Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Smokey porter 2.0  (gelezen 1755 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Abrink88

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 62
  • Land: 00
  • Beter 1 bier in de hand dan 10 over de grond...
Smokey porter 2.0
« Gepost op: 02-02-2017 16:15 u »
Brouwers,

Een tijdje geleden heb ik een bericht gepost met een recept pover een smokey porter.
Ik heb alle tips verwerkt en ik wil hem even weer posten om te kijken wat jullie vinden.
Dus alle tips welkom!!

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk3
Naam receptSmokey Porter
Brouwdatum22-11-2016
BiertypePorter (Robust)
Volume25,0 l
Begin SG1,090 SG
Berekende kleur (Morey)111 EBC
Berekende bitterheid (Rager)50 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
24,39 lWater uit Zutphen
15,86 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
66 mg/l12 mg/l66 mg/l215 mg/l94 mg/l41 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,591 kgPilsmoutDingemans3 EBC35,0 %
3,078 kgRookmoutWeyermann6 EBC30,0 %
2,565 kgMŁnchenermoutDingemans15 EBC25,0 %
1,026 kgChocolademoutDingemans900 EBC10,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust69,0 įC1 min.60 min.2,4 l/kg
Uitmaischen78,0 įC10 min.10 min.2,4 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
29,7 gMagnumbellen14,9%60 min.46,9 IBU
22,3 gE.K. Goldingbellen4,9%15 min.3,1 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
2,0 pak(ken)Ringwood Ale (1187)bovengist



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.634
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Smokey porter 2.0
« Reactie #1 Gepost op: 02-02-2017 23:41 u »
Voor een porter zou ik de MŁnchenermout inwisselen voor Brown malt.

Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 996
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Smokey porter 2.0
« Reactie #2 Gepost op: 03-02-2017 08:06 u »
Inderdaad de munchener weg en vervangen door brown malt
Overigens 1090 is behoorlijk hoog voor het type "Kenmerken biertype Porter (Robust en Baltic) Zwaarte SG 1062- 1076"

Dan kom je ook beter uit met 2 pakken gist voor 1090 zit je aan de krappe kant.

Ik brouw mijn smoked porter niet meer met rookmout maar met peated 5ppm daar zit tenminste een goede rooksmaak aan, de rookmout is iedere keer maar afwachten. Percentage peated wel minder dan rookmout

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.229
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Smokey porter 2.0
« Reactie #3 Gepost op: 03-02-2017 08:09 u »
Gewoon brouwen zoals jji het bedacht heb! Wordt een superlekker bier... en je leert het meeste van doen!  :brouwen:

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.229
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Smokey porter 2.0
« Reactie #4 Gepost op: 03-02-2017 08:10 u »
Inderdaad de munchener weg en vervangen door brown malt

Niet doen! F#ck de biertypes... brouw het zoals jij het bedacht hebt  :)

Offline TymonK

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 229
  • Land: nl
  • IBU!
Re: Smokey porter 2.0
« Reactie #5 Gepost op: 03-02-2017 08:26 u »
Niet doen! F#ck de biertypes... brouw het zoals jij het bedacht hebt  :)
Eens - maar ik kan het toch niet laten. Onlangs begonnen met rookmout, twee ervaringen nu:
- Smoked stout 20% rookmout - woehaa.... rook/smoke/bacon. De zwarte en choco mout is ondergesneeuwd.
- Smoked porter 10% rookmout - heel subtiel. Choco en roasted prima te proeven met een klein rookje erdoorheen

Mijn volgende batches worden Smoked stout met 10% rookmout (ruimte geven aan choco en zwart) en een smoked porter met 20% (meer rook erin)...

Veel plezier en proost!

Offline Abrink88

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 62
  • Land: 00
  • Beter 1 bier in de hand dan 10 over de grond...
Re: Smokey porter 2.0
« Reactie #6 Gepost op: 03-02-2017 14:58 u »
Bedankt voor alle tips!
Ga mijn recept aanpassen zodat het sg wat lager uitkomt.
Voor de rest, ben benieuwd wat het wordt!

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.634
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Smokey porter 2.0
« Reactie #7 Gepost op: 03-02-2017 21:11 u »
Niet doen! F#ck de biertypes... brouw het zoals jij het bedacht hebt  :)

Je niets aantrekken van biertypen kan natuurlijk. Als je kennis hebt wat mouten, hoppen en gisten doen in combinatie met elkaar is het een boeiende bezigheid. Niets mooier dan nieuwe bieren creŽren. Ook ik vind het erg leuk niet volgens bestaande biertypen te brouwen.

Maar als je nog zo veel ervaring hebt, niet zeker bent van zaak en vraagt om tips dan heb je niets aan een reactie als "brouw het zoals jij het bedacht hebt".

Offline Abrink88

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 62
  • Land: 00
  • Beter 1 bier in de hand dan 10 over de grond...
Re: Smokey porter 2.0
« Reactie #8 Gepost op: 04-02-2017 11:09 u »
Maar als je nog zo veel ervaring hebt, niet zeker bent van zaak en vraagt om tips dan heb je niets aan een reactie als "brouw het zoals jij het bedacht hebt".

Het mooie aan hobbybrouwen is toch iets nieuws en anders maken dan dat je vind bij de commerciŽle bieren. Ik snap de reactie van Oscar heel goed.
Het gaat mij erom of dit recept "werkt"
Het ergste dat er kan gebeuren is dat het bier niet erg lekker is  ;)
Biertypen is iets waar ik mij, als ik zelf een recept probeer, niet heel veel van aantrek.
Het hoeft geen prijs te winnen  ;D

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.634
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Smokey porter 2.0
« Reactie #9 Gepost op: 04-02-2017 11:55 u »
Het mooie aan hobbybrouwen is toch iets nieuws en anders maken dan dat je vind bij de commerciŽle bieren. Ik snap de reactie van Oscar heel goed.
Het gaat mij erom of dit recept "werkt"
Het ergste dat er kan gebeuren is dat het bier niet erg lekker is  ;)
Biertypen is iets waar ik mij, als ik zelf een recept probeer, niet heel veel van aantrek.
Het hoeft geen prijs te winnen  ;D

In feite werkt elk recept:
- als je mout, hop en gist gebruikt;
- minstens 30 minuten maischt tussen de 60 en 70 ļC;
- vergist met een bovengist tussen de 19 en 23 ļC.

Daarvoor heb je geen feedback voor nodig.

Als je echter een bepaald bier in gedachte hebt dan moet je het brouwproces sturen. Je wilt immers bij bepaalde  smaken uitkomen. Meestal hebben we een bepaald biertype in gedachten als richting waar naar toe te gaan. Het kan ook zijn dat je ergens tussen in wilt zitten. Je hoeft inderdaad je niet strak te houden aan biertypen.
Als je naar Rome wilt is het handig te beginnen richting ItaliŽ te gaan. Als je begint met naar Denemarken te rijden kom je misschien ook wel eens in Rome maar het duurt wel een stuk langer.
Het advies: begin maar met rijden en zie maar waar je aankomt kost je onnodig veel benzine. De plaatsen die je toevallig bezoekt kunnen heel leerzaam zijn, maar het kost je veel tijd je hebt nog steeds niet geleerd wat je had willen leren. Wat je wel geleerd hebt is dat Rome niet in Denemarken ligt. Maar dat had je ook kunnen weten als je op de landkaart had gekeken. Of even de weg gevraagd had. En dan helpt het niet als iemand zegt begin maar te rijden en zie maar waar je uitkomt.

Offline Abrink88

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 62
  • Land: 00
  • Beter 1 bier in de hand dan 10 over de grond...
Re: Smokey porter 2.0
« Reactie #10 Gepost op: 04-02-2017 12:19 u »
Punt gemaakt Jacques!
Mooie woorden  ;)

Offline Abrink88

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 62
  • Land: 00
  • Beter 1 bier in de hand dan 10 over de grond...
Re: Smokey porter 2.0
« Reactie #11 Gepost op: 01-06-2017 21:25 u »
Brouwers, bovenstaand recept inmiddels gebrouwen, en ik kan zeggen dat hij erg lekker is geworden!
Goed bitter, heerlijk zacht. Precies zoals verwacht..
Maar.... rooksmaak is nauwelijks tot niet aanwezig! En toch een stort van 20% gerookte mouten gebruikt (peated whiskey, en rauchmaltz)
Ik heb de gist vervangen voor korrelgist. Die van MJ, de 1187.
Weet iemand hoe dit kan? Ondanks dat het toch een verdomt goed bier is geworden mis ik wel echt dat vleugje rook...
Graag hoor ik jullie mening.

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.634
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Smokey porter 2.0
« Reactie #12 Gepost op: 01-06-2017 21:39 u »
Brouwers, bovenstaand recept inmiddels gebrouwen, en ik kan zeggen dat hij erg lekker is geworden!
Goed bitter, heerlijk zacht. Precies zoals verwacht..
Maar.... rooksmaak is nauwelijks tot niet aanwezig! En toch een stort van 20% gerookte mouten gebruikt (peated whiskey, en rauchmaltz)
Ik heb de gist vervangen voor korrelgist. Die van MJ, de 1187.
Weet iemand hoe dit kan? Ondanks dat het toch een verdomt goed bier is geworden mis ik wel echt dat vleugje rook...
Graag hoor ik jullie mening.

Het is mijn ervaring dat je veel gerookte mouten moet gebruiken als een echte rooksmaak in je bier wilt hebben. Vaak is het zo dat je tijdens het maischen veel rookaroma waarneemt maar dat het rookaroma in het uiteindelijke bier meevalt.
Het ligt ook aan je persoonlijke smaak en de mate waarin je een rooksmaak kunt waarderen. Voor iemand die er niets van wilt weten is is een beetje rookaroma al snel te veel. Ben je een liefhebber dan ligt je smaakdrempel een stuk hoger.

Offline Abrink88

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 62
  • Land: 00
  • Beter 1 bier in de hand dan 10 over de grond...
Re: Smokey porter 2.0
« Reactie #13 Gepost op: 01-06-2017 21:44 u »
Dat klopt inderdaad. Tijdens het maischen en koken veel rookgeuren! Vandaar dat ik dacht "als het maar niet te gek wordt". Maar dus tot mijn verbazing amper een rooksmaak waargenomen bij het eindresultaat...
Dus ik denk om de volgende keer de stort toch tot 30% te brengen. Hopen dat het dan beter te proeven is.

Offline RienP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.306
  • Land: nl
  • Meer recept-ideeŽn dan tijd om te brouwen.
Re: Smokey porter 2.0
« Reactie #14 Gepost op: 01-06-2017 22:27 u »
Ik haal ook mooi resultaten met het combineren van bier met een rookthee. Geeft naar mijn beleving een zachtere rooksmaak dan met rookmout.

Offline Abrink88

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 62
  • Land: 00
  • Beter 1 bier in de hand dan 10 over de grond...
Re: Smokey porter 2.0
« Reactie #15 Gepost op: 02-06-2017 19:53 u »
Ok, heb ik nog niet eerder gehoord. Waar haal je dat? En hoe doseer je dat?
Ik ben eigenlijk wel iemand die zich doorgaans aan het welbekende Reinheitsgebot houdt  ;)

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.764
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Smokey porter 2.0
« Reactie #16 Gepost op: 03-06-2017 09:18 u »
De rookthee heet Lapsang Souchong, in allerlei variaties geschreven. Volgens mij bij De Tuinen te koop. Ik zou de thee vrij spaarzaam gebruiken, het geeft naar mijn mening meer een bbq-rokerigheid.

Offline RienP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.306
  • Land: nl
  • Meer recept-ideeŽn dan tijd om te brouwen.
Re: Smokey porter 2.0
« Reactie #17 Gepost op: 03-06-2017 21:36 u »
Hangt van het bier af. Omdat de thee, zover ik weet, op dennenhout wordt gerookt geeft dit uiteraard een andere geur c.q. smaak dan gerookte mout.
Ik heb de beste ervaring met toevoegen tijdens de lagering. Dan heb je ook de kans door te proeven om de smaakontwikkeling te volgen. Ik gebruik dan 30 gram op 5 liter. 

Een omschrijving+recept van mijn bokbier met Lapsang Souchong vind je hier: http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,32327.0.html

Offline Abrink88

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 62
  • Land: 00
  • Beter 1 bier in de hand dan 10 over de grond...
Re: Smokey porter 2.0
« Reactie #18 Gepost op: 29-08-2017 17:44 u »
Inmiddels is dit bier helemaal klaar en de rook komt nu echt heel mooi naar voren.
Zo zie je maar weer dat het soms tijd nodig heeft.
Wat ik wel vind is dat ondanks dat het erg lekker bier is, hij ietwat te "scherp" is.
Iemand een tip om het recept iets zachter te maken? Of zou dit te halen zijn met een bepaald soort water behandeling? Misschien toevoeging van een ander soort mout?
Graag hoor ik de reacties!

Offline lier

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 287
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Smokey porter 2.0
« Reactie #19 Gepost op: 29-08-2017 21:31 u »
Zoveel ervaring heb ik nu ook weer niet, maar ik heb het gevoel dat rogge een 'verzachtende' werking heeft, maar dat kan ik ook helemaal mis hebben hoor :nut: Ik ving het wel een mooi recept en het is er de tijd voor dacht ik  zo

Tags: