Pagina's:
Actions
  • #426 door Adbrouwt Gepost op 22 Sep 2017
  • Je kunt ze ook na het oogsten al afknippen. Ook dat heb ik al gedaan en het jaar erop weer prima opbrengst. Het is net onkruid die hop  :nut:
  • #427 door Jeukstaardt Gepost op 23 Sep 2017
  • Ik heb gisteren de laatste Perle bellen geoogst en het rook enigszins kazig zoals al eerder beschreven is. Is deze hop nog wel te gebruiken of kan ik deze beter wegmikken?
  • #428 door beermenke Gepost op 23 Sep 2017
  • Als je de hopbellen t laatst half uur in de maisch doet zou je dan meer of minder bitterstoffen in je bier krijgen. Lupine en zo spoelt dan mee en wordt gekookt. Ik roep maar even wat.
  • #429 door Adbrouwt Gepost op 23 Sep 2017
  • Dit jaar ook weer veel stuifmeel. Ga dit weekend mijn Challenger oogsten.
  • #430 door hansHalberstadt Gepost op 23 Sep 2017
  • Ik heb gisteren de laatste Perle bellen geoogst en het rook enigszins kazig zoals al eerder beschreven is. Is deze hop nog wel te gebruiken of kan ik deze beter wegmikken?
    Heb je foto's van de bellen?
  • #431 door Jeukstaardt Gepost op 23 Sep 2017




  • Als ik de bellen nu manipuleer komt er toch gewoon een hopgeur vrij, geen spoor meer van de kazigheid. Dat is dan kennelijk alleen als de hop vers is? Gisteren net na de pluk was die duidelijk waarneembaar.
  • #432 door crazyjopje Gepost op 23 Sep 2017
  • Mijn 1e jaars Cascade heeft 320gram gedroogd opgeleverd....

    Best gegaan
  • #433 door Jeukstaardt Gepost op 23 Sep 2017
  • Geweldig he! Mijn Cascade ligt nu in de droger. Ik verwacht een soortgelijke opbrengst.
  • #434 door RienP Gepost op 23 Sep 2017
  • In de afgelopen dagen 3/4 van m`n oogst Saphir weg kunnen gooien. Ik had een deel tijdelijk in plastic zakken gedaan voordat ik het vaccuum ging verpakken. Schijnbaar niet helemaal goed gedroogd (door alle vochtigheid van de afgelopen tijd), want de hop rook muf en kazig bij het openmaken van de zak.  Ik neem geen enkel risico en heb het gewoon weggegooid. Dat is voor het eerst in de 3 jaar dat ik de hop heb dat ik zo`n fout maak. Leermomentje maar weer.

    Gelukkig heb ik m`n Goldings nog. Dit ligt nu te drogen en ruikt heerlijk.
  • #435 door HuygenMeester Gepost op 23 Sep 2017
  • Dit jaar geen Smaragd van de tuin. De afgelopen storm heeft letterlijk de vellen van de broek geblazen...ik bedoel  de bellen van de rank geblazen.  >:D
    scheelt wel werk ...
     :degroeten:
    Huygenmeester
  • #436 door Jacques Gepost op 23 Sep 2017
  • Dit jaar ook weer veel stuifmeel.

    Dat is natuurlijk geen stuifmeel maar lupuline.

    Stuifmeel wordt verspreid door de mannelijke planten...
  • #437 door EBC Gepost op 23 Sep 2017
  • Ik heb gisteren de laatste Perle bellen geoogst en het rook enigszins kazig zoals al eerder beschreven is. Is deze hop nog wel te gebruiken of kan ik deze beter wegmikken?
    Een karakteristieke geur voor Perle. Geen zorgen, verse hop is nooit kazig, dat ontstaat pas na maanden slechte opslag. Je mag deze verse geur niet vergelijken met oude geoxideerde hop.
  • #438 door Biksmannenkoor Gepost op 24 Sep 2017


  • De oogst van drie eerstejaars plantjes!

    Linksonder in het mandje ligt Record hop. Daarop de groene belle. De twee rechtse mandjes zijn gevuld met Spalter select. De Tettnanger had ik eerder moeten plukken, zaten al te veel bruine plekken op. Cascaderizoom is helaas niet opgekomen.

    Eerst thee van deze soorten gezet. Record en Spalter Select hebben een rijke, volle smaak. Veel lupuline en aardig bitter. De groene belle heeft ook veel lupuline maar smaakt relatief zwak en grassig. Misschien nog later oogsten? Ik denk deze laatste alleen in combinatie te gebruiken.

    40 gram Record en 110 gram Spalter Select is meteen verwerkt in mijn eerste echte brouwsel! ik kan de bitterheid niet precies bepalen dus heb ik een inschatting gemaakt en gecontroleerd met af en toe proeven of de bitterheid binnen de perken blijft (wordt een Weizen)

    Restant ligt te drogen voor later gebruik.

    Kan me voorstellen dat ik al snel veel te veel hop verbouw voor eigen gebruik. Zeker als ik 6 meter hoge palen in de grond knal bijvoorbeeld. Wordt er hier ook eigen kweek geruild tegen ander spul?
  • #439 door Ronnie Gepost op 24 Sep 2017
  • Linksonder in het mandje ligt Record hop.


    Hé, Record!
    Leuk, dat is een typisch Belgisch ras, vind je niet veel meer, was vroeger zeer populair maar nu wat voorbijgestreefd omdat er beter resistent rassen zijn.
    Is nogal gevoelig voor Witziekte of Sphaerotheca, is de meest gevreesde ziekte in de hopteelt. Geen probleem wanneer tijdig correct behandeld.
    Wordt o.a. gebruikt bij brouwerij Ter Dolen in BE-Limburg.

    Eigenschappen: beetje universele hop, zo rond de 7 tot 9 IBU's goed fruitig aroma.
  • #440 door Jeukstaardt Gepost op 24 Sep 2017
  • Vandaag de laatste hop gevacumeerd. Eind uitslag Perle 620 g droog en Cascade 350 g droog. Ik ben dik tevreden voor mijn eerstejaars teelt in kuipen!

    Een karakteristieke geur voor Perle. Geen zorgen, verse hop is nooit kazig, dat ontstaat pas na maanden slechte opslag. Je mag deze verse geur niet vergelijken met oude geoxideerde hop.

    Dank EBC. Ik heb de hop gewoon gedroogd en verpakt en merkte bij het inpakken al dat die geur verdwenen was, althans er steeg een gezonde hopgeur op terwijl ik de bellen verpakte.
  • #441 door Fermon Gepost op 24 Sep 2017
  • Vandaag mijn gedroogde Cascade vacuüm verpakt. 70 gram, dit had ik niet verwacht. Begin mei heb ik het stekje gekregen en deze deed het in het begin niet echt goed. Vorige week toch nog 350 gram geplukt.



    Dit samen met 500 gram droog Hallertau tradition dit jaar ben ik best tevreden. De Hallertau was nog lang niet leeg maar ik vond het wel genoeg.
  • #442 door ChrisK Gepost op 24 Sep 2017
  • Tweede jaar dat we oogsten is de opbrengst flink hoger dan de eerste keer. Totaal 1578 g Comet (1 plant), en 900 g Cascade (1 plant). Allemaal droog en vaccum in pakjes van 50 g de vriezer in. Wel een extra vriezertje aangeschaft want die 2 laatjes die we hadden zaten eigenlijk al vol... Met dit soort hoeveelheden in de vriezer komend jaar toch eens een Imperial IPA brouwen.
  • #443 door Biksmannenkoor Gepost op 24 Sep 2017
  • Hé, Record!
    Leuk, dat is een typisch Belgisch ras, vind je niet veel meer, was vroeger zeer populair maar nu wat voorbijgestreefd omdat er beter resistent rassen zijn.
    Is nogal gevoelig voor Witziekte of Sphaerotheca, is de meest gevreesde ziekte in de hopteelt. Geen probleem wanneer tijdig correct behandeld.
    Wordt o.a. gebruikt bij brouwerij Ter Dolen in BE-Limburg.

    Eigenschappen: beetje universele hop, zo rond de 7 tot 9 IBU's goed fruitig aroma.


    Leuk om wat achtergrond te horen! :degroeten:
  • #444 door RienP Gepost op 28 Sep 2017
  • 950 gram gedroogde Goldings gaat weer de vriezer in. Wel wat zaad, maar dat vind ik niet zo erg.
  • #445 door henkie Gepost op 11 Oct 2017
  • Ik kreeg vandaag een mailtje van Eickelmann.de dat de chinook "wieder verfügbar" is.
    Vraag: Heeft het zin om nu te bestellen of kan ik beter wachten tot het voorjaar. Er van uitgaande dat ze leveren.
  • #446 door Drents Hopbier Gepost op 11 Oct 2017

  • Eigenschappen: beetje universele hop, zo rond de 7 tot 9 IBU's goed fruitig aroma.

    Je bedoelt 7 tot 9 % alfazuur?

    Hopbier
  • #447 door RienP Gepost op 11 Oct 2017
  • Ik kreeg vandaag een mailtje van Eickelmann.de dat de chinook "wieder verfügbar" is.
    Vraag: Heeft het zin om nu te bestellen of kan ik beter wachten tot het voorjaar. Er van uitgaande dat ze leveren.

    Je kan nu zeker nog poten. Dan zal tot de winter de wortelkroon groeien en heb je in het voorjaar alvast een sterkere plant.
  • #448 door Ernesto Gepost op 12 Oct 2017
  • Je kan nu zeker nog poten. Dan zal tot de winter de wortelkroon groeien en heb je in het voorjaar alvast een sterkere plant.

    Aansluitend daarop; wat is het beste moment om van de planten die ik al heb een wortelstok te nemen en deze tot nieuwe plant te laten groeien?
  • #449 door RienP Gepost op 13 Oct 2017
  • Dit wordt meestal in het najaar gedaan volgens mij, maar dat is vooral voor kwekers zodat de stekken in het voorjaar verkocht kunnen worden. Je kan het ook in het voorjaar doen.
Pagina's:
Actions