Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: New England IPA - NEIPA  (gelezen 3857 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Thamerdal

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 755
  • Land: nl
  • Zo kan 't ook
    • Thamersch
New England IPA - NEIPA
« Gepost op: 17-04-2017 00:00 u »
Ik wil graag een keer een NEIPA gaan brouwen, maar op dit forum is er nog niet zo veel over te vinden. Dus maar aan het knutselen gegaan, is dit wat?

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk044
Naam receptNEIPA
Brouwdatum14-05-2017
BierstijlEngelse India Pale Ale
Volume24,0 l
Begin SG1,065 SG
Berekende kleur (Morey)12 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)25 IBU
Brouwzaalrendement82,0 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
22,00 lWater uit Uithoorn PWN
13,07 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
44 mg/l9 mg/l67 mg/l209 mg/l77 mg/l41 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,00 kgPale Ale moutDingemans7 EBC61,5 %
1,00 kgTarwe lichtArsegan3 EBC15,4 %
0,75 kgCara-pilsWeyermann4 EBC11,5 %
0,75 kgHavervlokkenSupermarkt2 EBC11,5 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 °C2 min.60 min.3,4 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
20,0 gColumbuspellets7,5%60 min.15,1 IBU
20,0 gSimcoepellets13,1%5 min.5,3 IBU
20,0 gMosaicpellets11,8%5 min.4,7 IBU
20,0 gEquinox / Ekuanotpellets13,4%koudhop0,0 IBU
20,0 gSimcoepellets13,1%0 min.0,0 IBU
20,0 gMosaicpellets11,8%0 min.0,0 IBU
20,0 gEquinox / Ekuanotpellets13,4%0 min.0,0 IBU
20,0 gMosaicpellets11,8%koudhop0,0 IBU
20,0 gSimcoepellets13,1%koudhop0,0 IBU
20,0 gColumbuspellets7,5%koudhop0,0 IBU
20,0 gColumbuspellets7,5%0 min.0,0 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
0,7 l starterVermont Ale (WLP4000)bovengist



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.228
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: New England IPA - NEIPA
« Reactie #1 Gepost op: 17-04-2017 00:30 u »
Geen bitterhop! Alle hop in de wirlpool! Meer dan 5 gram/liter  :brouwen:

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.741
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: New England IPA - NEIPA
« Reactie #2 Gepost op: 17-04-2017 08:44 u »
Dryhop als je gist nog echt actief is, niet pas als het is uitgegist. Gist metaboliseerd nog e.a. uit de hop, al is het niet heel veel en maakt daar andere smaakjes van.

Ingo

Offline Mario72

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 126
  • Land: nl
  • Thuisbrouwerij De Gouwe Knakker
Re: New England IPA - NEIPA
« Reactie #3 Gepost op: 17-04-2017 09:59 u »
Op de site van Grainfather staat wat info over een NEIPA. Hier is de link.

https://www.grainfather.com/blog/week-72-new-england-ipa-what-is-it/

Offline Wolter

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 867
  • Land: nl
  • Als het bier gesmurft is... smurfen we het bier..
    • Amsterdamse Brouw Vereniging de Bierkaai
Re: New England IPA - NEIPA
« Reactie #4 Gepost op: 17-04-2017 11:20 u »
Geen bitterhop! Alle hop in de wirlpool! Meer dan 5 gram/liter  :brouwen:

Wel een 15 a 20 min gift doen. In de whirlpool op een grote batch blijft de hop langer in contact met het wort. Op een kleine (hobbybrouw) batch zonder echte whirlpool is deze tijd korter.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.228
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: New England IPA - NEIPA
« Reactie #5 Gepost op: 17-04-2017 11:35 u »
Op een kleine (hobbybrouw) batch zonder echte whirlpool is deze tijd korter.

Die tijd bepaal je zelf... Gewoon einde koken en dan een half uur wachten voordat je gaat koelen... :) Krijg je voldoende bitterheid.

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.645
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: New England IPA - NEIPA
« Reactie #6 Gepost op: 17-04-2017 12:18 u »
Dryhop als je gist nog echt actief is, niet pas als het is uitgegist. Gist metaboliseerd nog e.a. uit de hop, al is het niet heel veel en maakt daar andere smaakjes van.

Klopt. Maar het is de vraag of je dat altijd wilt. In niet elk bier wil je een sterke citrussmaak.
https://www.researchgate.net/publication/311830882_Control_of_Hop_Aroma_Impression_of_Beer_with_Blend-Hopping_using_Geraniol-rich_Hop_and_New_Hypothesis_of_Synergy_among_Hop-derived_Flavour_Compounds

Bij een NEIPA kan het wel gewenst zijn https://www.brewersfriend.com/forum/threads/geraniol-conversion-in-dry-hop.6056/

Voor degenen die niet weten wat een NEIPA is geef ik de volgende link
https://vinepair.com/wine-blog/what-is-new-england-ipa/

Offline Wolter

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 867
  • Land: nl
  • Als het bier gesmurft is... smurfen we het bier..
    • Amsterdamse Brouw Vereniging de Bierkaai
Re: New England IPA - NEIPA
« Reactie #7 Gepost op: 17-04-2017 12:24 u »
Die tijd bepaal je zelf... Gewoon einde koken en dan een half uur wachten voordat je gaat koelen... :) Krijg je voldoende bitterheid.

Logisch. Je hebt dan nog steeds te maken met de tijd die het koelen in beslag neemt. Het koelen van 1000 liter kost normaal gesproken meer tijd dan 20 of 50 dus hier moet je ook rekening mee houden.

@thamerdal... Je kunt ook eerst terugkoelen naar 80C en dan de whirlpool hopgift toepassen.

Offline Thamerdal

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 755
  • Land: nl
  • Zo kan 't ook
    • Thamersch
Re: New England IPA - NEIPA
« Reactie #8 Gepost op: 17-04-2017 12:33 u »
Je kunt ook eerst terugkoelen naar 80C en dan de whirlpool hopgift toepassen.

Tot welke temperatuur worden er nog IBU's geproduceerd? In BrouwHulp worden wel IBU's weergegeven bij whirlpooling, maar er wordt niet over temperatuur gesproken.


Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.772
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: New England IPA - NEIPA
« Reactie #9 Gepost op: 17-04-2017 12:40 u »
Tot welke temperatuur worden er nog IBU's geproduceerd? In BrouwHulp worden wel IBU's weergegeven bij whirlpooling, maar er wordt niet over temperatuur gesproken.




Dat is moeilijk in te schatten. Bij chemische processen wordt vaak de Q10 gebruikt. Die geeft de reactiesnelheidafname per 10 ºC temperatuurdaling.Die waarde is meestal zo'n 2,5 tot 3. Dus ten opzichte van koken (100 ºC) zou je bij 80 ºC gedurende dezelfde tijd zo'n factor 5 minder IBU's gevormd krijgen. Dus als de software bij een whirlpool 10 IBU bij 10 min voorspelt dan zou het bij 80 ºC zo'n 2 IBU zijn in diezelfde 10 minuten. Bij 20 minuten zou dat 4 IBU worden (evenredig met tijd).

Offline Thamerdal

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 755
  • Land: nl
  • Zo kan 't ook
    • Thamersch
Re: New England IPA - NEIPA
« Reactie #10 Gepost op: 17-04-2017 12:41 u »
Zoiets dan qua hoppen?

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk044
Naam receptNEIPA
Brouwdatum14-05-2017
BierstijlEngelse India Pale Ale
Volume24,0 l
Begin SG1,065 SG
Berekende kleur (Morey)12 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)74 IBU
Brouwzaalrendement82,0 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
22,00 lWater uit Uithoorn PWN
13,07 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
44 mg/l9 mg/l67 mg/l209 mg/l77 mg/l41 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,00 kgPale Ale moutDingemans7 EBC61,5 %
1,00 kgTarwe lichtArsegan3 EBC15,4 %
0,75 kgCara-pilsWeyermann4 EBC11,5 %
0,75 kgHavervlokkenSupermarkt2 EBC11,5 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 °C2 min.60 min.3,4 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
20,0 gColumbuspellets7,5%whirlpool9,1 IBU
20,0 gEquinox / Ekuanotpellets13,4%whirlpool16,3 IBU
20,0 gSimcoepellets13,1%whirlpool15,9 IBU
20,0 gMosaicpellets11,8%whirlpool14,4 IBU
20,0 gSimcoepellets13,1%5 min.5,3 IBU
20,0 gMosaicpellets11,8%5 min.4,7 IBU
20,0 gColumbuspellets7,5%5 min.3,0 IBU
20,0 gEquinox / Ekuanotpellets13,4%5 min.5,4 IBU
20,0 gSimcoepellets13,1%koudhop0,0 IBU
20,0 gColumbuspellets7,5%koudhop0,0 IBU
20,0 gEquinox / Ekuanotpellets13,4%koudhop0,0 IBU
20,0 gMosaicpellets11,8%koudhop0,0 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
0,7 l starterVermont Ale (WLP4000)bovengist


Dit levert volgens BrouwHulp 74 IBU op...

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.772
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: New England IPA - NEIPA
« Reactie #11 Gepost op: 17-04-2017 12:53 u »
Dit kan volgens mij niet kloppen. De simcoe in de whirlpool geeft 15.9 IBU terwijl dezelfde hoeveelheid simcoe bij 5 min koken 5.3 IBU geeft.

Offline Wolter

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 867
  • Land: nl
  • Als het bier gesmurft is... smurfen we het bier..
    • Amsterdamse Brouw Vereniging de Bierkaai
Re: New England IPA - NEIPA
« Reactie #12 Gepost op: 17-04-2017 13:05 u »
Dit kan volgens mij niet kloppen. De simcoe in de whirlpool geeft 15.9 IBU terwijl dezelfde hoeveelheid simcoe bij 5 min koken 5.3 IBU geeft.

Whirlpool staat op 20 minuten denk ik. Waarschijnlijk gaat BrouwHulp er niet van uit dat die 5 min hop ook in de whirlpool terecht komt.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.772
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: New England IPA - NEIPA
« Reactie #13 Gepost op: 17-04-2017 13:17 u »
Whirlpool staat op 20 minuten denk ik. Waarschijnljk gaat BrouwHulp er niet van uit dat die 5 min hop ook in de whirlpool terecht komt.

In de tabel zijn dan waarschijnlijk de whirlpool IBU's bij 100 ºC ipv 80 ºC. In werkelijkheid zul je dan niet aan de 74 IBU komen.

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.645
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: New England IPA - NEIPA
« Reactie #14 Gepost op: 17-04-2017 13:46 u »
Tot welke temperatuur worden er nog IBU's geproduceerd? In BrouwHulp worden wel IBU's weergegeven bij whirlpooling, maar er wordt niet over temperatuur gesproken.

In het verleden leefde onder hobbybrouwers de misvatting dat zodra gestopt wordt met koken er geen isomerisatie van alfazuren plaatsvindt. Ondertussen weten we dat ook tussen de 80 en 100 ºC er nog een aanzienlijke  isomerisatie plaatsvindt. Het zelfs zo dat ook door koudhoppen een beperkte toename is aan IBU's.

Offline RienP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.306
  • Land: nl
  • Meer recept-ideeën dan tijd om te brouwen.
Re: New England IPA - NEIPA
« Reactie #15 Gepost op: 17-04-2017 14:15 u »
Havervlokken en tarwe horen naar mijn mening niet in een NE-IPA en ik zou de caramout vervangen door een donkere variant (bijvoorbeeld cara120) en max 3-5%(dat laatst is meer persoonlijke smaka). Qua hopkeuze zit je niet slecht. Richt je vooral op hoppen die tropische fruitsmaken geven en minder citrus/grapefruit. Maar je koudhop moet echt omhoog. Minimaal 6-8gram/liter. Deze verdeel je 50/50 over een deel tijdens de piek van je vergisting en een deel als de vergisting voorbij is.

Offline Thamerdal

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 755
  • Land: nl
  • Zo kan 't ook
    • Thamersch
Re: New England IPA - NEIPA
« Reactie #16 Gepost op: 17-04-2017 15:19 u »
Havervlokken en tarwe horen naar mijn mening niet in een NE-IPA...
Mmm... daar lees ik op de Amerikaans de websites toch andere dingen over. Vooral over haver, omdat dat een 'creamy' effect zou geven.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.210
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: New England IPA - NEIPA
« Reactie #17 Gepost op: 17-04-2017 17:23 u »
In het verleden leefde onder hobbybrouwers de misvatting dat zodra gestopt wordt met koken er geen isomerisatie van alfazuren plaatsvindt. Ondertussen weten we dat ook tussen de 80 en 100 ºC er nog een aanzienlijke  isomerisatie plaatsvindt. Het zelfs zo dat ook door koudhoppen een beperkte toename is aan IBU's.

Laat dat aanzienlijk maar weg. Die IBU's verdwijnen snel, net zoals bij koudhoppen.

En wat is nu weer een NEIPA?

Engels met Amerikaanse hoppen, het moet niet veel gekker worden.

Offline Thamerdal

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 755
  • Land: nl
  • Zo kan 't ook
    • Thamersch
Re: New England IPA - NEIPA
« Reactie #18 Gepost op: 17-04-2017 17:32 u »
Whirlpool staat op 20 minuten denk ik. Waarschijnlijk gaat BrouwHulp er niet van uit dat die 5 min hop ook in de whirlpool terecht komt.
Klopt. Dat vroeg ik mij ook al af; worden de eerdere hopgiften meegenomen als er nog gewhirlpooled gaat worden, qua IBU berekening?

Offline RienP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.306
  • Land: nl
  • Meer recept-ideeën dan tijd om te brouwen.
Re: New England IPA - NEIPA
« Reactie #19 Gepost op: 17-04-2017 17:37 u »
De smaak ervaring van een NE-IPA moet van de gist en de hop komen. Alle ander toevoegingen in de moutstort zijn slechts noodgrepen omdat men wil besparen op de hopstort. Maar dat is mijn persoonlijke visie. De NE-IPA waar veel mee vergeleken wordt, Heady Topper, is dacht ik zelfs gewoon 100% pale mout.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.228
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: New England IPA - NEIPA
« Reactie #20 Gepost op: 17-04-2017 20:16 u »
En wat is nu weer een NEIPA?
Engels met Amerikaanse hoppen, het moet niet veel gekker worden.

Wel bijblijven he... En New England is een regio in de Verenigde Staten  :)

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.210
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: New England IPA - NEIPA
« Reactie #21 Gepost op: 17-04-2017 21:26 u »
Wel bijblijven he... En New England is een regio in de Verenigde Staten  :)

Ja en? Maken ze daar speciaal bier?

Die hop komt gewoon uit Washington en Oregon. De mout uit Duitsland, België en...? De gist uit Denemarken en het water uit Nederland. Er is geen enkele link met New England. En als die er al zo zijn... is er daar een speciale traditie in IPAs?

Het is erover.

Ach, ik heb het al jaren gehad met al die stijlen  ;D

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.228
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: New England IPA - NEIPA
« Reactie #22 Gepost op: 17-04-2017 21:30 u »
Ja en? Maken ze daar speciaal bier?

Ja, een IPA zonder bitterhop, of heel weinig. En onwijs veel wirlpoolhop en liefst ook nog dryhop... Leuke manier van hoppen van een bier. Al een thuisbrouwsel van gemaakt en zeer tevreden...

Maar voor België is dat nog veel te vroeg... ;) :biersmile:

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.645
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: New England IPA - NEIPA
« Reactie #23 Gepost op: 17-04-2017 21:48 u »
Laat dat aanzienlijk maar weg. Die IBU's verdwijnen snel, net zoals bij koudhoppen.


Je moet bitterheid niet verwarren met hoparoma. Zo heel snel verdwijnen IBU's niet. Wel kunnen iso-alfazuren met de tijd oxideren. Een reden te meer om op te passen voor oxidatie.
Meer over de teruggang van bitterheid kun je lezen in het artikel http://nik.waszczak.com/wp-content/uploads/2015/04/iso-alpha-acids-bitterness-and-loss-of-beery-quality-during-storage.pdf
De bewaartemperatuur is een belangrijke factor.

Dat er bij 80 en 90 ºC nog steeds isomerisatie  plaatsvindt blijkt onder andere uit de volgende recente publicatie van Belgische onderzoekers.
https://www.researchgate.net/publication/5255423_A_Kinetic_Study_on_the_Isomerization_of_Hop_a-Acids

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.210
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: New England IPA - NEIPA
« Reactie #24 Gepost op: 18-04-2017 07:09 u »
Ja, een IPA zonder bitterhop, of heel weinig. En onwijs veel wirlpoolhop en liefst ook nog dryhop... Leuke manier van hoppen van een bier. Al een thuisbrouwsel van gemaakt en zeer tevreden...

Maar voor België is dat nog veel te vroeg... ;) :biersmile:

Dat doe ik al jaren zo. Geleerd van de man die ik leerde brouwen.  :brouwen:

En dan ook nog wat hop tijdens de hoofdgisting.

Offline Zuidema

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 80
  • Land: 00
  • Proost!
Re: New England IPA - NEIPA
« Reactie #25 Gepost op: 20-04-2017 08:38 u »
De smaak ervaring van een NE-IPA moet van de gist en de hop komen. Alle ander toevoegingen in de moutstort zijn slechts noodgrepen omdat men wil besparen op de hopstort. Maar dat is mijn persoonlijke visie. De NE-IPA waar veel mee vergeleken wordt, Heady Topper, is dacht ik zelfs gewoon 100% pale mout.


Hier ben ik het niet mee eens. Veelal staan de NEIPA's bekend om hun "hazynes" dit wordt veroorzaakt door middel van een specifieke gist zoals de London ale III die ik zeker aanraad. En door de keuze van het mout. Haver en tarwe hebben hier een groot aandeel in. ( ik zeg natuurlijk niet dat dit een must is)  Dit geeft dan ook nog een mooie ronde smaak. Zelf heb ik hier ook mee liggen stoeien toen ik mijn recept aan het samenstellen was. Uiteindelijk een mooi resultaat, Erg tevreden!
 

Over de hopgiften is natuurlijk al genoeg gesproken.


Proost!

Offline Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 862
  • Land: be
Re: New England IPA - NEIPA
« Reactie #26 Gepost op: 20-04-2017 09:47 u »
Dat er bij 80 en 90 ºC nog steeds isomerisatie  plaatsvindt blijkt onder andere uit de volgende recente publicatie van Belgische onderzoekers.

Maar heel beperkt zeker als je dit over tijd neer zet hier onder een grafiekje uit die studie "Kinetic Modeling of Hop Acids during Wort Boiling door Yarong Huang, Johannes Tippmann, and Thomas Becker (van 2013)"
(Is dus een andere en recentere studie) http://www.ijbbb.org/papers/161-E005.pdf
Bij 90° wordt op 30 min maar 5% van je alfazuren omgezet naar iso alfazuren
Bij 90° wordt na een uur slechts 12% van je alfazuren omgezet naar iso alfazuren

Dus als je 20 min whirlpoold bij 80°C ga je hooguit 1% van je alfazuren omzetten in iso alfazuren,
Eigenlijk dus te verwaarlozen, gezien de fout op de IBU berekening groter is dan de toegevoegde IBU's tijdens het whirlpoolen bij 80°C daar in de meeste berekeningen in brouwsoftware ook maar benaderingen zijn.
Als je een kilo hop in je whirlpool gooit voor een brouwsel van 10l is dit natuurlijk een andere zaak

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.645
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: New England IPA - NEIPA
« Reactie #27 Gepost op: 20-04-2017 22:24 u »
Normaal wordt maar zo'n 50% van de alfazuren omgezet in iso-alfazuren. In het artikel dat jij aanhaalt wordt gesproken over 70% maar dat is voor ons hobbybrouwers niet haalbaar.
Een toename van 5% meer omzetting van de alfazuren naar iso-alfazuren heeft daarom een grotere impact dan op het eerste oog lijkt.

Daarnaast breng je als je hop toevoegt na het koken je extra hopbitterstoffen in je bier. Die dragen wel degelijk bij aan de beleving van de bitterheid ondanks dat de alfazuren maar beperkt worden omgezet in iso-alfazuren.



Overigens gaat het onderzoek waarnaar jij verwijst over de invloed van de pH op afbraak van iso-alfazuren. Uit het plaatje dat je laat zien blijkt dat er toename is aan iso-alfazuren als je langer dan 90 minuten kookt bij een temperatuur van 110 ºC. Daarna krijg je afname.
Bij 90 ºC neemt de hoeveelheid iso-alfazuren steeds toe zelfs na 180 minuten.
Het is interessant te zien dat de afbraak van iso-alfazuren groter is bij een hogere pH-waarde.  Een reden te meer om de pH tijdens het koken in de gaten te houden.

Aan de ene kant heb je een afname aan iso-alfazuren maar aan de andere kant worden er ook alfazuren omgezet in iso-alfazuren. Zo te zien aan figuur 9 van het artikel is er na 180 minuten koken bij 100  ºC een evenwicht tussen de toename en afbraak van de iso-alfazuren.

Leuk artikel. Bedankt voor de link.

Offline Ventus

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 22
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: New England IPA - NEIPA
« Reactie #28 Gepost op: 30-04-2017 21:47 u »
Net terug gekomen van een reis naar de USA (Westcoast). Hier naast de gebruikelijke Westcoast-IPA's ook kennis gemaakt met diverse brouwerijen die druk aan het experimenteren zijn met de NEIPA stijl, ter plekke omgedoopt tot New Era of New Age IPA.
Ben heel enthousiast geworden van deze bierstijl en heb nog een aardige voorraad Amerikaanse hop in de vriezer liggen, tijd voor een poging dus.
Wat vinden jullie van onderstaand recept?
Amarillo kan eventueel ook vervangen worden worden door Citra/Mosaic/Simcoe, ik wil het niet te moeilijk maken qua hop en heb in de US het idee gekregen dat single hop recepten veel uitgesprokener smaak heeft dat die met verschillende hopsoorten.
Koudhop in twee delen, een na 2 dagen, de volgende in de laatste 3 dagen voor bottelen.
Lijkt mij dat er uit de whirlpool en 5 minuten hopgift wel iets meer IBU's moeten komen dan dat BrouwHulp nu berekend?

BrouwHulp Recept uitdraai



Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptAmarillo Haze
Bierstijl NEIPA
Volume20,0 l
Begin SG1,066 SG
Berekende kleur (Morey)12 EBC
Berekende bitterheid (Rager)49 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd60 min.


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,400 kgPale Ale moutDingemans7 EBC39,3 %
2,400 kgPilsmoutDingemans3 EBC39,3 %
0,800 kgHavervlokkenSupermarkt2 EBC13,1 %
0,500 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC8,2 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 °C1 min.60 min.3,3 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.10 min.3,3 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
45,2 gAmarillobellen8,9%60 min.44,0 IBU
25,0 gAmarillobellen8,9%5 min.4,8 IBU
45,0 gAmarillobellen8,9%koudhop0,0 IBU
45,0 gAmarillobellen8,9%koudhop0,0 IBU
40,0 gAmarillobellen8,9%whirlpool0,0 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
11,0 gSafAle English Ale (S-04)bovengist



Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.228
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: New England IPA - NEIPA
« Reactie #29 Gepost op: 30-04-2017 22:01 u »
De bitterhop gift dien je weg te laten. En gewoon erg veel hop ( > 5 g/l)  in de wirlpool (einde koken)... :brouwen:

Offline Ventus

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 22
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: New England IPA - NEIPA
« Reactie #30 Gepost op: 01-05-2017 13:01 u »
De bitterhop gift dien je weg te laten. En gewoon erg veel hop ( > 5 g/l)  in de wirlpool (einde koken)... :brouwen:

Heb hem iets aangepast tot het volgende.
Klein beetje bitterhop in het begin voor ietwat basis IBU's, verder alles naar de vlamuit/whirlpool en koudhop.
Eerste kouhop na 2 dagen, de laatste een dag of 3 voor het bottelen.

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
20,0 gAmarillobellen8,9%60 min.
60,0 gAmarillobellen8,9%0 min.
60,0 gAmarillobellen8,9%whirlpool
30,0 gAmarillobellen8,9%koudhop
30,0 gAmarillobellen8,9%koudhop



Offline Olaf V

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 37
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: New England IPA - NEIPA
« Reactie #31 Gepost op: 13-05-2017 19:26 u »
Dit zag ik vandaag nog langs komen op facebook:
http://byo.com/stories/issue/item/3550-neipa-style-profile

Offline PDGRRR

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 20
  • Land: nl
  • Magis fortuna quam sapientia
    • Brouwerij Korenbocht
Re: New England IPA - NEIPA
« Reactie #32 Gepost op: 20-11-2017 11:03 u »
De eerste 2 versies van Juice Punch van No Strings en Frontaal zijn mij erg goed bevallen. Ze zijn zo vriendelijk geweest de receptuur online te plaatsen:

https://juicepunchblog.wordpress.com/2017/09/06/juice-punch-v1/

https://juicepunchblog.wordpress.com/2017/09/06/juice-punch-v2/

https://juicepunchblog.wordpress.com/2017/10/10/juice-punch-v3/

Offline Ventus

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 22
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: New England IPA - NEIPA
« Reactie #33 Gepost op: 20-11-2017 13:10 u »
Onderstaand het recept voor 20 hl, delen door 100 dus voor 20 liter :)
Dit is voor de V3 van de Juice Punch, deze vrijdag op, erg lekkere NEIPA.

UIT RECEPT:
Pilsmout (Dingemans) 42,5%
Pale Ale (Thomas Fawcett) 18,5%
Tarwevlokken (Dingemans) 14,4%
Oat malt (Havermout) (Thomas Fawcett) 9,2%
Tarwemout (Dingemans) 8,2%
Carapils (Dingemans) 7,2%

Maisch: 60 minuten op 65c
Kook/whirlpool: 60 minuten kook, met 20 minuten hopgift in de whirlpool op 85c

HOP
Whirlpool: (20 minuten)

Mosaic (4,7kg – Whirlpool – 20,1 IBU)
Citra (2,8kg – Whirlpool – 11,7 IBU)
El Dorado (2,7kg – Whirlpool – 14,2 IBU) --> In V1 was dit Simcoe

DRYHOP
2 HOPZAKKEN. 8 KNIKKERS PER HOPZAK (4.5 gr per knikker)
Bij de 5e dag van de hoofdvergisting wordt de eerste dryhop toegevoegd, deze heeft
een contacttijd van 4 dagen op 19 graden
Mosaic (3,5kg – Dryhop 1 – 4 dagen)
Citra (2,2kg – Dryhop 1 – 4 dagen)
El Dorado (2,1kg – Dryhop 1 – 4 dagen)

Hierna wordt de gist&hop afgelaten en word de 2e dryhop toegevoegd. Daarna wordt
het bier terug gekoeld naar 11 graden en wordt het grootste gedeelte van de gist eruit
gelaten.
Mosaic (3,5kg – Dryhop 2 – 4 dagen)
Citra (2,2kg – Dryhop 2 – 4 dagen)
El Dorado (2,1kg (dryhop 2 – dagen)

Offline PDGRRR

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 20
  • Land: nl
  • Magis fortuna quam sapientia
    • Brouwerij Korenbocht
Re: New England IPA - NEIPA
« Reactie #34 Gepost op: 20-11-2017 21:19 u »
Onderstaand het recept voor 20 hl, delen door 100 dus voor 20 liter :)
Dit is voor de V3 van de Juice Punch, deze vrijdag op, erg lekkere NEIPA.

Dank je, Ventus. Ik was precies van plan de V3 te gaan brouwen komend voorjaar. ik heb hem nog niet op, maar dat zal niet lang meer duren. El Dorado is een mooie hop, heb ik al eens een lekkere weizen mee gebrouwen.

Offline Dund

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 506
  • Land: nl
  • udenhoutse bierbrouwerij du fisturz
Re: New England IPA - NEIPA
« Reactie #35 Gepost op: 20-11-2017 22:22 u »
Ben nu een neipa aan het vergisten. Dit wordt mijn duurste brouwsel ooit. De hoeveelheid hop is echt extreem hoog.

https://medium.com/@beer_recipes/gold-medal-recipe-neipa-244bbf9b6407

Heel apart recept met de 644 gist totaal op 70 liter tegen de 1,5 kilo prijzige Amerikaanse en Australische hoppen.

Offline breda82

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 118
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: New England IPA - NEIPA
« Reactie #36 Gepost op: 20-11-2017 23:03 u »
Ben nu een neipa aan het vergisten. Dit wordt mijn duurste brouwsel ooit. De hoeveelheid hop is echt extreem hoog.

https://medium.com/@beer_recipes/gold-medal-recipe-neipa-244bbf9b6407

Heel apart recept met de 644 gist totaal op 70 liter tegen de 1,5 kilo prijzige Amerikaanse en Australische hoppen.
Zeer benieuwd hoe dat met deze gist uitpakt, flink hoge temperaturen ook 24 tot 26 graden volgens recept. Maar even in mijn bookmarks gezet.

Offline Dund

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 506
  • Land: nl
  • udenhoutse bierbrouwerij du fisturz
Re: New England IPA - NEIPA
« Reactie #37 Gepost op: 20-11-2017 23:13 u »
Heb er ook nog nooit mee vergist dus was voor mij ook nieuw. Het bier was na 1,5 dag al 75% klaar. Toen heeft het een week stilgestaan en vorige week is hij weer begonnen. Via facebook hebben we de brouwer van dit recept gesproken en die zei dat dit karakteristiek voor de gist was. Onze eerste hopgift is na 50% vergisting erin gegaan. Dit is misschien net iets te vroeg. Hierdoor zou je iets minder aroma hebben maar wel veel meer troebeling.

Temperatuur staat wel op 26 graden inderdaad. De vergisting kruipt nu. Over een week denk ik tweede hopgift erin (3,5 week na brouwen)

Tags: neipa