Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Wie o wie zie hier een recept in?  (gelezen 774 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline brouwer_paul

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 47
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Wie o wie zie hier een recept in?
« Gepost op: 14-04-2017 09:16 u »
Hoi, ik wil met wat restant-ingredienten een experiment-biertje brouwen, waarbij ik probeer zoveel mogelijk restjes te gebruiken. Wie van jullie ziet hier een recept in? Om het moeilijk te maken zou dit iets anders moeten zijn dan Irish red en Blonde :-)

Het gaat om:

700 gram Pilsmout 3EBC
500 gram Munchener gerstemout 17 EBC
700 gram Pale Ale 7 EBC
800 gram Amer aroma gerstemout 50 EBC
975 gram karamel gerstemout Munich 120 EBC
975 gram gerst geroosterd 1200 EBC

Beschikbare hop: Saaz en Styrian Goldings.
Beschikbare Gist: Safbrew S-33

Uiteraard is aanschaffen hop/gist geen probleem, uitdaging is de moutrestanten weg te werken.

Alvast bedankt voor jullie creatieve inspiratie :biersmile:

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 754
  • Land: be
Re: Wie o wie zie hier een recept in?
« Reactie #1 Gepost op: 14-04-2017 12:31 u »
Een complex dubbeltje met veel koffie?

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptRestbier
BierstijlDubbel
Volume15,0 l
Begin SG1,066 SG
Berekende kleur (Morey)62 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)21 IBU
Brouwzaalrendement78,0 %
Kooktijd70 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
21,00 lMaischwater
9,23 lSpoelwater



Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
0,80 kgAroma 50Dingemans50 EBC20,5 %
0,70 kgSwaen PilsnerDe Swaen3 EBC18,0 %
0,70 kgPale Ale moutDingemans7 EBC17,9 %
0,50 kgSwaen Munich LightDe Swaen14 EBC12,8 %
0,40 kgWEYERMANN® CARAMUNICH® TYPE 2 110-130 EBCWeyermann120 EBC10,3 %
0,10 kgGeroosterde gerstDingemans1600 EBC2,6 %
0,70 kgWitte suikerSupermarkt0 EBC18,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62,0 °C1 min.45 min.6,6 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C20 min.15 min.6,6 l/kg
Uitmaischen78,0 °C5 min.5 min.6,6 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
5,8 gStyrian Goldingspellets4,2%60 min.4,7 IBU
15,0 gStyrian Goldingspellets4,2%20 min.7,4 IBU
30,0 gSaazpellets4,2%10 min.8,9 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
13,0 gSafBrew Specialty Ale (T-58)bovengist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting18,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting22,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting20,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,013 SG
Temp. nagisting20,0 °C
Temp. lagering3,0 °C



Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.799
  • Land: nl
  • Et hätt noch emmer joot jejange.
Re: Wie o wie zie hier een recept in?
« Reactie #2 Gepost op: 14-04-2017 12:50 u »
Probeer eens een soort van Alt.  :proost: Uiteraard niet alle geroosterde gerst gebruiken! En je moet dan wel ff andere gist aanschaffen. Er zijn brouwers die een Alt brouwen met Danstar Nottingham en bij 18 ºC vergisten .

Offline brouwer_paul

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 47
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Wie o wie zie hier een recept in?
« Reactie #3 Gepost op: 14-04-2017 13:37 u »
Een complex dubbeltje met veel koffie?

Ziet er mooi uit Serge en bovendien de gewenste 'aanslag' op mijn restantenvoorraad, bedankt! :groots: Ik zet hem op mijn suggestielijst!

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptRestbier
BierstijlDubbel
Volume15,0 l
Begin SG1,066 SG
Berekende kleur (Morey)62 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)21 IBU
Brouwzaalrendement78,0 %
Kooktijd70 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
21,00 lMaischwater
9,23 lSpoelwater



Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
0,80 kgAroma 50Dingemans50 EBC20,5 %
0,70 kgSwaen PilsnerDe Swaen3 EBC18,0 %
0,70 kgPale Ale moutDingemans7 EBC17,9 %
0,50 kgSwaen Munich LightDe Swaen14 EBC12,8 %
0,40 kgWEYERMANN® CARAMUNICH® TYPE 2 110-130 EBCWeyermann120 EBC10,3 %
0,10 kgGeroosterde gerstDingemans1600 EBC2,6 %
0,70 kgWitte suikerSupermarkt0 EBC18,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62,0 °C1 min.45 min.6,6 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C20 min.15 min.6,6 l/kg
Uitmaischen78,0 °C5 min.5 min.6,6 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
5,8 gStyrian Goldingspellets4,2%60 min.4,7 IBU
15,0 gStyrian Goldingspellets4,2%20 min.7,4 IBU
30,0 gSaazpellets4,2%10 min.8,9 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
13,0 gSafBrew Specialty Ale (T-58)bovengist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting18,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting22,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting20,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,013 SG
Temp. nagisting20,0 °C
Temp. lagering3,0 °C


Offline brouwer_paul

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 47
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Wie o wie zie hier een recept in?
« Reactie #4 Gepost op: 14-04-2017 13:38 u »
Probeer eens een soort van Alt.  :proost: Uiteraard niet alle geroosterde gerst gebruiken! En je moet dan wel ff andere gist aanschaffen. Er zijn brouwers die een Alt brouwen met Danstar Nottingham en bij 18 ºC vergisten .

Ga ik me in verdiepen, dank je!

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.107
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Wie o wie zie hier een recept in?
« Reactie #5 Gepost op: 14-04-2017 20:46 u »
Als je alles bij elkaar gooit krijg je een mooie dikke vette stout  :proost:


Offline Neetje

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 756
  • Land: nl
  • De elektrische brouwer
Re: Wie o wie zie hier een recept in?
« Reactie #6 Gepost op: 14-04-2017 21:08 u »
Als je alles bij elkaar gooit krijg je een mooie dikke vette stout  :proost:

Alles erin, maar de gebrande mout terug brengen naar 80 tot 100 gram.  :proost:

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.107
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Wie o wie zie hier een recept in?
« Reactie #7 Gepost op: 14-04-2017 21:49 u »
maar de gebrande mout terug brengen naar 80 tot 100 gram.  :proost:

Nee! Alles erin!  :brouwen: :biersmile:

Offline Neetje

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 756
  • Land: nl
  • De elektrische brouwer
Re: Wie o wie zie hier een recept in?
« Reactie #8 Gepost op: 14-04-2017 23:03 u »
Nee! Alles erin!  :brouwen: :biersmile:

Als Brouwer_Paul een stout-liefhebber is dan is het een goede tip.

Offline brouwer_paul

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 47
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Wie o wie zie hier een recept in?
« Reactie #9 Gepost op: 15-04-2017 11:27 u »
Als Brouwer_Paul een stout-liefhebber is dan is het een goede tip.

Haha, met zo'n vijftien bezoekjes aan Ierland op mijn conto laat mijn voorkeur zich raden... Misschien ga ik inderdaad wel voor een dikke vette stout  8)

Offline brouwer_paul

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 47
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Wie o wie zie hier een recept in?
« Reactie #10 Gepost op: 15-04-2017 11:28 u »
Nee! Alles erin!  :brouwen: :biersmile:

Haha, serieus alles? Misschien komt er wel een supervariant op Guinness uit :-)

Tags: