Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Session IPA  (gelezen 1134 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline thunderjong

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 16
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Session IPA
« Gepost op: 21-02-2017 21:42 u »
Allen,

Niet om mee te doen met de Brand wedstrijd, maar gewoon om eens te proberen om een frisse, hoppige, tropical Session IPA te maken met een droge afdronk. Met behulp van google en het forum kom ik op onderstaande recept uit. Alle feedback is welkom. Bijvoorbeeld het moment, de hoeveelheid en verhouding van de hopgiften, de mouten en de beslagdikte. Ik heb gekozen voor Mosaic en citra omdat ik deze nog heb liggen. Daarnaast heb ik nog Cascade en Simcoe liggen. Dus dit is eventueel ook nog mogelijk. Al hou ik de basis het liefst zo simpel mogelijk.

Alvast dank voor jullie feedback!


BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptTest. Sessie
Brouwdatum
BiertypeAmerikaanse IPA
Volume20,0 l
Begin SG1,045 SG
Berekende kleur (Morey)16 EBC
Berekende bitterheid (Rager)45 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
20,00 lWater uit Zutphen
8,12 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
66 mg/l12 mg/l66 mg/l215 mg/l94 mg/l41 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,990 kgPale mout. Maris OtterThomas Fawcett and Sons5 EBC75,0 %
0,795 kgMŁnchenermoutDingemans15 EBC19,9 %
0,200 kgCara 120Dingemans120 EBC5,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 įC2 min.60 min.5,0 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
12,1 gMagnum 2014bellen11,6%60 min.21,0 IBU
50,0 gMosaicbellen13,0%1 min.16,3 IBU
25,0 gCitra 2015bellen12,7%1 min.7,9 IBU
60,0 gMosaicbellen13,0%koudhop0,0 IBU
30,0 gCitra 2015bellen12,7%koudhop0,0 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
11,5 gNottingham (-)bovengist




Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline crazyjopje

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 159
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Session IPA
« Reactie #1 Gepost op: 22-02-2017 00:29 u »
Ik zou in ieder geval voor 31 maart niet al teveel serieuze feedback verwachten.

Offline crazyjopje

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 159
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Session IPA
« Reactie #2 Gepost op: 22-02-2017 00:30 u »
Maar voor een session is begin sg gist combinatie misschien wat hoog.

Offline Tjardo

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 431
  • Land: nl
Re: Session IPA
« Reactie #3 Gepost op: 22-02-2017 04:53 u »
Dat wordt een lekker biertje! Maar ik zeg doe eens gek, gooi er ook nog een hand Simcoe en Cascade tegenaan in de koudhop...  :proost:

Offline Battum80

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 455
  • Land: ch
  • Wat niet kan is nog nooit gebeurd
Re: Session IPA
« Reactie #4 Gepost op: 22-02-2017 15:41 u »
Wordt lekker... Misschien een deel chinook als bitterhop, geeft een lekkere krachtige bitterheid

Offline Biertje1985

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 939
  • Land: nl
  • Zelf bouwen is net zo leuk als zelf Brouwen
Re: Session IPA
« Reactie #5 Gepost op: 22-02-2017 18:17 u »
ik zou hem alsnog inzenden.

Offline TymonK

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 88
  • Land: nl
  • Lekker bier begint hier...
Re: Session IPA
« Reactie #6 Gepost op: 22-02-2017 18:53 u »
ik zou hem alsnog inzenden.
Daarvoor is het begin SG te hoog...

Maareh ik zou de Simcoe/Citra ook op 20 min voor einde kook inzetten... Krijg je mooi in de smaak mee dan
Daarnaast zoals eerder gezegd de koudhop verdubbelen. [hopaddict ;-)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 27.328
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Session IPA
« Reactie #7 Gepost op: 22-02-2017 22:23 u »
Daarvoor is het begin SG te hoog...

Voor een session is het begin SG inderdaad veel te hoog. Je zit zo met de hergisting op de fles boven de 5% alcohol.

Maar daar is natuurlijk wel iets aan te doen...

Offline thunderjong

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 16
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Session IPA
« Reactie #8 Gepost op: 23-02-2017 19:25 u »
Dank heren,

Ik ga begin SG wat aanpassen. Volgens BrouwHulp kwam ik nu op 4.5% uit, maar dat is zonder hergisting. Ga mikken op 4%. Daarnaast nog voor een extra hopgift. Al had ik het idee dat er al redelijk wat hop inging :)

Als ik heb gebrouwen (volgende week) en eenmaal heb geproefd, zal ik terugkomen met de bevindingen.

Groet

Offline thunderjong

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 16
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Session IPA
« Reactie #9 Gepost op: 15-04-2017 08:28 u »
Gister, na 2 weken op fles, het eerste biertje opgetrokken op basis van bovenstaande recept. Alleen de drooghop heb ik naar 4.5 g/l verhoogd  (5 dagen laten zitten) en een simcoe gift toegevoegd op 20 voor eind. Kleur, schuim, koolzuur, body, bitterheid klopte allemaal. Erg blij mee. De hopensmaken zijn te herkennen, maar worden helaas deels overheerst door een grassmaak. Deze smaak/geur proefde ik ook reeds bij het afvullen. Als dit er niet in zou zitten, dan zou ik het waarschijnlijk een heerlijk biertje vinden.

Vraag aan jullie. Waar wordt deze grassmaak door veroorzaakt? Te lang dryhoppen zou ik niet denken met 5 dagen. Mijn mouten zijn ook vers (en bij een eerder bier had ik er geen last van). En de vergisting lijkt ook prima verlopen (volgende dag stond de boel te pruttelen en uitvergist naar 1011 SG). Eventueel oude hop?

Graag jullie tips/ideeŽn.

Dank!

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.515
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Session IPA
« Reactie #10 Gepost op: 15-04-2017 09:47 u »
Vraag aan jullie. Waar wordt deze grassmaak door veroorzaakt? Te lang dryhoppen zou ik niet denken met 5 dagen.

Misschien en te hoge koudhoptemperatuur?

Of eventuele whirlpoolhop te lang bij hogere temperaturen laten staan?

Tags: