszins van plan je te kwetsen.

Online Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 863
  • Land: be
Re: pH-meter(s)
« Reactie #38 Gepost op: 26-06-2017 11:04 u »
De molaire massa van kaliumchloride is 74,55 g/mol
3M = 3 * 74,55 = 223,65 g


Het mooie is dat je 3M KCl oplossing gewoon kant-en-klaar kunt kopen.
Wel opletten dat je de juiste koopt, er zijn verschillende soorten oa heb je buiten de 3 mol KCl oplossing ook nog  vb 3 mol KCL oplossing AgCL verzadigd, en 3 mol KCl oplossing aangezuurd tot pH 4, ....
Dus lees je handleiding en koop de juiste aan, dat bevordert te levensduur van je pH meter (electrode)

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.342
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: pH-meter(s)
« Reactie #39 Gepost op: 27-06-2017 18:39 u »
Even een vraag aan de extech-ph100 bezitters.
Hoe maak je deze schoon na een meting?
Afspoelen onder de kraan. Wel of niet afdrogen met een doek.
Wel of niet schoonmaken met een alcoholdoekje?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.633
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: pH-meter(s)
« Reactie #40 Gepost op: 27-06-2017 20:11 u »
Ik spoel de elektrode af met een spuitfles met daarin demiwater. Verder heb ik een schone doek waarmee ik de elektrode afdroog tussen metingen om zo min mogelijk benvloeding te hebben (je hebt maar hele kleine monsters nodig dankzij de platte elektrode).

Online Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 863
  • Land: be
Re: pH-meter(s)
« Reactie #41 Gepost op: 27-06-2017 22:11 u »
Ik spoel die gewoon af onder de kraan voor het grove vuil te verwijderen en dan even naspoelen met RO water en droogmaken met zacht papierenzakdoekje alvorens deze in zijn bewaarvloeistof te plaatsen.

Offline Nerro

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 658
  • Land: nl
  • Brouwerij de lachende luiaard
Re: pH-meter(s)
« Reactie #42 Gepost op: 27-06-2017 23:35 u »
Nooit je electrode afspoelen met een doek, gewoon afspoelen met demi water is genoeg.

Van de doek zouden ionen op de elektrode kunnen komen die je pH metingen verstoren. Spoelen met overvloedig demi water is de bedoeling en de beste manier van werken.

Online Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 863
  • Land: be
Re: pH-meter(s)
« Reactie #43 Gepost op: 28-06-2017 08:48 u »
Nooit je electrode afspoelen met een doek, gewoon afspoelen met demi water is genoeg.

Van de doek zouden ionen op de elektrode kunnen komen die je pH metingen verstoren. Spoelen met overvloedig demi water is de bedoeling en de beste manier van werken.

De Exthech pH meter niet vergelijken met een gewone  pH elektrode, het enige stukje dat je niet rechtstreeks mag reinigen met een doek is het vlakke glas daar dit dus eigenlijk je elektrode is de rest totaal geen probleem, trouwens het is nog nadeliger eiwitten op je glas te laten zitten dan deze te verwijderen met een doek.
Er is een groot verschil in het meten van zuiver chemische oplossingen waarbij je de opgeloste componenten kan oplossen/afspoelen en het meten van een sterk vervuilde suspensie zoals je beslag.
Daar zit het hem juist in je moet een een juiste elektrode te kiezen voor het medium waar die in gebuikt wordt. Dus een labo elektrode is niet bruikbaar voor onze doeleinde of je moest eerst je staal gaan filtreren.

Small | Large


Offline Mthijs

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 168
  • Land: nl
  • ...daar kun je op brouwen
Re: pH-meter(s)
« Reactie #44 Gepost op: 09-08-2017 12:49 u »
Heb zojuist een pH meter besteld via AliExpress. Gewoon om eens te proberen. Heb nog nooit iets met pH gedaan tijdens het brouwen en al mijn bieren smaken heerlijk en lukken goed. Dus wat dat betreft zie ik de meerwaarde van pH metingen en -correcties niet zo, maar toch, voor de fun eens kijken of het verschil maakt.

Online RoodeLeeuwVenlo

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 619
  • Land: nl
  • Ik brouw geen BierTJES maar BierEN!
    • Preuf & Praotlokaal de Klep
Re: pH-meter(s)
« Reactie #45 Gepost op: 15-08-2017 20:06 u »
Ik heb bij Conrad een ExTech Ph100 gekocht. En bij Brouwland bewaarvloeistof en pH-buffer oplossing 4.01 en 7.01.
Nu meldt de gebruiksaanwijzing dat ik de elektrode 10 minuten in een pH 4 oplossing moet zetten. Is de pH 4.01 daarvoor geschikt? (Ik neem aan van wel)
Ook staat er dat ik het sponsje in de kap met een pH-4 oplossing nat moet houden. Is de bewaarvloeistof dan het zelfde als de pH 4.01 buffer vloeistof? Ik heb even door dit topic heen gescrolled maar ik vind het antwoord zo snel niet.

Offline dirk

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 190
  • Land: 00
Re: pH-meter(s)
« Reactie #46 Gepost op: 15-08-2017 20:11 u »
Zocht je deze topic ?

Electrode kun je ook in 4.01 buffer bewaren. Volgens mij is dit gewoon een iets nauwkeuriger oplossing. Ik bewaar hem in KCl 3 Mol oplossing, maar dit doe ik alleen omdat ik zowel KCl, 4.01 en een 7.01 buffer heb, de buffers gebruik ik dan alleen om te kalibreren.

De Extech is toch wel n van de beste kopen (op de Grainfather) na. Monsternames zo groot als een eetlepel kun je zoveel makkelijker afkoelen en daardoor sneller meten, ik heb er erg veel plezier van. Jacques bedankt voor de tip.  :groots:

Offline dirk

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 190
  • Land: 00
Re: pH-meter(s)
« Reactie #47 Gepost op: 15-08-2017 20:14 u »
Ik spoel de elektrode af met een spuitfles met daarin demiwater. Verder heb ik een schone doek waarmee ik de elektrode afdroog tussen metingen om zo min mogelijk benvloeding te hebben (je hebt maar hele kleine monsters nodig dankzij de platte elektrode).

Jacques, hoevaak kalibreer jij de Extech? Ik merk dat deze na 20x in- en uitschakelen vraagt om te kalibreren, en dat vind ik best wel frequent. Hoe doe jij dat?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.633
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: pH-meter(s)
« Reactie #48 Gepost op: 15-08-2017 21:19 u »
Ik heb bij Conrad een ExTech Ph100 gekocht. En bij Brouwland bewaarvloeistof en pH-buffer oplossing 4.01 en 7.01.
Nu meldt de gebruiksaanwijzing dat ik de elektrode 10 minuten in een pH 4 oplossing moet zetten. Is de pH 4.01 daarvoor geschikt? (Ik neem aan van wel)
Ook staat er dat ik het sponsje in de kap met een pH-4 oplossing nat moet houden. Is de bewaarvloeistof dan het zelfde als de pH 4.01 buffer vloeistof? Ik heb even door dit topic heen gescrold maar ik vind het antwoord zo snel niet.

Ja je kunt een pH buffer 4.01 gebruiken in plaats van 4.00. Het schil is zeer minimaal en veel pH-meters zijn niet op 0.01 pH-waarde nauwkeurig.

De pH-4 oplossing wordt door mij al een aantal jaren als bewaarvloeistof gebruikt. Dat werkt prima.


Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 843
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: pH-meter(s)
« Reactie #49 Gepost op: 15-08-2017 21:21 u »

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.633
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: pH-meter(s)
« Reactie #50 Gepost op: 15-08-2017 21:23 u »
Jacques, hoevaak kalibreer jij de Extech? Ik merk dat deze na 20x in- en uitschakelen vraagt om te kalibreren, en dat vind ik best wel frequent. Hoe doe jij dat?

Dirk,
Voor elk bouwsel kalibreer ik de meter. Soms doe ik dat ook als de vergisting wat langer duurt en ik meerdere keren de pH tijdens de vergisting gemeten heb. Een pH-meter is alleen betrouwbaar als je regelmatig hem regelmatig kalibreert. Dat zal de reden zijn waarom na een aantal aan- en uitschakelen de Extrech vraagt om te kalibreren.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.633
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: pH-meter(s)
« Reactie #51 Gepost op: 15-08-2017 21:26 u »
Ik heb deze https://www.aliexpress.com/item/automatic-calibration-0-01-Digital-LCD-Pen-Monitor-Gauge-Aquarium-Pool-Water-pH-meter-Analyzer-tester/32810138778.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.PKPv0X besteld via Aliexpres.
pH meter van 7 euro, met goede recensies. Ik ben benieuwd...

Ook die moet je zeer regelmatig kalibreren. Het nadeel van goedkope meters is dat dit niet zo makkelijk en snel gaat als bij een Extrech meter. Daarom wordt het vaak achterwege gelaten met als het gevolg dat je onbetrouwbare metingen uitvoert...

Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 843
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: pH-meter(s)
« Reactie #52 Gepost op: 15-08-2017 21:29 u »
Ook die moet je zeer regelmatig kalibreren. Het nadeel van goedkope meters is dat dit niet zo makkelijk en snel gaat als bij een Extrech meter. Daarom wordt het vaak achterwege gelaten met als het gevolg dat je onbetrouwbare metingen uitvoert...

Sowieso moet elke pH meter minimaal aan het begin van de dag opnieuw gekalibreerd worden.
Bij deze 7 euro pH meter zit ook een automatische kalibreerfunctie op twee punten. Ik zal wel laten weten hoe goed het werkt. Wie weet werkt het wel heel mooi.

Offline dirk

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 190
  • Land: 00
Re: pH-meter(s)
« Reactie #53 Gepost op: 15-08-2017 21:48 u »
Sowieso moet elke pH meter minimaal aan het begin van de dag opnieuw gekalibreerd worden.
Bij deze 7 euro pH meter zit ook een automatische kalibreerfunctie op twee punten. Ik zal wel laten weten hoe goed het werkt. Wie weet werkt het wel heel mooi.

Ik kan nu al zeggen dat ie niet zo mooi werkt als de Extech. Ik heb ook zo'n ding gehad, maar dan van Hanna Instruments.  Het werkt erg langzaam en het verbruikt veel chemicalin voor onderhoud. Daarna heb je relatief veel monster nodig welk je ook nog moet afkoelen (voor behoud van  elektrode en juiste weergave). Ook zit je weer met een grotere verbruik aan kalibratie en bewaarvloeistoffen, waardoor goedkoop duurkoop wordt.

Offline muldereric

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 189
  • Land: nl
  • Het moet wel een hobby blijven :)
Re: pH-meter(s)
« Reactie #54 Gepost op: 15-08-2017 23:40 u »
Ik wil zelf ook een Extech ph100 aan gaan schaffen. Hij is makkelijk verkrijgbaar bij Conrad e.d. En ik lees er hier ook goede recenties over. Nu ben ik alleen nog even op zoek naar de goede bufferoplossingen en waar ik die het beste kan kopen. Eveneens bij Conrad kun je Extech bufferoplossing kopen, maar betaal je 16 of 17 Euro hetgeen aanzienlijk meer is als Jacques eerder noemde. Welke oplossing gebruiken jullie en waar koop je het?

Offline CeesM

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 120
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: pH-meter(s)
« Reactie #55 Gepost op: 16-08-2017 12:54 u »

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.342
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: pH-meter(s)
« Reactie #56 Gepost op: 16-08-2017 16:12 u »
Met deze heb je alles en kan je even vooruit.
Kan je gelijk met de pH meter bestellen bij conrad  :brouwen:


Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 843
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: pH-meter(s)
« Reactie #58 Gepost op: 16-08-2017 17:10 u »
Heb de pen al binnen trouwens. Zo snel dat ik geen demiwater in huis heb! Zal komende dagen posten hoe deze 7 euro pH meter werkt.

Offline dirk

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 190
  • Land: 00
Re: pH-meter(s)
« Reactie #59 Gepost op: 16-08-2017 19:40 u »
Ik wil zelf ook een Extech ph100 aan gaan schaffen. Hij is makkelijk verkrijgbaar bij Conrad e.d. En ik lees er hier ook goede recenties over. Nu ben ik alleen nog even op zoek naar de goede bufferoplossingen en waar ik die het beste kan kopen. Eveneens bij Conrad kun je Extech bufferoplossing kopen, maar betaal je 16 of 17 Euro hetgeen aanzienlijk meer is als Jacques eerder noemde. Welke oplossing gebruiken jullie en waar koop je het?

Ik heb deze gekocht. Je kunt natuurlijk buffers zelf maken, maar hoe handig is dat? Zelfgemaakte buffers zijn veel korter houdbaar.  Bovendien: met 250 ml zelf aangemaakte buffer heb je veel te veel, het bederft alvorens je het op hebt. Per calibratie heb je maar thee/koffielepeltje buffer nodig, ik schat dat ik per flesje ( 100 ml) wel 40 a 50x kan ijken :)

Offline henkie

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 182
  • Land: nl
  • excuus voor eventuele interventie
Re: pH-meter(s)
« Reactie #60 Gepost op: 16-08-2017 19:54 u »
Daar zit een buffer van 6.68 in en die kan je niet gebruiken je hebt wel degelijk een buffer van 7.00 nodig voor de Extech ph100!.



Zou je dit kunnen uitleggen? Je stelt de meter dan toch gewoon af op pH 6,68?  :-\


Online Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 863
  • Land: be
Re: pH-meter(s)
« Reactie #61 Gepost op: 16-08-2017 20:18 u »
Zou je dit kunnen uitleggen? Je stelt de meter dan toch gewoon af op pH 6,68?  :-\
De de Extech ph100 (en alle ander pH meters die automatisch een buffer herkennen) zijn ingesteld op een specifieke buffer. zo is de Extech ph100 in gesteld om buffers van PH4 , 7 of 10 te herkennen. (en geen andere) Plaats je die in een buffer van 6.86 dan gaat die denken dat dat de buffer van 7 is, hij gaat een foutmelding geven dat de electrode stuk is daar de afwijking veel te groot is t o v een buffer van 7.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.633
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: pH-meter(s)
« Reactie #62 Gepost op: 16-08-2017 21:21 u »
Ik heb deze gekocht. Je kunt natuurlijk buffers zelf maken, maar hoe handig is dat? Zelfgemaakte buffers zijn veel korter houdbaar.  Bovendien: met 250 ml zelf aangemaakte buffer heb je veel te veel, het bederft alvorens je het op hebt. Per calibratie heb je maar thee/koffielepeltje buffer nodig, ik schat dat ik per flesje ( 100 ml) wel 40 a 50x kan ijken :)

Het zelf oplossen gaat erg makkelijk. Met een weegschaal de juiste hoeveelheid demiwater of gedestilleerd water afwegen. (Gedestilleerd water is bij Hornbach te koop voor 2,40 voor 5 liter.) Poeder in het water strooien, roeren en even wachten tot alles is opgelost. Klaar!

Ik zou niet weten waarom een dergelijke oplossing eerder bederft dan wanneer je een kant-en-klaar oplossing koop. Elk buffer bestaat uit opgeloste zouten. Als je er voor zorgt dat er niets bij de oplossing kan komen dan blijft zo'n oplossing een tijdje goed. Desnoods verdeel je de oplossing in meerdere kleine flesjes die je zo vol mogelijk doet. Op die manier heb je weinig last van oxidatie van de oplossing.
Na een paar maanden kun je opnieuw een oplossing maken. Kosten voor 250 ml oplossing zo'n 2,50... En als je het verdeelt over meerdere flesjes kun je ook een andere hobbybrouwer blij maken.

Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 843
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: pH-meter(s)
« Reactie #63 Gepost op: 20-08-2017 13:33 u »
Heb vandaag de pH buffers gemaakt en de 7 euro pH meter getest.

Kalibreren gaat net zo makkelijk als bij een pH meter van een paar honderd euro.
Kwestie van elektrode in de oplossing steken en het calibratieknopje indrukken. Binnen 5 seconden past die de waarde dan aan. Afspoelen en dit herhalen met nog een tweede oplossing en je bent klaar. In elk geval kalibreer je het in totaal binnen een minuut als je het voor het eerst doet.
Qua werking is voor mij het enige verschil tussen deze en een professionele pH meter dat deze tussendoor uitgaat (moet ook wel want zit maar een klein batterijtje in).

De echte vraag is voor mij dus vooral hoe nauwkeurig deze is in vergelijking met een professionele.
Dat is een vraag die ik lastig kan beantwoorden bij mij thuis. Wanneer je de elektrode opnieuw in de buffers steekt dan lijkt deze stabiel te zijn binnen een acceptabele tijd (zoals bij elke meter moet ja X tijd of gebruik kalibreren).
Maar ik heb niet echt buffers hier liggen die tussen de pH 4 en 7 zitten. Ik zal is kijken wat die bij spa aangeeft. Dat zou pH 6 moeten zijn (Maar heb geen idee of dat pH= 6 is of pH= 6.00 is).

Tevens zal ik later op de dag nog is de buffers meten (zonder kalibratie) om is te kijken of de pH enigszins hetzelfde blijft.

Ook na een paar uur lijkt de kalibratie nog prima. De meter heeft tot nu toe een maximale variatie van 0.03. Aangezien het 2e decimaal niet heel nauwkeurig is voor een pH meting kunnen we stellen dat de meter op 0.1 decimaal nauwkeurig is.
Ik heb van een bier de pH gemeten en ook deze blijkt bij een hermeting binnen deze marche te vallen. (pH van het bier was 4.5, wat een logische pH is). Als ik binnenkort tijd heb zal ik is kijken of ik hem kan vergelijken met een professionele pH meter.

Tot nu toe lijkt dit erg goede pH meter voor het geld. 7 euro (het kan nog iets goedkoper, maar ik wou een variant met een back light erin) inclusief poeder om kalibratievloeistof te maken. Tenzij deze binnen een paar gebruik kapot gaat lijkt me dit een zeer goede koop. Als die maar een jaar meegaat is de prijskwaliteit meer dan voldoende. Voor nu durf ik te stellen dat voor onze toepassing, pH bij het maischen tussen de 5.4 en 5.6 krijgen) en eventueel aanzuren van spoelwater, het meer dan afdoende is.

Offline Dees Dubbel

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 21
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: pH-meter(s)
« Reactie #64 Gepost op: 21-08-2017 17:36 u »
Heeft die Chinees ook temperatuurcompensatie of speelt dat zo geen rol tussen koelkast en kamer t?



(edit, deze heeft wel ATC, nauwkeurigheid 0,01 maar is dan weer niet verlicht.)

OPM.:
Er staat ook
"We niet verantwoordelijk voor douanerechten of import belasting."
en dat durft wel eens tegenvallen in ons B-landje. Toch ook maar eens proberen. Goeie tip.


Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 843
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: pH-meter(s)
« Reactie #65 Gepost op: 21-08-2017 20:09 u »
Heeft die Chinees ook temperatuurcompensatie of speelt dat zo geen rol tussen koelkast en kamer t?



(edit, deze heeft wel ATC, nauwkeurigheid 0,01 maar is dan weer niet verlicht.)

OPM.:
Er staat ook
"We niet verantwoordelijk voor douanerechten of import belasting."
en dat durft wel eens tegenvallen in ons B-landje. Toch ook maar eens proberen. Goeie tip.

Dat lijkt dezelfde. Interessant dat die automatische temperatuurcomsensatie heeft.
Mits die goed werkt natuurlijk. Hoe meer toeters en bellen hoe meer er fout kan zijn. Ben benieuwd of die goed werkt.

Offline Robbert

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 37
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: pH-meter(s)
« Reactie #66 Gepost op: 21-08-2017 20:09 u »
Nou weet ik niet hoe dat in Belgi zit, maar in Nederland valt 7 euro ruim onder de drempel voor douane en belasting.
Daarnaast valt het mij op dat de beste vrinden uit China vaak een handelwaarde van 1 USD op het pakketje stempelen, waarmee dit geheel (ook voor objecten die net boven de grens vallen) vervalt.  :police: zZl hier wel iets van vinden, maar ik kan er toch niks aan doen  :weetniet:

Robbert

Offline CeesM

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 120
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: pH-meter(s)
« Reactie #67 Gepost op: 21-08-2017 20:41 u »
Nou weet ik niet hoe dat in Belgi zit, maar in Nederland valt 7 euro ruim onder de drempel voor douane en belasting.
Daarnaast valt het mij op dat de beste vrinden uit China vaak een handelwaarde van 1 USD op het pakketje stempelen, waarmee dit geheel (ook voor objecten die net boven de grens vallen) vervalt.  :police: zZl hier wel iets van vinden, maar ik kan er toch niks aan doen  :weetniet:

Robbert
De douaneregels gelden voor alle EU-lidstaten. Dus de Belgen mogen ook tot 22,-- vrij invoeren. ;)

Online Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 863
  • Land: be
Re: pH-meter(s)
« Reactie #68 Gepost op: 21-08-2017 20:41 u »
. Voor nu durf ik te stellen dat voor onze toepassing, pH bij het maischen tussen de 5.4 en 5.6 krijgen) en eventueel aanzuren van spoelwater, het meer dan afdoende is.
Niet te vlug victorie kraaien wacht even tot die wat eiwitten en suikers gezien heeft en zijn junction verstopt raakt  >:D

Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 843
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: pH-meter(s)
« Reactie #69 Gepost op: 21-08-2017 20:54 u »
Niet te vlug victorie kraaien wacht even tot die wat eiwitten en suikers gezien heeft en zijn junction verstopt raakt  >:D

Zal hem binnenkort bij het brouwen uitproberen en hier rapporteren ;).

Offline Dees Dubbel

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 21
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: pH-meter(s)
« Reactie #70 Gepost op: 21-08-2017 21:11 u »
Mijn ervaringen met "onze" douane ... breek me de mond niet open.

Dan heb ik misschien per ongeluk het juiste gedaan en voor samen 16,35 (na korting en welkomstcoupon) ook nog een refractometer 32 Brix/ SG 130 besteld. Dat ga ik nu toch ff vieren.  :proost:

Online Knobby

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 408
  • Land: nl
  • IBU-lid
Re: pH-meter(s)
« Reactie #71 Gepost op: 21-08-2017 21:18 u »
Doe je zelf een plezier en gebruik alleen de brix-schaal op je refractometer.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.633
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: pH-meter(s)
« Reactie #72 Gepost op: 21-08-2017 22:37 u »
Niet te vlug victorie kraaien wacht even tot die wat eiwitten en suikers gezien heeft en zijn junction verstopt raakt  >:D

Hierbij sluit ik mij aan. Ik heb diverse goedkope meters gehad. Na een half jaar tot een jaar waren ze zo traag dat ze de prullenbak in konden.

Offline muldereric

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 189
  • Land: nl
  • Het moet wel een hobby blijven :)
Re: pH-meter(s)
« Reactie #73 Gepost op: 21-08-2017 22:41 u »
Vanochtend de PH100 besteld en via Brouwmarkt tesamen met andere spulletjes 2 flesjes arsegan ph4 en ph7 meebesteld

Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 843
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: pH-meter(s)
« Reactie #74 Gepost op: 21-08-2017 23:21 u »
Hierbij sluit ik mij aan. Ik heb diverse goedkope meters gehad. Na een half jaar tot een jaar waren ze zo traag dat ze de prullenbak in konden.

We gaan het zien. Techniek verandert ook over tijd. Ben heel benieuwd hoe die het over de tijd blijft doen. De ervaringen die mensen er tot nu van geven lijken goed, maar ja die zullen vooral na direct gebruik zijn. We gaan het gewoon zien.
Overigens is een half jaar per pH meter nog steeds een redelijke koop als het 7 euro per meter is haha.

Online Knobby

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 408
  • Land: nl
  • IBU-lid
Re: pH-meter(s)
« Reactie #75 Gepost op: 22-08-2017 01:20 u »
Overigens is een half jaar per pH meter nog steeds een redelijke koop als het 7 euro per meter is haha.
Dat was ook mijn redenatie. Voor de prijs van een exetech kan heel wat goedkope meters verslijten.

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: pH-meter(s)
« Reactie #76 Gepost op: 22-08-2017 07:31 u »
Nadeel is wel dat je meer brouwsels gaat hebben waarbij je je meetwaarden niet kunt vertrouwen of niet kunt gebruiken. Bij 2 meters per jaar zijn dat al gauw 2 brouwsels per jaar. En je weet dan ook niet precies welke brouwsels. Probleem met de omzetting: is het de meter? Probleem met de vergisting: is het de pH? Harde bitterheid: was de pH tijdens het koken wel ok?

Het is lastig leren van je fouten als je je metingen niet kunt vertrouwen. Investeren in een goed meetinstrument is volgens mij n van de verstandigste dingen die je kunt doen als je serieus bent in het willen brouwen van zo lekker mogelijk bier en herhaalbare recepten.

Ik heb net gisteren mijn 2e Extech in 11 jaar besteld (ok, mijn meter is al een jaar of 6 kapot maar da's nog altijd een goede levensduur). Daarvoor had ik Eutechs die ook niet slecht waren. Zolang ik op het forum rondhang (een jaar of 12 denk ik) maak ik 'reclame' voor kwaliteits-pH meters omdat het volgens mij wezenlijk bijdraagt aan de kwaliteit van je bier als je in alle fasen controle hebt over de pH. Onbetrouwbare meetwaarden zuigen. 40 liter bier met een issue in de kelder maakt een mens niet blij.

Overigens zeg ik niet dat je zonder pH manipulatie geen goed bier kan brouwen, maar je bent dan wel sterk afhankelijk van de waterkwaliteit in jouw streek en van je recept.

Online EdwinBrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 115
  • Land: nl
  • To beer or not to beer...
    • FRED Brewery
Re: pH-meter(s)
« Reactie #77 Gepost op: 22-08-2017 08:18 u »
Ik heb 'm ook besteld, voor 7 euro wil ik het risico wel lopen  :)
Zo gauw hij binnen is, hou ik jullie op de hoogte.

Ik ben een beginnend brouwer (tot nu toe alleen met pH-strookjes gewerkt) en dan is een meter van +100 euro toch een grote stap en lijkt dit een leuke instapper.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.633
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: pH-meter(s)
« Reactie #78 Gepost op: 22-08-2017 20:35 u »
Overigens is een half jaar per pH meter nog steeds een redelijke koop als het 7 euro per meter is haha.

Na voor de zoveelste keer moeten wachten dat de meter een stabiele waarde geeft denk je daar mogelijk anders over...

Het is vooral het gebruikersgemak, de snelheid van meten en het feit dat je maar een heel klein monster nodig hebt waarom ik zo enthousiast ben over de Extech PH100 en PH110 meters.

Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 843
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: pH-meter(s)
« Reactie #79 Gepost op: 22-08-2017 21:44 u »
Na voor de zoveelste keer moeten wachten dat de meter een stabiele waarde geeft denk je daar mogelijk anders over...

Het is vooral het gebruikersgemak, de snelheid van meten en het feit dat je maar een heel klein monster nodig hebt waarom ik zo enthousiast ben over de Extech PH100 en PH110 meters.

Als het echt een gedoe is dan zul je daar vast gelijk in hebben.
Maar zoals Edwin hierboven zegt, het is sowieso een leuke instapper.

Er wordt net gedaan als of het een situatie is waarbij je het een koopt in plaats van het ander.
Op dit moment zou ik absoluut geen pH meter van 100 euro aanschaffen, een van 7 euro wel.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.633
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: pH-meter(s)
« Reactie #80 Gepost op: 22-08-2017 22:00 u »
Je hebt gelijk. Beter iets dan niets.

Maar wel is het zo dat goedkoop vaak duurkoop is. Maar dat hoeft niet altijd zo het geval te zijn. We horen het wel.

Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 843
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: pH-meter(s)
« Reactie #81 Gepost op: 22-08-2017 22:10 u »
Je hebt gelijk. Beter iets dan niets.

Maar wel is het zo dat goedkoop vaak duurkoop is. Maar dat hoeft niet altijd zo het geval te zijn. We horen het wel.

Ik moet zeggen mijn ervaring is wisselend.
Er zijn namelijk ook producten waarbij de goedkope variant mij veel plezier gebracht heeft (zeker wanneer het om artikelen gaat die hier voor 3x de prijs over de toonbank zouden gaan). Maar bijvoorbeeld thermometer ben ik met een goedkope een beetje teleurgesteld geweest. Gemiddeld genomen ben ik wel tevreden wanneer ik hele goedkope dingen bestel uit China. In Nederland wel al vaker teleurgesteld geweest met lage prijzen. Wellicht is dat weer omdat de prijs al drie keer over de kop is geweest.

Ik zal laten weten hoe het komende keren gaat. Of die snel langzamer wordt, of dat het mee valt.

Online EdwinBrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 115
  • Land: nl
  • To beer or not to beer...
    • FRED Brewery
Re: pH-meter(s)
« Reactie #82 Gepost op: 28-08-2017 20:56 u »
Wat ik ook merk, is dat je met goedkope instappers beter uit kunt vlooien wat je echt wil hebben en uiteindelijk uit wil geven.

Offline Johannesdeloper

  • ABV De Bierkaai
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 420
  • Land: nl
  • Brouwen is een soort van feestje.
    • Johannesdeloper
Re: pH-meter(s)
« Reactie #83 Gepost op: 28-08-2017 22:54 u »
Mijn ervaring met 7 euro pH meters is dat ze behoorlijk nauwkeurig zijn en ook redelijk snel en stabiel. Alleen bij mij waren ze vrij snel kapot.
Echter kon ik constateren dat de voorspelde pH in brewersfriend en BrouwHulp heel aardig klopt. Dus heb ik besloten brouwzouten en melkzuur toe te voegen aan de hand van brouwsoftware  en niet verder te investeren in weer een al dan niet dure pH-meter.

Offline Tony Stout

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 7
  • Land: nl
  • Elk bier beter
Re: pH-meter(s)
« Reactie #84 Gepost op: 29-08-2017 22:58 u »
N.a.v. deze draad heb ik de Extech PH100 gekocht. De meter heeft automatische temperatuurcompensatie (ATC), maar noch in de handleiding noch op de website van de fabrikant kan ik vinden naar welke temperatuur er dan gecompenseerd wordt. Normaliter is dat dacht ik naar 20C, maar de Extech is van Amerikaanse makelij en daar werken ze in principe met F. Weet iemand of deze meter de gemeten pH gewoon omrekent naar 20C?

Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 843
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: pH-meter(s)
« Reactie #85 Gepost op: 29-08-2017 23:53 u »
Je zou dan toch eerder denken aan 25 C. Dat is namelijk wetenschappelijke kamertemperatuur.

Offline CeesM

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 120
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: pH-meter(s)
« Reactie #86 Gepost op: 30-08-2017 12:16 u »
N.a.v. deze draad heb ik de Extech PH100 gekocht. De meter heeft automatische temperatuurcompensatie (ATC), maar noch in de handleiding noch op de website van de fabrikant kan ik vinden naar welke temperatuur er dan gecompenseerd wordt. Normaliter is dat dacht ik naar 20C, maar de Extech is van Amerikaanse makelij en daar werken ze in principe met F. Weet iemand of deze meter de gemeten pH gewoon omrekent naar 20C?
Ik neem aan dat het naar de omgevingstemperatuur compenseert. Het ijken moet wel bij 20 C gebeuren.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.633
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: pH-meter(s)
« Reactie #87 Gepost op: 30-08-2017 20:52 u »
N.a.v. deze draad heb ik de Extech PH100 gekocht. De meter heeft automatische temperatuurcompensatie (ATC), maar noch in de handleiding noch op de website van de fabrikant kan ik vinden naar welke temperatuur er dan gecompenseerd wordt. Normaliter is dat dacht ik naar 20C, maar de Extech is van Amerikaanse makelij en daar werken ze in principe met F. Weet iemand of deze meter de gemeten pH gewoon omrekent naar 20C?


De Extech PH100 en PH110 hebben ingebouwde thermometer. Op de display zie je ook de temperatuur van het monster. Met de gemeten temperatuur wordt rekening gehouden bij het bepalen van de pH (ATC).

Het kalibreren dient te gebeuren bij 25 C.  Staat duidelijk in de handleiding.
" The Automatic Temperature Compensation (ATC) circuit is not active during calibration. To
ensure a more accurate calibration, make sure that the calibration buffers are at 25C (77F).
Zie http://www.extech.com/resources/PH100_PH110_UM-en.pdf

Offline Tony Stout

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 7
  • Land: nl
  • Elk bier beter
Re: pH-meter(s)
« Reactie #88 Gepost op: 30-08-2017 22:36 u »
Het gaat mij niet om het kalibreren, maar om het meten zelf. Als je de pH meet, rekent de meter de pH automatisch om naar een standaard temperatuur. Bij mijn vorige pH-meter (Hanna) was dat 20C. De pH op het display van de meter is daardoor altijd ongeveer 0,3 hoger dan de daadwerkelijke maisch-pH. Ik vraag mij af of de Extech ook uitgaat van 20C.

Online Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 863
  • Land: be
Re: pH-meter(s)
« Reactie #89 Gepost op: 31-08-2017 04:16 u »
Het gaat mij niet om het Kalibreren, maar om het meten zelf. Als je de pH meet, rekent de meter de pH automatisch om naar een standaard temperatuur. Bij mijn vorige pH-meter (Hanna) was dat 20C. De pH op het display van de meter is daardoor altijd ongeveer 0,3 hoger dan de daadwerkelijke maisch-pH. Ik vraag mij af of de Extech ook uitgaat van 20C.

Er is geen enkele pH meter die dat kan wat je schrijft.

De ATC functie van een pH meter compenseert enkel het potentiaal verschil dat optreedt tussen de referentie elektrode en de meet elektrode ten gevolge van een hogere temperatuur.
De afwijking tov het isothermaal punt wordt wordt niet door een ATC functie gecompenseerd
De pH daling die het gevolg is van het meer vrijzetten van H+ ionen omdat je oplossing warmer is en dus naar een hoger energie niveau gebracht is, wordt nooit gecompenseerd door je pH meter (of de ATC functie daarvan) daar je pH meter niet kan weten wat je aan het meten bent of er eventueel een bufferende werking is enz.

Alle pH waarden die opgegeven zijn (in de brouwliteratuur) zijn steeds waarden bij 20C (of het moest uitdrukkelijk anders zijn aangegeven)
Dus als je meet met een pH meter die een ATC functie heeft en je steekt je pH elektrode in wort van 62C meet je nog steeds een lagere pH dan dat je een staal zou nemen en laten afkoelen
De enige en juiste manier om pH te meten is je oplossing te laten afkoelen naar de temperatuur waarbij je gekalibreerd hebt en dan je pH te meten.

Lees even onderstaande link daar wordt het in het lang en breed uitgelegd.
http://www.truescience.co.uk/blog/how-does-temperature-affect-pH

Een pH meter rekent dus nooit om naar een standaard temperatuur maar compenseert enkel de fout die ontstaat in de elektrode, pH meten doe je normaal gezien steeds bij de temperatuur waarbij je gekalibreerd hebt.

Ik zeg niet dat je geen grove meting kan uitvoeren, maar de finale meting is voer je nog steeds uit bij kalibratie temperatuur.
Waarom doe je dat? Een tiende op de pH schaal kan een groot verschil maken het is immer een logaritmische schaal!

Offline Tony Stout

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 7
  • Land: nl
  • Elk bier beter
Re: pH-meter(s)
« Reactie #90 Gepost op: 31-08-2017 11:07 u »
Serge, heel erg bedankt voor je antwoord! Ik heb de ATC-functie van de pH-meter verward met de temperatuurcompensatiefunctie van mijn geleidbaarheidsmeter. Daar kan ik aangeven of de meter de werkelijke geleidbaarheid of de naar standaardtemperatuur omgerekende geleidbaarheid moet weergeven. Ik begrijp nu dat ATC op een pH-meter iets heel anders is.

Online Knobby

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 408
  • Land: nl
  • IBU-lid
Re: pH-meter(s)
« Reactie #91 Gepost op: 31-08-2017 12:59 u »
Alle pH waarden die opgegeven zijn (in de brouwliteratuur) zijn steeds waarden bij 20C (of het moest uitdrukkelijk anders zijn aangegeven)
Dus als je meet met een pH meter die een ATC functie heeft en je steekt je pH electrode in wort van 62C meet je nog steeds een lagere pH dan dat je een staal zou nemen en laten afkoelen
De enige en juiste manier om pH te meten is je oplossing te laten afkoelen naar de temperatuur waarbij je gekalibreerd hebt en dan je pH te meten.
Even een praktische vraag dan.
Hoe corrigeer jij je maisch pH? Als je voor elke meting een sample moet laten afkoelen is dat nogal bewerkelijk om je beslag tot de gewenste pH te brengen.

Offline Basje42

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 126
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: pH-meter(s)
« Reactie #92 Gepost op: 31-08-2017 14:34 u »
Alle pH waarden die opgegeven zijn (in de brouwliteratuur) zijn steeds waarden bij 20C (of het moest uitdrukkelijk anders zijn aangegeven)
Dus als je meet met een pH meter die een ATC functie heeft en je steekt je pH electrode in wort van 62C meet je nog steeds een lagere pH dan dat je een staal zou nemen en laten afkoelen
De enige en juiste manier om pH te meten is je oplossing te laten afkoelen naar de temperatuur waarbij je gekalibreerd hebt en dan je pH te meten.


Misschien een domme vraag, maar bestaat er dan wellicht een omrekentabel om toch redelijk de pH vast te kunnen stellen bij 60- 70 graden?

Online Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 863
  • Land: be
Re: pH-meter(s)
« Reactie #93 Gepost op: 31-08-2017 18:07 u »
even een praktische vraag dan.
Hoe corrigeer jij je maisch pH? Als je voor elke meting een sample moet laten afkoelen is dat nogal bewerkelijk om je beslag tot de gewenste pH te brengen.
Eerst meet ik gewoon rechtstreeks in de ketel bij ongeveer 60C je weet toch dat je max 0.3 punten op de pH schaal lager gaat meten dan de werkelijke waarde, dus voeg ik melkzuur of bicarbonaat toe tot ik de waarde benader (rekening houdend met die 0.3 punten lager op de pH schaal)
De finale meting en pH correctie daar voor heb ik steeds 3 dikwandige borrelglaasjes in ijswater liggen, daar moet je maar 1 a 2 ml in doen om te meten en je wort is er ook dadelijk in koud (ik heb slechts een (paar) ml nodig daar de Extech PH110 een Flat surface electrode heeft.)

Misschien een domme vraag, maar bestaat er dan wellicht een omrekentabel om toch redelijk de pH vast te kunnen stellen bij 60- 70 graden ?
Meestal is er een negatieve afwijking van 0.1 a 0.3 op de pH schaal

Online Knobby

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 408
  • Land: nl
  • IBU-lid
Re: pH-meter(s)
« Reactie #94 Gepost op: 31-08-2017 18:09 u »
Eerst meet ik gewoon rechtstreeks in de ketel bij ongeveer 60C je weet toch dat je max 0.3 punten op de pH schaal lager gaat meten dan de werkelijke waarde, dus voeg ik melkzuur of bicarbonaat toe tot ik de waarde benader (rekening houdend met die 0.3 punten lager op de pH schaal)
De finale meting en pH correctie daar voor heb ik steeds 3 dikwandige borrelglaasjes in ijswater liggen, daar moet je maar 1 a 2ml in doen om te meten en je wort is er ook dadelijk in koud (ik heb slechts een (paar) ml nodig daar de Extech PH110 een Flat surface electrode heeft.)
Meestal is er een negatieve afwijking van 0.1 a 0.3 op de pH schaal
Dus als jij je pH op zeg 5.2 wilt stellen ga je in de maisch pan op 4.9 zitten?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.633
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: pH-meter(s)
« Reactie #95 Gepost op: 31-08-2017 22:55 u »
Even een praktische vraag dan.
Hoe corrigeer jij je maisch pH? Als je voor elke meting een sample moet laten afkoelen is dat nogal bewerkelijk om je beslag tot de gewenste pH te brengen.

Het fijne van de Extech meters is dat je maar een heel klein monster nodig hebben. Dat is zo afgekoeld. Niet voor niets ben ik zo tevreden over mijn meter. Hij is veel handiger in het gebruik dan de goedkope meters die in het verleden versleten heb.

Misschien een domme vraag, maar bestaat er dan wellicht een omrekentabel om toch redelijk de pH vast te kunnen stellen bij 60- 70 graden?

De pH van de maisch meten bij dergelijke temperaturen maakt dat de elektrode snel niet meer bruikbaar is. In de specificaties te vinden in de handleiding staat dat de meter gebruikt kan worden bij 0-50 C. Boven de 50 C hoor je de meter niet te gebruiken.

Online Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 863
  • Land: be
Re: pH-meter(s)
« Reactie #96 Gepost op: 01-09-2017 08:21 u »
Dus als jij je pH op zeg 5.2 wilt stellen ga je in de maisch pan op 4.9 zitten?
Dan ga je in je maisch pan ergens tussen de 5.2 en de 4.9 zitten, dit hangt af van de gebuikte mouten, watersamenstelling, (bufferende werking van de alkaliteit van je water), en de eventuele toevoegingen .

Online Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 863
  • Land: be
Re: pH-meter(s)
« Reactie #97 Gepost op: 01-09-2017 08:31 u »

De pH van de maisch meten bij dergelijke temperaturen maakt dat de elektrode snel niet meer bruikbaar is. In de specificaties te vinden in de handleiding staat dat de meter gebruikt kan worden bij 0-50 C. Boven de 50 C hoor je de meter niet te gebruiken.

Jaques,

Ik denk dat je en foutieve interpretatie doet wat betreft de gebruikstemperatuur van je Extech pH meter
De werkingsomgeving temperatuur van de pH meter is 0 to 50C "en 80% luchtvochtigheid = omgevingstemperatuur en luchtvochtigheid voor de elektronica in de pH meter zelf.
De temperatuur range van de electrode is -5 tot 90C  = de temperatuur waar je de electrode mag instoppen

Serge

Offline iloveoxytocin

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 51
  • Land: nl
Re: pH-meter(s)
« Reactie #98 Gepost op: 01-09-2017 11:14 u »
Als tip voor hoe een klein monster te nemen voor het bepalen van de pH: ik gebruik een klein spuitje van de apotheek, zeg 5 mL, die ik volzuig met wort. Dat even onder de koude kraan houden, en in een dopje doen van een haarproduct of andere spray. Dan meten...

Volgens het boek 'Water' uit de 4-delige serie voor brouwen, is de pH niet consistent en betrouwbaar te berekenen op moutstort, water en brouwzouten alleen. Zelfs bij gebruik van zelfde mouten van dezelfde producent vonden de auteurs verschillende pH's in het wort.

Edit: ter toevoeging; pH wordt altijd op kamertemperatuur gemeten (omstreeks 21 C), en het gegeven optimale bereik van 5,2-5,6 is op die temperatuur gebaseerd. Door het warmere wort is de pH van wort feitelijk lager (uit mijn hoofd 0,3 over de range 20>60 C), maar je meet en corrigeert op kamertemperatuur-metingen. Dus, er is geen omrekentabel nodig, naar mijn begrip.

Offline Basje42

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 126
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: pH-meter(s)
« Reactie #99 Gepost op: 01-09-2017 11:54 u »

Volgens het boek 'Water' uit de 4-delige serie voor brouwen, is de pH niet consistent en betrouwbaar te berekenen op moutstort, water en brouwzouten alleen. Zelfs bij gebruik van zelfde mouten van dezelfde producent vonden de auteurs verschillende pH's in het wort.


Is dat een 4 delige boekenserie? Heb je daar meer info over?

Online Knobby

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 408
  • Land: nl
  • IBU-lid
Re: pH-meter(s)
« Reactie #100 Gepost op: 01-09-2017 12:55 u »
Is dat een 4 delige boekenserie? Heb je daar meer info over?
Malt, Hops, Yeast, Water.
Verschillende auteurs. Ik heb Yeast van White & Zainasheff. Zeker aan te raden. Zijn allemaal via bol.com te vinden (kopen via forum link).

Offline dirk

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 190
  • Land: 00
Re: pH-meter(s)
« Reactie #101 Gepost op: 01-09-2017 13:01 u »
De temperatuur range van de electrode is -5 tot 90C  = de temperatuur waar je de electrode mag instoppen

Serge

pH meten kun je beter tussen de 20 a 25 graden Celsius doen, dit om extra slijtage aan elektrode te voorkomen.

Als tip voor hoe een klein monster te nemen voor het bepalen van de pH: ik gebruik een klein spuitje van de apotheek, say 5mL, die ik volzuig met wort. Dat even onder de koude kraan houden, en in een dopje doen van een haarproduct of andere spray. Dan meten...
Kan sneller... Ik neem een eetlepel monster, koel deze af op een porseleinen schoteltje (theezak schoteltjes zijn ideaal). Eventueel een paar minuten wachten en dan de Extech elektrode erop.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.633
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: pH-meter(s)
« Reactie #102 Gepost op: 01-09-2017 13:25 u »
De temperatuur range van de electrode is -5 tot 90C  = de temperatuur waar je de elektrode mag instoppen

Ik heb gemerkt dat als je meet bij temperaturen boven de 50 C dat de meter dan van slag raakt. De waarden die je dan meet gaan alle kanten op. Bij temperaturen onder de 50 C is de meting stabiel.

Offline Basje42

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 126
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: pH-meter(s)
« Reactie #103 Gepost op: 01-09-2017 13:57 u »
Ik heb gemerkt dat als je meet bij temperaturen boven de 50 C dat de meter dan van slag raakt. De waarden die je dan meet gaan alle kanten op. Bij temperaturen onder de 50 C is de meting stabiel.

Toch lijkt mij ook dat de aangegeven temperaturen, omgevingstemperaturen zijn.
Ik meet zelf met een Voltcraft van 62,00 EUR in hete mash die blijft stabiele waarden aangeven.
Ondanks dat daar ook die omgevingstemperatuur van max. 50 graden staat aangegeven.
Of het goed is voor de elektrode is natuurlijk een ander verhaal.
Ik denk dat het na de "hete" meting meteen schoonmaken wel belangrijk is.
Ik heb altijd een drinkglas met demiwater waar de meter in staat tijdens het brouwen.

Offline Tony Stout

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 7
  • Land: nl
  • Elk bier beter
Re: pH-meter(s)
« Reactie #104 Gepost op: 01-09-2017 15:40 u »

Edit: ter toevoeging; pH wordt altijd op kamertemperatuur gemeten (omstreeks 21 C), en het gegeven optimale bereik van 5,2-5,6 is op die temperatuur gebaseerd. Door het warmere wort is de pH van wort feitelijk lager (uit mijn hoofd 0,3 over de range 20>60 C), maar je meet en corrigeert op kamertemperatuur-metingen. Dus, er is geen omrekentabel nodig, naar mijn begrip.

In het boek 'Brewing Better Beer' van Gordon Strong staat op blz. 34: 'The mash pH should be in the 5.2 to 5.5 range with a Target of about 5.3. Note that mash pH is measured at mash temperatures, not cooled. If you cool the mash, the pH will read about 0.35 higher than at mash temperature.'
En nr. 55 van 'Bertens Beter Bierbrouw Tips' luidt: 'Controleer bij elk brouwsel de pH van het beslag en voeg zonodig aan het beslag melkzuur toe om een pH te bereiken van 5,4 (bij 60 - 63 C). Deze pH-waarde is noodzakelijk om de enzymen goed te laten werken.'

Wat is nu de waarheid? Geldt de streef pH van 5,2-5,6 voor kamertemperatuur of maischtemperatuur?

Online Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 863
  • Land: be
Re: pH-meter(s)
« Reactie #105 Gepost op: 01-09-2017 17:06 u »
In het boek 'Brewing Better Beer' van Gordon Strong staat op blz. 34: 'The mash pH should be in the 5.2 to 5.5 range with a Target of about 5.3. Note that mash pH is measured at mash temperatures, not cooled. If you cool the mash, the pH will read about 0.35 higher than at mash temperature.'
En nr. 55 van 'Bertens Beter Bierbrouw Tips' luidt: 'Controleer bij elk brouwsel de pH van het beslag en voeg zonodig aan het beslag melkzuur toe om een pH te bereiken van 5,4 (bij 60 - 63 C). Deze pH-waarde is noodzakelijk om de enzymen goed te laten werken.'

Wat is nu de waarheid? Geldt de streef pH van 5,2-5,6 voor kamertemperatuur of maischtemperatuur?

Opgegeven pH waardes zijn steeds bij kamertemperatuur!!
http://braukaiser.com/blog/blog/2011/03/02/about-pH-targets-and-temperature/
http://www.beersmith.com/forum/index.php?topic=15146.msg59873#msg59873
http://www.homebrewtalk.com/showpost.php?p=5043533&postcount=2
https://www.morebeer.com/articles/checkingph
https://books.google.be/books?id=oAIlDwAAQBAJ&pg=PA340&lpg=PA340&dq=mash+pH+temperature&source=bl&ots=lczJgDT-wj&sig=t94ShoooyBJql17FDRiXiI_jtVw&hl=nl&sa=X&ved=0ahUKEwiOyvTQnYTWAhXMLVAKHW_cBUY4ChDoAQhKMAQ#v=onepage&q=mash%20ph%20temperature&f=false
https://books.google.be/books?id=uNUTCgAAQBAJ&pg=PA34&lpg=PA34&dq=mash+pH+temperature&source=bl&ots=x3mosSUAaa&sig=S9NB1j4ELImnlS5oIiFCkp47-Q8&hl=nl&sa=X&ved=0ahUKEwiOyvTQnYTWAhXMLVAKHW_cBUY4ChDoAQhPMAU#v=onepage&q=mash%20ph%20temperature&f=false

Brewing Better Beer: Master Lesson for Advanced Homebrewers
Door Gordon Strong
Pagina 34
Er staat daar toch iets anders



Offline Tony Stout

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 7
  • Land: nl
  • Elk bier beter
Re: pH-meter(s)
« Reactie #106 Gepost op: 01-09-2017 19:08 u »
Da's frappant.


Ik heb een uitgave uit 2011. Die van jou is vast recenter.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.633
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: pH-meter(s)
« Reactie #107 Gepost op: 01-09-2017 22:55 u »
In het boek 'Brewing Better Beer' van Gordon Strong staat op blz. 34: 'The mash pH should be in the 5.2 to 5.5 range with a Target of about 5.3. Note that mash pH is measured at mash temperatures, not cooled. If you cool the mash, the pH will read about 0.35 higher than at mash temperature.'
En nr. 55 van 'Bertens Beter Bierbrouw Tips' luidt: 'Controleer bij elk brouwsel de pH van het beslag en voeg zonodig aan het beslag melkzuur toe om een pH te bereiken van 5,4 (bij 60 - 63 C). Deze pH-waarde is noodzakelijk om de enzymen goed te laten werken.'

Wat is nu de waarheid? Geldt de streef pH van 5,2-5,6 voor kamertemperatuur of maischtemperatuur?

In tip 55 gaat het om het moment van het nemen van het pH-monster en niet over het meten van de pH. Dat hoort altijd te gebeuren bij kamertemperatuur zoals Serge ook al schrijft. Dit is voor mij zo vanzelfsprekend dat ik dit bij het formuleren van de tip destijds niet vermeld heb.

Offline lier

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 287
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: pH-meter(s)
« Reactie #108 Gepost op: 02-09-2017 00:13 u »
Dus, even samenvattend:

pH meter dient gekallibreerd te worden bij 25 C.
Liefst elke keer dat hij gebruikt wordt en anders na maximaal 20x gebruik.
Onze doel pH is ook bij 25 C  (das wel fijn, minste afwijking)
Voor de Extec100 / 110 is maar erg weinig vloeistof nodig voor een meting en kan dus relatief snel gekoeld worden.
Als je weinig geduld hebt geeft dat niet, de sensor kan 90 C hebben.
Na gebruik pH-meter goed spoelen en sensor in of bewaarvloeistof, of kallibratievloeistof 4,01 of oplossing van dat andere kan ik niet zo snel meer terugvinden oplossing.
Een pH meting heeft een afwijking van max 0.3 dus ergens tussen de gewenste waarde en gewenste waarden - 0.3 gaan zitten.

Ik zeg: vraag beantwoord, in elk geval wel alle vragen die ik had mbt de aanschaf van een pH-meter :biersmile:

Online Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 863
  • Land: be
Re: pH-meter(s)
« Reactie #109 Gepost op: 02-09-2017 07:46 u »
Dus, even samenvattend:

pH meter dient gekallibreerd te worden bij 25 C.
Liefst elke keer dat hij gebruikt wordt en anders na maximaal 20x gebruik.
Onze doel pH is ook bij 25 C  (das wel fijn, minste afwijking)
Voor de Extec100 / 110 is maar erg weinig vloeistof nodig voor een meting en kan dus relatief snel gekoeld worden.
Als je weinig geduld hebt geeft dat niet, de sensor kan 90 C hebben.
Na gebruik pH-meter goed spoelen en sensor in of bewaarvloeistof, of kallibratievloeistof 4,01 of oplossing van dat andere kan ik niet zo snel meer terugvinden oplossing.
Een pH meting heeft een afwijking van max 0.3 dus ergens tussen de gewenste waarde en gewenste waarden - 0.3 gaan zitten.

Ik zeg: vraag beantwoord, in elk geval wel alle vragen die ik had mbt de aanschaf van een pH-meter :biersmile:

Bijna alles juist,
Kalibratie interval voor de Extech is 15x gebruikt of maximaal een intervaltijd van 1x per week. (dus eigenlijk bijna elke keer voor je gaat brouwen)
Citaat
Als je weinig geduld hebt geeft dat niet, de sensor kan 90C hebben.
Meten boven de 50C verkort wel de levensduur van de elektrode, dit is een aandachtspunt dat zeker van toepassing op de gel elektrode die op de Extech PH100 zit, daar je op deze elektrode zelf geen onderhoud kan uitvoeren, je elektrode loogt sneller uit boven de 50C en vervangen van de interne vloeistof of junction is niet mogelijk op een gel elektrode (minder van toepassing op de PH110 daar deze een hervulbare elektrode heeft)
Volledige handleiding in het Nederlands voor de Extech PH100/PH110 vind je hier https://www.Brouwland.com/content/docs/013/013%20pH-meting/013.130.0_MAN_NL_pH110.pdf
Verder veel algemene informatie in begrijpelijke taal over pH meters, pH elektrodes, hoe onderhouden enz.. http://www.pH-meter.info/
Nog een mooi promotie filmpje
Small | Large

Offline lier

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 287
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: pH-meter(s)
« Reactie #110 Gepost op: 02-09-2017 23:33 u »
Ok bedankt

Offline muldereric

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 189
  • Land: nl
  • Het moet wel een hobby blijven :)
Re: pH-meter(s)
« Reactie #111 Gepost op: 03-09-2017 13:34 u »
Heb ook de Extech PH100 gekocht en reeds een aantal keer gebruikt. Erg fijn product!

Offline Easywoods

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 223
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn inspiratiebron
Re: pH-meter(s)
« Reactie #112 Gepost op: 03-09-2017 16:52 u »
Volledige handleiding in het Nederlands voor de Extech PH100/PH110 vind je hier https://www.Brouwland.com/content/docs/013/013%20pH-meting/013.130.0_MAN_NL_pH110.pdf
Verder veel algemene informatie in begrijpelijke taal over pH meters, pH elektrodes, hoe onderhouden enz.. http://www.pH-meter.info/
Nog een mooi promotie filmpje
http://www.youtube.com/watch?v=k4bZcEDfGug


Dank je, ik ben overtuigd, deze moet het gaan worden  :biersmile:

Offline lier

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 287
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: pH-meter(s)
« Reactie #113 Gepost op: 03-09-2017 23:12 u »
Ik ben ook om. Ik koop zo'n Extech heb een paar keer zo'n ding gehad voor 7 euro bij Aliexpress maar dat was goedkoop/duurkoop.

Offline hans_nwk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 780
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: pH-meter(s)
« Reactie #114 Gepost op: 22-11-2017 09:45 u »
Ik ben ook van plan een pH-meter te kopen. De hervulbare electrode van de Extech PH110 leek me mooi maar die schijnt nergens meer te koop te zijn, ik kan hem niet vinden in elk geval.

Weet iemand nog een leverancier die deze heeft? Of zijn de reserve electrodes zo goedkoop dat dit eigenlijk geen voordeel meer geeft?

Groet,
Hans

Edit: Toch gevonden, ik moest niet alleen .nl sites zoeken

https://www.tme.eu/nl/details/ph110/pH-meters-en-testers/extech/

Offline stiaanke

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 64
  • Land: be
Re: pH-meter(s)
« Reactie #115 Gepost op: 22-11-2017 12:40 u »
Bij Brouwland zijn deze ook te koop.

Offline hans_nwk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 780
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: pH-meter(s)
« Reactie #116 Gepost op: 22-11-2017 13:41 u »
Later ook gezien, ook door het in het zoekcriterium bij google "site:.nl" op te nemen gemist.
Daar is hij ongeveer 30 duurder.

Groet,
Hans

Tags: