Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Houdbaarheid aangesloten fust  (gelezen 1317 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Online sunlight

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 358
  • Land: nl
  • Misschien wort het nog eens bier.
    • ut smouske
Houdbaarheid aangesloten fust
« Gepost op: 02-04-2017 20:27 u »
Het volgende,

Ik blijf het raar vinden dat aanbevolen is een aangesloten fust binnen 2 weken leeg te maken.

Waarom is dit zo, ligt dit aan:

De koppeling op fust als infectiebron
De variŽrende hoeveelheid CO2
Temperatuur waarop fust bewaard is



Omdat de CO2 welke in de fust gaat uit een fles komt en schoon is en er nooit geen bier retour de fust in kan komen blijf ik het een vreemd idee vinden.

Kan iemand mij hier iets meer over vertellen.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.016
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: houdbaarheid aangesloten fust
« Reactie #1 Gepost op: 02-04-2017 20:30 u »
Een aangesloten fust kun je best lang bewaren... geen probleem  :)

Online sunlight

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 358
  • Land: nl
  • Misschien wort het nog eens bier.
    • ut smouske
Re: houdbaarheid aangesloten fust
« Reactie #2 Gepost op: 02-04-2017 20:33 u »
Een aangesloten fust kun je best lang bewaren... geen probleem  :)

Hallo Oscar, dank voor je antwoord. Dit is dus de reden van deze vraag. Alle antwoorden zijn tegenstrijdig. De een zegt 2 weken de ander 1 maand de ander weer enkele maanden. Ik weet dat pils of speciaalbier ook uitmaakt maar wat is nu een normale tijd voor bv pils. 2 maanden?

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.019
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: houdbaarheid aangesloten fust
« Reactie #3 Gepost op: 02-04-2017 20:40 u »
Op den duur gaat het bier slechter smaken omdat er toch bacterien in de tapleiding en koppelingen komen. Ik maak mijn tapleidingen steriel met stoom, inclusief de tapkraan en de koppelingen reinig ik met alcohol van 70% want die kunnen niet tegen stoom (sodakeg) op die manier kan ik ca 1 a 1.5 maand tappen zonder noemenswaardige teruggang in kwaliteit. Vroeger deed ik dat niet zo secuur en kon toen maximaal 2 weken tappen. 

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.019
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: houdbaarheid aangesloten fust
« Reactie #4 Gepost op: 02-04-2017 21:38 u »
Het is een kwestie van schoon houden. Indien je voor aansluiten alle koppelingen ontsmet met alcohol, en je de tapkraantuit dagelijks spoelt met water en dan alcohol, dan kan je er zeker twee maanden mee doen. Als je laks wordt kan het veel eerder gedaan zijn. En dan natuurlijk afhankelijk van hoe goed het bier is/was vanaf het begin. Eventueel je tapkraan tussendoor reinigen.

Bier in ton blijft goed, zolang er geen verontreinigingen bij komen, en je bovendien de koolzuurdruk goed houdt. Dat is aan jou.

Offline Underdike

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 548
  • Land: nl
  • www.keut.beer
    • www.keut.beer
Re: Houdbaarheid aangesloten fust
« Reactie #5 Gepost op: 02-04-2017 22:37 u »
Als oud kroegbaas heb ik hier wat opmerkingen op:
- 1 keer in de zoveel tijd komt de tapwacht of GOM je leidingen spoelen, je wilt niet weten wat er aan aangroei in je leidingen gaat zitten  :( daar wil je niet meer uit drinken...
- Bij een kroeg met een beetje doorloop valt het mee, maar als je het weinig gebruikt staat er bier in je leidingen stil. Dit zal vervuild en eventueel ook geoxideerd worden.
- Een leeg fust is niet leeg, daar zit volgens mij CO2 maar ook zuurstof in. Bij een halfvol fust zit redelijk wat in... Je bier zal er niet beter van worden.

Online sunlight

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 358
  • Land: nl
  • Misschien wort het nog eens bier.
    • ut smouske
Re: Houdbaarheid aangesloten fust
« Reactie #6 Gepost op: 02-04-2017 22:43 u »
Als oud kroegbaas heb ik hier wat opmerkingen op:
- 1 keer in de zoveel tijd komt de tapwacht of GOM je leidingen spoelen, je wilt niet weten wat er aan aangroei in je leidingen gaat zitten  :( daar wil je niet meer uit drinken...
- Bij een kroeg met een beetje doorloop valt het mee, maar als je het weinig gebruikt staat er bier in je leidingen stil. Dit zal vervuild en eventueel ook geoxideerd worden.
- Een leeg fust is niet leeg, daar zit volgens mij CO2 maar ook zuurstof in. Bij een halfvol fust zit redelijk wat in... Je bier zal er niet beter van worden.

Klopt, daar komt een hoop rotzooi uit. Mijn leiding is overigens maar 60 cm dus valt wel mee. In de leiding zal het bier inderdaad wel verouderen maar kan mat doorspoelen wel opgelost worden. Het verhaal van zuurstof in de fust lijkt mij nihil. Waar komt dat dan vandaan?

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.016
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Houdbaarheid aangesloten fust
« Reactie #7 Gepost op: 02-04-2017 22:45 u »
Als oud kroegbaas hebbik hier wat opmerkingen op:

In een kroeg moet een fust binnen een week leeg (liefst sneller). Een fust dat ik op een festival aansluit en niet leeg gaat bewaar ik gewoon voor een volgend festival... Ook aan het einde van het seizoen  :brouwen:

Online sunlight

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 358
  • Land: nl
  • Misschien wort het nog eens bier.
    • ut smouske
Re: Houdbaarheid aangesloten fust
« Reactie #8 Gepost op: 02-04-2017 22:47 u »
In een kroeg moet een fust binnen een week leeg (liefst sneller). Een fust dat ik op een festival aansluit en niet leeg gaat bewaar ik gewoon voor een volgend festival... Ook aan het einde van het seizoen  :brouwen:



En dat bewaar je dan van de CO2 los neem ik aan?

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.016
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Houdbaarheid aangesloten fust
« Reactie #9 Gepost op: 02-04-2017 22:49 u »
En dat bewaar je dan van de CO2 los neem ik aan?

 :weetniet: :nut:..Eeeuh... DUH  ;D ;D ;D  Natuurlijk...

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.019
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Houdbaarheid aangesloten fust
« Reactie #10 Gepost op: 03-04-2017 11:20 u »
Als oud kroegbaas heb ik hier wat opmerkingen op:
- 1 keer in de zoveel tijd komt de tapwacht of GOM je leidingen spoelen, je wilt niet weten wat er aan aangroei in je leidingen gaat zitten  :( daar wil je niet meer uit drinken...
- Bij een kroeg met een beetje doorloop valt het mee, maar als je het weinig gebruikt staat er bier in je leidingen stil. Dit zal vervuild en eventueel ook geoxideerd worden.
- Een leeg fust is niet leeg, daar zit volgens mij CO2 maar ook zuurstof in. Bij een halfvol fust zit redelijk wat in... Je bier zal er niet beter van worden.

Helemaal mee eens. Als amateur brouwer heb je het voordeel dat je ook andere werkwijzen kunt gebruiken die wel heel effectief en goedkoop zijn, maar niet volgens de normale procedures vallen zoals tapwacht.

Doorspoelen met loog + chloor 2 x per jaar en bij elke nieuwe fust de hele leiding+kraan doorstomen werkt bij mij goed.

Offline Underdike

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 548
  • Land: nl
  • www.keut.beer
    • www.keut.beer
Re: Houdbaarheid aangesloten fust
« Reactie #11 Gepost op: 03-04-2017 12:57 u »
Klopt, daar komt een hoop rotzooi uit. Mijn leiding is overigens maar 60 cm dus valt wel mee. In de leiding zal het bier inderdaad wel verouderen maar kan mat doorspoelen wel opgelost worden. Het verhaal van zuurstof in de fust lijkt mij nihil. Waar komt dat dan vandaan?
Korte leidingen helpt zeker (was bij mij 2 meter), alhoewel de spiraal door de koeling natuurlijk wel meters lang is.
Mij is vertelt dat bij aankoppelen & loskoppelen van fusten altijd een beetje zuurstof naar binnen glipt... en hoe vaker dat gebeurt, hoeveel meer dat gebeurd dus. Bier zou daarmee dus kunnen gaan oxideren, en vandaar dat je geen bier (of speciaalbier) op fust moest pakken (volgens de leveranciers) als 't niet in een 7-10 dagen op ging.
Het was om die reden ik de De Koninck (herfst/winter) & de Hoegaerden Wit (lente/zomer) in 30 liter fusten kocht ipv grote.
Toen ik van mijn strenge bier-contract af kon, kon ik eindelijk apartere bieren op tap gaan nemen (via de Kikvors ?), toen pakte ik ook alleen kleine fustjes.
Gelukkig is 't voor ons amateurs "de sky is the limit"... en tegenwoordig heb je trouwens ook van die handige kunststof fustjes van 10 en 20 liter die craft-brewers nu gebruiken... die zag je in mijn tijd nog niet.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.609
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Houdbaarheid aangesloten fust
« Reactie #12 Gepost op: 03-04-2017 13:24 u »
Tsja, het begint er natuurlijk mee hoe zuurstofarm je fusten voor en na het vullen zijn... Daar zie ik nog wel een duidelijk te behalen winstpunt.

Verder, als je je zorgen maakt over hoe lang bier op een fust kan staan moet je m.i. kleinere hoeveelheden gaan brouwen en in kleinere vaten gaan afvullen. Da's de hele grap met de houdbaarheid van bier, gewoon zorgen dat het niet oud wordt.

Ingo

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.019
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Houdbaarheid aangesloten fust
« Reactie #13 Gepost op: 03-04-2017 15:55 u »

Verder, als je je zorgen maakt over hoe lang bier op een fust kan staan moet je m.i. kleinere hoeveelheden gaan brouwen en in kleinere vaten gaan afvullen. Da's de hele grap met de houdbaarheid van bier, gewoon zorgen dat het niet oud wordt.

Ingo
Ik gebruik sodakegs 19 L. Eigenlijk wat groot, maar kan er makkelijk 1.5 maand mee tappen. 10 liter fustjes kan ook, maar die zijn bijna net zo duur. vandaar dat ik voor 19 liter met extra aandacht voor desinfectie.

Online sunlight

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 358
  • Land: nl
  • Misschien wort het nog eens bier.
    • ut smouske
Re: Houdbaarheid aangesloten fust
« Reactie #14 Gepost op: 03-04-2017 16:50 u »
Ik zie dat Heineken gebruik maakt van 10 liter fusten. Die zijn ook te openen en te lenen ;)

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.019
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Houdbaarheid aangesloten fust
« Reactie #15 Gepost op: 03-04-2017 20:53 u »
Ik zie dat Heineken gebruik maakt van 10 liter fusten. Die zijn ook te openen en te lenen ;)
Die heb ik maar heeft een andere aansluiting, wil graag 1 systeem.

Offline bierfan

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 734
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Houdbaarheid aangesloten fust
« Reactie #16 Gepost op: 03-04-2017 21:42 u »
Dan zou je ook evt. deze nog kunnen gebruiken.

https://www.themaltmiller.co.uk/index.php?_a=viewProd&productId=744

Online sunlight

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 358
  • Land: nl
  • Misschien wort het nog eens bier.
    • ut smouske
Re: Houdbaarheid aangesloten fust
« Reactie #17 Gepost op: 03-04-2017 23:44 u »
Dan zou je ook evt. deze nog kunnen gebruiken.

https://www.themaltmiller.co.uk/index.php?_a=viewProd&productId=744

Die Heineken is toch sankey?

Online sunlight

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 358
  • Land: nl
  • Misschien wort het nog eens bier.
    • ut smouske
Re: Houdbaarheid aangesloten fust
« Reactie #18 Gepost op: 20-04-2017 20:51 u »
Die heb ik maar heeft een andere aansluiting, wil graag 1 systeem.

Hans, bedoel je dat de 10 ltr versie van jou geen sankey heeft ofdat je alleen cornelius fusten wil?

Heb nog 1 cornelius staan welke ik wil wisselen naar Heineken 10l

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.019
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Houdbaarheid aangesloten fust
« Reactie #19 Gepost op: 20-04-2017 22:50 u »
Tsja, het begint er natuurlijk mee hoe zuurstofarm je fusten voor en na het vullen zijn... Daar zie ik nog wel een duidelijk te behalen winstpunt.

Verder, als je je zorgen maakt over hoe lang bier op een fust kan staan moet je m.i. kleinere hoeveelheden gaan brouwen en in kleinere vaten gaan afvullen. Da's de hele grap met de houdbaarheid van bier, gewoon zorgen dat het niet oud wordt.

Ingo
Dat verhaal met zuurstof komt dan van fusten zonder hergisting. Als je het bier laat hergisten in een fust met bottelsuiker heb je geen zuurstof want die wordt compleet opgebruikt door de gist. Zelf bottel ik met bottelsuiker.

Tags: