Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Continue SG/dichtheid meten tijdens vergisting  (gelezen 3896 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline ExPeteriment

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 98
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Continue SG/dichtheid meten tijdens vergisting
« Reactie #50 Gepost op: 19-05-2017 23:18 u »
Oorspronkelijk had ik dezelfde bedenkingen. Uit de experimenten bleek dat voor en na doorspoelen van de monsterbuis de SG metingen hetzelfde waren. Dat heeft me tot deze versimpelde opstelling gebracht. Ik hou de monsterbuis vlakbij mijn grote vat en op dezelfde temperatuur. Waterslotactiviteiten hebben hetzelfde verloop. SG is op het eind hetzelfde. Tussendoor weet ik niet, want ik laat het grote vat met rust, maar ik verwacht geen schokkende afwijking. De smaak is voor zover ik in kan bepalen ook gelijk. Er zullen best wat verschillen met het grote vat zijn, maar het geeft mij een goed inzicht in de vergisting (verloop SG, helderheid, bezinking).

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline wjg.seegers

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 3
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Continue SG/dichtheid meten tijdens vergisting
« Reactie #51 Gepost op: 21-05-2017 11:08 u »
Dat gaat sowieso niet werken.Die dingen zijn veels te gevoelig voor jouw doel.
Het is gemaakt voor het verschil in dichtheid van water tussen de ~19 en 26 graden.
Dat is niet te vergelijken met het verschil in dichtheid tussen SG 1040 en SG 1000.

Het verschil tussen water van 19 graden en 26 is 1 g/L.
SG is g/L dicht. Oftewel met dat ding kun je alleen een verschil van 1 g/L waarnemen wanneer het onder de dichtheid van water komt ;).

Soms zit er ook een fractie dieselolie bij in, water in dit soort thermometers zou groen kunnen worden. Ze zijn leuk maar absoluut niet voedselveilig.

Offline ExPeteriment

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 98
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Continue SG/dichtheid meten tijdens vergisting
« Reactie #52 Gepost op: 21-05-2017 22:04 u »
Soms zit er ook een fractie dieselolie bij in, water in dit soort thermometers zou groen kunnen worden. Ze zijn leuk maar absoluut niet voedselveilig.
Bedankt, de gedachtenkronkel  van thermometer met bolletjes heb ik snel laten varen. Met hydrometer gaat het prima.

Na maischen meet ik met refractometer en na hoofdgisting met hydrometer. Tussendoor vertrouw ik op hydrometer in de monsterbuis.

Offline Theo van Eijden

  • LABO lid
  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 40
  • Land: nl
  • Make beer not war
Re: Continue SG/dichtheid meten tijdens vergisting
« Reactie #53 Gepost op: 21-05-2017 22:53 u »

Offline Sander van Dijk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.095
  • Land: in
  • Als je je glas op z'n kop houdt... is tie leeg!
Re: Continue SG/dichtheid meten tijdens vergisting
« Reactie #54 Gepost op: 22-05-2017 06:30 u »
Oorspronkelijk had ik dezelfde bedenkingen. Uit de experimenten bleek dat voor en na doorspoelen van de monsterbuis de SG metingen hetzelfde waren. Dat heeft me tot deze versimpelde opstelling gebracht. Ik hou de monsterbuis vlakbij mijn grote vat en op dezelfde temperatuur. Waterslotactiviteiten hebben hetzelfde verloop. SG is op het eind hetzelfde. Tussendoor weet ik niet, want ik laat het grote vat met rust, maar ik verwacht geen schokkende afwijking. De smaak is voor zover ik in kan bepalen ook gelijk. Er zullen best wat verschillen met het grote vat zijn, maar het geeft mij een goed inzicht in de vergisting (verloop SG, helderheid, bezinking).

Hoe controleer je de temperatuur van de monsterbuis? Ik neem aan dat je de temperatuursensor van de temperatuurcontroller in of op het gistvat heb zitten. Dan wordt de omgeving verwarmd als het gistvat wat afkoelt en gekoeld als de temperatuur in het gistvat te hoog wordt. Maar de inhoud van het gistvat heeft een veel grotere temperatuurbuffer dan dat kleine beetje vloeistof in de monsterbuis, dus de temperatuur in de monsterbuis zal veel meer fluctueren dan in het gistvat. Maar het uiteindelijke effect op de vergistingsgraad in de monsterbuis zal misschien best nog wel meevallen en het geeft in ieder geval een beeld.



Offline ExPeteriment

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 98
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Continue SG/dichtheid meten tijdens vergisting
« Reactie #55 Gepost op: 22-05-2017 21:21 u »
Hier al een gekeken? https://github.com/universam1/iSpindel#portal
Hoi Theo,
Ja, de tilt ontwikkelingen hebben mijn aandacht. Ik wil mijn beperkte vrije tijd voorlopig aan het brouwen zelf besteden. Vergisting wil ik wel volgen maar hoeft niet te nauwgezet. Spindel volgt wellicht nog. Bedankt voor de verwijzing.

Offline ExPeteriment

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 98
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Continue SG/dichtheid meten tijdens vergisting
« Reactie #56 Gepost op: 22-05-2017 21:33 u »
Hoe controleer je de temperatuur van de monsterbuis? Ik neem aan dat je de temperatuursensor van de temperatuurcontroller in of op het gistvat heb zitten. Dan wordt de omgeving verwarmd als het gistvat wat afkoelt en gekoeld als de temperatuur in het gistvat te hoog wordt. Maar de inhoud van het gistvat heeft een veel grotere temperatuurbuffer dan dat kleine beetje vloeistof in de monsterbuis, dus de temperatuur in de monsterbuis zal veel meer fluctueren dan in het gistvat. Maar het uiteindelijke effect op de vergistingsgraad in de monsterbuis zal misschien best nog wel meevallen en het geeft in ieder geval een beeld.
Hoi Sander, de temperatuur van de monsterbuis meet ik niet. De temperatuur van het gistvat meet ik aan de wand. De monsterbuis staat er dichtbij. De temperatuur daarvan zal best wat afwijken en op zijn minst naijlen. Grote vergistingsverschillen heb ik op basis van  het vergelijken van de watersloten niet gemerkt. De monsterbuis geeft uiteraard veel minder bellen, maar wel ongeveer over evenlange periode. Op zich geeft het volgen op deze eenvoudige manier me een gerustgevoel, zodat ik het gistvat ook met rust laat.

Offline TymonK

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 105
  • Land: nl
  • IBU!
Re: Continue SG/dichtheid meten tijdens vergisting
« Reactie #57 Gepost op: Gisteren om 08:40 »
Hoi Theo,
Ja, de tilt ontwikkelingen hebben mijn aandacht. Ik wil mijn beperkte vrije tijd voorlopig aan het brouwen zelf besteden. Vergisting wil ik wel volgen maar hoeft niet te nauwgezet. Spindel volgt wellicht nog. Bedankt voor de verwijzing.
Ik heb sinds kort 2 spindels in gebruik (hoofdgisting en nagisting soms 2 bieren tegelijk)

Moet er nog verder mee experimenteren, leuk speelgoed maar ook niet perfect...

Hopzakjes (koudhop), schuim van de gist, losse koudhop, wanden van je gistvat - heeft allemaal invloed op de meting van de spindel.

Het gaat mij vooral om de indicatie wanneer ongeveer de vergisting klaar is voor hevelen/bottelen

Tags: