Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Whisky bij bottelen  (gelezen 2099 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline BertBier

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 11
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Whisky bij bottelen
« Gepost op: 14-04-2017 15:26 u »
Hebben jullie wel een gedestilleerd toegevoegd bij het bottelen van bier. Ik heb een porter gebrouwen en wil bij het bottelen wat gaan spelen met toevoegingen. Zo denk ik aan whisky, oude sherry en port.
5 gram op fles 330 ml.

Wat denken jullie hiervan?

Wat hebben jullie geprobeerd?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 27.707
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Whisky bij bottelen
« Reactie #1 Gepost op: 14-04-2017 15:47 u »
Ik heb een aantal keren wodka toegevoegd waarin houtsnippers een tijdje hadden geweekt. Dit kan een aardige houtsmaak geven aan je bier.

Offline Fermon

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 356
  • Land: nl
Re: Whisky bij bottelen
« Reactie #2 Gepost op: 14-04-2017 16:05 u »
Ik heb een aantal keren wodka toegevoegd waarin houtsnippers een tijdje hadden geweekt. Dit kan een aardige houtsmaak geven aan je bier.

Dit heb ik een keer gedaan met whisky.  Dit gaf bij mij een behoorlijke whisky smaak aan beter bier, wat achteraf helemaal niet verkeerd smaakte.
100 ml whisky met 10 gram chunks medium gebrande Amerikaanse eik, dit op 15 liter bier.

Offline BertBier

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 11
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Whisky bij bottelen
« Reactie #3 Gepost op: 14-04-2017 16:23 u »
Dit heb ik een keer gedaan met whisky.  Dit gaf bij mij een behoorlijke whisky smaak aan beter bier, wat achteraf helemaal niet verkeerd smaakte.
100ml whisky met 10 gram chunks medium gebrande Amerikaanse eik, dit op 15 liter bier.
Oke, dat is 2 gram whisky per 330 ml.  Ik ga er paar bij bottelen. Ben benieuwd.

Offline volleybaltrainer

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 56
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Whisky bij bottelen
« Reactie #4 Gepost op: 14-04-2017 19:36 u »
Er staat een recept op de site van experimental homebrewing BVIP Bourbon Vanilla imperial porter van Drew Beecham. Hij gebruikt in dit bier 375 ml op 5 gallon en het schijnt een zeer lekker bier te zijn, maar ik kan niet spreken uit ervaring. Staat nog wel op de verlanglijst.

Hierbij de link:

https://www.experimentalbrew.com/recipes/bourbon-vanilla-imperial-porter

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 27.707
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Whisky bij bottelen
« Reactie #5 Gepost op: 15-04-2017 13:53 u »
Dit heb ik een keer gedaan met whisky.  Dit gaf bij mij een behoorlijke whisky smaak aan beter bier, wat achteraf helemaal niet verkeerd smaakte.
100 ml whisky met 10 gram chunks medium gebrande Amerikaanse eik, dit op 15 liter bier.


Een hele tijd geleden heb ik Wilhem Eder monsters gekocht van houtsnippers
http://www.faesser-shop.de/holzalternativprodukte/bier/chips-b/holz-alternativen-proben.html
Hier zitten houtsnippers tussen die een whisky smaak geven. Heel interessant. Wel jammer van de hoge prijs en verzendkosten.

Offline alrikdew

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 506
  • Land: nl
  • Bierologisch, heel logisch!
Re: Whisky bij bottelen
« Reactie #6 Gepost op: 17-04-2017 10:51 u »
Ik heb in mijn imp peated stout een fles jim bean toegevoegd. Echt geweldig geworden!

Offline Markiej87

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.316
  • Land: nl
  • HenkeBier!
    • HenkeBier
Re: Whisky bij bottelen
« Reactie #7 Gepost op: 17-04-2017 13:42 u »
Ik doe heel veel met drank en hout.

Mijn ervaring is dat je afhankelijk van het bier en de drank die je toevoegt tussen de 8 en 20ml per liter bier toevoegt. Bij zware (islay)whisky's kun je wat aan de lagere kant gaan zitten, bij een soepele bourbon wat aan de hogere kant. Daarnaast is het afhankelijk van je bier, bij zware donkere bieren kun je wat hoger gaan zitten, en bij de wat lichtere bieren (bijvoorbeeld een porter van 6% of zo) zou ik wat lager gaan zitten.

Hopelijk kun je hier iets mee :)

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.298
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: Whisky bij bottelen
« Reactie #8 Gepost op: 17-04-2017 18:13 u »
Vandaag 8 liter Export Porter gebotteld met 100ml Jim Beam en 1 zakje vanillesuiker.
De smaak was veelbelovend, maar de Export porter was met zijn 12,5 % ook wel iets hoger in alcohol dan gepland.

Offline BertBier

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 11
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Whisky bij bottelen
« Reactie #9 Gepost op: 19-04-2017 08:21 u »
Ik doe heel veel met drank en hout.

Mijn ervaring is dat je afhankelijk van het bier en de drank die je toevoegt tussen de 8 en 20ml per liter bier toevoegt. Bij zware (islay)whisky's kun je wat aan de lagere kant gaan zitten, bij een soepele bourbon wat aan de hogere kant. Daarnaast is het afhankelijk van je bier, bij zware donkere bieren kun je wat hoger gaan zitten, en bij de wat lichtere bieren (bijvoorbeeld een porter van 6% of zo) zou ik wat lager gaan zitten.

Hopelijk kun je hier iets mee :)

Ik heb uiteindelijk een Highland whisky toegevoegd, 20 gram per liter.  Daarnaast 5 gram bottelsuiker.
Tevens een deel met vanillesuiker als bottelsuiker.
Ik ben zeer benieuwd hoe dit gaat evalueren in de fles.

Offline BertBier

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 11
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Whisky bij bottelen
« Reactie #10 Gepost op: 19-04-2017 08:22 u »
Ik heb uiteindelijk een Highland whisky toegevoegd, 20 gram per liter.  Daarnaast 5 gram bottelsuiker.
Tevens een deel met vanillesuiker als bottelsuiker.
Ik ben zeer benieuwd hoe dit gaat evalueren in de fles.



Verstuurd vanaf mijn SM-T530 met Tapatalk
Het verzonden van.....heb ik al uitgezet. Sorry

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.298
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: Whisky bij bottelen
« Reactie #11 Gepost op: 19-04-2017 18:02 u »
Tevens een deel met vanillesuiker als bottelsuiker.
Hoeveel vanillesuiker per liter?
Ik had 1 gram per liter gebruikt en ik vond de smaak (tijdens het bottelen geproefd) duidelijk aanwezig.
Ik zou dus zeker nier meer gebruiken de volgende keer.

Offline BertBier

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 11
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Whisky bij bottelen
« Reactie #12 Gepost op: 21-04-2017 21:34 u »
Hoeveel vanillesuiker per liter?
Ik had 1 gram per liter gebruikt en ik vond de smaak (tijdens het bottelen geproefd) duidelijk aanwezig.
Ik zou dus zeker nier meer gebruiken de volgende keer.

Ik heb 5 g per liter toegevoegd.  Ik kijk wat het gaat worden.


Offline TymonK

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 121
  • Land: nl
  • IBU!
Re: Whisky bij bottelen
« Reactie #13 Gepost op: 21-04-2017 22:50 u »
Als je pure whiskey toevoegt - houd je dan rekening met suiker hierin voor bottelsuiker (minder hiervan)?

Offline BertBier

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 11
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Whisky bij bottelen
« Reactie #14 Gepost op: 21-04-2017 22:54 u »
Als je pure whiskey toevoegt - houd je dan rekening met suiker hierin voor bottelsuiker (minder hiervan)?
Ik heb daar geen rekening mee gehouden. Ik heb beiden toegevoegd. Een probeersel.

Offline TymonK

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 121
  • Land: nl
  • IBU!
Re: Whisky bij bottelen
« Reactie #15 Gepost op: 21-04-2017 23:21 u »
Ik heb daar geen rekening mee gehouden. Ik heb beiden toegevoegd. Een probeersel.
Proberen is altijd goed! Ik ga dat met een volgende batch ook eens doen!

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.565
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Whisky bij bottelen
« Reactie #16 Gepost op: 22-04-2017 09:37 u »
Als je pure whiskey toevoegt - houd je dan rekening met suiker hierin voor bottelsuiker (minder hiervan)?

Zit er dan nog vergistbare suiker in whiskey?

Offline Knobby

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 177
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Whisky bij bottelen
« Reactie #17 Gepost op: 22-04-2017 10:49 u »
Zit er dan nog vergistbare suiker in whiskey?
Kan ik me bijna niet voorstellen, na vergisting en dan dubbele of driedubbele distillatie...

Offline BertBier

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 11
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Whisky bij bottelen
« Reactie #18 Gepost op: 22-04-2017 11:12 u »
Kan ik me bijna niet voorstellen, na vergisting en dan dubbele of driedubbele distillatie...
Het zou kunnen dat er uit het vat suiker in de whisky komt. Bijv als je op Port of Oloroso vaten lagert.
Whisky 2 maal gedistilleerd.
Whiskey 3 maal gedistilleerd.

Offline Markiej87

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.316
  • Land: nl
  • HenkeBier!
    • HenkeBier
Re: Whisky bij bottelen
« Reactie #19 Gepost op: 24-04-2017 16:49 u »
Het zou kunnen dat er uit het vat suiker in de whisky komt. Bijv als je op Port of Oloroso vaten lagert.
Whisky 2 maal gedistilleerd.
Whiskey 3 maal gedistilleerd.

Volgens mij heeft dat te maken met het land van herkomst en niet met hoe vaak gedestilleerd ;)

Offline springerke

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 29
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Whisky bij bottelen
« Reactie #20 Gepost op: 24-04-2017 18:04 u »
Kan ik me bijna niet voorstellen, na vergisting en dan dubbele of driedubbele distillatie...
Nee er zit geen suiker in een whisky destilaat, het product van een destilaat bevat alleen alcohol en water
Wanneer er suiker in whisky zit is het achterna toegevoegd

Offline Markiej87

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.316
  • Land: nl
  • HenkeBier!
    • HenkeBier
Re: Whisky bij bottelen
« Reactie #21 Gepost op: 24-04-2017 18:34 u »
Er zit gemiddeld 0,1% suiker in whisky. Niets om je druk om te maken dus ;)

Offline Brouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.598
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Whisky bij bottelen
« Reactie #22 Gepost op: 24-04-2017 18:51 u »
Volgens mij heeft dat te maken met het land van herkomst en niet met hoe vaak gedestilleerd ;)

Eigenlijk zeggen jullie bijna hetzelfde. Whisky is de schotse manier van schrijven en whiskey de Ierse/Amerikaanse manier.
Of er 2 of 3 keer gedestilleerd wordt is ook niet land afhankelijk, alhoewel het veel meer in Ierland wordt toegepast is het niet zo dat dit overal zo gedaan wordt. Andersom is het ook zo met de Schotse destilleerderijen zo.
Voor de rest heb ik weinig toe te voegen aan de discussie. Heb wel eens houtsnippers in whisky laten liggen alvorens ik dit heb toegevoegd. Initieel was de RIS met de whisky/hout toevoeging beter, maar na verloop van tijd werd de gewone RIS beter dan de whisky/hout versies.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.044
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Whisky bij bottelen
« Reactie #23 Gepost op: 25-04-2017 00:58 u »
Hebben jullie wel een gedestilleerd toegevoegd bij het bottelen van bier. Ik heb een porter gebrouwen en wil bij het bottelen wat gaan spelen met toevoegingen. Zo denk ik aan whisky, oude sherry en port.

Bla bla bla  infused... Dat begint populair te worden... :)

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.298
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: Whisky bij bottelen
« Reactie #24 Gepost op: 25-04-2017 08:50 u »
Bla bla bla  infused... Dat begint populair te worden... :)

Ja inderdaad... en zo kunnen ze weer een paar euro meer vragen per flesje.
Op het Zythos was het dit jaar zelfs al ingevoerd...
Een hoop bieren waar het woord infused of barrel in voorkwam kosten 2 Jetonnekes. (Vlaams voor muntje  ^-^ )

Tags: