Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Weizen naar voorbeeld van de Ayinger Brauweizen  (gelezen 3230 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.975
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Weizen naar voorbeeld van de Ayinger Brauweizen
« Gepost op: 25-02-2017 17:15 u »
Herman,
Wat een geweldig lekkere weizen is dat h  die ayinger.    Vorig jaar bij v.d. valk in venlo gedronken.
Zou hem graag ook brouwen,maar heb geen recept hiervan.
Wil jij jouw recept delen of hou je het liever voor jezelf? (Respecteer ik ook hoor.)

Gr joh.


Op verzoek mijn recept van de weizen zoals ik die laatst gebrouwen heb.
De hopkeuze is voor een Weizen minder belangrijk. Iedere Duitse hop lijkt me geschikt.

Een volgende keer zou ik de 54 C stap overslaan en mogelijk met infusie naar 63 C brengen. Verder  twee zakjes gist gebruiken zonder starter met als doel op en lager eind SG uit te komen.
En tevens zou ik langer op 18 of 19 C vergisten en rond de vergistingspiek op laten lopen naar 24 C. Het idee is dat de lage temperatuur zorgt voor het kruidnagel aroma en de hoge temperatuur voor het banaan aroma. Nu zit het banaan aroma er duidelijk in. De Gozdawa gist Bavarian Wheat 11 is een hele mooie gist voor een Weizen.





BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
Water en brouwzouten
OmschrijvingWaarde
Kenmerk143W
Naam receptWeizen
Brouwdatum11-01-2017
BiertypeWeizen
Volume20,5
Begin SG1,050 SG
Eind SG1,017 SG
Schijnbare vergistingsgraad66,0%
Alcoholgehalte4,3 vol.%
Berekende kleur (Morey)7 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)19 IBU
Brouwzaalrendement84,1 %
Kooktijd100 min.
HoeveelheidIngredint
17,50 lWater uit Overloon
1,30 gCaCl2
1,60 gCaSO4
2,60 mlFosforzuur
13,15 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
98 mg/l7 mg/l21 mg/l321 mg/l32 mg/l52 mg/l


Vergistbare ingredinten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,591 kgTarwemout. lichtWeyermann4 EBC60,0 %
1,727 kgPilsmoutWeyermann3 EBC40,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Ferulazuur44,0 C1 min.20 min.4,1 l/kg
Eiwit rust54,0 C8 min.10 min.4,1 l/kg
Beta amlase63,0 C7 min.45 min.4,1 l/kg
Alfa amlase71,0 C6 min.30 min.4,1 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
12,0 gMerkur 2016bellen12,0%first wort hop20,3 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
0,5 l starter gedurende 5 uurGozdawa Wheat (Bavarian Wheat11)bovengist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting19,0 C
Max. temp. hoofdvergisting25,5 C
Eind temp. hoofdvergisting23,0 C
Eind SG 1,017 SG
Schijnbare vergistingsgraad64,8%
Start nagisting13-01-2017
Temp. nagisting25,5 C
Start lagering15-01-2017
Temp. lagering17,0 C



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.749
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Weizen naar voorbeeld van de Ayinger Brauweizen
« Reactie #1 Gepost op: 25-02-2017 20:09 u »
En lijkt het ook (een beetje) op een Ayinger?

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.975
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Weizen naar voorbeeld van de Ayinger Brauweizen
« Reactie #2 Gepost op: 25-02-2017 21:01 u »
Hij lijkt naar mijn idee best aardig. De Ayinger Brauweizen drink ik regelmatig buitenshuis. Die van mij komt wat minder zurig over en heeft wat meer banaan. Verder heeft die veel overeenkomsten.

Offline brouwjoh.

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 68
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Weizen naar voorbeeld van de Ayinger Brauweizen
« Reactie #3 Gepost op: 26-02-2017 21:40 u »
Henielma,
Vriendelijk bedankt, deze ga ik nabrouwen.
Zelfs met eigen kweek merkur hop (ook afkomstig van jou).

Brouwjoh.

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.975
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Weizen naar voorbeeld van de Ayinger Brauweizen
« Reactie #4 Gepost op: 26-02-2017 22:31 u »
Succes Brouwjoh, benieuwd of die naar je smaak is.

Offline brouwjoh.

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 68
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Weizen naar voorbeeld van de Ayinger Brauweizen
« Reactie #5 Gepost op: 12-03-2017 13:05 u »
Succes Brouwjoh, benieuwd of die naar je smaak is.


Planning as donderdag 16 maart,
Gist is inmiddels binnen.

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.975
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Weizen naar voorbeeld van de Ayinger Brauweizen
« Reactie #6 Gepost op: 12-03-2017 13:33 u »
Succes met brouwen.  :brouwen:

De wijzigingen die ik ten opzichte van de werkwijze door wilde voeren heb ik inmiddels doorgevoerd in mijn huidige Weizen brouwsel.

Hieronder is het verloop van de temperatuur en de vergisting te zien. Het zakje gist heb ik dit keer op het wort gestrooid en het vat geschud voor de beluchting. De vergisting is een paar SG punten verder doorgegaan dan de vorige keer en dat is volgens mij dit bier ten goede gekomen.



Offline brouwjoh.

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 68
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Weizen naar voorbeeld van de Ayinger Brauweizen
« Reactie #7 Gepost op: 12-03-2017 17:54 u »
Toch 1 zakje gist op zelfde hoeveelheid wort?


Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.975
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Weizen naar voorbeeld van de Ayinger Brauweizen
« Reactie #8 Gepost op: 12-03-2017 18:05 u »
Inderdaad bij een Weizen kan je beter wat minder gist gebruiken dan teveel.

Offline brouwjoh.

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 68
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Weizen naar voorbeeld van de Ayinger Brauweizen
« Reactie #9 Gepost op: 18-03-2017 20:06 u »
Door omstandigheden  donderdag  niet in staat geweest  om te brouwen  maar vandaag was het toch zo ver.
De weizen naar een recept van Henielma.
Alles perfect gelopen; 6.30 uur gestart ,14.15 uur   21 liter weizen ingistkast met begin sg van 1.055.
Maarrrrrrrr.... bij het overhevelen naar gistvat zie ik 2 brandplekken op bodem van pan.
Daar ik een binnenpan met 3 mm geperforeerde bodem gebruik met een maischzak vraag ik mij af of dit aanbranden door de tarwe komt,
Wie kan mij hier antwoord op geven?

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.975
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Weizen naar voorbeeld van de Ayinger Brauweizen
« Reactie #10 Gepost op: 18-03-2017 20:58 u »
Helaas is aanbranden een punt van aandacht bij zoveel tarwe in de stort. Een paar weizens geleden heb ik het geheel na het maischen weggegooid omdat het duidelijk aangebrand rook en er ook een flinke aangebrande laag op de bodem zat. Wat helpt om dit te voorkomen bij mij is flink roeren en dicht over de bodem roeren en verder de gasvlam wat kleiner zetten.

Offline brouwjoh.

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 68
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Weizen naar voorbeeld van de Ayinger Brauweizen
« Reactie #11 Gepost op: 18-03-2017 21:32 u »
Ok Henielma,
Heb niks aangebrand geroken dus wacht gewoon af.
Na 1 of 2 weken even proeven en dan beslissen.
Heb trouwens een binnenpan met bodem welke ongeveer 2 cm vrij staat.

Brouwjoh.

Offline Juindorper

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 306
  • Land: nl
Re: Weizen naar voorbeeld van de Ayinger Brauweizen
« Reactie #12 Gepost op: 18-03-2017 22:13 u »
Helaas is aanbranden een punt van aandacht bij zoveel tarwe in de stort. Een paar weizens geleden heb ik het geheel na het maischen weggegooid omdat het duidelijk aangebrand rook en er ook een flinke aangebrande laag op de bodem zat. Wat helpt om dit te voorkomen bij mij is flink roeren en dicht over de bodem roeren en verder de gasvlam wat kleiner zetten.
Bekend probleem. Ik heb ontdekt dat wanneer je eerst de gerstemout apart stort en vervolgens pas de tarwe dat het minder snel aan koekt op de bodem.

Offline brouwjoh.

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 68
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Weizen naar voorbeeld van de Ayinger Brauweizen
« Reactie #13 Gepost op: 21-03-2017 22:01 u »
Vandaag  gemeten en geproefd.
SG 1.020  komende van 1.055.
Smaak is al redelijk aanwezig, maar nog geen banaan... Kan dat nog (ivm laag sg), als ik
temp (nu 21 graden) gelijk op 25 zet of beter 1 a 2 graden per dag op laten lopen?

Joh.


Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.975
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Weizen naar voorbeeld van de Ayinger Brauweizen
« Reactie #14 Gepost op: 21-03-2017 23:42 u »
Je moet nu snel over de 24  C zien te komen voor de banaan. 1 C/uur bijvoorbeeld 

Offline brouwjoh.

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 68
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Weizen naar voorbeeld van de Ayinger Brauweizen
« Reactie #15 Gepost op: 22-03-2017 00:22 u »
Ga ik vanmorgen gelijk mee beginnen als ik thuis ben van mijn werk.
Bedankt voor advies.

Offline brouwjoh.

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 68
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Weizen naar voorbeeld van de Ayinger Brauweizen
« Reactie #16 Gepost op: 22-03-2017 13:36 u »
Ayinger weizen kloon.
Zo...vanmorgen om 5 uur temp. Gistkast op 25 graden gezet.(toch maar in een keer gedaan ,moest nog ff slapen).
Nu maar afwachten wat ie gaat doen,hopelijk komt er nog iets banaan in.
Vraag:
  1_ Zit er in de originele ayinger ook wel zoveel banaan ???????
   2_ En een deze dagen overhevelen of nog paar dagen wachten en dan gelijk (bv zterdag) bottelen????

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.975
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Weizen naar voorbeeld van de Ayinger Brauweizen
« Reactie #17 Gepost op: 22-03-2017 13:46 u »
Pas weer de Ayinger brauweizen gedronken en me viel de kruidnagel meer op dan de banaan. Maar er zit zeker banaan in de geur en smaak.

Offline brouwjoh.

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 68
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Weizen naar voorbeeld van de Ayinger Brauweizen
« Reactie #18 Gepost op: 22-03-2017 14:06 u »
Ok,
en qua overhevelen  en bottelen ???

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.975
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Weizen naar voorbeeld van de Ayinger Brauweizen
« Reactie #19 Gepost op: 22-03-2017 14:26 u »
Zie hieronder mijn vergistingsschema. Sinds een paar dagen staat die nu in de hergisting op fles bij 21 C. Daarvoor na het uitvergisten een aantal dagen op 16 C om een groot deel van de gist te laten bezinken en daarna direct gebotteld uit het hoofdvergistingsvat zoals ik meestal doe.   


Offline brouwjoh.

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 68
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Weizen naar voorbeeld van de Ayinger Brauweizen
« Reactie #20 Gepost op: 22-03-2017 20:25 u »
En bottelsuiker?

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.975
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Weizen naar voorbeeld van de Ayinger Brauweizen
« Reactie #21 Gepost op: 22-03-2017 21:27 u »
Ik heb 9 gram per liter suiker gebruikt omdat een Weizen best wel flink wat koolzuur mag hebben.

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.975
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Weizen naar voorbeeld van de Ayinger Brauweizen
« Reactie #22 Gepost op: 25-03-2017 19:36 u »
De hergisting op fles is vrijwel of helemaal afgerond. De druk in de fles is 3,2 bar bij 21 C. Overigens heb ik geen 9 gram bottelsuiker maar 10 gram bottelsuiker per liter toegevoegd.

Vandaag een fles snel gekoeld en buiten in de zon opgedronken. Deze versie is goed gelukt, mijn beste Weizen tot nu toe volgens mij. De smaak heeft een mooie balans tussen kruidnagel en banaan. Een mooi stabiel schuim met een mooie koolzuurprikkeling.

Bij de vorige versie was het schuim veel slechter. Waarschijnlijk heeft het geholpen dat deze keer de eiwitrust overgeslagen is en de stap van 44 naar 60 C in 2 minuten is gedaan door 6 liter kokend water toe te voegen aan het beslag.

Hieronder een foto van het eerste glas van dit brouwsel.


Offline brouwjoh.

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 68
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Weizen naar voorbeeld van de Ayinger Brauweizen
« Reactie #23 Gepost op: 26-03-2017 10:33 u »
Hieronder een foto van het eerste glas van dit brouwsel.


Henielma,
Geweldig hoor,mooie foto een origineel ayinger bierglas met een prachtig biertje.

Ik ga hem deze week een keertje bottelen, gister stond ie op sg 1.018
Smaak was wel goed,zonder aanbrandsmaak maar met geen of te weinig banaan.

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.975
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Weizen naar voorbeeld van de Ayinger Brauweizen
« Reactie #24 Gepost op: 26-03-2017 11:27 u »
Misschien dat warm hergisten op fles bij jou nog helpt om meer banaan te krijgen. Je hebt bit brouwsel tot nu toe relatief kort warm vergist.

Tags: