Pagina's:
Actions
  • #1 door Edwarff Gepost op 12 Apr 2017
  • Beste Brouwmeesters,

    Een collega Brouwer bij het IBU (dat nieuwe brouwclubje in Utrecht dat heel naef gelooft dat ze de Brand brouwwedstrijd gaan winnen) had laatst een interessante uitspraak over de hoeveelheid bottelsuiker bij Cold Crashing.

    Hij liet mij zien dat Beersmith aangeeft dat er beduidend minder bottelsuiker nodig is bij bottelen op 4 graden dan bij 20 graden. Wij denken dat dit is omdat koud bier in het vat al een beetje koolzuur opneemt, maar corrigeer mij gerust.

    Bij mij viel er een kwartje. Ik Cold crash soms wel en soms niet. Ik merk op dat ik soms meer koolzuur heb dan verwacht. Wellicht moet ik (nog) minder bottelsuiker gebruiken bij koud bottelen.

    Zien jullie dit ook zo?

    Ik gebruik BrouwHulp, voor zo ver ik kan overzien heeft dit programma (waar ik overigens super blij mee ben) geen correctie functie hier voor. Wat zou een goede formule zijn om de hoeveelheid borrelsuiker bij te stellen.

    Ik ga komend weekend mijn Brown ale bottelen. Een bierstijl waarbij in mijn ogen weinig koolzuur hoort. Ik wil dus echt voorkomen dat ik te veel borrelsuiker gebruik. BrouwHulp onderschrijft dit: koolzuurgehalte van 2,1 a 2,2 vol. BrouwHulp adviseert dan 4,1 gram suiker per liter. Ik Cold crash op 4 graden en hevel over in een bottel vat (paar graadjes hoger tijdens bottelen?)

    Groeten Edward
  • #2 door tdp Gepost op 12 Apr 2017
  • Hoeveel suiker je in een borrel doet, moet je zelf weten ;).

    Volgens mij houdt BrouwHulp hier wel degelijk rekening mee. Ik begrijp niet hoe het precies werkt maar blijkbaar neem het bier al koolzuur op tijdens het coldcrashen, waardoor je toekunt met minder bottelsuiker.

    NB: pas even je tapatalk handtekening aan, anders wordt ome Jacques boos :)
  • #3 door BartC Gepost op 12 Apr 2017
  •  De oplosbaarheid van CO2 in bier neemt toe naar gelang de temperatuur daalt. Bv bij 0C is de oplosbaarheid een factor 7 groter dan bij 60C.
    Bier dat na vergisting dus onmiddellijk gekoeld wordt bevat meer CO2 dan bier dat op 20C gelagerd wordt. Bij cold crashing dien je dus minder suiker te gebruiken.
    Even niet over bier:
    Vandaar ook dat de opwarming van de aarde door onze CO2-uitstoot zo gevaarlijk is. Door de opwarming van de oceanen komt er nog meer CO2 vrij (want de oplosbaarheid daalt) waardoor de aarde nog sneller opwarmt. Zo dreigen we dus in een negatieve spiraal te komen.
  • #4 door Robert1968 Gepost op 12 Apr 2017
  • Bier dat na vergisting gekoeld wordt heeft volgens mij een CO2 gehalte behorend bij de temperatuur voor koeling. Pas als de gisting tijdens koeling (langzaam) doorgaat, krijg je een hoger CO2 gehalte in je bier.
    Om deze (onvoorspelbare) effecten te vermijden, laat ik het bier na coldcrash tot kamertemperatuur opwarmen en voeg dan pas bottelsuiker toe.
  • #5 door Adrie Gepost op 12 Apr 2017
  • Klopt. Voor de berekening van de hoeveelheid bottelsuiker moet je uitgaan van de temperatuur waarbij het bier voor het laatst gistte. Dus als je hoofdvergisting bij 20 C plaatsvindt, de nagisting bij 22 C, je laat het bier daar helemaal uitgisten en lagert dan bij 3 C, dan is die 22 C het uitgangspunt voor berekening van de hoeveelheid bottelsuiker.   
  • #6 door Edwarff Gepost op 12 Apr 2017
  • Hoeveel suiker je in een borrel doet, moet je zelf weten ;).

    Volgens mij houdt BrouwHulp hier wel degelijk rekening mee. Ik begrijp niet hoe het precies werkt maar blijkbaar neem het bier al koolzuur op tijdens het coldcrashen, waardoor je toekunt met minder bottelsuiker.

    NB: pas even je tapatalk handtekening aan, anders wordt ome Jacques boos :)
    Dank!

    Snel even titel en handtekening aangepast.
  • #7 door Edwarff Gepost op 12 Apr 2017
  • Mooi, dan weet ik weet nu dus hoe het werkt. Hoeveelheid bottelsuiker hangt dus af van de temperatuur tijdens nagisting. Ik heb ook geleerd dat BrouwHulp wel degelijk de hoeveelheid bottelsuiker aanpast op basis van de temperatuur. Net even wat mee gespeeld. Een paar graden maakt best veel uit. Ik vulde tot nu toe het tabje vergisting nooit in in BrouwHulp, maar vanaf nu wel.

    Top forum, dank iedereen!
  • #8 door NaahedetleJ Gepost op 16 Jun 2017
  • Bier dat na vergisting gekoeld wordt heeft volgens mij een CO2 gehalte behorend bij de temperatuur voor koeling. Pas als de gisting tijdens koeling (langzaam) doorgaat, krijg je een hoger CO2 gehalte in je bier.
    Om deze (onvoorspelbare) effecten te vermijden, laat ik het bier na coldcrash tot kamertemperatuur opwarmen en voeg dan pas bottelsuiker toe.

    Hoe lang duurt dit? Van de Cold crash terug naar kamertemperatuur?
  • #9 door DLB Gepost op 16 Jun 2017
  • Wij laten hem gewoon een volle dag opwarmen voor het bottelen (20 L ongeveer).
    Gaat dan prima.
  • #10 door HermanH Gepost op 16 Jun 2017
  • Wij laten hem gewoon een volle dag opwarmen voor het bottelen (20 L ongeveer). Gaat dan prima.
    Zal inderdaad prima gaan, maar dan ben je het effect van uw dagen/weken cold crash kwijt, de neergeslagen eiwitten (door de koude) gaan terug oplossen, dus terug troebelder bier bij frigo-temperatuur later na botteling. Ik bottel rechtstreeks vanuit mijn cct op 3C, nog nooit problemen gehad bij hergisting. Ik voeg evenveel bottelsuiker toe na 3 weken cold crash op 3C, dit omdat ik bij het begin van de koeling de kraan bovenaan het deksel dicht zet, hierdoor ontstaat er een onderdruk boven het bier dat van bijvoorbeeld 22 naar 3 gekoeld wordt en zo de aanwezige CO2 uit het bier verwijderd wordt. Heb zelfs al ondervonden dat het CO2-gehalte bij 8 g bottelsuiker per liter nog te weinig CO2 geeft in mijn bieren, dus doe ik steeds 8,5 g 9 g bottelsuiker.
  • #11 door NaahedetleJ Gepost op 16 Jun 2017
  • Wij laten hem gewoon een volle dag opwarmen voor het bottelen (20 L ongeveer). Gaat dan prima.
    Zal inderdaad prima gaan, maar dan ben je het effect van uw dagen/weken cold crash kwijt, de neergeslagen eiwitten (door de koude) gaan terug oplossen, dus terug troebelder bier bij frigo-temperatuur later na botteling. Ik bottel rechtstreeks vanuit mijn cct op 3C, nog nooit problemen gehad bij hergisting. Ik voeg evenveel bottelsuiker toe na 3 weken cold crash op 3C, dit omdat ik bij het begin van de koeling de kraan bovenaan het deksel dicht zet, hierdoor ontstaat er een onderdruk boven het bier dat van bijvoorbeeld 22 naar 3 gekoeld wordt en zo de aanwezige CO2 uit het bier verwijderd wordt. Heb zelfs al ondervonden dat het CO2-gehalte bij 8 g bottelsuiker per liter nog te weinig CO2 geeft in mijn bieren, dus doe ik steeds 8,5 g 9 g bottelsuiker.

    Ik heb gewoon een Speidel gistvat van kunststof waaruit ik voor het laatst overhevel naar het bottelvat (na hoofdvergisting ook overgeheveld). Dus van 3 graden naar bottelvat en dan gewoon bottelen met 6 gram (ipa) gaat prima? (Hergisting was op 22 graden).
Pagina's:
Actions