Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Minder bottelsuiker bij Cold Crashing?  (gelezen 341 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Edwarff

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 251
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Minder bottelsuiker bij Cold Crashing?
« Gepost op: 12-04-2017 08:59 u »
Beste Brouwmeesters,

Een collega Brouwer bij het IBU (dat nieuwe brouwclubje in Utrecht dat heel naef gelooft dat ze de Brand brouwwedstrijd gaan winnen) had laatst een interessante uitspraak over de hoeveelheid bottelsuiker bij Cold Crashing.

Hij liet mij zien dat Beersmith aangeeft dat er beduidend minder bottelsuiker nodig is bij bottelen op 4 graden dan bij 20 graden. Wij denken dat dit is omdat koud bier in het vat al een beetje koolzuur opneemt, maar corrigeer mij gerust.

Bij mij viel er een kwartje. Ik Cold crash soms wel en soms niet. Ik merk op dat ik soms meer koolzuur heb dan verwacht. Wellicht moet ik (nog) minder bottelsuiker gebruiken bij koud bottelen.

Zien jullie dit ook zo?

Ik gebruik BrouwHulp, voor zo ver ik kan overzien heeft dit programma (waar ik overigens super blij mee ben) geen correctie functie hier voor. Wat zou een goede formule zijn om de hoeveelheid borrelsuiker bij te stellen.

Ik ga komend weekend mijn Brown ale bottelen. Een bierstijl waarbij in mijn ogen weinig koolzuur hoort. Ik wil dus echt voorkomen dat ik te veel borrelsuiker gebruik. BrouwHulp onderschrijft dit: koolzuurgehalte van 2,1 a 2,2 vol. BrouwHulp adviseert dan 4,1 gram suiker per liter. Ik Cold crash op 4 graden en hevel over in een bottel vat (paar graadjes hoger tijdens bottelen?)

Groeten Edward

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline tdp

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.510
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Minder borrelsuiker bij Cold Crashing?
« Reactie #1 Gepost op: 12-04-2017 09:04 u »
Hoeveel suiker je in een borrel doet, moet je zelf weten ;).

Volgens mij houdt BrouwHulp hier wel degelijk rekening mee. Ik begrijp niet hoe het precies werkt maar blijkbaar neem het bier al koolzuur op tijdens het coldcrashen, waardoor je toekunt met minder bottelsuiker.

NB: pas even je tapatalk handtekening aan, anders wordt ome Jacques boos :)

Offline BartC

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 113
  • Land: be
  • Zot van Schuppenboer
    • BPC Orde van de zatte Mus
Re: Minder borrelsuiker bij Cold Crashing?
« Reactie #2 Gepost op: 12-04-2017 09:46 u »
 De oplosbaarheid van CO2 in bier neemt toe naar gelang de temperatuur daalt. Bv bij 0C is de oplosbaarheid een factor 7 groter dan bij 60C.
Bier dat na vergisting dus onmiddellijk gekoeld wordt bevat meer CO2 dan bier dat op 20C gelagerd wordt. Bij cold crashing dien je dus minder suiker te gebruiken.
Even niet over bier:
Vandaar ook dat de opwarming van de aarde door onze CO2-uitstoot zo gevaarlijk is. Door de opwarming van de oceanen komt er nog meer CO2 vrij (want de oplosbaarheid daalt) waardoor de aarde nog sneller opwarmt. Zo dreigen we dus in een negatieve spiraal te komen.

Offline Robert1968

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 704
  • Land: nl
Re: Minder borrelsuiker bij Cold Crashing?
« Reactie #3 Gepost op: 12-04-2017 09:58 u »
Bier dat na vergisting gekoeld wordt heeft volgens mij een CO2 gehalte behorend bij de temperatuur voor koeling. Pas als de gisting tijdens koeling (langzaam) doorgaat, krijg je een hoger CO2 gehalte in je bier.
Om deze (onvoorspelbare) effecten te vermijden, laat ik het bier na coldcrash tot kamertemperatuur opwarmen en voeg dan pas bottelsuiker toe.

Offline Adrie

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.906
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Minder borrelsuiker bij Cold Crashing?
« Reactie #4 Gepost op: 12-04-2017 10:03 u »
Klopt. Voor de berekening van de hoeveelheid bottelsuiker moet je uitgaan van de temperatuur waarbij het bier voor het laatst gistte. Dus als je hoofdvergisting bij 20 C plaatsvindt, de nagisting bij 22 C, je laat het bier daar helemaal uitgisten en lagert dan bij 3 C, dan is die 22 C het uitgangspunt voor berekening van de hoeveelheid bottelsuiker.   

Offline Edwarff

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 251
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Minder borrelsuiker bij Cold Crashing?
« Reactie #5 Gepost op: 12-04-2017 10:16 u »
Hoeveel suiker je in een borrel doet, moet je zelf weten ;).

Volgens mij houdt BrouwHulp hier wel degelijk rekening mee. Ik begrijp niet hoe het precies werkt maar blijkbaar neem het bier al koolzuur op tijdens het coldcrashen, waardoor je toekunt met minder bottelsuiker.

NB: pas even je tapatalk handtekening aan, anders wordt ome Jacques boos :)
Dank!

Snel even titel en handtekening aangepast.

Offline Edwarff

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 251
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Minder bottelsuiker bij Cold Crashing?
« Reactie #6 Gepost op: 12-04-2017 10:34 u »
Mooi, dan weet ik weet nu dus hoe het werkt. Hoeveelheid bottelsuiker hangt dus af van de temperatuur tijdens nagisting. Ik heb ook geleerd dat BrouwHulp wel degelijk de hoeveelheid bottelsuiker aanpast op basis van de temperatuur. Net even wat mee gespeeld. Een paar graden maakt best veel uit. Ik vulde tot nu toe het tabje vergisting nooit in in BrouwHulp, maar vanaf nu wel.

Top forum, dank iedereen!