Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Ongefilterd  (gelezen 1884 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.028
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Ongefilterd
« Gepost op: 31-03-2017 21:25 u »
Ik kwam laatst deze blog tegen. Gaat over de de nieuwe ongefilterde pilseners van Amstel en Brand.
Ik heb de Brand ongefilterd gedronken en die smaakt goed.

Als hobbybrouwer snap ik het niet helemaal. Wij filteren ook niet maar krijgen na een paar weken wel een helder bier. In de blog wordt geschreven dat het bier troebel is doordat de gist niet uitgefilterd wordt. Maar na paar weken is zelfs slecht flocculerende gist uitgezakt. En tegen die tijd zullen niet alle flessen verkocht zijn. Het duurt al een tijdje voordat het bier in schappen staat.
Ik heb geen idee wat ze doen om het bier troebel te houden.

Het zelfde geldt overigens voor sommige witbieren. Die worden na verloop van tijd ook allemaal helder. En als hobbybrouwer krijg je het ook niet voor elkaar om zo lang een troebelheid in je bier te houden.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Online William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.661
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Ongefilterd
« Reactie #1 Gepost op: 31-03-2017 21:44 u »
Troebelheid behoud je alleen als er deeltjes inzitten die door de warmtebeweging in suspensie worden gehouden en daardoor niet uitzakken of opromen. Dat zijn deeltjes van typisch 0,6 micrometer en kleiner.

Als wij dit soort deeltjes in onze bieren hebben dan zijn ze colloidchemisch te groot of niet stabiel. Als ze niet stabiel zijn groeien de deeltjes in de tijd door onderlinge aggregatie en zakken ze alsnog uit.

Het lijkt er op dat "commerciele" brouwers met kleine deeltjes beginnen (bv door een suspensie met eiwitten of andere deeltjes te homogeniseren - al doe je dat niet graag want een relatief duur proces) of dat ze de deeltjes stabiliseren (bv door toevoegingen te doen van ingredienten die op de deeltjes adsorberen waardoor ze niet meer aggregeren (bv alginaten, PVA etc).

Ook kun je in het bier een netwerk bouwen met verdikkingsmiddelen die de deeltjes vangen waardoor ze niet uitzakken (wordt bv in chocolademelk gedaan) maar dat beďnvloedt ook de doordrinkbaarheid.

Ik gok op stabilisatoren of toevoegen van hele kleine (nano  >:D) deeltjes.

Offline pincopallino

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.101
  • drink gezond
Re: Ongefilterd
« Reactie #2 Gepost op: 31-03-2017 21:51 u »
Het lijkt wel telepathie. Ik heb gisteren voor de eerste keer de Amstel ongefilterde pils bij AH gezien en gedronken en ik vroeg mij af "wat is dit " ten eerste het smaakt niet veel anders dan de standaard Amstel pils, ten tweede kan ik de troebelheid niet plaatsen... Men suggereert het ambachtelijk wijze van brouwen denk ik, gezien de trend van de laatste jaren waardoor de consument special bieren prefereert.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.139
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Ongefilterd
« Reactie #3 Gepost op: 31-03-2017 21:59 u »
Er staat toch wel op het etiket dat je de fles moet schudden?

Maar hoe dan ook, als onze grote pilsbrouwers met ongefilterde varianten komen, dan is dat slechts marketing. Het kan nooit goed zijn.
Die boot hebben ze lang geleden al gemist.

Offline Paard

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 281
  • Land: 00
Re: Ongefilterd
« Reactie #4 Gepost op: 31-03-2017 22:22 u »
Ik heb het ook geproefd en het was prima, maar heel anders dan zelf gebrouwen pils met gistwaas, dat vind ik nl behoorlijk onsmakelijk. Als het niet gepasteuriseerd is zet ik het komende week op kweek wie weet kun je de gist opkweken.

Offline Pimmels

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 313
  • Land: nl
  • kijk ook op www.facebook.com/PimmelsBier
    • Pimmels bier
Re: Ongefilterd
« Reactie #5 Gepost op: 31-03-2017 22:29 u »
Ik heb het ook geproefd en het was prima, maar heel anders dan zelf gebrouwen pils met gistwaas, dat vind ik nl behoorlijk onsmakelijk. Als het niet gepasteuriseerd is zet ik het komende week op kweek wie weet kun je de gist opkweken.
Brand ging wel maar de Amstel vond ik maar net binnen te houden... Ik kon niet bedenken of het wel gist was die waas...😝

Offline verriet

  • ABV De Bierkaai
  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 32
  • Land: nl
    • BlaBlaBlog.nl
Re: Ongefilterd
« Reactie #6 Gepost op: 01-04-2017 17:51 u »

Ik heb de ongefilterde pils van mezelf naast die van Amstel gezet. Ze moeten echt wel erg zitten rommelen daar om zo'n troebel ongefilterd pils te krijgen. Lekkerder wordt het er ook niet op. Echt marketing flauwekul.

Offline rajd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 705
  • Land: nl
  • Elk antwoord is slechts een vraag verwijderd.
Re: Ongefilterd
« Reactie #7 Gepost op: 01-04-2017 18:08 u »
Ik heb inmiddels ook beide ongefilterde pilsners achter de kiezen. Wat kan ik zeggen? De Brand vond ik niet noemenswaardig anders smaken dan een standaard Brand, maar verder ok. De Amstel vond ik gewoonweg smerig. Normaal Amstel pils vind ik op en top waardeloos, maar niet vies.

A propos: in de VS zie je de laatste jaren veel troebele bieren, vooral de IPA's. Zie ook hier: http://allaboutbeer.com/article/hazy-ipa/

Offline chthon

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 24
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Ongefilterd
« Reactie #8 Gepost op: 01-04-2017 18:21 u »
De ironie van het geheel is dat de originele pilsner een helder bier was. Dat moet haast wel met drie maanden conditioneren.

In de minder dan twee jaar die ik brouw heb ik 22 recepten gebrouwen, en daarvan waren er twee troebel. Bij de eerste was de oorzaak dat dit mijn eerste brouwsel was, en dat ik leidingwater van bij ons gebruikte dat nogal vrij veel bicarbonaten bevatte. Veel tannines waren het gevolg. Maar, na 6 maanden in de garage (het was herfst en winter) is dit biertje mooi uitgeklaard en was alle harde bitterheid verdwenen. Bij de tweede denk ik dat de troebelheid het gevolg was van de dry hop. Dat was eigenlijk een IPA per ongeluk.

En ik brouw haast ambachtelijk, ik heb echt niet erg veel speciale dingen bijgekocht om te brouwen. Ik maisch in een gewone soepketel van 10 liter, en filter mijn beslag in plastiek emmers die ik bij de frituur heb gehaald.

Offline HopSwiers

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 344
  • Land: be
  • A beer a day keeps the doctor away!
Re: Ongefilterd
« Reactie #9 Gepost op: 03-04-2017 11:01 u »
Zou deze waas niet gewoon op dezelfde manier bekomen zijn als Hoegaarden?

Offline Sander van Dijk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.165
  • Land: nl
  • Als je je glas op z'n kop houdt... is tie leeg!
Re: Ongefilterd
« Reactie #10 Gepost op: 03-04-2017 13:30 u »
Zou deze waas niet gewoon op dezelfde manier bekomen zijn als Hoegaarden?

En hoe doet Hoegaarden dit? 

Offline HopSwiers

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 344
  • Land: be
  • A beer a day keeps the doctor away!
Re: Ongefilterd
« Reactie #11 Gepost op: 03-04-2017 14:14 u »
Niet koud filteren. Dan blijft de koude waas (van de kleinere eiwitten) achter.

Offline RuudB

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 124
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Ongefilterd
« Reactie #12 Gepost op: 03-04-2017 14:43 u »
Het zou me niks verbazen als dit gewoon het standaard (gefilterde) pils is met een toevoeging. Doet me erg denken aan de sinaasappelsap met extra vruchtvlees waarbij het vruchtvlees aardappel bleek te zijn..... :huilen: :huilen: :huilen:

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.348
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Ongefilterd
« Reactie #13 Gepost op: 03-04-2017 15:24 u »
Was een handje tarwemeel niet een truc om langdurig troebel bier te bekomen. Net voor afvullen toe te voegen. Nog nooit gedaan hoor maar wel regelmatig van horen zeggen.

Offline Pimmels

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 313
  • Land: nl
  • kijk ook op www.facebook.com/PimmelsBier
    • Pimmels bier
Re: Ongefilterd
« Reactie #14 Gepost op: 03-04-2017 15:40 u »
Was een handje tarwemeel niet een truc om langdurig troebel bier te bekomen. Net voor afvullen toe te voegen. Nog nooit gedaan hoor maar wel regelmatig van horen zeggen.
Wyeast Tanal A misschien?

Offline HopSwiers

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 344
  • Land: be
  • A beer a day keeps the doctor away!
Re: Ongefilterd
« Reactie #15 Gepost op: 03-04-2017 15:40 u »
Zou in ieder geval verklaren waarom witbier zoals hoegaarden zo'n stabiele troebel heeft.

Offline Jeukstaardt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 772
  • Land: nl
  • Bij twijfel, meer hop!
Re: Ongefilterd
« Reactie #16 Gepost op: 03-04-2017 17:22 u »
Zou wel een leuk onderwerp zijn in de 'Keuringsdienst van Waarde'. Benieuwd of ze dan mogen meekijken?

Offline Knobby

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 274
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Ongefilterd
« Reactie #17 Gepost op: 03-04-2017 18:51 u »
Zou wel een leuk onderwerp zijn in de 'Keuringsdienst van Waarde'. Benieuwd of ze dan mogen meekijken?
Ik zou zeggen, schrijf ze aan!

Offline braaf

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 365
  • Land: nl
  • na 1 keer brouwen helemaal verslingerd
Re: Ongefilterd
« Reactie #18 Gepost op: 09-04-2017 19:36 u »
Zou wel een leuk onderwerp zijn in de 'Keuringsdienst van Waarde'. Benieuwd of ze dan mogen meekijken?
Goed idee, ik vind dat een top programma.
Laatst waren ze bij Campina, en die vielen mooi door de mand met hun melk... Campina melk 1,05 en een lijn ernaast pakte melk in van het merk oké, 0,60 cent... zelfde melk. Ik ben in ieder geval benieuwd.

Offline Jeukstaardt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 772
  • Land: nl
  • Bij twijfel, meer hop!
Re: Ongefilterd
« Reactie #19 Gepost op: 10-04-2017 12:32 u »
Ik zou zeggen, schrijf ze aan!

Gedaan! Mocht er een reactie volgen zal ik het in dit topic plaatsen.

Offline pincopallino

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.101
  • drink gezond
Re: Ongefilterd
« Reactie #20 Gepost op: 10-04-2017 14:52 u »
Goed idee, ik vind dat een top programma.
Laatst waren ze bij Campina, en die vielen mooi door de mand met hun melk... Campina melk 1,05 en een lijn ernaast pakte melk in van het merk oké, 0,60 cent... zelfde melk. Ik ben in ieder geval benieuwd.

Verkoop techniek/tactiek ....Droste cacaopoeder destijds bij AH bijna 2X duurder dan Blokker cacaopoeder = zelfde cacao door mijn afd. verpakt.zie ook KPN=Telfort en zovoort...
zie ook

Tags: helderheid bier