Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Brouwsuiker vs kristalsuiker  (gelezen 589 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline HopHop

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 28
  • Land: nl
Brouwsuiker vs kristalsuiker
« Gepost op: 29-03-2017 16:41 u »
Ik weet dat er al veel topics zijn voor het wel of niet gebruiken van brouwsuiker in het brouwproces. Kristalsuiker heeft de voorkeur omdat het helemaal niets uitmaakt en de prijs van kristalsuiker gunstiger. Daar ga ik ook volledig in mee.

Nu wil het geval dat we toch een pak brouwsuiker hebben liggen en vanavond willen gaan bottelen. We gaan nu deze brouwsuiker gebruiken vanavond en vraag ik me af of ik nu in BrouwHulp bij "Suiker type" de optie "Glucose/Dextrose" moet kiezen of niet. Als ik de optie "Glucose/Dextrose" kies moet ik meer suiker toevoegen dan in het geval van gebruik van kristalsuiker. Heeft dit te maken met de "Zoetheidcoefficient" van 69% die vermeldt staat op Brouwmarkt.nl?

Ik wil dit even voor de zekerheid navragen omdat ik vanavond niet te veel of te weinig suiker wil toevoegen.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Brouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.551
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brouwsuiker vs Kristalsuiker
« Reactie #1 Gepost op: 29-03-2017 16:49 u »
Zoetheidcoefficient is niet relevant voor ons. De brouwsuiker/kristalsuiker wordt toch volledig vergist, dus je proeft hier geen zoetheid van.

Offline HopHop

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 28
  • Land: nl
Re: Brouwsuiker vs Kristalsuiker
« Reactie #2 Gepost op: 29-03-2017 16:54 u »
Helder. Ik kan dus in BrouwHulp het suiker type op 'Kristalsuiker' laten staan en ef geen correctie in de hoeveelheid door te voeren?

Offline Peter_1981

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 82
  • Land: nl
Re: Brouwsuiker vs Kristalsuiker
« Reactie #3 Gepost op: 29-03-2017 16:59 u »
Voor zover ik het begrijp moet je dit wel. Kristalsuiker heeft meer "stoffen" die worden omgezet dat bij brouwsuiker. Van brouwsuiker moet je dus iets meer gebruiken. Zo heb ik het althans begrepen.

Offline Knobby

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 82
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brouwsuiker vs Kristalsuiker
« Reactie #4 Gepost op: 29-03-2017 18:40 u »
Kristalsuiker is sacharose (of sucrose in het engels), sacharose is een disacharide en bestaat uit glucose en fructose. Gist zal de fructose omzetten in glucose en verder normaal metaboliseren.
En molecuul sacharose zal dus evenveel energie/CO2/alcohol opleveren als 2 moleculen glucose. Echter is 1 molecuul sacharose net iets lichter dan 2x het gewicht van glucose (het verschil is exact 1 water molecuul). Om evenveel energie/CO2/alcohol toe te voegen zal je van glucose dus net iets meer gewicht moeten toevoegen dan van sacharose. Dat zal het verschil zijn dat je in BrouwHulp opmerkte.

Offline HopHop

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 28
  • Land: nl
Re: Brouwsuiker vs Kristalsuiker
« Reactie #5 Gepost op: 29-03-2017 23:36 u »
Kristalsuiker is sacharose (of sucrose in het engels), sacharose is een disacharide en bestaat uit glucose en fructose. Gist zal de fructose omzetten in glucose en verder normaal metaboliseren.
En molecuul sacharose zal dus evenveel energie/CO2/alcohol opleveren als 2 moleculen glucose. Echter is 1 molecuul sacharose net iets lichter dan 2x het gewicht van glucose (het verschil is exact 1 water molecuul). Om evenveel energie/CO2/alcohol toe te voegen zal je van glucose dus net iets meer gewicht moeten toevoegen dan van sacharose. Dat zal het verschil zijn dat je in BrouwHulp opmerkte.

Goed uitgelegd! Bedankt! Ik heb inderdaad de BrouwHulp 'glucose-stand' gebruikt.
(Op de verpakking stond ook dat je 10% meer moest toevoegen dan als je kristalsuiker toevoegt.)
Bijna 60 liter is gebotteld, nu wachten op het resultaat. Proost!