Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Tips gevraagd over Pilsener  (gelezen 4833 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline PeterEngeltje

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 267
  • Land: nl
  • Bierbrouwen is geen hobby, maar een passie.
Tips gevraagd over Pilsener
« Gepost op: 04-03-2017 14:22 u »
Ik heb veel ervaring met bovengistende bieren, maar nu ik dan eindelijk een klimaatkast heb die ook kan koelen wil ik me eens wagen aan het brouwen van een Pilsener.
Daarom de volgende vragen:

Het Pilsener van Brouwerij de Leckere (De Meern) vind ik erg lekker. Heeft iemand al geprobeerd daar een kloon van te maken? Of enig idee welke hop en gist worden gebruikt?

Ik heb gelezen dat bij een infusie maisch met gebruik van Melanoide mout het resultaat van een decoctie maisch wordt benaderd. Klopt dat?

Ik heb hier en daar gelezen dat bij ondergistende bieren vaak een dubbele hoeveelheid gist wordt toegevoegd. Bij bovengisters maak ik standaard van ťťn verpakking Wyeast een giststarter van 1,5 liter voor 20 tot 23 liter stamwort. Zo dat voor een ondergister ook voldoende zijn?

Een paar recepten om inspiratie uit op te doen zijn ook welkom.

Ik verneem graag van jullie,
Peter

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.222
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Tips gevraagd over Pilsener
« Reactie #1 Gepost op: 04-03-2017 15:48 u »
Het Pilsener van Brouwerij de Leckere (De Meern) vind ik erg lekker. Heeft iemand al geprobeerd daar een kloon van te maken?

Pilsmout, Perle hop en W34/70  :brouwen:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.620
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Tips gevraagd over Pilsener
« Reactie #2 Gepost op: 04-03-2017 21:49 u »
Pilsmout, Perle hop en W34/70  :brouwen:


Ik zou hier goed naar kijken. Oscar weet hoe dit bier gebrouwen wordt.


Afhankelijk van de vergistingstemperatuur moet je meer gist gebruiken. Zie de informatie die Fermentis geeft. http://www.fermentis.com/wp-content/uploads/2015/12/Saflager-W-3470-en.pdf

Offline PeterEngeltje

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 267
  • Land: nl
  • Bierbrouwen is geen hobby, maar een passie.
Re: Tips gevraagd over Pilsener
« Reactie #3 Gepost op: 04-03-2017 22:45 u »
Oscar en Jacques,

Bedankt voor deze info, hier kan ik een start mee maken om te proberen een mooie Pilsener te brouwen.

W34/70 heb ik net bestudeerd. Ik werk altijd met Wyeast, maar deze korrelgist is zeker interessant.
Ik weet nu al dat ik hem ga gebruiken bij mijn eerste Pilsener.
En ja, bij een temperatuur onder de 12 graden moet je 2 tot 3 keer zoveel gist enten.

Nogmaals bedankt.

Offline Zooms

  • ABV De Bierkaai
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 473
  • Land: nl
  • www.debierkaai.net
Re: Tips gevraagd over Pilsener
« Reactie #4 Gepost op: 05-03-2017 13:17 u »
Houd de gisting maar op 12 graden. Lager heeft geen zin, behalve dat je meer gist nodig hebt. Fermentis geeft aan optimaal tussen 12 en 15 graden.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.620
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Tips gevraagd over Pilsener
« Reactie #5 Gepost op: 05-03-2017 21:52 u »
Lager heeft geen zin, behalve dat je meer gist nodig hebt.

Snap ik even niet. Als je gist wil oogsten voor een volgend brouwsel kun je dat het beste zo kort mogelijk na afloop van de vergisting doen.

Offline Sander van Dijk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.171
  • Land: nl
  • Als je je glas op z'n kop houdt... is tie leeg!
Re: Tips gevraagd over Pilsener
« Reactie #6 Gepost op: 06-03-2017 06:13 u »


Houd de gisting maar op 12 graden. Lager heeft geen zin, behalve dat je meer gist nodig hebt. Fermentis geeft aan optimaal tussen 12 en 15 graden.


Snap ik even niet. Als je gist wil oogsten voor een volgend brouwsel kun je dat het beste zo kort mogelijk na afloop van de vergisting doen.

Dit snap ik weer even niet. Zooms heeft het erover dat een lagere temperatuur dan 12įc niet veel toevoegt behalve dat je veel meer gist nog hebt.


Offline ciesvandekwis

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.293
  • Land: be
  • napalm is er nog palm
Re: Tips gevraagd over Pilsener
« Reactie #7 Gepost op: 06-03-2017 12:08 u »
De snellere versie:
http://brulosophy.com/methods/lager-method/

Al 3 keer lekkere lager mee gemaakt (zie Lager!Lager! topic).

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.620
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Tips gevraagd over Pilsener
« Reactie #8 Gepost op: 06-03-2017 21:38 u »
Dit snap ik weer even niet. Zooms heeft het erover dat een lagere temperatuur dan 12įc niet veel toevoegt behalve dat je veel meer gist nog hebt.

Te vlug gelezen. Ik dacht even dat het over lageren ging.

Offline Zooms

  • ABV De Bierkaai
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 473
  • Land: nl
  • www.debierkaai.net
Re: Tips gevraagd over Pilsener
« Reactie #9 Gepost op: 09-03-2017 23:35 u »
Te vlug gelezen. Ik dacht even dat het over lageren ging.

Dat gebeurt ons allemaal wel eens...

Offline PeterEngeltje

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 267
  • Land: nl
  • Bierbrouwen is geen hobby, maar een passie.
Re: Tips gevraagd over Pilsener
« Reactie #10 Gepost op: 10-03-2017 17:56 u »
Ik heb een recept ontwikkeld met alleen Pilsmout waarbij ik volgens een drietraps infusie ga maischen.
Volgens het boek van Adrie Otte "verander water in bier" kan het toevoegen van melanoidemout aan de stort het resultaat van een decoctie maisch beter benaderen.
Weet iemand of dat echt veel verschil maakt, of dat het zonder deze mout ook goed komt?


Ik zal het geplande recept plaatsen als ik de Perle hop in huis heb en het alfazuurgehalte bekend is.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.620
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Tips gevraagd over Pilsener
« Reactie #11 Gepost op: 11-03-2017 14:05 u »
Weet iemand of dat echt veel verschil maakt, of dat het zonder deze mout ook goed komt?

Ook zonder melanoidemout kun je een uitstekende pils brouwen.

Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 843
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: Tips gevraagd over Pilsener
« Reactie #12 Gepost op: 11-03-2017 15:42 u »
Een mooie vind ik ook een experiment van brulosophy waarbij ze de vergisting (W-34/70) op kamertemperatuur uitvoeren met goed resultaat.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.620
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Tips gevraagd over Pilsener
« Reactie #13 Gepost op: 11-03-2017 15:55 u »
Een mooie vind ik ook een experiment van brulosophy waarbij ze de vergisting (W-34/70) op kamertemperatuur uitvoeren met goed resultaat.

De waarde van de Brulosophy experimenten neem ik met een korreltje zout. Te vaak komt daaruit dat het geen verschil uitmaakt wat je doet. Als dat het geval zou zijn krijgt iedereen hetzelfde resultaat wanneer een bepaald recept gebrouwen wordt. Dit is echter absoluut niet het geval. Zo brouwen wij bij De Roerstok regelmatig hetzelfde recept maar zijn de bieren heel verschillend.

Offline PeterEngeltje

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 267
  • Land: nl
  • Bierbrouwen is geen hobby, maar een passie.
Re: Tips gevraagd over Pilsener
« Reactie #14 Gepost op: 11-03-2017 16:03 u »
Ook zonder melanoidemout kun je een uitstekende pils brouwen.

Dat is mooi.
Als mijn Perle hop dan ook nog genoeg A% heeft om hem als Aroma en Bitter hop te gebruiken dan wordt het een SMaSH Pilsner. De hop ga ik morgen kopen in Almere.

Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 843
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: Tips gevraagd over Pilsener
« Reactie #15 Gepost op: 12-03-2017 22:56 u »
De waarde van de Brulosophy experimenten neem ik met een korreltje zout. Te vaak komt daaruit dat het geen verschil uitmaakt wat je doet. Als dat het geval zou zijn krijgt iedereen hetzelfde resultaat wanneer een bepaald recept gebrouwen wordt. Dit is echter absoluut niet het geval. Zo brouwen wij bij De Roerstok regelmatig hetzelfde recept maar zijn de bieren heel verschillend.

Eens! Maar dit is zo'n grote variabele dat ik het wel geloof. Het komt ook overeen met wat fermentis zelf aangeeft op de gist.

Offline PeterEngeltje

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 267
  • Land: nl
  • Bierbrouwen is geen hobby, maar een passie.
Re: Tips gevraagd over Pilsener
« Reactie #16 Gepost op: 12-03-2017 23:50 u »
Vandaag heb ik mijn ingrediŽnten voor mijn Pilsener (hopelijk vergelijkbaar met die van brouwerij De Leckere) ingekocht. Ik heb het volgende recept samengesteld:

Voor 23,5 liter Stamwort in mijn Grainfather:

Naam: SMASH Pilsener
6 - 8 EBC
25,4 IBU
O.G. 1.059 (theoretisch), 1.050 - 1.055 (Brouwzaalrendement 85% - 92%)

4,7 kg Bohemian Pilsener mout (3-4 EBC)
16,2 liter maischwater, hardheid: 3,5 dH (leidingwater Utrecht : gedestilleerd water = 1:1)
14,3 liter spoelwater, hardheid: 7 dH (leidingwater Utrecht)

Infusie Maischschema:
35 minuten bij 63 gr C
25 minuten bij 73 gr C
 5 minuten bij 78 gr C

75 minuten koken met op:
T = 15 minuten: 27 gram Perle Hop 7,6 %A
T = 65 minuten: 25 gram Perle Hop 7,6 %A
T = 74 minuten: 10 gram Perle Hop 7,6 %A

Gist:
23 gram Fermentis Saflager W-35/70, geactiveerd in 1,5 liter giststarter S.G.: 1041.

Hoofdgisting bij 12 graden.
Nagisting bij 14 graden.
Lageren bij 10 graden.

Ik ben benieuwd wat ervaren Pils brouwers hiervan vinden.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.222
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Tips gevraagd over Pilsener
« Reactie #17 Gepost op: 13-03-2017 00:09 u »
Komt niet in de buurt van het pils van De Leckere...

Offline PeterEngeltje

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 267
  • Land: nl
  • Bierbrouwen is geen hobby, maar een passie.
Re: Tips gevraagd over Pilsener
« Reactie #18 Gepost op: 13-03-2017 00:46 u »
Komt niet in de buurt van het pils van De Leckere.....

Oeps! Het kan niet komen door de gekozen ingrediŽnten want die heb je me prijsgegeven:

Pilsmout, Perle hop en W34/70  :brouwen:

Hoewel, Bohemian Pilsener mout, of gewoon Dingemans?
Dus moet ik nog even sleutelen aan het brouwproces.
Hoeveelheid aroma hop?
Ik hoop dat mijn lokale slijter morgen De Leckere Pilsener weer op voorraad heeft zodat ik hem nog een keer kan proeven.

Offline PeterEngeltje

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 267
  • Land: nl
  • Bierbrouwen is geen hobby, maar een passie.
Re: Tips gevraagd over Pilsener
« Reactie #19 Gepost op: 15-03-2017 00:19 u »
Komt niet in de buurt van het pils van De Leckere...
Oeps! Het kan niet komen door de gekozen ingrediŽnten want die heb je me prijsgegeven:

Hoewel, Bohemian Pilsener mout, of gewoon Dingemans?
Dus moet ik nog even sleutelen aan het brouwproces.
Hoeveelheid aroma hop?
Ik hoop dat mijn lokale slijter morgen De Leckere Pilsener weer op voorraad heeft zodat ik hem nog een keer kan proeven.

Ik heb veel recepten op dit forum en op YouTube bekeken en ben over Pilsener brouwen een klein beetje wijzer geworden. De recepten zijn zeer verschillend in de dosering van de hoeveelheid aroma hop. En in het infusie maischschema is de rust bij 62-63 graden Celcius meestal iets langer dan de 35 minuten in mijn gepland recept.

Dus ik ga volgende week gewoon iets uitproberen en door schade en schande hopelijk wijzer worden:
Rust bij 63 graden Celcius in tijd iets verlengen, en dosis aromahop iets verlagen.

Offline PeterEngeltje

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 267
  • Land: nl
  • Bierbrouwen is geen hobby, maar een passie.
Re: Tips gevraagd over Pilsener
« Reactie #20 Gepost op: 18-03-2017 00:09 u »
Kunnen we in dit hobbybrouwforum een nieuwe rubriek plaatsen?
Niet beantwoorde vragen?


Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 843
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: Tips gevraagd over Pilsener
« Reactie #21 Gepost op: 18-03-2017 00:47 u »
Kunnen we in dit hobbybrouwforum een nieuwe rubriek plaatsen?
Niet beantwoorde vragen?

Of wellicht beter de rubriek, onmogelijke vragen ;).
Niets tegen jou Peter, maar de vraag is veel moeilijker dan het op het eerste oog lijkt!
Hoe kunnen mensen dit beantwoorden?

Slechts een enkeling op dit forum is al lang genoeg bezig om uberhaŁbt de decoctiemethode te kunnen hebben gebruikt.
Laat staan de specifieke expertieze om 30 jaar oude kennis te relateren aan het gebruik van een compleet ander maischschema met een bepaalde moutsoort.

Om dit vraagstuk te beantwoorden moet je iemand vinden die toevallig ouderwets (inefficient) gemoute gerst gebruikt om pils te brouwen, maar zo nu en dan ineens overschakelt op commercieel verkrijgbare melanoidinmout.

Overigens, wat heeft dit met het pilsner van De Leckere te maken? Zeggen zei een decoctiemaisch te gebruiken?

Offline PeterEngeltje

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 267
  • Land: nl
  • Bierbrouwen is geen hobby, maar een passie.
Re: Tips gevraagd over Pilsener
« Reactie #22 Gepost op: 18-03-2017 11:40 u »
Of wellicht beter de rubriek, onmogelijke vragen ;).
Niets tegen jou Peter, maar de vraag is veel moeilijker dan het op het eerste oog lijkt!
Hoe kunnen mensen dit beantwoorden?

Slechts een enkeling op dit forum is al lang genoeg bezig om uberhaŁbt de decoctiemethode te kunnen hebben gebruikt.
Laatstaan de specifieke expertieze om 30 jaar oude kennis te relateren aan het gebruik van een compleet ander maischschema met een bepaalde moutsoort.

Om dit vraagstuk te beantwoorden moet je iemand vinden die toevallig ouderwets (inefficient) gemoute gerst gebruikt om pils te brouwen, maar zo nu en dan ineens overschakeld op commerciŽel verkrijgbare melanoidinmout.

Overigens, wat heeft dit met het pilsner van De Leckere te maken? Zeggen zei een decoctiemaisch te gebruiken?

Hoi Wouter,
Als ik mijn vraag waarop jij reageert zo terug lees begrijp ik dat mijn vraag wat lullig kan overkomen.
Maar zo was het absoluut niet bedoeld.
Ik had alleen wel op wat meer respons en discussie gehoopt.
Want zo heet deze rubriek: Discussie over recepten.

Ik begrijp dat het een moeilijk vraagstuk is.
Ik weet niet of de Leckere met de Decoctiemethode maischt, maar ik denk het niet.
Er zijn genoeg recepten voor Pilsener te vinden waar een eenstaps of meerstaps Infusie wordt toegepast.
Oscar weet blijkbaar hoe de Leckere zijn Pils brouwt en van hem heb ik de ingrediŽnten.
Van mijn recept denkt hij dat het bier op deze manier gebrouwen niet in de buurt van de Leckere zal komen.
Maakt niet uit als het niet Leckere maar wel lekker wordt.
En dan daarna grof of fijn tunen.

Dus Wouter,
Bedankt voor je reactie en het resultaat van mijn recept laat ik weten. Al gaat dat met een Pilsener nog wel even duren.

Offline Koen S

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 112
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Tips gevraagd over Pilsener
« Reactie #23 Gepost op: 18-03-2017 15:57 u »
Dag Peter

Ik heb onlangs een SMaSH pils gebrouwen met 100% pilsmout (Dingemans) en Saaz. Eenstapsmaisch van 90 minuten op 65įC.
Ik heb geen giststarter gemaakt maar de korrelgist gehydrateerd volgens gebruiksaanwijzing.
Na carbonisatie met 8 g/liter gaf dit een lekkere, cleane pils van 4,9 vol%.


BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk2016-08
Naam receptPrizekant
Brouwdatum30-12-2016
BierstijlPils(ener)
Volume21,0
Begin SG1,044 SG
Eind SG1,010 SG
Schijnbare vergistingsgraad77,3%
Alcoholgehalte4,4 vol.%
Berekende kleur (Morey)7 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)29 IBU
Brouwzaalrendement77,5 %
Kooktijd75 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
16,20 lGedemineraliseerd water
1,30 gCaCl2
0,90 gCaSO4
2,20 mlMelkzuur
0,40 gMgSO4
14,84 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
36 mg/l2 mg/l8 mg/l12 mg/l23 mg/l42 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,000 kgPilsmoutDingemans3 EBC100,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust65,0 įC15 min.90 min.4,0 l/kg
Uitmaischen78,0 įC10 min.5 min.4,0 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
61,4 gSaazbellen3,3%60 min.26,3 IBU
15,0 gSaazbellen3,3%10 min.2,3 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
23,0 gSaflager Lager (W-34/70)ondergist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting12,0 įC
Max. temp. hoofdvergisting15,0 įC
Eind temp. hoofdvergisting15,0 įC
Eind SG hoofdvergisting1,010 SG
Schijnbare vergistingsgraad77,3%
Temp. nagisting15,0 įC
Start lagering10-01-2017
Temp. lagering2,0 įC



Offline PeterEngeltje

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 267
  • Land: nl
  • Bierbrouwen is geen hobby, maar een passie.
Re: Tips gevraagd over Pilsener
« Reactie #24 Gepost op: 18-03-2017 16:47 u »
Dag Peter

Ik heb onlangs een SMaSH pils gebrouwen met 100% pilsmout (Dingemans) en Saaz. Eenstapsmaisch van 90 minuten op 65įC.
Ik heb geen giststarter gemaakt maar de korrelgist gehydrateerd volgens gebruiksaanwijzing.
Na carbonisatie met 8 g/liter gaf dit een lekkere, cleane pils van 4,9 vol%.



Hallo Koen,

Bedankt voor je recept. Hier kan ik wat mee. Er zitten veel verschillen en een paar overeenkomsten in jouw en mijn recept, daar ga ik nog even mee puzzelen.

Ik heb nog wel een paar vragen:
Hoe ben jij aan gedemineraliseerd water gekomen?
Had je je spoelwater ook nog behandeld?
Heb je het wort nog belucht voor de gisting?
Zo te zien duurde je hoofdgisting 10 dagen, en hoe lang heb je gelagerd?

Tags: