Pagina's:
Actions
  • #1 door Knobby Gepost op 17 Apr 2017
  • Hallo allen,
    Eťn van mijn favoriete bieren is helaas niet meer verkrijgbaar. Het gaat om de Hop Art #6 van Van de Streek. Dit is ťťn van de reeks bieren die ze als tijdelijk brouwsel hadden voordat ze de huidige Hop Art permanent in hun lineup namen.
    Ik ben niet onder de illusie dat ik hier een echte kloon van kan gaan brouwen, al is het maar omdat het bier niet meer verkrijgbaar is en ik dus niet kan vergelijken.
    Het idee is dus ook vooral om een lekker bier te brouwen geÔnspireerd door.

    Het is dus een double IPA en ik heb het volgende er over kunnen vinden.
    Mouten: Pale en cara. Hop: Polaris, Simcoe, (chinook). ABV: 8,4%  IBU: 90 EBC: heb ik niet kunnen vinden, maar in mijn herinnering was het rond de 20-25
    In de tekst van de link hier boven spreken ze ook over chinook, maar op het etiket op diezelfde pagina staat die weer niet.

    Ik heb er het volgende recept bij bedacht:
    Graag jullie input, op- of aanmerkingen.

    BrouwHulp Recept uitdraai


    Basis
    OmschrijvingWaarde
    Kenmerk
    Naam receptHop Art #6 Kloon v1.0
    Brouwdatum
    BierstijlAmerikaanse IPA
    Volume20,0 l
    Begin SG1,083 SG
    Berekende kleur (Morey)20 EBC
    Berekende bitterheid (Daniels)88 IBU
    Brouwzaalrendement78,0 %
    Kooktijd60 min.


    Water en brouwzouten
    HoeveelheidIngrediŽnt
    20,00 lWater uit Utrecht (Beerschoten Vitens)
    10,76 lSpoelwater


    Waterprofiel behandeld water
    CaMgNaHCO3ClSO4
    35 mg/l5 mg/l29 mg/l110 mg/l40 mg/l18 mg/l


    Vergistbare ingrediŽnten
    HoeveelheidNaamMouterijKleur%
    0,50 kgCara-moutThomas Fawcett and Sons30 EBC6,8 %
    6,80 kgPale Ale moutDingemans7 EBC93,2 %


    Maischschema
    OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
    Amylaserust67,0 įC2 min.75 min.2,7 l/kg


    Hop
    HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
    3,1 gPolarispellets21,0%45 min.7,1 IBU
    3,1 gChinookbellen13,1%45 min.4,0 IBU
    3,1 gPolarispellets21,0%60 min.7,7 IBU
    3,1 gChinookbellen13,1%60 min.4,4 IBU
    13,0 gPolarispellets21,0%20 min.20,2 IBU
    13,0 gSimcoebellen13,1%20 min.11,5 IBU
    17,0 gPolarispellets21,0%10 min.21,2 IBU
    17,0 gSimcoebellen13,1%10 min.12,0 IBU
    80,0 gPolarispellets21,0%koudhop0,0 IBU
    80,0 gSimcoebellen13,1%koudhop0,0 IBU


    Gist
    HoeveelheidNaamType
    1,0 pak(ken)American Ale (1056)bovengist



    In mei zal ik tijdens de Nederlandse Brouwerijdagen, of anders het PINT festival in Utrecht eens proberen of ze nog wat info prijs willen geven.
  • #2 door Underdike Gepost op 17 Apr 2017
  • Ik ga iets heel doms zeggen... maar heb je de brouwer al eens gebeld of gemailed?
    Zeker als het een niet meer gebrouwen bier is, is er een redelijke kans dat ze je wel het recept of de ingrediŽntenlijst willen geven toch?
  • #3 door Knobby Gepost op 17 Apr 2017
  • Ik ga iets heel doms zeggen... maar heb je de brouwer al eens gebeld of gemailed?
    Zeker als het een niet meer gebrouwen bier is, is er een redelijke kans dat ze je wel het recept of de ingrediŽntenlijst willen geven toch?
    Dat bedoelde ik met mijn laatste zin. Ze hebben net een eigen brouwerij waarvan de opening tegelijk met de Nederlandse brouwerijdagen is. Ik ga ze dan eens vragen of ze het recept willen prijs geven.
  • #4 door Herman Gepost op 17 Apr 2017
  • Pb aan forumleden sander_123 of Ronald_ doet denk ik ook wonderen...
  • #5 door Oscar Gepost op 17 Apr 2017
  • Ik snap nog steeds niet waarom je en bepaald bier zou willen klonen. Je kunt beter achterhalen wat de techniek is achter een bepaalde smaak. Daar leer je veel meer van. :biersmile: :brouwen:
  • #6 door Haagse Wouter Gepost op 18 Apr 2017
  • Ik snap nog steeds niet waarom je en bepaald bier zou willen klonen. Je kunt beter achterhalen wat de techniek is achter een bepaalde smaak. Daar leer je veel meer van. :biersmile: :brouwen:

    Ik ben niet onder de illusie dat ik hier een echte kloon van kan gaan brouwen, al is het maar omdat het bier niet meer verkrijgbaar is en ik dus niet kan vergelijken.
    Het idee is dus ook vooral om een lekker bier te brouwen geÔnspireerd door.

    Volgens mij is Knobby het met je eens  :proost:.
  • #7 door Knobby Gepost op 18 Apr 2017
  • Volgens mij is Knobby het met je eens  :proost:.
    Precies! Voor mij als beginnend brouwer is het een fijn houvast om een bestaand bier als inspiratie te gebruiken.
    Daarnaast is het ook een kwestie van, een favoriet bier is niet te verkrijgen. Wat doe je dan? Zelf brouwen!
    Dat hoeft dan niet exact hetzelfde te zijn, als het maar lekker is.
  • #8 door Adrie Gepost op 18 Apr 2017
  • Als je het recept weet te achterhalen van de brouwers, kun in combinatie met jouw proefnotities heel veel leren over ingrediŽnten en brouwtechnieken. Voor het leerproces kan klonen juist heel nuttig zijn.
  • #9 door Jacques Gepost op 18 Apr 2017
  • Ik snap nog steeds niet waarom je en bepaald bier zou willen klonen. Je kunt beter achterhalen wat de techniek is achter een bepaalde smaak. Daar leer je veel meer van. :biersmile: :brouwen:

    Door te klonen moet je de de juiste verhoudingen van de grondstoffen weten en de techniek beheersen achter het brouwsel. Als je een geslaagde kloon hebt gebrouwen weet je dat je de benodigde kennis in huis hebt.

    Goed klonen is moeilijker dan zo maar verschillende grondstoffen bij elkaar doen en vervolgens roepen dat je weer een vernieuwend bier hebt gebrouwen...
  • #10 door Knobby Gepost op 02 May 2017
  • Vrijdag ga ik deze brouwen.
    Helaas geen reactie van de van de Streekjes, maar ze zijn hier niet meer zo actief geloof ik.
    Hoe dan ook ga ik gewoon brouwen, en dan later deze maand als ik ze (hopelijk) spreek op de brouwerij dagen of Pint festival zal ik nogmaals proberen of ze iets los willen laten.

    Heb het recept een pietsje aangepast, de chinook er uit en US-05 voor hogere vergistingsgraad en betere doordrinkbaarheid.

    BrouwHulp Recept uitdraai


    Basis
    OmschrijvingWaarde
    Kenmerk
    Naam receptHop Art #6 Kloon v1.0
    Brouwdatum
    BierstijlImperial IPA
    Volume22,0 l
    Begin SG1,078 SG
    Berekende kleur (Morey)20 EBC
    Berekende bitterheid (Daniels)91 IBU
    Brouwzaalrendement75,0 %
    Kooktijd60 min.


    Water en brouwzouten
    HoeveelheidIngrediŽnt
    22,00 lWater uit Utrecht, Beerschoten (Vitens)
    1,00 gCaCl2
    4,00 gCaSO4
    11,26 mlMelkzuur
    11,30 lSpoelwater


    Waterprofiel behandeld water
    CaMgNaHCO3ClSO4
    90 mg/l5 mg/l29 mg/l104 mg/l51 mg/l119 mg/l


    Vergistbare ingrediŽnten
    HoeveelheidNaamMouterijKleur%
    7,34 kgPale Ale moutDingemans7 EBC93,6 %
    0,50 kgCara-moutThomas Fawcett and Sons30 EBC6,4 %


    Maischschema
    OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
    66,0 įC0 min.75 min.2,9 l/kg


    Hop
    HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
    3,0 gPolarispellets18,2%60 min.6,0 IBU
    3,0 gSimcoebellen13,1%60 min.3,9 IBU
    4,0 gSimcoebellen13,1%45 min.4,8 IBU
    4,0 gPolarispellets18,2%45 min.7,3 IBU
    25,0 gSimcoebellen13,1%20 min.20,4 IBU
    25,0 gPolarispellets18,2%20 min.31,2 IBU
    25,0 gSimcoebellen13,1%5 min.6,8 IBU
    25,0 gPolarispellets18,2%5 min.10,4 IBU
    80,0 gPolarispellets18,2%koudhop0,0 IBU
    80,0 gSimcoepellets13,1%koudhop0,0 IBU


    Gist
    HoeveelheidNaamType
    1,0 gSafale American (US-05)bovengist


    Hey das ook raar, volgens BrouwHulp is begin SG 1.078, maar in de uitdraai voor het forum is het ineens 1.083...
  • #11 door Jacques Gepost op 02 May 2017
  • Hey das ook raar, volgens BrouwHulp is begin SG 1.078, maar in de uitdraai voor het forum is het ineens 1.083...

    Misschien iets gewijzigd aan het recept?
    Heb je na het uitdraaien voor het forum nog gekeken naar de waarde in BrouwHulp?
  • #12 door Knobby Gepost op 02 May 2017
  • Misschien iets gewijzigd aan het recept?
    Heb je na het uitdraaien voor het forum nog gekeken naar de waarde in BrouwHulp?
    Ja, ik heb het zelfs opnieuw een uitdraai laten maken.
    Maar nu doet hij het weer correct.. :weetniet:
  • #13 door Knobby Gepost op 07 May 2017
  • Ronald was zo tof om het recept met me te delen. Staat te vergisten!
    Ik wacht nog even met het recept hier posten tot ik weet of ze dat ok vinden.
  • #14 door Thamerdal Gepost op 07 May 2017
  • Ronald was zo tof om het recept met me te delen.
    Ze delen daar wel vaker makkelijk, zo ook op het OCK. (Koper)
    Leuk!
  • #15 door Knobby Gepost op 08 May 2017
  • Dit is mijn versie van Hop Art #6, met dank aan Ronald van de Streek.

    BrouwHulp Recept uitdraai


    Basis
    OmschrijvingWaarde
    Kenmerk1005
    Naam receptHop Art #6 Kloon v1.5
    Brouwdatum07-05-2017
    BierstijlImperial IPA
    Volume20
    Begin SG1,087 SG
    Berekende kleur (Morey)24 EBC
    Berekende bitterheid (Daniels)111 IBU
    Brouwzaalrendement65,2 %
    Kooktijd60 min.


    Water en brouwzouten
    HoeveelheidIngrediŽnt
    23,00 lWater uit Utrecht, Beerschoten (Vitens)
    6,00 gCaSO4
    6,50 mlMelkzuur
    11,39 lSpoelwater


    Waterprofiel behandeld water
    CaMgNaHCO3ClSO4
    96 mg/l5 mg/l29 mg/l107 mg/l40 mg/l164 mg/l


    Vergistbare ingrediŽnten
    HoeveelheidNaamMouterijKleur%
    7,85 kgPale Ale moutDingemans7 EBC92,3 %
    0,65 kgCara-amberWeyermann70 EBC7,7 %


    Maischschema
    OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
    65,0 įC1 min.75 min.2,7 l/kg


    Hop
    HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
    16,0 gPolarispellets18,2%60 min.31,0 IBU
    11,0 gSimcoebellen13,1%60 min.13,9 IBU
    22,0 gChinookbellen10,3%15 min.11,0 IBU
    17,0 gPolarispellets18,2%15 min.16,5 IBU
    17,0 gSimcoebellen13,1%15 min.10,8 IBU
    55,0 gSimcoebellen13,1%0 min.14,5 IBU
    55,0 gSimcoepellets13,1%koudhop0,0 IBU
    44,0 gPolarispellets18,2%koudhop0,0 IBU
    44,0 gPolarispellets18,2%0 min.17,8 IBU
    11,0 gChinookbellen10,3%0 min.2,3 IBU
    11,0 gChinookbellen10,3%koudhop0,0 IBU


    Gist
    HoeveelheidNaamType
    1,5 l starterSafale American (US-05)bovengist


    Vergisting
    KenmerkWaarde
    Starttemp. vergisting18,0 įC


    Ik heb eerste hopgift als first wort hop gedaan, en ga nog een koudhop doen gelijk aan de vlamuit gist.
  • #16 door Oscar Gepost op 08 May 2017
  • Goed klonen is moeilijker dan zo maar verschillende grondstoffen bij elkaar doen en vervolgens roepen dat je weer een vernieuwend bier hebt gebrouwen...

    Ik ben liever origineel dan dat ik iets brouw wat al bestaat... :brouwen:
  • #17 door tdp Gepost op 09 May 2017
  • Ik ben liever origineel dan dat ik iets brouw wat al bestaat... :brouwen:

    En toch is klonen helemaal niet gek om eerst de basis onder de knie te krijgen, zijn hele methodes op bedacht: Linkje
  • #18 door Underdike Gepost op 09 May 2017
  • Ik ben liever origineel dan dat ik iets brouw wat al bestaat... :brouwen:
    Zegt de man die XX keer hetzelfde "hoe brouw ik bier" filmpje maakte en op You Tube knalde? ;D

    Als nabrouwen van een ander recept altijd hetzelfde bier opleverde, zouden de meeste 'goede' brouwerijen al lang verdwenen zijn...
    Ik blijf zelf proberen de perfecte pizza na te maken... en nee, dat hoeft niet zo nodig met hippe, nieuwe, bizarre of creatieve ingrediŽnten te zijn. Ik zoek de ultieme beleving, niet de meest vernieuwende beleving).
    Ik word inmiddels een beetje ongesteld van steeds dat "ik ben hip & jullie zijn vastgeroeste sukkels" gezeur (Het begint een beetje op een kleine-piemeltjes-complex te lijken).
  • #19 door Jacques Gepost op 09 May 2017
  • Ik ben liever origineel dan dat ik iets brouw wat al bestaat... :brouwen:

    Origineel zijn met je brouwsels is niet zo heel moeilijk. Dat lukt altijd. Ook als de smaak niet is zoals je gehoopt had kun je zeggen dat je het zo bedoeld had.

    Bij klonen is het resultaat van je brouwinspanningen door iedereen die goed kan proeven te controleren. Ben je in staat om het brouwproces en je grondstoffen zodanig te doorgronden dat je lukt om een bier te brouwen dat heel dicht bij het origineel ligt. Het is het ultieme bewijs dat je kunt brouwen.
  • #20 door Knobby Gepost op 06 Jul 2017
  • Gisteren bij de homebrew avond van de Kromme Haring heb ik Sander en Ronald van de Streek weer gezien.
    Ze waren zeer te spreken over de flesjes van dit brouwsel die ik ze bij het UBF al had meegegeven.
    De rest die ik deze avond mee had werd ook gretig achterover geslagen  :proost:
  • #21 door TymonK Gepost op 06 Jul 2017
  • Goed bezig! Recept bewaard, ik vond dit ook een erg lekker bier! (de v/d Streek versie - die van jou is al op lees ik ;-)
  • #22 door Knobby Gepost op 06 Jul 2017
  • Goed bezig! Recept bewaard, ik vond dit ook een erg lekker bier! (de v/d Streek versie - die van jou is al op lees ik ;-)
    Nee, alleen wat ik gister mee had. heb nog wel ong 2 kratten staan.
  • #23 door TymonK Gepost op 06 Jul 2017
  • Nee, alleen wat ik gister mee had. heb nog wel ong 2 kratten staan.
    Oh dat geeft mogelijkheden ;-)
    Ik app je even morgen... Heb nog wel wat ruilmateriaal staan.
Pagina's:
Actions