Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: VandeStreek Hop Art #6 (DIPA)  (gelezen 2203 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Knobby

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 178
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
VandeStreek Hop Art #6 (DIPA)
« Gepost op: 17-04-2017 02:39 u »
Hallo allen,
Eťn van mijn favoriete bieren is helaas niet meer verkrijgbaar. Het gaat om de Hop Art #6 van Van de Streek. Dit is ťťn van de reeks bieren die ze als tijdelijk brouwsel hadden voordat ze de huidige Hop Art permanent in hun lineup namen.
Ik ben niet onder de illusie dat ik hier een echte kloon van kan gaan brouwen, al is het maar omdat het bier niet meer verkrijgbaar is en ik dus niet kan vergelijken.
Het idee is dus ook vooral om een lekker bier te brouwen geÔnspireerd door.

Het is dus een double IPA en ik heb het volgende er over kunnen vinden.
Mouten: Pale en cara. Hop: Polaris, Simcoe, (chinook). ABV: 8,4%  IBU: 90 EBC: heb ik niet kunnen vinden, maar in mijn herinnering was het rond de 20-25
In de tekst van de link hier boven spreken ze ook over chinook, maar op het etiket op diezelfde pagina staat die weer niet.

Ik heb er het volgende recept bij bedacht:
Graag jullie input, op- of aanmerkingen.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptHop Art #6 Kloon v1.0
Brouwdatum
BierstijlAmerikaanse IPA
Volume20,0 l
Begin SG1,083 SG
Berekende kleur (Morey)20 EBC
Berekende bitterheid (Daniels)88 IBU
Brouwzaalrendement78,0 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
20,00 lWater uit Utrecht (Beerschoten Vitens)
10,76 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
35 mg/l5 mg/l29 mg/l110 mg/l40 mg/l18 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
0,50 kgCara-moutThomas Fawcett and Sons30 EBC6,8 %
6,80 kgPale Ale moutDingemans7 EBC93,2 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 įC2 min.75 min.2,7 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
3,1 gPolarispellets21,0%45 min.7,1 IBU
3,1 gChinookbellen13,1%45 min.4,0 IBU
3,1 gPolarispellets21,0%60 min.7,7 IBU
3,1 gChinookbellen13,1%60 min.4,4 IBU
13,0 gPolarispellets21,0%20 min.20,2 IBU
13,0 gSimcoebellen13,1%20 min.11,5 IBU
17,0 gPolarispellets21,0%10 min.21,2 IBU
17,0 gSimcoebellen13,1%10 min.12,0 IBU
80,0 gPolarispellets21,0%koudhop0,0 IBU
80,0 gSimcoebellen13,1%koudhop0,0 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
1,0 pak(ken)American Ale (1056)bovengist



In mei zal ik tijdens de Nederlandse Brouwerijdagen, of anders het PINT festival in Utrecht eens proberen of ze nog wat info prijs willen geven.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Online Underdike

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 588
  • Land: nl
  • www.keut.beer
    • www.keut.beer
Re: VandeStreek Hop Art #6 (DIPA)
« Reactie #1 Gepost op: 17-04-2017 11:35 u »
Ik ga iets heel doms zeggen... maar heb je de brouwer al eens gebeld of gemailed?
Zeker als het een niet meer gebrouwen bier is, is er een redelijke kans dat ze je wel het recept of de ingrediŽntenlijst willen geven toch?

Offline Knobby

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 178
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: VandeStreek Hop Art #6 (DIPA)
« Reactie #2 Gepost op: 17-04-2017 20:50 u »
Ik ga iets heel doms zeggen... maar heb je de brouwer al eens gebeld of gemailed?
Zeker als het een niet meer gebrouwen bier is, is er een redelijke kans dat ze je wel het recept of de ingrediŽntenlijst willen geven toch?
Dat bedoelde ik met mijn laatste zin. Ze hebben net een eigen brouwerij waarvan de opening tegelijk met de Nederlandse brouwerijdagen is. Ik ga ze dan eens vragen of ze het recept willen prijs geven.

Online Herman

  • Maischen doe je in een koelbox!
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.661
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: VandeStreek Hop Art #6 (DIPA)
« Reactie #3 Gepost op: 17-04-2017 23:23 u »
Pb aan forumleden sander_123 of Ronald_ doet denk ik ook wonderen...

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.045
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: VandeStreek Hop Art #6 (DIPA)
« Reactie #4 Gepost op: 17-04-2017 23:53 u »
Ik snap nog steeds niet waarom je en bepaald bier zou willen klonen. Je kunt beter achterhalen wat de techniek is achter een bepaalde smaak. Daar leer je veel meer van. :biersmile: :brouwen:

Online Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 786
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: VandeStreek Hop Art #6 (DIPA)
« Reactie #5 Gepost op: 18-04-2017 08:11 u »
Ik snap nog steeds niet waarom je en bepaald bier zou willen klonen. Je kunt beter achterhalen wat de techniek is achter een bepaalde smaak. Daar leer je veel meer van. :biersmile: :brouwen:

Ik ben niet onder de illusie dat ik hier een echte kloon van kan gaan brouwen, al is het maar omdat het bier niet meer verkrijgbaar is en ik dus niet kan vergelijken.
Het idee is dus ook vooral om een lekker bier te brouwen geÔnspireerd door.

Volgens mij is Knobby het met je eens  :proost:.

Offline Knobby

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 178
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: VandeStreek Hop Art #6 (DIPA)
« Reactie #6 Gepost op: 18-04-2017 12:15 u »
Volgens mij is Knobby het met je eens  :proost:.
Precies! Voor mij als beginnend brouwer is het een fijn houvast om een bestaand bier als inspiratie te gebruiken.
Daarnaast is het ook een kwestie van, een favoriet bier is niet te verkrijgen. Wat doe je dan? Zelf brouwen!
Dat hoeft dan niet exact hetzelfde te zijn, als het maar lekker is.

Offline Adrie

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.954
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: VandeStreek Hop Art #6 (DIPA)
« Reactie #7 Gepost op: 18-04-2017 14:14 u »
Als je het recept weet te achterhalen van de brouwers, kun in combinatie met jouw proefnotities heel veel leren over ingrediŽnten en brouwtechnieken. Voor het leerproces kan klonen juist heel nuttig zijn.

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 27.719
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: VandeStreek Hop Art #6 (DIPA)
« Reactie #8 Gepost op: 18-04-2017 20:40 u »
Ik snap nog steeds niet waarom je en bepaald bier zou willen klonen. Je kunt beter achterhalen wat de techniek is achter een bepaalde smaak. Daar leer je veel meer van. :biersmile: :brouwen:

Door te klonen moet je de de juiste verhoudingen van de grondstoffen weten en de techniek beheersen achter het brouwsel. Als je een geslaagde kloon hebt gebrouwen weet je dat je de benodigde kennis in huis hebt.

Goed klonen is moeilijker dan zo maar verschillende grondstoffen bij elkaar doen en vervolgens roepen dat je weer een vernieuwend bier hebt gebrouwen...

Offline Knobby

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 178
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: VandeStreek Hop Art #6 (DIPA)
« Reactie #9 Gepost op: 02-05-2017 13:17 u »
Vrijdag ga ik deze brouwen.
Helaas geen reactie van de van de Streekjes, maar ze zijn hier niet meer zo actief geloof ik.
Hoe dan ook ga ik gewoon brouwen, en dan later deze maand als ik ze (hopelijk) spreek op de brouwerij dagen of Pint festival zal ik nogmaals proberen of ze iets los willen laten.

Heb het recept een pietsje aangepast, de chinook er uit en US-05 voor hogere vergistingsgraad en betere doordrinkbaarheid.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptHop Art #6 Kloon v1.0
Brouwdatum
BierstijlImperial IPA
Volume22,0 l
Begin SG1,078 SG
Berekende kleur (Morey)20 EBC
Berekende bitterheid (Daniels)91 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
22,00 lWater uit Utrecht, Beerschoten (Vitens)
1,00 gCaCl2
4,00 gCaSO4
11,26 mlMelkzuur
11,30 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
90 mg/l5 mg/l29 mg/l104 mg/l51 mg/l119 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
7,34 kgPale Ale moutDingemans7 EBC93,6 %
0,50 kgCara-moutThomas Fawcett and Sons30 EBC6,4 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
66,0 įC0 min.75 min.2,9 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
3,0 gPolarispellets18,2%60 min.6,0 IBU
3,0 gSimcoebellen13,1%60 min.3,9 IBU
4,0 gSimcoebellen13,1%45 min.4,8 IBU
4,0 gPolarispellets18,2%45 min.7,3 IBU
25,0 gSimcoebellen13,1%20 min.20,4 IBU
25,0 gPolarispellets18,2%20 min.31,2 IBU
25,0 gSimcoebellen13,1%5 min.6,8 IBU
25,0 gPolarispellets18,2%5 min.10,4 IBU
80,0 gPolarispellets18,2%koudhop0,0 IBU
80,0 gSimcoepellets13,1%koudhop0,0 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
1,0 gSafale American (US-05)bovengist


Hey das ook raar, volgens BrouwHulp is begin SG 1.078, maar in de uitdraai voor het forum is het ineens 1.083...

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 27.719
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: VandeStreek Hop Art #6 (DIPA)
« Reactie #10 Gepost op: 02-05-2017 21:35 u »
Hey das ook raar, volgens BrouwHulp is begin SG 1.078, maar in de uitdraai voor het forum is het ineens 1.083...

Misschien iets gewijzigd aan het recept?
Heb je na het uitdraaien voor het forum nog gekeken naar de waarde in BrouwHulp?

Offline Knobby

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 178
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: VandeStreek Hop Art #6 (DIPA)
« Reactie #11 Gepost op: 02-05-2017 21:56 u »
Misschien iets gewijzigd aan het recept?
Heb je na het uitdraaien voor het forum nog gekeken naar de waarde in BrouwHulp?
Ja, ik heb het zelfs opnieuw een uitdraai laten maken.
Maar nu doet hij het weer correct.. :weetniet:

Offline Knobby

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 178
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: VandeStreek Hop Art #6 (DIPA)
« Reactie #12 Gepost op: 07-05-2017 17:39 u »
Ronald was zo tof om het recept met me te delen. Staat te vergisten!
Ik wacht nog even met het recept hier posten tot ik weet of ze dat ok vinden.

Offline Thamerdal

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 706
  • Land: nl
  • ABV De Bierkaai
    • Thamersch
Re: VandeStreek Hop Art #6 (DIPA)
« Reactie #13 Gepost op: 07-05-2017 21:00 u »
Ronald was zo tof om het recept met me te delen.
Ze delen daar wel vaker makkelijk, zo ook op het OCK. (Koper)
Leuk!

Offline Knobby

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 178
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: VandeStreek Hop Art #6 (DIPA)
« Reactie #14 Gepost op: 08-05-2017 15:08 u »
Dit is mijn versie van Hop Art #6, met dank aan Ronald van de Streek.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk1005
Naam receptHop Art #6 Kloon v1.5
Brouwdatum07-05-2017
BierstijlImperial IPA
Volume20
Begin SG1,087 SG
Berekende kleur (Morey)24 EBC
Berekende bitterheid (Daniels)111 IBU
Brouwzaalrendement65,2 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
23,00 lWater uit Utrecht, Beerschoten (Vitens)
6,00 gCaSO4
6,50 mlMelkzuur
11,39 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
96 mg/l5 mg/l29 mg/l107 mg/l40 mg/l164 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
7,85 kgPale Ale moutDingemans7 EBC92,3 %
0,65 kgCara-amberWeyermann70 EBC7,7 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
65,0 įC1 min.75 min.2,7 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
16,0 gPolarispellets18,2%60 min.31,0 IBU
11,0 gSimcoebellen13,1%60 min.13,9 IBU
22,0 gChinookbellen10,3%15 min.11,0 IBU
17,0 gPolarispellets18,2%15 min.16,5 IBU
17,0 gSimcoebellen13,1%15 min.10,8 IBU
55,0 gSimcoebellen13,1%0 min.14,5 IBU
55,0 gSimcoepellets13,1%koudhop0,0 IBU
44,0 gPolarispellets18,2%koudhop0,0 IBU
44,0 gPolarispellets18,2%0 min.17,8 IBU
11,0 gChinookbellen10,3%0 min.2,3 IBU
11,0 gChinookbellen10,3%koudhop0,0 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
1,5 l starterSafale American (US-05)bovengist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting18,0 įC


Ik heb eerste hopgift als first wort hop gedaan, en ga nog een koudhop doen gelijk aan de vlamuit gist.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.045
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: VandeStreek Hop Art #6 (DIPA)
« Reactie #15 Gepost op: 08-05-2017 23:42 u »
Goed klonen is moeilijker dan zo maar verschillende grondstoffen bij elkaar doen en vervolgens roepen dat je weer een vernieuwend bier hebt gebrouwen...

Ik ben liever origineel dan dat ik iets brouw wat al bestaat... :brouwen:

Offline tdp

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.584
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: VandeStreek Hop Art #6 (DIPA)
« Reactie #16 Gepost op: 09-05-2017 10:26 u »
Ik ben liever origineel dan dat ik iets brouw wat al bestaat... :brouwen:

En toch is klonen helemaal niet gek om eerst de basis onder de knie te krijgen, zijn hele methodes op bedacht: Linkje

Online Underdike

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 588
  • Land: nl
  • www.keut.beer
    • www.keut.beer
Re: VandeStreek Hop Art #6 (DIPA)
« Reactie #17 Gepost op: 09-05-2017 11:00 u »
Ik ben liever origineel dan dat ik iets brouw wat al bestaat... :brouwen:
Zegt de man die XX keer hetzelfde "hoe brouw ik bier" filmpje maakte en op You Tube knalde? ;D

Als nabrouwen van een ander recept altijd hetzelfde bier opleverde, zouden de meeste 'goede' brouwerijen al lang verdwenen zijn...
Ik blijf zelf proberen de perfecte pizza na te maken... en nee, dat hoeft niet zo nodig met hippe, nieuwe, bizarre of creatieve ingrediŽnten te zijn. Ik zoek de ultieme beleving, niet de meest vernieuwende beleving).
Ik word inmiddels een beetje ongesteld van steeds dat "ik ben hip & jullie zijn vastgeroeste sukkels" gezeur (Het begint een beetje op een kleine-piemeltjes-complex te lijken).

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 27.719
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: VandeStreek Hop Art #6 (DIPA)
« Reactie #18 Gepost op: 09-05-2017 20:52 u »
Ik ben liever origineel dan dat ik iets brouw wat al bestaat... :brouwen:

Origineel zijn met je brouwsels is niet zo heel moeilijk. Dat lukt altijd. Ook als de smaak niet is zoals je gehoopt had kun je zeggen dat je het zo bedoeld had.

Bij klonen is het resultaat van je brouwinspanningen door iedereen die goed kan proeven te controleren. Ben je in staat om het brouwproces en je grondstoffen zodanig te doorgronden dat je lukt om een bier te brouwen dat heel dicht bij het origineel ligt. Het is het ultieme bewijs dat je kunt brouwen.

Tags: