Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Tripel recept  (gelezen 1632 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline harmkneuters

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 21
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Tripel recept
« Gepost op: 15-02-2017 11:45 u »
Brouwers,

Ik ben van plan deze week weer te gaan brouwen. Het is de tweede keer dat ik een eigen recept ga maken, maar de eerste (eigen recept) keer tripel. Ik zou graag een redelijk "standaard" moutige tripel krijgen met genoeg body en smaak. Ik ben van plan een andere keer dit recept nogmaals te brouwen maar dan met Saaz aroma hop en wat korianderzaad en dan het verschil te proeven.

Mijn vraag is of ik met dit maischschema en deze mout een goede body krijg? Is dit voldoende IBU om het bier niet als te zoet te ervaren? Ook ben ik benieuwd of jullie nog andere tips en aanmerkingen hebben.

Groet! :biersmile:

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam recepttrippel-23liter
Brouwdatum
BierstijlTripel
Volume23.0 l
Begin SG1.082 SG
Berekende kleur (Morey)19 EBC
Berekende bitterheid (Rager)30 IBU
Brouwzaalrendement70.0 %
Kooktijd75 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
25.00 lWater uit Zutphen
12.83 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
66 mg/l12 mg/l66 mg/l215 mg/l94 mg/l41 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
6.750 kgSwaen PilsnerDe Swaen3 EBC78.5 %
0.900 kgTarwemout. lichtWeyermann4 EBC10.5 %
0.350 kgCara 120Dingemans120 EBC4.1 %
0.600 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC7.0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Infusie67.0 °C1 min.1 min.3.1 l/kg
Stap163.0 °C1 min.35 min.3.1 l/kg
Stap 272.0 °C10 min.35 min.3.1 l/kg
Stap 378.0 °C10 min.5 min.3.1 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
25.0 gPerlebellen7.6%75 min.24.0 IBU
25.0 gPerlebellen7.6%15 min.6.4 IBU


Gist
[data]Safbrew Abbaye (-)[/data][data]bovengist[/data][/row]
HoeveelheidNaamType


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Paard

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 281
  • Land: 00
Re: tripel recept
« Reactie #1 Gepost op: 15-02-2017 12:45 u »
Ik zou meer suiker gebruiken en een andere gist, verder prima zo.

Offline harmkneuters

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 21
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: tripel recept
« Reactie #2 Gepost op: 15-02-2017 15:20 u »
Wat is er mis met BE-256?

Offline Juindorper

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 277
  • Land: nl
Re: tripel recept
« Reactie #3 Gepost op: 15-02-2017 22:11 u »
Wat is er mis met BE-256?
Die stinkt als een beer, geeft veel fenolische smaken en bij wat hogere alcoholpercentages duurt de hergisting in de fles erg lang.

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.298
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: tripel recept
« Reactie #4 Gepost op: 15-02-2017 22:16 u »
Wat is er mis met BE-256?

Niks mis mee... Al lekkere Tripels mee vergist.

Offline mbroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 909
  • Land: nl
  • Hoe verder je gaat, hoe langer de terugweg.
    • Huisbrouwerij St. Chiellus
Re: tripel recept
« Reactie #5 Gepost op: 15-02-2017 23:06 u »
Niks mis mee... Al lekkere Tripels mee vergist.

Zeker, gewoon niet snuiven tijdens de vergisting.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 27.707
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: tripel recept
« Reactie #6 Gepost op: 15-02-2017 23:17 u »
Die stinkt als een beer, geeft veel fenolische smaken en bij wat hogere alcoholpercentages duurt de hergisting in de fles erg lang.

Er zijn meer gisten die een zeer onaangename geur verspreiden tijdens de vergisting maar uiteindelijk uitstekende bieren opleveren.

Een langzame hergisting op de fles is meestal een gevolg van te lang wachten met bottelen...

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.672
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Tripel recept
« Reactie #7 Gepost op: 16-02-2017 08:09 u »
Gewoon brouwen zo, is niets mis mee, je zou eventueel het % suiker nog wat op kunnen schroeven

Offline harmkneuters

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 21
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Tripel recept
« Reactie #8 Gepost op: 17-02-2017 12:50 u »
Ik heb het recept gister gebrouwen. Ik heb iets van de mout afgehaald en in totaal 1 kg suiker toegevoegd. Er verdampte net wat minder dat ik gedacht had dus ik heb nu denk ik 1 a 2 liter meer, en dus ook een sg van 1080 ipv 1085.

De gist geeft inderdaad aroma's van rotte eieren af, maar dit doet me heel erg denken aan de geur van Wyeast 3787. Zou dit van dezelfde stam kunnen zijn?

Offline mbroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 909
  • Land: nl
  • Hoe verder je gaat, hoe langer de terugweg.
    • Huisbrouwerij St. Chiellus
Re: Tripel recept
« Reactie #9 Gepost op: 17-02-2017 14:32 u »
Ik heb het recept gister gebrouwen. Ik heb iets van de mout afgehaald en in totaal 1kg suiker toegevoegd. Er verdampte net wat minder dat ik gedacht had dus ik heb nu denk ik 1 a 2 liter meer, en dus ook een sg van 1080 ipv 1085.

De gist geeft inderdaad aroma's van rotte eieren af, maar dit doet me heel erg denken aan de geur van Wyeast 3787. Zou dit van dezelfde stam kunnen zijn?

Zou best kunnen. In ieder geval merk je daar later niets meer van.  :proost:

Offline Juindorper

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 277
  • Land: nl
Re: tripel recept
« Reactie #10 Gepost op: 17-02-2017 20:43 u »
Er zijn meer gisten die een zeer onaangename geur verspreiden tijdens de vergisting maar uiteindelijk uitstekende bieren opleveren.

Een langzame hergisting op de fles is meestal een gevolg van te lang wachten met bottelen...
Meestal wel maar helaas niet met de BE-256. Ik gebruik hem in elk geval niet meer.

Offline Juindorper

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 277
  • Land: nl
Re: Tripel recept
« Reactie #11 Gepost op: 17-02-2017 20:45 u »
De gist geeft inderdaad aroma's van rotte eieren af, maar dit doet me heel erg denken aan de geur van Wyeast 3787. Zou dit van dezelfde stam kunnen zijn?
Als dat zo is ben ik een worst...

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 27.707
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: tripel recept
« Reactie #12 Gepost op: 17-02-2017 21:05 u »
Meestal wel maar helaas niet met de BE-256. Ik gebruik hem in elk geval niet meer.

Ik heb deze gist ook een keer gebruikt. Toen gaf hij geen rare smaak.

Offline Juindorper

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 277
  • Land: nl
Re: tripel recept
« Reactie #13 Gepost op: 17-02-2017 21:21 u »
Ik heb deze gist ook een keer gebruikt. Toen gaf hij geen rare smaak.
Ik heb hem eens gebruikt voor een quadrupel en die was erg fenolisch. Op een gegeven moment leek het wel of er thinner in zat. :(

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 27.707
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: tripel recept
« Reactie #14 Gepost op: 17-02-2017 21:30 u »
Ik heb hem eens gebruikt voor een quadrupel en die was erg fenolisch. Op een gegeven moment leek het wel of er thinner in zat. :(

De smaak van thinner wordt veroorzaakt door ethylacetaat. Dat is geen fenolische smaak.

De hoeveelheid ethylacetaat en ook fenolische smaken kun je beperken door een lagere vergistingstemperatuur aan te houden (17 à 18 ºC).

Offline Juindorper

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 277
  • Land: nl
Re: Tripel recept
« Reactie #15 Gepost op: 17-02-2017 21:51 u »
Ik zit even terug te zoeken in mijn aantekeningen en zie dat er vergist is op 20 graden.
Voordat de thinnersmaak op kwam zetten heeft er een tijdje een sterke pepersmaak aan gezeten die later is verdwenen.
Tevens lees ik hier iets terug van een rubberluchtje.

Offline harmkneuters

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 21
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Tripel recept
« Reactie #16 Gepost op: 17-02-2017 22:42 u »
Hoe ben je er zeker van dat dit enkel door het gebruikte gist komt?

Maar we gaan het zien, ben benieuwd hoe mijn tripel gaat smaken.

Offline Juindorper

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 277
  • Land: nl
Re: Tripel recept
« Reactie #17 Gepost op: 17-02-2017 23:39 u »
Hoe ben je er zeker van dat dit enkel door het gebruikte gist komt?

Maar we gaan het zien, ben benieuwd hoe mijn tripel gaat smaken.
Er zijn veel factoren van invloed maar bepaalde smaken kunnen niet van de mout of de hop komen.
De gist is de grootste smaakmaker aan je bier en de vergistingstemperatuur speelt daarbij een grote rol.

Offline Martijn0172

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 286
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Tripel recept
« Reactie #18 Gepost op: 17-04-2017 19:16 u »
Ik heb de BE-256 laatst gebruikt in een tripel, deze vergist bij 18 ºC  en na 2 weken gebotteld. De flesjes waren na een week al goed op druk. Nu 4 weken later smaakt deze al best goed.

Tags: