Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Te laag begin SG  (gelezen 1745 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Roberts1987

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 20
  • Land: nl
  • bier is good for you!
Te laag begin SG
« Gepost op: 01-04-2017 18:18 u »
Hallo,

Het probleem is een te laag begin SG gemeten, namelijk 1040.
Ik heb het volgende recept gebruikt:
https://www.twortwat.nl/recepten?id=142
En er een 15 liter recept van gemaakt door de waardes simpelweg aan te passen.

Ik ben begonnen met 10 liter water te maischen.
maischschema van het recept gevolgd en vervolgens gespoeld met 10 liter spoelwater van ongeveer 60 graden.
Na het koken kwam ik uit op 14 liter wort, dit vervolgens afgekoeld en SG gemeten.

De foto's zijn overigens van mijn 1ste brouw sessie met deze opstelling.
Ik heb al een aantal dingen aangepast in mijn 2de brouwsessie die ook resulteerde in een SG van 1040.

Aanpassingen tot nu toe:

* geschroten mout gekocht bij brouwmout ipv zelf schroten met koffiemolen.
* Maisch kookzak in binnenpan toegevoegd zodat de mout niet uit mijn binnenpan kan drijven.
* SG meter (hydrometer) getest met een water / suiker oplossing, de meter is goed.



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Jeroen D

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 159
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron ;-)
    • Jeroen Duijvestijn
Re: te laag Begin SG
« Reactie #1 Gepost op: 01-04-2017 18:41 u »
Wanneer voeg je de suiker toe?

Offline Jeroen D

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 159
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron ;-)
    • Jeroen Duijvestijn
Re: te laag Begin SG
« Reactie #2 Gepost op: 01-04-2017 19:37 u »
Overigens, 10 liter maischwater en 10 liter spoelwater is misschien wat uit balans.
Probeer eens 13,5 liter maischwater en 6,5 liter spoelwater (van 78 graden).

Gebruik je brouwsoftware voor de berekening? Hoeveel mout stort je erin?

Dit recept is berekend op een rendement van 65%. Dat is al niet bijzonder hoog.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.226
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Te laag begin SG
« Reactie #3 Gepost op: 01-04-2017 20:15 u »
Heb je geroerd tijdens het maischen?
Bij een RIMS krijg je een laag rendement als je niet roert.

Offline Roberts1987

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 20
  • Land: nl
  • bier is good for you!
Re: Te laag begin SG
« Reactie #4 Gepost op: 01-04-2017 21:34 u »
Suiker voeg ik toe aan het begin van het koken.
3.9 kg mout heb ik gestort, 1ste keer heb ik wel een beetje staan prakken (dit omdat mijn binnenpan aardig vol zit) / roeren.
2de keer met het kant en klaar geschoten mout liet het water al beter door het filter bed en heb ik eigenlijk niet meer geroerd.
Eigenlijk had ik het idee dat met een pomp juist het voordeel is dat je niet meer hoeft te roeren, misschien heb ik dit fout ge´nterpreteerd.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.226
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Te laag begin SG
« Reactie #5 Gepost op: 01-04-2017 23:01 u »
Eigenlijk had ik het idee dat met een pomp juist het voordeel is dat je niet meer hoeft te roeren, misschien heb ik dit fout ge´nterpreteerd.

Dat had ik ook steeds gedacht. Ik heb een Speidel Braumeister. Daarbij heb ik gemerkt dat het rendement met sprongen omhoog gaat als je roert...

Offline Roberts1987

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 20
  • Land: nl
  • bier is good for you!
Re: Te laag begin SG
« Reactie #6 Gepost op: 02-04-2017 11:14 u »
Bedankt voor de tips,

Ik ga hier wat mee doen, waarschijnlijk moet ik wat minder gaan brouwen om te kunnen roeren dat is dan wel weer jammer.


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.226
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Te laag begin SG
« Reactie #7 Gepost op: 02-04-2017 11:52 u »
Ik ga hier wat mee doen, waarschijnlijk moet ik wat minder gaan brouwen om te kunnen roeren dat is dan wel weer jammer.

Wat ik doe is steeds van buiten naar binnen roeren. Op die manier roer je niet zo snel mout de korf uit.
Na een tijdje gaat het roeren makkelijk omdat het volume van de geschrote mout afneemt tijdens het maischen. Er wordt immers moutmeel afgebroken.

Offline Roberts1987

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 20
  • Land: nl
  • bier is good for you!
Re: Te laag begin SG
« Reactie #8 Gepost op: 02-04-2017 14:57 u »
Vandaag een test gedaan door 0,5 kg mout te maischen volgens het zelfde schema en aangepaste waardens.
Flink lopen roeren, genoeg ruimte in de pan voor de mout. en weer kom ik uit op een SG van 1040.  :nut: :huilen:

Offline mbroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 977
  • Land: nl
  • Hoe verder je gaat, hoe langer de terugweg.
    • Huisbrouwerij St. Chiellus
Re: Te laag begin SG
« Reactie #9 Gepost op: 02-04-2017 15:24 u »
Heb je geroerd tijdens het maischen?
Bij een RIMS krijg je een laag rendement als je niet roert.

Nee hoor, die van mij geeft 80 .. 82% rendement zonder roeren. Ik denk dat de dichtheid van de mout in de binnenpan mee speelt. Bij een Braumeister zit de mout strakker doordat die tussen platen klem zit.

Ik denk dat hier een andere oorzaak is. Spoelen?

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.144
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Te laag begin SG
« Reactie #10 Gepost op: 02-04-2017 18:46 u »
gespoeld met 10 liter spoelwater van ongeveer 60 graden.

Volgende keer spoelen met heet water..dus >80░C  liefst 95-100░C  :)  En daarna spoelen tot gewenst volume voor koken.  ;)  Lees ff de link in mijn onderschrift... :brouwen:

Offline Roberts1987

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 20
  • Land: nl
  • bier is good for you!
Re: Te laag begin SG
« Reactie #11 Gepost op: 02-04-2017 19:48 u »
Ok vermoed ook spoelen eerlijk gezegd misschien moet ik iets maken waardoor het spoelwater wat langer contact maakt met de mout.
Of wellicht mijn pomp gebruiken om nog wat te circuleren over het mout bed. Ik zal dan ook 100 graden spoelwater eens proberen.

Offline Roberts1987

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 20
  • Land: nl
  • bier is good for you!
Re: Te laag begin SG
« Reactie #12 Gepost op: 02-04-2017 23:27 u »
Na het verdiepen in spoelwater op internet ben ik tot wat interessante conclusies gekomen namelijk:

Helemaal niet spoelen is ook mogelijk en niet eens zo onverstandig.
Uit laten lekken is dan het alternatief.

Een beslag mag niet dikker zijn dan 350 gram mout per liter water, waar ik al op 400 gram / liter water zat.

Dichtheid neemt toe als je meer mout gebruikt echter het rendement neemt aanzienlijk af.

Het brouwzaal rendement van een amateur installatie is maximaal 65 %.

Conclusie is misschien raar maar waar.. het beste bier brouwen tussen de 4 - 6 % dat lekker is.
En wil je een zwaar biertje brouwen dan moutextract toevoegen of suiker.

Is dit volstrekte onzin of? misschien waar?

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.144
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Te laag begin SG
« Reactie #13 Gepost op: 03-04-2017 00:32 u »
Helemaal niet spoelen is ook mogelijk en niet eens zo onverstandig.
Uit laten lekken is dan het alternatief.

Kan, maar geeft een laag rendement  :(

Een beslag mag niet dikker zijn dan 350 gram mout per liter water, waar ik al op 400 gram / liter water zat.

 :lol: :lol: :lol: Wie zegt dat ? Gewoon onder de 3 liter per kilo maischen... Probeer eens 2,8 of dikker!  1,9 kan ook bij zware bieren... :brouwen: ^-^

Het brouwzaal rendement van een amateur installatie is maximaal 65 %.

Nope, zit hier ruim boven de 80%  :brouwen:

Conclusie is misschien raar maar waar.. het beste bier maken tussen de 4 - 6 % dat lekker is.
En wil je een zwaar biertje maken dan moutextract toevoegen of suiker.

FOUT!  Heel erg fout.  ;) :brouwen:  Leer, lees en leer... En ervaar. Leer en ervaar... Gewoon doen!  :brouwen:

Offline Roberts1987

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 20
  • Land: nl
  • bier is good for you!

Offline Sander van Dijk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.166
  • Land: nl
  • Als je je glas op z'n kop houdt... is tie leeg!
Re: Te laag begin SG
« Reactie #15 Gepost op: 03-04-2017 07:06 u »
Je hebt het klassieke brouwzaalrendement, gebaseerd op de extractie op basis van het gewicht van de mourstorting en hier op het forum wordt vooral de extractie van de hoeveelheid maximaal extraheerbare suikers uit de moutstort gebruikt. Hierbij kun je in theorie 100% halen. Bij de ene is 65% redelijk tot goed en bij de andere erg laag.

Offline Sander van Dijk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.166
  • Land: nl
  • Als je je glas op z'n kop houdt... is tie leeg!
Re: Te laag begin SG
« Reactie #16 Gepost op: 03-04-2017 07:11 u »
Wat vooral belangrijk is om een hoger rendement te halen is goed en langzaam spoelen. Bij een RIMS systeem kun je het beste de binnenpan of zak cm voor cm omhoog takelen, anders gaat het spoelen te snel, waardoor het rendement afneemt.

Offline BrouwNispen

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 64
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Te laag begin SG
« Reactie #17 Gepost op: 03-04-2017 09:25 u »
Je zou inderdaad eens kunnen roeren tijdens het proces.
Wij hebben een installatie volgens het RIMS principe, maar dan met een valse bodem en we pompen het wort weg naar een kookketel (dus geen binnenpan)

Spoelen doen we op 80-85graden en hierbij houden we een snelheid aan van 3-4liter / minuut.
Zonder roeren halen we een rendement van 75~83% afhankelijk van het type bier.
Hierbij houden we een maischdikte van 4liter/kg aan, hierdoor is met moutpakket nooit heel ingedikt.

Offline Jeukstaardt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 792
  • Land: nl
  • Bij twijfel, meer hop!
Re: Te laag begin SG
« Reactie #18 Gepost op: 03-04-2017 12:33 u »
hierbij houden we een snelheid aan van 3-4liter / minuut.

Vind ik nog heel snel. Ik spoel al gauw een half uur tot 40 min. op een maisch,- + spoelwatervolume van max. 30 liter.
Ik begin dan met spoelen vlak voordat het bostel bovenin droog dreigt te gaan valllen.

Offline BrouwNispen

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 64
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Te laag begin SG
« Reactie #19 Gepost op: 03-04-2017 16:06 u »
Vind ik nog heel snel. Ik spoel al gauw een half uur tot 40 min. op een maisch,- + spoelwatervolume van max. 30 liter.
Ik begin dan met spoelen vlak voordat het bostel bovenin droog dreigt te gaan valllen.

In ons geval is het volume ▒ 40 kg stort en dus ▒ 160 maischwater, afhankelijk van het recept spoelen we dan 70-80 liter.
We zijn dus altijd in een klein half uur klaar, we trachten het er net zo snel uit te laten lopen als er bovenop te spoelen. Op die manier valt het nooit droog en spoelen we tot het gewenst aantal liters voor de kook.

Ik ben dus zelf niet zo overtuigd of de snelheid van spoelen heel veel uitmaakt, meer de temperatuur en een goede filtering.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.226
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Te laag begin SG
« Reactie #20 Gepost op: 03-04-2017 20:21 u »
Helemaal niet spoelen is ook mogelijk en niet eens zo onverstandig.
Uit laten lekken is dan het alternatief.
...
Is dit volstrekte onzin of? misschien waar?

Lange tijd heb ik niet gespoeld. Ik ben daar weer van afgestapt. Mijn bieren miste wat karakter. Door weer te spoelen hebben mijn bieren net wat meer volmondigheid. De stoffen die uit de mout spoelen dragen bij aan de smaak en zijn zeker niet negatief mist de hoeveelheid beperkt blijft.

Offline Roberts1987

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 20
  • Land: nl
  • bier is good for you!
Re: Te laag begin SG
« Reactie #21 Gepost op: 16-04-2017 14:20 u »
Vandaag weer eens gebrouwen en met succes!

Veranderingen ten opzichte van  vorige keer:
* nieuwe binnenpan ( 15 liter ).
* 12,5 liter maisch water en 7,5 liter spoelwater (78 graden).
* 4 kilogram mout geschroten met walsenmolen.
* weer niet geroerd.
* beslag dikte 0,32 kg/liter.

Na koken hield ik 14 liter wort over in gistvat --> SG 1075
Dit aangevuld met water tot 17 liter (gezien ik 2 liter verlies na overhevelen lagering en bottelen).
Zal ik 15 liter overhouden met een gemeten SG van 1060.
Mijn doel was 1067 SG.
 >:D

Tags: