Pagina's:
Actions
  • #1 door pocket Gepost op 16 Mar 2017
  • Hallo,

    Ik vroeg me af of iemand ervaring had met de onderstaande eikensnippers (van Bourbon vaten). Ik ben van plan een ris te brouwen en wilde hem laten rijpen op deze snippers. Hoe kan ik dit het beste aanpakken?


  • #2 door Gerb Gepost op 16 Mar 2017
  • Wat mij betreft kun je 2 dingen doen:
    1) Half uurtje in de oven bij 180C
    2) Weken in whisky

    In beide gevallen de snippers in de navergisting toevoegen. De whisky kun je toevoegen of weggooien. Ik heb begrepen dat in de whisky allerlei looizuren en andere ongewenste stoffen oplossen die het bier wat trekkerig kunnen maken, maar ik weet dat niet uit ervaring.

    Bekijk ook eens dit onderwerp.
  • #3 door nembrionic Gepost op 16 Mar 2017
  • Een andere  optie die je hebt (en die mijn persoonlijke voorkeur heeft) is eikenhoutsnippers kopen, die 2 weken laten weken in een bourbon naar keuze en vervolgens die snippers bij je lagering toevoegen. Dan krijg je n bourbonsmaak, n houtsmaak.

  • #4 door Serge VL Gepost op 16 Mar 2017
  • Ik zou toch voor het beter alternatief kiezen: http://www.faesser-shop.de/holzalternativprodukte/bier/chips-b.html
    En voor gebruik best de chips als deze van oude vaten gemaakt zijn in de snelkookpan 15min stomen bij 120C of een uur droog in de oven bij 160C verwarmen zodat alle ongewenste micro-organismen dood zijn. (je zou de eerste niet zijn die zo een infectie oploopt).
    Chips van oude vaten kunnen (soms) brett sporen bevatten en die krijg je niet zo snel dood. (of deze brett sporen bevatten hangt sterk af van waar de chips komen en hoe ze gemaakt zijn)

  • #5 door Jacques Gepost op 16 Mar 2017
  • Ik zou toch voor het beter alternatief kiezen: http://www.faesser-shop.de/holzalternativprodukte/bier/chips-b.html


    Wilhelm Eder heeft inderdaad hele mooie producten.

    In het verleden kon je daar monsters van verschillende chips kopen om deze uit te proberen. Ik zie deze mogelijkheid niet meer op hun site. Dat is wel jammer want door de chips een tijdje in alcohol te laten trekken kreeg je een hele goede indruk van de smaken die de chips in je bier kunnen geven.
  • #6 door TymonK Gepost op 17 Mar 2017
  • Ik heb deze chunks een paar keer gebruikt met mooie resultaten!

    - Een wee heavy (10%h)
    - Een Porter (7%)

    Circa 5 gram per liter in de nagisting toevoegen. Week of 2 lageren om de smaak goed over te dragen.
    Evt herbruik 2e keer mogelijk, dan 3 weken lageren (en dus bottelgist gebruiken!!)

    Ik heb ze in een (uitgekookte) hopzak gedaan en zo het wort ingedaan. Chunks zelf dus niet gekookt/gebrand oid, zo uit de zak de hopzak in het wort in.
  • #7 door bastiaanD Gepost op 17 Mar 2017
  • Ik heb 3 batches met imperial russian stout. Waarbij ik 1 neutraal heb gehouden.  1 met 2 gram per liter heb laten staan.  Als laatste 1 batch met 2 gram snippers  die ik 2 weken heb laten weken op whisky.

    Alle batches 2 maanden hebben 2 maanden gestaan.

    Ik heb het bier pas 2 weken geleden gebotteld dus kan helaas nog niet vertellen of het gelukt is.
  • #8 door Serge VL Gepost op 17 Mar 2017
  • Wilhelm Eder heeft inderdaad hele mooie producten.

    In het verleden kon je daar monsters van verschillende chips kopen om deze uit te proberen. Ik zie deze mogelijkheid niet meer op hun site.

    Ik denk dat het deze zijn.
    http://www.faesser-shop.de/holzalternativprodukte/bier/chips-b/holz-alternativen-proben.html
  • #9 door Gerlachus Gepost op 17 Mar 2017
  • Wij verkopen regelmatig eiken snippers nadat de spirit 6 maanden erop is gelagerd. Diverse amateurbrouwers hebben dat al gebruikt voor een whisky-infused of barrel-aged bier. En ik moet zeggen, zeker niet onverdienstelijk. Verse snippers geven vaak een beetje wee smaak af maar als ze gebruikt zijn is dat een stuk anders.
    Je kunt ook zelf snippers een tijd in een whisky doen, ik denk dat de kwaliteit van de whisky weinig uitmaakt.
  • #10 door ciesvandekwis Gepost op 17 Mar 2017
  • Of gewoon enkele % whiskeymout, dit jaar een mooi biertje mee gemaakt dat zelfs geen hout gezien heeft.
  • #11 door Jacques Gepost op 17 Mar 2017
  • Ik denk dat het deze zijn.
    http://www.faesser-shop.de/holzalternativprodukte/bier/chips-b/holz-alternativen-proben.html


    Inderdaad ik zag ze zo gauw nergens meer terug. Hoe wel erg prijzig is het aanschaf van zo'n set aan monsters heel erg leerzaam. Het kan je kosten besparen.
Pagina's:
Actions