Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: New England IPA - NEIPA  (gelezen 1447 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Zuidema

 • Junior lid
 • **
 • Berichten: 76
 • Land: 00
 • Proost!
Re: New England IPA - NEIPA
« Reactie #25 Gepost op: 20-04-2017 08:38 u »
De smaak ervaring van een NE-IPA moet van de gist en de hop komen. Alle ander toevoegingen in de moutstort zijn slechts noodgrepen omdat men wil besparen op de hopstort. Maar dat is mijn persoonlijke visie. De NE-IPA waar veel mee vergeleken wordt, Heady Topper, is dacht ik zelfs gewoon 100% pale mout.


Hier ben ik het niet mee eens. Veelal staan de NEIPA's bekend om hun "hazynes" dit wordt veroorzaakt door middel van een specifieke gist zoals de London ale III die ik zeker aanraad. En door de keuze van het mout. Haver en tarwe hebben hier een groot aandeel in. ( ik zeg natuurlijk niet dat dit een must is)  Dit geeft dan ook nog een mooie ronde smaak. Zelf heb ik hier ook mee liggen stoeien toen ik mijn recept aan het samenstellen was. Uiteindelijk een mooi resultaat, Erg tevreden!
 

Over de hopgiften is natuurlijk al genoeg gesproken.


Proost!

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Serge VL

 • Super lid
 • *****
 • Berichten: 651
 • Land: be
Re: New England IPA - NEIPA
« Reactie #26 Gepost op: 20-04-2017 09:47 u »
Dat er bij 80 en 90 ēC nog steeds isomerisatie  plaatsvindt blijkt onder andere uit de volgende recente publicatie van Belgische onderzoekers.

Maar heel beperkt zeker als je dit over tijd neer zet hier onder een grafiekje uit die studie "Kinetic Modeling of Hop Acids during Wort Boiling door Yarong Huang, Johannes Tippmann, and Thomas Becker (van 2013)"
(Is dus een andere en recentere studie) http://www.ijbbb.org/papers/161-E005.pdf
Bij 90° wordt op 30 min maar 5% van je alfazuren omgezet naar iso alfazuren
Bij 90° wordt na een uur slechts 12% van je alfazuren omgezet naar iso alfazuren

Dus als je 20 min whirlpoold bij 80°C ga je hooguit 1% van je alfazuren omzetten in iso alfazuren,
Eigenlijk dus te verwaarlozen, gezien de fout op de IBU berekening groter is dan de toegevoegde IBU's tijdens het whirlpoolen bij 80°C daar in de meeste berekeningen in brouwsoftware ook maar benaderingen zijn.
Als je een kilo hop in je whirlpool gooit voor een brouwsel van 10l is dit natuurlijk een andere zaak

Offline Jacques

 • Hoofdbeheerder
 • Super lid
 • *****
 • Berichten: 27.328
 • Land: nl
 • Brouw ze, roer ze en Proost!
  • Hobbybrouwen.nl
Re: New England IPA - NEIPA
« Reactie #27 Gepost op: 20-04-2017 22:24 u »
Normaal wordt maar zo'n 50% van de alfazuren omgezet in iso-alfazuren. In het artikel dat jij aanhaalt wordt gesproken over 70% maar dat is voor ons hobbybrouwers niet haalbaar.
Een toename van 5% meer omzetting van de alfazuren naar iso-alfazuren heeft daarom een grotere impact dan op het eerste oog lijkt.

Daarnaast breng je als je hop toevoegt na het koken je extra hopbitterstoffen in je bier. Die dragen wel degelijk bij aan de beleving van de bitterheid ondanks dat de alfazuren maar beperkt worden omgezet in iso-alfazuren.Overigens gaat het onderzoek waarnaar jij verwijst over de invloed van de pH op afbraak van iso-alfazuren. Uit het plaatje dat je laat zien blijkt dat er toename is aan iso-alfazuren als je langer dan 90 minuten kookt bij een temperatuur van 110 ēC. Daarna krijg je afname.
Bij 90 ēC neemt de hoeveelheid iso-alfazuren steeds toe zelfs na 180 minuten.
Het is interessant te zien dat de afbraak van iso-alfazuren groter is bij een hogere pH-waarde.  Een reden te meer om de pH tijdens het koken in de gaten te houden.

Aan de ene kant heb je een afname aan iso-alfazuren maar aan de andere kant worden er ook alfazuren omgezet in iso-alfazuren. Zo te zien aan figuur 9 van het artikel is er na 180 minuten koken bij 100  ēC een evenwicht tussen de toename en afbraak van de iso-alfazuren.

Leuk artikel. Bedankt voor de link.

Tags: