Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: New England IPA - NEIPA  (gelezen 2825 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Thamerdal

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 721
  • Land: nl
  • ABV De Bierkaai
    • Thamersch
New England IPA - NEIPA
« Gepost op: 17-04-2017 00:00 u »
Ik wil graag een keer een NEIPA gaan brouwen, maar op dit forum is er nog niet zo veel over te vinden. Dus maar aan het knutselen gegaan, is dit wat?

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk044
Naam receptNEIPA
Brouwdatum14-05-2017
BierstijlEngelse India Pale Ale
Volume24,0 l
Begin SG1,065 SG
Berekende kleur (Morey)12 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)25 IBU
Brouwzaalrendement82,0 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
22,00 lWater uit Uithoorn PWN
13,07 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
44 mg/l9 mg/l67 mg/l209 mg/l77 mg/l41 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,00 kgPale Ale moutDingemans7 EBC61,5 %
1,00 kgTarwe lichtArsegan3 EBC15,4 %
0,75 kgCara-pilsWeyermann4 EBC11,5 %
0,75 kgHavervlokkenSupermarkt2 EBC11,5 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 įC2 min.60 min.3,4 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
20,0 gColumbuspellets7,5%60 min.15,1 IBU
20,0 gSimcoepellets13,1%5 min.5,3 IBU
20,0 gMosaicpellets11,8%5 min.4,7 IBU
20,0 gEquinox / Ekuanotpellets13,4%koudhop0,0 IBU
20,0 gSimcoepellets13,1%0 min.0,0 IBU
20,0 gMosaicpellets11,8%0 min.0,0 IBU
20,0 gEquinox / Ekuanotpellets13,4%0 min.0,0 IBU
20,0 gMosaicpellets11,8%koudhop0,0 IBU
20,0 gSimcoepellets13,1%koudhop0,0 IBU
20,0 gColumbuspellets7,5%koudhop0,0 IBU
20,0 gColumbuspellets7,5%0 min.0,0 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
0,7 l starterVermont Ale (WLP4000)bovengist



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.107
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: New England IPA - NEIPA
« Reactie #1 Gepost op: 17-04-2017 00:30 u »
Geen bitterhop! Alle hop in de wirlpool! Meer dan 5 gram/liter  :brouwen:

Online seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.675
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: New England IPA - NEIPA
« Reactie #2 Gepost op: 17-04-2017 08:44 u »
Dryhop als je gist nog echt actief is, niet pas als het is uitgegist. Gist metaboliseerd nog e.a. uit de hop, al is het niet heel veel en maakt daar andere smaakjes van.

Ingo

Offline Mario72

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 108
  • Land: nl
  • Thuisbrouwerij De Gouwe Knakker
Re: New England IPA - NEIPA
« Reactie #3 Gepost op: 17-04-2017 09:59 u »
Op de site van Grainfather staat wat info over een NEIPA. Hier is de link.

https://www.grainfather.com/blog/week-72-new-england-ipa-what-is-it/

Offline Wolter

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 841
  • Land: nl
  • Als het bier gesmurft is smurfen we het bier..
    • Amsterdamse Brouw Vereniging de Bierkaai
Re: New England IPA - NEIPA
« Reactie #4 Gepost op: 17-04-2017 11:20 u »
Geen bitterhop! Alle hop in de wirlpool! Meer dan 5 gram/liter  :brouwen:

Wel een 15 a 20 min gift doen. In de whirlpool op een grote batch blijft de hop langer in contact met het wort. Op een kleine (hobbybrouw) batch zonder echte whirlpool is deze tijd korter.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.107
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: New England IPA - NEIPA
« Reactie #5 Gepost op: 17-04-2017 11:35 u »
Op een kleine (hobbybrouw) batch zonder echte whirlpool is deze tijd korter.

Die tijd bepaal je zelf... Gewoon einde koken en dan een half uur wachten voordat je gaat koelen... :) Krijg je voldoende bitterheid.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.028
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: New England IPA - NEIPA
« Reactie #6 Gepost op: 17-04-2017 12:18 u »
Dryhop als je gist nog echt actief is, niet pas als het is uitgegist. Gist metaboliseerd nog e.a. uit de hop, al is het niet heel veel en maakt daar andere smaakjes van.

Klopt. Maar het is de vraag of je dat altijd wilt. In niet elk bier wil je een sterke citrussmaak.
https://www.researchgate.net/publication/311830882_Control_of_Hop_Aroma_Impression_of_Beer_with_Blend-Hopping_using_Geraniol-rich_Hop_and_New_Hypothesis_of_Synergy_among_Hop-derived_Flavour_Compounds

Bij een NEIPA kan het wel gewenst zijn https://www.brewersfriend.com/forum/threads/geraniol-conversion-in-dry-hop.6056/

Voor degenen die niet weten wat een NEIPA is geef ik de volgende link
https://vinepair.com/wine-blog/what-is-new-england-ipa/

Offline Wolter

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 841
  • Land: nl
  • Als het bier gesmurft is smurfen we het bier..
    • Amsterdamse Brouw Vereniging de Bierkaai
Re: New England IPA - NEIPA
« Reactie #7 Gepost op: 17-04-2017 12:24 u »
Die tijd bepaal je zelf... Gewoon einde koken en dan een half uur wachten voordat je gaat koelen... :) Krijg je voldoende bitterheid.

Logisch. Je hebt dan nog steeds te maken met de tijd die het koelen in beslag neemt. Het koelen van 1000 liter kost normaal gesproken meer tijd dan 20 of 50 dus hier moet je ook rekening mee houden.

@thamerdal... Je kunt ook eerst terugkoelen naar 80C en dan de whirlpool hopgift toepassen.

Offline Thamerdal

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 721
  • Land: nl
  • ABV De Bierkaai
    • Thamersch
Re: New England IPA - NEIPA
« Reactie #8 Gepost op: 17-04-2017 12:33 u »
Je kunt ook eerst terugkoelen naar 80C en dan de whirlpool hopgift toepassen.

Tot welke temperatuur worden er nog IBU's geproduceerd? In BrouwHulp worden wel IBU's weergegeven bij whirlpooling, maar er wordt niet over temperatuur gesproken.


Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.661
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: New England IPA - NEIPA
« Reactie #9 Gepost op: 17-04-2017 12:40 u »
Tot welke temperatuur worden er nog IBU's geproduceerd? In BrouwHulp worden wel IBU's weergegeven bij whirlpooling, maar er wordt niet over temperatuur gesproken.




Dat is moeilijk in te schatten. Bij chemische processen wordt vaak de Q10 gebruikt. Die geeft de reactiesnelheidafname per 10 ļC temperatuurdaling.Die waarde is meestal zo'n 2,5 tot 3. Dus ten opzichte van koken (100 ļC) zou je bij 80 ļC gedurende dezelfde tijd zo'n factor 5 minder IBU's gevormd krijgen. Dus als de software bij een whirlpool 10 IBU bij 10 min voorspelt dan zou het bij 80 ļC zo'n 2 IBU zijn in diezelfde 10 minuten. Bij 20 minuten zou dat 4 IBU worden (evenredig met tijd).

Offline Thamerdal

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 721
  • Land: nl
  • ABV De Bierkaai
    • Thamersch
Re: New England IPA - NEIPA
« Reactie #10 Gepost op: 17-04-2017 12:41 u »
Zoiets dan qua hoppen?

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk044
Naam receptNEIPA
Brouwdatum14-05-2017
BierstijlEngelse India Pale Ale
Volume24,0 l
Begin SG1,065 SG
Berekende kleur (Morey)12 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)74 IBU
Brouwzaalrendement82,0 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
22,00 lWater uit Uithoorn PWN
13,07 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
44 mg/l9 mg/l67 mg/l209 mg/l77 mg/l41 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,00 kgPale Ale moutDingemans7 EBC61,5 %
1,00 kgTarwe lichtArsegan3 EBC15,4 %
0,75 kgCara-pilsWeyermann4 EBC11,5 %
0,75 kgHavervlokkenSupermarkt2 EBC11,5 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 įC2 min.60 min.3,4 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
20,0 gColumbuspellets7,5%whirlpool9,1 IBU
20,0 gEquinox / Ekuanotpellets13,4%whirlpool16,3 IBU
20,0 gSimcoepellets13,1%whirlpool15,9 IBU
20,0 gMosaicpellets11,8%whirlpool14,4 IBU
20,0 gSimcoepellets13,1%5 min.5,3 IBU
20,0 gMosaicpellets11,8%5 min.4,7 IBU
20,0 gColumbuspellets7,5%5 min.3,0 IBU
20,0 gEquinox / Ekuanotpellets13,4%5 min.5,4 IBU
20,0 gSimcoepellets13,1%koudhop0,0 IBU
20,0 gColumbuspellets7,5%koudhop0,0 IBU
20,0 gEquinox / Ekuanotpellets13,4%koudhop0,0 IBU
20,0 gMosaicpellets11,8%koudhop0,0 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
0,7 l starterVermont Ale (WLP4000)bovengist


Dit levert volgens BrouwHulp 74 IBU op...

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.661
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: New England IPA - NEIPA
« Reactie #11 Gepost op: 17-04-2017 12:53 u »
Dit kan volgens mij niet kloppen. De simcoe in de whirlpool geeft 15.9 IBU terwijl dezelfde hoeveelheid simcoe bij 5 min koken 5.3 IBU geeft.

Offline Wolter

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 841
  • Land: nl
  • Als het bier gesmurft is smurfen we het bier..
    • Amsterdamse Brouw Vereniging de Bierkaai
Re: New England IPA - NEIPA
« Reactie #12 Gepost op: 17-04-2017 13:05 u »
Dit kan volgens mij niet kloppen. De simcoe in de whirlpool geeft 15.9 IBU terwijl dezelfde hoeveelheid simcoe bij 5 min koken 5.3 IBU geeft.

Whirlpool staat op 20 minuten denk ik. Waarschijnlijk gaat BrouwHulp er niet van uit dat die 5 min hop ook in de whirlpool terecht komt.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.661
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: New England IPA - NEIPA
« Reactie #13 Gepost op: 17-04-2017 13:17 u »
Whirlpool staat op 20 minuten denk ik. Waarschijnljk gaat BrouwHulp er niet van uit dat die 5 min hop ook in de whirlpool terecht komt.

In de tabel zijn dan waarschijnlijk de whirlpool IBU's bij 100 ļC ipv 80 ļC. In werkelijkheid zul je dan niet aan de 74 IBU komen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.028
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: New England IPA - NEIPA
« Reactie #14 Gepost op: 17-04-2017 13:46 u »
Tot welke temperatuur worden er nog IBU's geproduceerd? In BrouwHulp worden wel IBU's weergegeven bij whirlpooling, maar er wordt niet over temperatuur gesproken.

In het verleden leefde onder hobbybrouwers de misvatting dat zodra gestopt wordt met koken er geen isomerisatie van alfazuren plaatsvindt. Ondertussen weten we dat ook tussen de 80 en 100 ļC er nog een aanzienlijke  isomerisatie plaatsvindt. Het zelfs zo dat ook door koudhoppen een beperkte toename is aan IBU's.

Offline RienP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.257
  • Land: nl
  • Meer recept-ideeŽn dan tijd om te brouwen.
Re: New England IPA - NEIPA
« Reactie #15 Gepost op: 17-04-2017 14:15 u »
Havervlokken en tarwe horen naar mijn mening niet in een NE-IPA en ik zou de caramout vervangen door een donkere variant (bijvoorbeeld cara120) en max 3-5%(dat laatst is meer persoonlijke smaka). Qua hopkeuze zit je niet slecht. Richt je vooral op hoppen die tropische fruitsmaken geven en minder citrus/grapefruit. Maar je koudhop moet echt omhoog. Minimaal 6-8gram/liter. Deze verdeel je 50/50 over een deel tijdens de piek van je vergisting en een deel als de vergisting voorbij is.

Offline Thamerdal

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 721
  • Land: nl
  • ABV De Bierkaai
    • Thamersch
Re: New England IPA - NEIPA
« Reactie #16 Gepost op: 17-04-2017 15:19 u »
Havervlokken en tarwe horen naar mijn mening niet in een NE-IPA...
Mmm... daar lees ik op de Amerikaans de websites toch andere dingen over. Vooral over haver, omdat dat een 'creamy' effect zou geven.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.139
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: New England IPA - NEIPA
« Reactie #17 Gepost op: 17-04-2017 17:23 u »
In het verleden leefde onder hobbybrouwers de misvatting dat zodra gestopt wordt met koken er geen isomerisatie van alfazuren plaatsvindt. Ondertussen weten we dat ook tussen de 80 en 100 ļC er nog een aanzienlijke  isomerisatie plaatsvindt. Het zelfs zo dat ook door koudhoppen een beperkte toename is aan IBU's.

Laat dat aanzienlijk maar weg. Die IBU's verdwijnen snel, net zoals bij koudhoppen.

En wat is nu weer een NEIPA?

Engels met Amerikaanse hoppen, het moet niet veel gekker worden.

Offline Thamerdal

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 721
  • Land: nl
  • ABV De Bierkaai
    • Thamersch
Re: New England IPA - NEIPA
« Reactie #18 Gepost op: 17-04-2017 17:32 u »
Whirlpool staat op 20 minuten denk ik. Waarschijnlijk gaat BrouwHulp er niet van uit dat die 5 min hop ook in de whirlpool terecht komt.
Klopt. Dat vroeg ik mij ook al af; worden de eerdere hopgiften meegenomen als er nog gewhirlpooled gaat worden, qua IBU berekening?

Offline RienP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.257
  • Land: nl
  • Meer recept-ideeŽn dan tijd om te brouwen.
Re: New England IPA - NEIPA
« Reactie #19 Gepost op: 17-04-2017 17:37 u »
De smaak ervaring van een NE-IPA moet van de gist en de hop komen. Alle ander toevoegingen in de moutstort zijn slechts noodgrepen omdat men wil besparen op de hopstort. Maar dat is mijn persoonlijke visie. De NE-IPA waar veel mee vergeleken wordt, Heady Topper, is dacht ik zelfs gewoon 100% pale mout.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.107
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: New England IPA - NEIPA
« Reactie #20 Gepost op: 17-04-2017 20:16 u »
En wat is nu weer een NEIPA?
Engels met Amerikaanse hoppen, het moet niet veel gekker worden.

Wel bijblijven he... En New England is een regio in de Verenigde Staten  :)

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.139
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: New England IPA - NEIPA
« Reactie #21 Gepost op: 17-04-2017 21:26 u »
Wel bijblijven he... En New England is een regio in de Verenigde Staten  :)

Ja en? Maken ze daar speciaal bier?

Die hop komt gewoon uit Washington en Oregon. De mout uit Duitsland, BelgiŽ en...? De gist uit Denemarken en het water uit Nederland. Er is geen enkele link met New England. En als die er al zo zijn... is er daar een speciale traditie in IPAs?

Het is erover.

Ach, ik heb het al jaren gehad met al die stijlen  ;D

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.107
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: New England IPA - NEIPA
« Reactie #22 Gepost op: 17-04-2017 21:30 u »
Ja en? Maken ze daar speciaal bier?

Ja, een IPA zonder bitterhop, of heel weinig. En onwijs veel wirlpoolhop en liefst ook nog dryhop... Leuke manier van hoppen van een bier. Al een thuisbrouwsel van gemaakt en zeer tevreden...

Maar voor BelgiŽ is dat nog veel te vroeg... ;) :biersmile:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.028
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: New England IPA - NEIPA
« Reactie #23 Gepost op: 17-04-2017 21:48 u »
Laat dat aanzienlijk maar weg. Die IBU's verdwijnen snel, net zoals bij koudhoppen.


Je moet bitterheid niet verwarren met hoparoma. Zo heel snel verdwijnen IBU's niet. Wel kunnen iso-alfazuren met de tijd oxideren. Een reden te meer om op te passen voor oxidatie.
Meer over de teruggang van bitterheid kun je lezen in het artikel http://nik.waszczak.com/wp-content/uploads/2015/04/iso-alpha-acids-bitterness-and-loss-of-beery-quality-during-storage.pdf
De bewaartemperatuur is een belangrijke factor.

Dat er bij 80 en 90 ļC nog steeds isomerisatie  plaatsvindt blijkt onder andere uit de volgende recente publicatie van Belgische onderzoekers.
https://www.researchgate.net/publication/5255423_A_Kinetic_Study_on_the_Isomerization_of_Hop_a-Acids

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.139
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: New England IPA - NEIPA
« Reactie #24 Gepost op: 18-04-2017 07:09 u »
Ja, een IPA zonder bitterhop, of heel weinig. En onwijs veel wirlpoolhop en liefst ook nog dryhop... Leuke manier van hoppen van een bier. Al een thuisbrouwsel van gemaakt en zeer tevreden...

Maar voor BelgiŽ is dat nog veel te vroeg... ;) :biersmile:

Dat doe ik al jaren zo. Geleerd van de man die ik leerde brouwen.  :brouwen:

En dan ook nog wat hop tijdens de hoofdgisting.

Tags: