Zomerse Kölsch

Gestart door Mario72, 26-03-2017 20:08 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Mario72

Goedeavond medebrouwers,

Ik wil voor het aankomende zomersweer een kölsch brouwen. Ik heb al wat voorbereid qua recept.
Het recept is een combinatie van degene die online staan.
Voor mij is dit de eerste keer dat ik vloeibare gist ga gebruiken.
Op- en of aanmerkingen zijn zeer welkom.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk10
Naam receptKeulse donder
Brouwdatum5-3-2017
BierstijlKölsch
Volume22,0 l
Begin SG1,050 SG
Berekende kleur (Morey)12 EBC
Berekende bitterheid (Rager)25 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd75 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
20,00 lWater uit Zutphen
10,24 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
66 mg/l12 mg/l66 mg/l215 mg/l94 mg/l41 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,00 kgPilsmoutDingemans3 EBC80,0 %
1,00 kgCara 20Dingemans20 EBC20,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
eerste63,0 °C1 min.60 min.4,0 l/kg
tweede78,0 °C1 min.5 min.4,0 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
35,0 gStyrian Goldingspellets3,4%75 min.17,8 IBU
20,0 gStyrian Goldingspellets3,4%20 min.3,4 IBU
45,0 gStyrian Goldingspellets3,4%5 min.3,8 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
1,0 l starterKolsch Yeast (2565)bovengist


TymonK

Relatief veel cara voor mijn gevoel? Waarom? Wordt ie daar ook niet erg zoet van?

Mario72

Ik heb het recept wat aangepast. Minder Cara en nu met tarwemout erin.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk10
Naam receptKeulse donder
Brouwdatum05-03-2017
BierstijlKölsch
Volume22,0 l
Begin SG1,050 SG
Berekende kleur (Morey)10 EBC
Berekende bitterheid (Rager)25 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd75 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
20,00 lWater uit Zutphen
10,24 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
66 mg/l12 mg/l66 mg/l215 mg/l94 mg/l41 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,00 kgPilsmoutDingemans3 EBC80,0 %
0,50 kgCara 20Dingemans20 EBC10,0 %
0,50 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC10,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
eerste63,0 °C1 min.60 min.4,0 l/kg
tweede78,0 °C1 min.5 min.4,0 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
40,0 gStyrian Goldingsbellen3,4%75 min.18,5 IBU
25,0 gStyrian Goldingsbellen3,4%20 min.3,9 IBU
35,0 gStyrian Goldingspellets3,4%0 min.3,0 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
1,0 l starterKolsch Yeast (2565)bovengist


RoodeLeeuwVenlo

Prima. Laat maar gaan. Men zal over de hopgift gaan zeuren want niet Duits maar Tjechisch. Maar ik zou het gewoon proberen.

Oscar

Citaat van: Mario72 op 26-03-2017  20:08 uHet recept is een combinatie van degene die online staan.

Met alle respect hoor, maar een kölsch? Heb je daar voor het recept echt nog online hulp voor nodig?  :nut: :weetniet: De meest simpele kölsch is 100% pilsmout... Een beetje hop tot max 25 IBU en Kölsch gist en klaar. Hoe moeilijk kan het zijn... :brouwen:


Mario72


Thamerdal

Citaat van: Oscar op 27-03-2017  23:19 uMet alle respect hoor, maar een kölsch? Heb je daar voor het recept echt nog online hulp voor nodig?  :nut: :weetniet: De meest simpele kölsch is 100% pilsmout... Een beetje hop tot max 25 IBU en Kölsch gist en klaar. Hoe moeilijk kan het zijn... :brouwen:
Niet iedereen is zo ervaren als jij bent, Oscar. Ik denk zelfs dat er een boel hobbybrouwers zijn die nog nooit een Kölsch gedronken hebben.
De recepten die op dit forum gepost zijn kunnen een prima richtlijn vormen, daar is niets mis mee.

Brouwers

Ik zie verschillende recepten op het internet met cara20 of carapils, maar naar mijn idee kan je het er beter uitlaten. De kölsch die ik allemaal heb geproefd waren redelijk dun en clean met subtiele fruitigheid uit de gist. Naar mijn idee hoeft die cara er dus niet in. Als je niet met vloeibare gist aan de slag wilt zou je Fermentis k-97 kunnen nemen.

Citaat van: RoodeLeeuwVenlo op 27-03-2017  22:37 uPrima. Laat maar gaan. Men zal over de hopgift gaan zeuren want niet Duits maar Tjechisch. Maar ik zou het gewoon proberen.
Sloveens zul je bedoelen, desalniettemin waarschijnlijk heerlijk in een Kölsch :biersmile:

Adrie

Mee eens. caramouten hebben in een stijlvaste Kölsch niets te zoeken. Aan de andere kant: waarom zou je stijlvast willen brouwen? Je hebt ook veel te veel smaak- en aromahop in het recept voor een stijlvaste Kölsch.  Kölsch heeft meestal alleen een hopgift bij begin koken.

MO

Cara20? Bestaat dat?

Drents Hopbier

Citaat van: MO op 28-03-2017  11:21 uCara20? Bestaat dat?

http://www.dingemansmout.be/products/caramalized-malts

Hopbier

Juindorper

Citaat van: Thamerdal op 28-03-2017  09:00 uIk denk zelfs dat er een boel hobbybrouwers zijn die nog nooit een Kölsch gedronken hebben.
Dat weet ik wel zeker. Ik ken geen enkele kroeg of slijterij in de wijde omtrek die het verkoopt.
Ik heb er een tijd terug dus zelf maar een gebrouwen.

Brouwers

Citaat van: Juindorper op 28-03-2017  20:37 uDat weet ik wel zeker. Ik ken geen enkele kroeg of slijterij in de wijde omtrek die het verkoopt.
Ik heb er een tijd terug dus zelf maar een gebrouwen.
Gewoon een weekendje naar de Eifel ;).
Reisdorf was mijn favoriet in ieder geval

Oscar

Citaat van: Thamerdal op 28-03-2017  09:00 uIk denk zelfs dat er een boel hobbybrouwers zijn die nog nooit een Kölsch gedronken hebben.

Ik heb een keer een hobbybrouwer gesproken die zei dat ie al 25 jaar bier brouwde en niet eens wist wat een kölsch was... :o :nut: :nut:

Eric v B

Citaat van: Brouwers op 28-03-2017  21:26 uGewoon een weekendje naar de Eifel ;).
Reisdorf was mijn favoriet in ieder geval
Weekendje Keulen en je kunt meer dan 20 verschillende Kölsch proeven. En Gaffel is de lekkerste (vind ik  :biersmile: )

dirk

Ik heb mijn laatste Kolsch gebrouwen volgens het boekje "Brew Classic European Beers at Home" van Wheeler/Protz



Dit komt wel heel goed in de buurt...

RoodeLeeuwVenlo

Citaat van: Brouwers op 28-03-2017  10:49 uSloveens zul je bedoelen, desalniettemin waarschijnlijk heerlijk in een Kölsch :biersmile:
::) Ja. Klopt. Dank voor de correctie.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.