Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Gozdawa Bavarian Wheat 11.. niet echt een doorzetter?  (gelezen 453 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline rajd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 706
  • Land: nl
  • Elk antwoord is slechts een vraag verwijderd.
Gozdawa Bavarian Wheat 11.. niet echt een doorzetter?
« Gepost op: 01-04-2017 11:20 u »
Ik heb 2 weken geleden een weizen gebrouwen; 10 liter, SG 1.041. Tijdens de kook heb ik gistvoeding toegevoegd. Verder alles netjes gedaan; gist gehydrateerd, op de juiste temperatuur vergist etc. Echter.. de vergisting verliep nogal "apart"... 1 enkele uren zeer heftig en na 2 dagen geen activiteit meer in het waterslot. De laatste 10 dagen zakt het SG zeer zeer langzaam... als in 1 punt in 4 dagen tijd. Na 2 weken zit ik op 1.016. Hebben wellicht meer mensen hier dergelijke ervaringen met de Gozdawa gist? Voor mij is het de eerste keer, maar wellicht ook de laatste. De smaak van mijn jongbier vind ik redelijk; de banaan zit er goed in, maar er zit ook een subtiel zuurtje in (niet mijn ding). Vooralsnog bevallen andere gisten me beter :)

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.963
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Gozdawa Bavarian Wheat 11.. niet echt een doorzetter?
« Reactie #1 Gepost op: 01-04-2017 11:23 u »
Ik heb 2 weken geleden een weizen gebrouwen; 10 liter, SG 1.041. Tijdens de kook heb ik gistvoeding toegevoegd. Verder alles netjes gedaan; gist gehydrateerd, op de juiste temperatuur vergist etc. Echter.. de vergisting verliep nogal "apart"... 1 enkele uren zeer heftig en na 2 dagen geen activiteit meer in het waterslot. De laatste 10 dagen zakt het SG zeer zeer langzaam... als in 1 punt in 4 dagen tijd. Na 2 weken zit ik op 1.016. Hebben wellicht meer mensen hier dergelijke ervaringen met de Gozdawa gist? Voor mij is het de eerste keer, maar wellicht ook de laatste. De smaak van mijn jongbier vind ik redelijk; de banaan zit er goed in, maar er zit ook een subtiel zuurtje in (niet mijn ding). Vooralsnog bevallen andere gisten me beter :)

Bij mij zit het eind SG met deze gist meestal tussen 1016 en 1019. De eerste keer heb ik 1011 gehaald met deze gist maar later niet meer. Ben overigens heel tevreden over de Weizen smaak met deze gist maar dat had je misschien al uit een ander topic begrepen.

Offline rajd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 706
  • Land: nl
  • Elk antwoord is slechts een vraag verwijderd.
Re: Gozdawa Bavarian Wheat 11.. niet echt een doorzetter?
« Reactie #2 Gepost op: 01-04-2017 11:40 u »
Bij mij zit het eind SG met deze gist meestal tussen 1016 en 1019. De eerste keer heb ik 1011 gehaald met deze gist maar later niet meer. Ben overigens heel tevreden over de Weizen smaak met deze gist maar dat had je misschien al uit een ander topic begrepen.

Dat had ik inderdaad begrepen :-). Ik ben ten dele te spreken, het zuurtje heb ik bij andere gisten niet geproefd en dat hoeft er voor mij ook niet in, de banaan vind ik wel weer heerlijk. Ook had er wat meer kruidnagel aan mogen zitten (ik heb het daartoe passende maischschema gehanteerd).

Met welk SG ben je begonnen? Ik kom nl. uit op zo'n 3.2% alchohol en dat vind ik wat licht. Nu is het meer een session-Weizen :)

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.963
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Gozdawa Bavarian Wheat 11.. niet echt een doorzetter?
« Reactie #3 Gepost op: 01-04-2017 12:38 u »
Ik ben bij 1050 begonnen en kom met de hergisting op fles (10 gram per liter=+0,5 Vol% alc.) mooi uit op 4,8 Vol% alcohol.



Hierboven kan je het temperatuurs- en SG verloop zien tijdens de vergisting bij mij. Voor kruidnagel inderdaad die 44 graden maischstap en dan snel naar boven de 60 șC. Verder voor de kruidnagel een lage begintemperatuur kiezen, in mijn geval 18 șC  en voor de banaan een hoge eindtemperatuur kiezen 24,5 șC.

En qua eind SG ben je al verder dan ik, die van mij is op 1018 geëindigd.

Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.699
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Re: Gozdawa Bavarian Wheat 11.. niet echt een doorzetter?
« Reactie #4 Gepost op: 01-04-2017 14:37 u »
Bijna alle Gozdawa gisten zijn niet veel zaaks vind ik met wat ik al eens vergeleken heb.
Ik heb de indruk dat ze ook niet zo best verpakt zijn (geen vacuüm, dus zou het N2 vulling moeten zijn), maar vanwaar is er dan een lichte klontervorming na langdurige opslag (1 jaar)?

Tags: