Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Juiste moutstort voor een APA  (gelezen 829 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Martijn0172

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 286
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Juiste moutstort voor een APA
« Gepost op: 15-03-2017 12:01 u »
Ik wil een APA brouwen, lekker door drinkbaar, hoppig, moutig en niet al te bitter. Ik komt tot het volgende recept maar ik twijfel een beetje aan de aroma 150 icm de maris otter. Tevens ben ik nu aan het experimenteren met het maken van een giststarter. Iemand ervaring met deze gist? Ik dacht er aan deze bij 19 ēC voor de hoofdvergisting en 20 ēC voor de nagisting (volgens specs van white labs is optimaal 18,3 -20 ēC) Iemand tips?

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptPijpfitters Pale Ale (Maris otter + aroma 150)
Brouwdatum14-02-2017
BierstijlPale Ale (American)
Volume24,0 l
Begin SG1,056 SG
Berekende kleur (Mosher)21 EBC
Berekende bitterheid (Daniels)32 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
17,84 lWater uit Water uit hazerswoude dorp
4,11 mlMelkzuur
16,20 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
3 mg/l1 mg/l3 mg/l7 mg/l63 mg/l2 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
5,400 kgPale mout. Maris OtterThomas Fawcett and Sons5 EBC93,1 %
0,400 kgAroma 150Dingemans150 EBC6,9 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 °C2 min.60 min.3,1 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
15,0 gAmarillobellen8,9%first wort hop16,5 IBU
8,0 gCitrabellen12,7%15 min.5,1 IBU
8,0 gAmarillobellen8,9%15 min.3,6 IBU
35,0 gCitrabellen12,7%koudhop0,0 IBU
35,0 gAmarillobellen8,9%koudhop0,0 IBU
15,0 gAmarillobellen8,9%0 min.2,8 IBU
15,0 gCitrabellen12,7%0 min.4,0 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
1,0 l + 2,0 l getrapte starterPacific Ale (WLP041)bovengist

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Martijn0172

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 286
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Juiste moutstort voor een APA
« Reactie #1 Gepost op: 16-03-2017 07:52 u »
Niemand die iets te zeggen heeft over de moutstort? Volgens de verpakking kan aroma 150 tot 20% gestort worden, volgens BrouwHulp 10%. Ik heb de hoeveelheid aangepast tot 7% zodat het volgens BrouwHulp aan de donkere kleur staat wat hoort bij de eigenschap van een APA. Weet alleen niet wat dit precies met de smaak doet maar het lijkt mij, ik heb gister een korrel geproefd en het smaakt best karamelachtig.

Offline tdp

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.580
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Juiste moutstort voor een APA
« Reactie #2 Gepost op: 16-03-2017 08:21 u »
Vind zelf een aandeel van 5% tot 10% caramouten wel goed passen in een dergelijke stijl. Zelf neem ik daarin vaak een mix van Cara 20/30 en Crystalmout.

Qua gist: ken de gist niet maar als je een clean resultaat wil hebben, zou ik aan de onderkant qua temperatuur gaan zitten, op 18 graden in dit geval(?).

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.742
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Juiste moutstort voor een APA
« Reactie #3 Gepost op: 16-03-2017 11:34 u »
Dit lijkt een beetje op de moutstort van een Anchor steambeer. Daar wordt volgens veel kloonrecepten 10% caramout gebruikt, de rest pale mout.
De aroma 150 vind ik over het algemeen 'moutiger' en wat meer karamellig overkomen dan bijvoorbeeld de caramunich/cara crystal 120 EBC. Het lijkt mij een prima keuze om de hop wat te balanceren. Ik zou het bier iets bitterder maken, maar dat is persoonlijke smaak. Een APA is over het algemeen wel hoger in bitterheid.

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.005
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Juiste moutstort voor een APA
« Reactie #4 Gepost op: 16-03-2017 15:18 u »
In mijn snpa kloon doe ik altijd een dikke 90 a 91 % palemout en de rest cara 120.

Offline DirkB

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 142
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is een website
Re: Juiste moutstort voor een APA
« Reactie #5 Gepost op: 16-03-2017 15:27 u »
In mijn snpa kloon doe ik altijd een dikke 90 a 91 % palemout en de rest cara 120.
En die kloon is zeer prima te drinken kan ik zeggen!  :biersmile:

Offline Martijn0172

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 286
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Juiste moutstort voor een APA
« Reactie #6 Gepost op: 17-04-2017 19:03 u »
Ik heb deze uiteindelijk met 9% aroma 150 gebrouwen. Van het weekend, na 16 dgn hergisting heb ik dit brouwsel geproefd. Hij was er lekker en succesvol. Ik vond hem zelf een tikje te moutig neigen maar niet vervelend. Mijn zwagers, beide verfijnd proevers, vonden 'm erg lekker. Ik ga deze volgende keer met ongeveer 5% aroma 150 brouwen.

Tags: