Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Infectie?  (gelezen 2032 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline WillemBr

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 143
  • Land: nl
  • student scheikunde
Infectie?
« Gepost op: 11-04-2017 01:25 u »
Zou iemand mij kunnen vertellen wat dit is?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Online Robert1968

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 789
  • Land: nl
Re: Infectie?
« Reactie #1 Gepost op: 11-04-2017 01:58 u »
Een drijvend hopzakje?... :D
En mogelijk wat beginnend kaam. Bier toevallig lang in contact geweest met buitenlucht? Leeg of haperend waterslot, niet goed sluitend deksel?

Offline Mathijsz

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 102
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Infectie?
« Reactie #2 Gepost op: 11-04-2017 02:02 u »
Dat is een infectie, als je op google afbeeldingen naar 'pellicle' zoekt krijg je dat ook ongeveer te zien. Ik weet niet wat de Nederlandse benaming hiervoor is..

Enig idee wanneer dit heeft kunnen ontstaan?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.633
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Infectie?
« Reactie #3 Gepost op: 11-04-2017 22:01 u »
Dit is kaam. Dat is een wilde gist. Ja, infectie dus.

Kaam is lastig te bestrijden. Het beste is alles goed te desinfecteren met een chloorhoudend middel, bijvoorbeeld Chemipro Caustoc. Sar San kun je beter niet gebruiken. Dat is namelijk vriendelijk voor gistsoorten...

Offline WillemBr

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 143
  • Land: nl
  • student scheikunde
Re: Infectie?
« Reactie #4 Gepost op: 13-04-2017 13:38 u »
Ik ga het laten weken in puro oxi. dat zou toch ook moeten werken?

Ik geloof dat het bier nog steeds drinkbaar is mits ik de bovenste laag niet mee breng toch?

Offline Paard

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 281
  • Land: 00
Re: Infectie?
« Reactie #5 Gepost op: 13-04-2017 19:39 u »
Citaat
Ik ga het laten weken in puro oxi. dat zou toch ook moeten werken?

Ik zou voor wat sterkers gaan bleek oplossing is een goede.

Citaat
Ik geloof dat het bier nog steeds drinkbaar is mits ik de bovenste laag niet mee breng toch?

Ja het is drinkbaar, lekker, daar ga jij over, wie weet smaakt het

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.633
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Infectie?
« Reactie #6 Gepost op: 13-04-2017 23:28 u »
Ik zou voor wat sterkers gaan bleek oplossing is een goede.

Mee eens. Vandaar mijn advies om Chemipro Casustic te gebruiken. Dunne bleek kan ook.

Offline HopSwiers

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 345
  • Land: be
  • A beer a day keeps the doctor away!
Re: Infectie?
« Reactie #7 Gepost op: 14-04-2017 09:26 u »
Ik heb ook eens een keer kaam gehad. Gewoon overhevelen onder het oppervlak en een beetje overlaten. Had niet super veel invloed op de smaak. Het was iets droger. Maar ja, dat was een stout en die van hun eigen al straf van smaak.

Offline HopSwiers

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 345
  • Land: be
  • A beer a day keeps the doctor away!
Re: Infectie?
« Reactie #8 Gepost op: 14-04-2017 09:29 u »
Mee eens. Vandaar mijn advies om Chemipro Casustic te gebruiken. Dunne bleek kan ook.

Ik gebruik voor alles natronloog of opleg alcohol die ik aanleng tot 70% in een planten spuit. Die laatste is duur, maar door het vernevelen met een planten spuit doe je met één fles lang. En het blijft de allerbeste manier van ontsmetten.

Offline Paard

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 281
  • Land: 00
Re: Infectie?
« Reactie #9 Gepost op: 14-04-2017 11:15 u »
Citaat
En het blijft de allerbeste manier van ontsmetten.

Dat klopt niet, alcohol ontsmet maar matig zeker als je niet boent met een doek of spons. Het is geen match voor bleekwater e.d, dit reinigt en desinfecteert daarnaast dood het sporen die later weer dezelfde infectie kunnen veroorzaken, dit doet alcohol niet.
Wat betreft loog, dat is eigenlijk te gevaarlijk voor het doel dat het dient er zijn veel reinigings-producten die veiliger zijn en net zo goed hun werk doen.
 

Offline HopSwiers

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 345
  • Land: be
  • A beer a day keeps the doctor away!
Re: Infectie?
« Reactie #10 Gepost op: 14-04-2017 12:42 u »
Dat klopt niet, alcohol ontsmet maar matig zeker als je niet boent met een doek of spons. Het is geen match voor bleekwater e.d, dit reinigt en desinfecteert daarnaast dood het sporen die later weer dezelfde infectie kunnen veroorzaken, dit doet alcohol niet.

Dat is niet waar. 'de beste manier' slaagt op veel meer dan enkel 'het afdodend effect', wat trouwens eeeecht wel even hoog is als bleekwater. Bleekwater (hypochloriet) is niet sporendodend. (perazijnzuur bijvoorbeeld wel maar zoals de meeste sporendodende middelen wil je daar echt wel afblijven).
Het feit is ook/vooral dat het geen residu (!!) achterlaat en voedselveilig is. Als je materiaal desinfecteerd met bleekwater moet je zorgvuldig spoelen en dat is terug kans op besmetting wat je maakt het nat. Na ethanol is alles droog en dus geen kans op besmetting.
Trouwens, maak jij druk over sporen? Tegen dat deze terug in staat (zouden) zijn om te vermenigvuldigen is je bier al uit gegist (wie weet zelf op gedronken).

Wat betreft loog, dat is eigenlijk te gevaarlijk voor het doel dat het dient er zijn veel reinigings-producten die veiliger zijn en net zo goed hun werk doen.

Zoals met alle desinfectie middelen moet je het gewoon met je hoofd gebruiken. Ik gebruik liever loog, dat wat agressiever is maar in combinatie met zuur een zout vormt, dan chloorhoudende producten.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.633
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Infectie?
« Reactie #11 Gepost op: 14-04-2017 13:11 u »
Ik heb ook eens een keer kaam gehad. Gewoon overhevelen onder het oppervlak en een beetje overlaten. Had niet super veel invloed op de smaak. Het was iets droger. Maar ja, dat was een stout en die van hun eigen al straf van smaak.

Een kaaminfectie zorgt vooral voor minder body. Anders gezegd de volheid van de smaak wordt minder. Dit gebeurt los van de eindvergistingsgraad.

Offline HopSwiers

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 345
  • Land: be
  • A beer a day keeps the doctor away!
Re: Infectie?
« Reactie #12 Gepost op: 14-04-2017 13:19 u »
Een kaaminfectie zorgt vooral voor minder body. Anders gezegd de volheid van de smaak wordt minder. Dit gebeurt los van de eindvergistingsgraad.

Ja een logische gevolg van de wilde gist die meer suikers vergist dacht ik toen ook.  ^-^

Offline WillemBr

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 143
  • Land: nl
  • student scheikunde
Re: Infectie?
« Reactie #13 Gepost op: 16-04-2017 15:50 u »
Ik gebruik voor alles natronloog of opleg alcohol die ik aanleng tot 70% in een planten spuit. Die laatste is duur, maar door het vernevelen met een planten spuit doe je met één fles lang. En het blijft de allerbeste manier van ontsmetten.

Wat is de concentratie natronloog?

Offline HopSwiers

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 345
  • Land: be
  • A beer a day keeps the doctor away!
Re: Infectie?
« Reactie #14 Gepost op: 18-04-2017 09:20 u »
2%. Best wel hoog  :)

Offline WillemBr

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 143
  • Land: nl
  • student scheikunde
Re: Infectie?
« Reactie #15 Gepost op: 19-04-2017 00:05 u »
Ik denk dat ik dan mijn 50% NaOH wat moet gaan verdunnen...

Offline HopSwiers

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 345
  • Land: be
  • A beer a day keeps the doctor away!
Re: Infectie?
« Reactie #16 Gepost op: 19-04-2017 11:18 u »
Ik denk dat ik dan mijn 50% NaOH wat moet gaan verdunnen...

50% = 500 g/l = 12,5 mol/l => pH = 14 + log[OH-] = 15,09  :nut: Da's inderdaad een stevige  ;)

Kapte je altijd een volledige bus NaOH zoals die van het Kruidvat in een liter water?

Offline WillemBr

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 143
  • Land: nl
  • student scheikunde
Re: Infectie?
« Reactie #17 Gepost op: 19-04-2017 14:18 u »
Ik heb het staan voor andere doeleinden :)
Nog nooit mee schoongemaakt

Offline WillemBr

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 143
  • Land: nl
  • student scheikunde
Re: Infectie?
« Reactie #18 Gepost op: 19-04-2017 14:20 u »

Offline HopSwiers

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 345
  • Land: be
  • A beer a day keeps the doctor away!
Re: Infectie?
« Reactie #19 Gepost op: 20-04-2017 09:27 u »
Ik heb het staan voor andere doeleinden :)
Nog nooit mee schoongemaakt
http://www.hinmeijer.nl/product/66825/natriumhydroxide


Ha dat verklaart! Je bedoelt dat je een 50% oplossing hebt staan. Ik dacht dat je zelf een 50% oplossing aanmaakte om mee schoon te maken  :nut:

Online Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 862
  • Land: be
Re: Infectie?
« Reactie #20 Gepost op: 20-04-2017 10:34 u »
2%. Best wel hoog  :)

2% is standaard concentratie in de brouw industrie om mee te reinigen.
Handboek Mouterij en Brouwerijtechnologie, Gilbert-Baetsle zegt het volgende wat het bactericide vermogen is van loog in functie van concentratie en temperatuur en tijd.

En wat betreft de spore dodende eigenschappen van desinfectiemiddelen hier een mooie tabel van wat welk desinfectie middel kan.

En Clorine is niet het zelfde als hypochloriet (bleek).
nog wat leuke lectuur:
http://www.birkocorp.com/brewery/white-papers/principles-of-cleaning-and-sanitizing/
http://www.foodsafetymagazine.com/magazine-archive1/augustseptember-2011/sanitizers-and-disinfectants-the-chemicals-of-prevention/

Offline HopSwiers

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 345
  • Land: be
  • A beer a day keeps the doctor away!
Re: Infectie?
« Reactie #21 Gepost op: 20-04-2017 13:10 u »
Heb jij de digitale versie van dat boek van Gilbert? Het boek is niet meer te verkrijgen en ik zoek hem nog steeds!

Tags: