Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: VandeStreek Hop Art #6 (DIPA)  (gelezen 850 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Knobby

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 78
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
VandeStreek Hop Art #6 (DIPA)
« Gepost op: 17-04-2017 02:39 u »
Hallo allen,
Eťn van mijn favoriete bieren is helaas niet meer verkrijgbaar. Het gaat om de Hop Art #6 van Van de Streek. Dit is ťťn van de reeks bieren die ze als tijdelijk brouwsel hadden voordat ze de huidige Hop Art permanent in hun lineup namen.
Ik ben niet onder de illusie dat ik hier een echte kloon van kan gaan brouwen, al is het maar omdat het bier niet meer verkrijgbaar is en ik dus niet kan vergelijken.
Het idee is dus ook vooral om een lekker bier te brouwen geÔnspireerd door.

Het is dus een double IPA en ik heb het volgende er over kunnen vinden.
Mouten: Pale en cara. Hop: Polaris, Simcoe, (chinook). ABV: 8,4%  IBU: 90 EBC: heb ik niet kunnen vinden, maar in mijn herinnering was het rond de 20-25
In de tekst van de link hier boven spreken ze ook over chinook, maar op het etiket op diezelfde pagina staat die weer niet.

Ik heb er het volgende recept bij bedacht:
Graag jullie input, op- of aanmerkingen.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptHop Art #6 Kloon v1.0
Brouwdatum
BierstijlAmerikaanse IPA
Volume20,0 l
Begin SG1,083 SG
Berekende kleur (Morey)20 EBC
Berekende bitterheid (Daniels)88 IBU
Brouwzaalrendement78,0 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
20,00 lWater uit Utrecht (Beerschoten Vitens)
10,76 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
35 mg/l5 mg/l29 mg/l110 mg/l40 mg/l18 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
0,50 kgCara-moutThomas Fawcett and Sons30 EBC6,8 %
6,80 kgPale Ale moutDingemans7 EBC93,2 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 įC2 min.75 min.2,7 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
3,1 gPolarispellets21,0%45 min.7,1 IBU
3,1 gChinookbellen13,1%45 min.4,0 IBU
3,1 gPolarispellets21,0%60 min.7,7 IBU
3,1 gChinookbellen13,1%60 min.4,4 IBU
13,0 gPolarispellets21,0%20 min.20,2 IBU
13,0 gSimcoebellen13,1%20 min.11,5 IBU
17,0 gPolarispellets21,0%10 min.21,2 IBU
17,0 gSimcoebellen13,1%10 min.12,0 IBU
80,0 gPolarispellets21,0%koudhop0,0 IBU
80,0 gSimcoebellen13,1%koudhop0,0 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
1,0 pak(ken)American Ale (1056)bovengist



In mei zal ik tijdens de Nederlandse Brouwerijdagen, of anders het PINT festival in Utrecht eens proberen of ze nog wat info prijs willen geven.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Underdike

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 506
  • Land: nl
  • www.keut.beer
    • www.keut.beer
Re: VandeStreek Hop Art #6 (DIPA)
« Reactie #1 Gepost op: 17-04-2017 11:35 u »
Ik ga iets heel doms zeggen... maar heb je de brouwer al eens gebeld of gemailed?
Zeker als het een niet meer gebrouwen bier is, is er een redelijke kans dat ze je wel het recept of de ingrediŽntenlijst willen geven toch?

Offline Knobby

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 78
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: VandeStreek Hop Art #6 (DIPA)
« Reactie #2 Gepost op: 17-04-2017 20:50 u »
Ik ga iets heel doms zeggen... maar heb je de brouwer al eens gebeld of gemailed?
Zeker als het een niet meer gebrouwen bier is, is er een redelijke kans dat ze je wel het recept of de ingrediŽntenlijst willen geven toch?
Dat bedoelde ik met mijn laatste zin. Ze hebben net een eigen brouwerij waarvan de opening tegelijk met de Nederlandse brouwerijdagen is. Ik ga ze dan eens vragen of ze het recept willen prijs geven.

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox!
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.637
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: VandeStreek Hop Art #6 (DIPA)
« Reactie #3 Gepost op: 17-04-2017 23:23 u »
Pb aan forumleden sander_123 of Ronald_ doet denk ik ook wonderen...

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 22.987
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: VandeStreek Hop Art #6 (DIPA)
« Reactie #4 Gepost op: 17-04-2017 23:53 u »
Ik snap nog steeds niet waarom je en bepaald bier zou willen klonen. Je kunt beter achterhalen wat de techniek is achter een bepaalde smaak. Daar leer je veel meer van. :biersmile: :brouwen:

Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 756
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: VandeStreek Hop Art #6 (DIPA)
« Reactie #5 Gepost op: 18-04-2017 08:11 u »
Ik snap nog steeds niet waarom je en bepaald bier zou willen klonen. Je kunt beter achterhalen wat de techniek is achter een bepaalde smaak. Daar leer je veel meer van. :biersmile: :brouwen:

Ik ben niet onder de illusie dat ik hier een echte kloon van kan gaan brouwen, al is het maar omdat het bier niet meer verkrijgbaar is en ik dus niet kan vergelijken.
Het idee is dus ook vooral om een lekker bier te brouwen geÔnspireerd door.

Volgens mij is Knobby het met je eens  :proost:.

Offline Knobby

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 78
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: VandeStreek Hop Art #6 (DIPA)
« Reactie #6 Gepost op: 18-04-2017 12:15 u »
Volgens mij is Knobby het met je eens  :proost:.
Precies! Voor mij als beginnend brouwer is het een fijn houvast om een bestaand bier als inspiratie te gebruiken.
Daarnaast is het ook een kwestie van, een favoriet bier is niet te verkrijgen. Wat doe je dan? Zelf brouwen!
Dat hoeft dan niet exact hetzelfde te zijn, als het maar lekker is.

Offline Adrie

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.906
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: VandeStreek Hop Art #6 (DIPA)
« Reactie #7 Gepost op: 18-04-2017 14:14 u »
Als je het recept weet te achterhalen van de brouwers, kun in combinatie met jouw proefnotities heel veel leren over ingrediŽnten en brouwtechnieken. Voor het leerproces kan klonen juist heel nuttig zijn.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 27.309
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: VandeStreek Hop Art #6 (DIPA)
« Reactie #8 Gepost op: 18-04-2017 20:40 u »
Ik snap nog steeds niet waarom je en bepaald bier zou willen klonen. Je kunt beter achterhalen wat de techniek is achter een bepaalde smaak. Daar leer je veel meer van. :biersmile: :brouwen:

Door te klonen moet je de de juiste verhoudingen van de grondstoffen weten en de techniek beheersen achter het brouwsel. Als je een geslaagde kloon hebt gebrouwen weet je dat je de benodigde kennis in huis hebt.

Goed klonen is moeilijker dan zo maar verschillende grondstoffen bij elkaar doen en vervolgens roepen dat je weer een vernieuwend bier hebt gebrouwen...

Tags: