Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Nieuwe trend: brouwen zonder bitterhop  (gelezen 1273 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.175
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Nieuwe trend: brouwen zonder bitterhop
« Gepost op: 23-03-2017 21:47 u »
Er ontstaat langzaam een nieuwe trend in Craftbierland: het brouwen van een bier zonder bitterhopgift, of een hele lage bitterhop gift. De hop wordt dan in grote hoeveelheden ( > 5 gram/liter) toegevoegd in de wirlpool. En de genoemde 5 g/l is nog aan de lage kant. Deze hopgisft geeft dan ook nog wat bitterheid en ook heel veel hopsmaak...

Hier een artikel erover : http://www.mrmalty.com/late_hopping.php

Mijn eerste thuisbrouwsel zit net in de fles... :brouwen:

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline mbroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.003
  • Land: nl
  • Hoe verder je gaat, hoe langer de terugweg.
    • Huisbrouwerij St. Chiellus
Re: Nieuwe trend : Brouwen zonder bitterhop
« Reactie #1 Gepost op: 23-03-2017 22:44 u »
Ik doe dat wel vaker, heel weinig bitterhop en veel late hoppen. Whirlpool hop van 10 gram/liter is ook best te doen zonder nare effecten. Wel zo vers mogelijke hop daarvoor gebruiken. Echte stevige IPA's worden het zo niet, maar dat is ook vaak niet mijn bedoeling, we een uitgesproken hopsmaak.


Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.162
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Nieuwe trend : Brouwen zonder bitterhop
« Reactie #2 Gepost op: 23-03-2017 22:55 u »
Ik heb een refractometer zonder die nutteloze SG schaal.

Off-topic... welke schaal heb je dan? En waarom is SG nutteloos?

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.162
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Nieuwe trend : Brouwen zonder bitterhop
« Reactie #3 Gepost op: 23-03-2017 22:56 u »
Er ontstaat langzaam een nieuwe trend in Craftbierland: het brouwen van een bier zonder bitterhopgift, of een hele lage bitterhop gift. De hop wordt dan in grote hoeveelheden ( > 5 gram/liter) toegevoegd in de wirlpool. En de genoemde 5 g/l is nog aan de lage kant. Deze hopgisft geeft dan ook nog wat bitterheid en ook heel veel hopsmaak...

Hier een artikel erover : http://www.mrmalty.com/late_hopping.php

Mijn eerste thuisbrouwsel zit net in de fles... :brouwen:



Ze zijn wel traag he die Craft brewers ..

Offline Amateurke

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 211
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Nieuwe trend : Brouwen zonder bitterhop
« Reactie #4 Gepost op: 23-03-2017 23:11 u »
Is dit een "nieuwe" trend? ???

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.412
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Nieuwe trend : Brouwen zonder bitterhop
« Reactie #5 Gepost op: 23-03-2017 23:43 u »
Ze zijn wel traag he die Craft brewers...

Of bedoel je dat Oscar traag is met het oppikken van deze trend?  ;D

Offline tdp

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.765
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Nieuwe trend : Brouwen zonder bitterhop
« Reactie #6 Gepost op: 24-03-2017 09:02 u »
Toevallig laatst op een dergelijke wijze een APA gebrouwen, < 20% van de IBU's uit de bitterhopgift, en de rest pas in het laatste kwartier. De bitterheid lijkt hoger dan het verwachte IBU doet verwachten, maar wel op een meer subtiele wijze.

Offline Adrie

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.972
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Nieuwe trend : Brouwen zonder bitterhop
« Reactie #7 Gepost op: 24-03-2017 09:12 u »
Ik gebruik deze techniek ook al heel lang. Werkt perfect. Je krijgt mooie hopsmaken en -aroma's met een behapbare bitterheid. Ook voor mijn Brand Session IPA heb ik dat gedaan. Nieuw? Ach, afgezet tegen de tijd dat de mens bier brouwt wellicht.  ;)

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.175
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Nieuwe trend : Brouwen zonder bitterhop
« Reactie #8 Gepost op: 24-03-2017 09:34 u »
De techniek is zeker niet nieuw... Maar v.w.b de Nederlandse commerciŽle bieren begint dit een nieuwe trend te worden... :brouwen:

Offline Marksbrew

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 104
  • Land: nl
  • BIAB brouwer, 15-20L
Re: Nieuwe trend : Brouwen zonder bitterhop
« Reactie #9 Gepost op: 24-03-2017 11:00 u »
De techniek is zeker niet nieuw... Maar v.w.b de Nederlandse commerciŽle bieren begint dit een nieuwe trend te worden... :brouwen:

Ik had het al een paar keer langs zien komen als NEIPA (new England IPA), verwacht er flink wat aan treffen op bierfestivals het komende seizoen.

Offline mbroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.003
  • Land: nl
  • Hoe verder je gaat, hoe langer de terugweg.
    • Huisbrouwerij St. Chiellus
Re: Nieuwe trend : Brouwen zonder bitterhop
« Reactie #10 Gepost op: 24-03-2017 11:23 u »
Off-topic... welke schaal heb je dan? En waarom is SG nutteloos?

Alleen Brix, dus geen verleiding om die niet kloppende SG schaal te gebruiken. Waarom weet jij wel. Terug naar het topic.

Offline Niels B.

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 540
  • Land: nl
Re: Nieuwe trend : Brouwen zonder bitterhop
« Reactie #11 Gepost op: 24-03-2017 11:45 u »
Ik gebruik nooit bitterhop. Alleen FWH. En inderdaad steeds meer vlamuit en whirlpool giften i.p.v. 5/10 minuten.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.162
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Nieuwe trend : Brouwen zonder bitterhop
« Reactie #12 Gepost op: 24-03-2017 13:42 u »
Alleen Brix, dus geen verleiding om die niet kloppende SG schaal te gebruiken. Waarom weet jij wel. Terug naar het topic.

Nog even dan off-topic, want die SG schaal klopt prima, toch zeker bij de meters die ik gewend ben in Beverlo.

Offline tdp

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.765
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Nieuwe trend : Brouwen zonder bitterhop
« Reactie #13 Gepost op: 24-03-2017 13:51 u »
Nog even dan off-topic, want die SG schaal klopt prima, toch zeker bij de meters die ik gewend ben in Beverlo.

Is ook niets mis mee, totdat je gaat meten tijdens de vergisting. Je moet het dan omrekenen. Geen probleem, alleen kun je door de SG schaal wel verwarring krijgen.

Offline Etn82

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.069
  • Land: nl
  • Life is too short to drink bad beer
    • www.debebaardebrouwer.nl
Re: Nieuwe trend : Brouwen zonder bitterhop
« Reactie #14 Gepost op: 24-03-2017 18:21 u »
Inderdaad geen grote noviteit in "craft beer land". Geloof dat BrewDog het o.a. veel toepast.

Als je op het internet zoekt op "hopbursting" tref je veel informatie. Kwam zo bijvoorbeeld dit filmpje van Mission Brewery uit de VS tegen.

Small | Large

Offline Blokkie

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 13
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Nieuwe trend : Brouwen zonder bitterhop
« Reactie #15 Gepost op: 24-03-2017 19:02 u »
Ik ben nogal nieuw. Iedereen snapt het, maar kunnen jullie mij uitleggen waarom ik geen bitterhop zou gebruiken? Hoe zit die de aroma en smaak hop in de weg?

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.726
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Nieuwe trend : Brouwen zonder bitterhop
« Reactie #16 Gepost op: 24-03-2017 19:21 u »
Ik ben nogal nieuw. Iedereen snapt het, maar kunnen jullie mij uitleggen waarom ik geen bitterhop zou gebruiken? Hoe zit die de aroma en smaak hop in de weg?

De gedachte is eigenlijk een beetje andersom. Met name de Amerikaanse aroma hoppen hebben ook een hoog alfazuurgehalte en kun je dus goed voor bittergebruiken. Als je dan toch veel van die hop laat in het proces gebruikt, gebruik dan ook meteen zo veel dat je (vrijwel) geen vroege bitterhop meer hoeft te geven.

Ingo

Offline Blokkie

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 13
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Nieuwe trend : Brouwen zonder bitterhop
« Reactie #17 Gepost op: 24-03-2017 19:28 u »
Duidelijk Ingo. Dank je wel.

Tags: neipa