Digitale thermometer / problemen met sondes

Gestart door Pallieter, 04-05-2005 09:58 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

EBC

Mijn PID kan diverse sensoren aan. Maar als ik m instel op K-type en de bewuste sensor aansluit, krijg ik geen stabiele meting. De afgelezen waarde begint te laag en kruipt dan langzaam omhoog tot weer boven de werkelijke waarde.
Ik wil hiermee zeggen dat mijn Greisinger GTH-1150 kennelijk diverse compensaties uitvoert om toch een goede meting te verkrijgen. Het lijkt alleszins geen 'standaard' compensatie.

Adrie

Citaat van: MO op 28-04-2006  11:57 uThermometer gegevens:
Merk: voltcraft
DIG.THERMOMETER K102
Bestnr.: 100708 - 89
Prijs: 49,95

Sondes:
Merk: BB thermotechnik
VOELER V.METING V.LUCHT GAS,VL
Bestnr.: 120754 - 89
Prijs 10,95 per stuk


Ik heb ondertussen al enige tijd ook zo'n apparaat en sinds deze week twee thermostaten (UT-100) van Conrad om mijn klimaatkast mee aan te sturen. Nu heb ik de klimaatkast gestuurd door de UT100 en die geeft een bepaalde temperatuur aan. De temperatuursondes van die  andere thermometer heb ik eveneens in de klimaatkast hangen. Één tegen het gistingsvat geklemd met een stuk tempex om de temperatuur van het bier te meten en één los in de kast. Wat blijkt: de temperaturen wijken behoorlijk af. De thermometer geeft zo'n 2,5 graden lager aan dan de thermostaat.

Dus heb ik even een test uitgevoerd met kokend water en smeltend ijs. De thermostaat geeft keurig 100 resp. 0,3 aan. De thermometer geeft 99 resp. 1,5 aan. In smeltend ijs geeft ie dus 1,5 graad te hoog aan, rond de 10 graden in de klimaatkast 2,5 graad te laag. Je begrijpt dat ik ernstig begin te twijfelen aan de betrouwbaarheid van die thermometer, of liever gezegd de sondes. Wat denken jullie ervan? Zijn er betrouwbaarder sondes die op de thermometer passen en zo ja, welke dan? Die draden zijn op zich erg handig, omdat ze mooi in mijn HERMS in te passen zijn. Pinvormige sondes die niet aan een draad zitten voldoen voor mij daarom niet.

Henielma

Adrie,
Het is me al vaker opgevallen dat die UT100 thermostaten erg nauwkeurig de temperatuur meten. Ik heb er vier en deze wijken ook erg weinig af. Volgens mij zijn het ook ideale thermometers voor tijdens het maischen.  :hoera:

Die andere meter is een meter met een thermokoppel sensor. Dit type sensoren heeft een koude las compensatie nodig. Een thermokoppel meet het temperatuurverschil tussen de 'warme las' = sensor en de 'koude las' = connector in het meetapparaat. Verder moet de offset van deze sensoren normaal gekalibreerd worden. Mogelijk voorzien dit meetapparaat hierin. Het meetbereik van deze sensoren is erg groot en dat maakt de nauwkeurigheid er ook niet beter op.
Er zijn dus allerlei redenen voor een afwijking bij thermokoppels. De koude las compensatie is vaak een elektronische temperatuursensor in de buurt van de connector in het meetapparaat. Als de omgevingstemperatuur van het meetapparaat snel veranderd dan is de temperatuur in het meetapparaat nog niet gestabiliseert waardoor de koude las meting afwijkt. De gemeten temperatuur wijkt dan evenveel af.


Kortom, ik zou gaan maischen met de UT100 als temperatuurmeter. Koop er gewoon 1 bij. Ik heb een tijdje de sensor van de UT100 uitgekookt voordat ik deze gebruikte maar volgens mij kunnen ze er niet goed tegen. Ik heb er al 1 omgeruild en een tweede heeft soms ook kuren. Dus voor het koken zou ik de UT100 niet gebruiken.

Edgar

De UT 100: momenteel niet leverbaar, zo lijkt. Je kunt er niet eens de details van opvragen. Hopelijk verdwijnt hij niet uit het assortiment?

Adrie

Dat zal toch niet? Het is een bestseller. Die van mij zijn dus eindelijk binnen. Ik heb er twee, maar die heb ik nodig voor de koelkasten. Straks heb ik een lagerkoelkast en een vergistingsklimaatkast in gebruik.  :hoera:

Ronnie

Hallo, ik zie dat hier veel over thermometers gepalaberd wordt.

Uit ervaring in mijn vorig leven moet ik Henielma gelijk geven. Noteer dat de meeste betaalbare thermokoppel T° meters van het K-type zijn (Chromel-Alumel type) en naast de compensatiekabel overgangsproblemen ook nog een afwijking hebben van +/- 1.5°C bij 100°C. Tenzij je een heel duur professioneel stel koopt. Die K types (herkenbaar aan de gele platte stekker) zijn gemaakt voor metingen tot 1100°C en niet voor 100°C.

Je bent beter af met ofwel:
- een goede NTC T° meter
- en PT100 cel T° meter
- een moderne chip + meting via eenvoudige multimeter of elektronische voltmeter, bijv. de LM35 doet het uitstekend
- een moderne chip + meting via de PC als in een PID regelaar bijv. http://www.vandorpe.eu/vaw/  en  http://www.vandorpe.eu/vaw/ds1620.htm

Ik heb mijn bouwbeschrijving voor T° meters nog op disketjes staan, die dingen doen het al > 10 jaar uitstekend en wijken slechts +0.3°C af bij 100°C, rekening gehouden met luchtdruk. Bij 0°C was het +0.1°C.zal opzoeken en hier eens plaatsen.

Adrie

Tja, voor een tweestapsmaisch maakt een afwijking van 1,5 graad niet zo veel uit. Ik merk trouwens dat de afwijking nu, rond 14 graden, 2,3 graden is. Dat vind ik toch echt teveel, zeker als het gaat om zoiets cruciaals als de vergistingstemperatuur.

Jammer, hoor, ik vond die draden wel erg praktisch. Maar welke goede sensoren van Conrad zouden dan op de meter passen?

De-Geert

Citaat van: Henielma op 17-12-2007  23:56 uAdrie,
Het is me al vaker opgevallen dat die UT100 thermostaten erg nauwkeurig de temperatuur meten. Ik heb er vier en deze wijken ook erg weinig af. Volgens mij zijn het ook ideale thermometers voor tijdens het maischen.  :hoera:

Kortom, ik zou gaan maischen met de UT100 als temperatuurmeter. Koop er gewoon 1 bij. Ik heb een tijdje de sensor van de UT100 uitgekookt voordat ik deze gebruikte maar volgens mij kunnen ze er niet goed tegen. Ik heb er al 1 omgeruild en een tweede heeft soms ook kuren. Dus voor het koken zou ik de UT100 niet gebruiken.

Volgens mij staat er op de verpakking of gebruiksaanwijzing of zo dat de sensor niet "geschikt" is voor levensmiddelen. Wellicht zitten er stoffen in die je niet in je bier wilt hebben. Hoe voorkomt je dat dit toch gebeurt? Doe je er nog iets omheen?

Gerb

Adrie, als de afwijking constant is kan je toch gewoon een nieuwe ijklijn maken?

Ronnie

Hierbij in bijlage het artikel uit 1997, aangepast in 2002 en nu wat schoonheidsfoutjes uitgehaald, van de meetapparatuur met LM35 sensor.
Voor sommigen al te ouderwets, voor mij: beste ervaring, beste nauwkeurigheid versus kostprijs, trouwens, je maakt de meetprobe zo lang of je wil.
bijlage: beschrijving met de tekeningen als hieronder erbij.

schema via een universeelmeter:



schema zelfbouwmodel:



foto zelfbouwmodel: (kan ook in blikken tabaksdoos van bijv. Samson ingebouwen worden)



Edgar

Ik herinner me een aanzienlijke afwijking te hebben gezien tussen twee UT 100's, één van MO en één van mij. Ik dacht iets richting de 2°.

Mag ik deze draad trouwens even misbruiken voor de vraag of iemand weet wat voor sensor je kunt aansluiten op een oude IKA Combimag RET magneetroerder? Er zit daar zo'n 5 polige DIN-achtige aansluiting op de achterkant; voor starters lijkt me dat erg handig (als het werkt). De handleiding staat niet meer op de IKA website.

Ik gebruik overigens ook al lang de PT-100 die EBC ook gebruikt voor mijn PID's. Volgens mij zijn ze voldoende nauwkeurig, niet duur ook, en uitkookbaar (siliconen kabel; inox mantel).


MO

Adrie, heb jij het over dezelfde temperatuursondes die ik heb?

Adrie


René K

Citaat van: Edgar op 18-12-2007  07:38 uDe UT 100: momenteel niet leverbaar, zo lijkt. Je kunt er niet eens de details van opvragen. Hopelijk verdwijnt hij niet uit het assortiment?

De UT100 is inmiddels weer leverbaar.
Eergisteren heb ik bij Conrad de UT 100 besteld. De ontvangstbevestiging van de bestelling is ook al binnen.
En als je betaald via Ideal worden er geen verzendkosten in rekening gebracht :duimop:.



René K

Dinsdag besteld en nu al binnen.

Dat noem ik nog eens een nette afhandeling  :duimop:.

Vanaf nu gecontroleerd vergisten!

 :dansen:

SandorsZan

Na een verhuizing naar een nieuw appartement, werd besloten om een boiler te installeren. Vrienden zeiden dat er een thermostaat voor nodig is. We gingen op zoek, en vonden www.verduurzamingnederland.nl/wifi-thermostaat, die een breed assortiment heeft, voor alle voorwaarden. We hielden van de thermostaat met Wi-Fi, omdat het erg handig en praktisch is, kunt u het van overal in het huis controleren, via een gewone smartphone. Na het installeren en controleren van de prestaties, vonden we alles leuk.

Heyudude

Citaat van: SandorsZan op 24-11-2020  19:09 uBestel een nieuwe thermostaat, het heeft me geholpen !

 :brouwen: :groots:

Het laatste bericht in dit topic is 12 jaar oud! Even kijken waar je op reageert...


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.