Pagina's:
Actions
  • #1 door Martijn0172 Gepost op 11 Jan 2017
  • Hieronder mijn eerste IPA. Losjes gebaseerd op Mooie Nel (hopsoorten en IBU gehalte). Gaat dit goed smaken? Zijn er verbeteringen nodig? Dank voor het meedenken!

    BrouwHulp Recept uitdraai


    Basis
    OmschrijvingWaarde
    Kenmerk2
    Naam receptIPA-ish
    Brouwdatum11-1-2017
    BierstijlAmerikaanse IPA
    Volume15,0 l
    Begin SG1,059 SG
    Berekende kleur (Morey)8 EBC
    Berekende bitterheid (Rager)71 IBU
    Brouwzaalrendement75,0 %
    Kooktijd90 min.


    Water en brouwzouten
    HoeveelheidIngrediënt
    14,50 lWater uit Zutphen
    9,97 lSpoelwater


    Waterprofiel behandeld water
    CaMgNaHCO3ClSO4
    66 mg/l12 mg/l66 mg/l215 mg/l94 mg/l41 mg/l


    Vergistbare ingrediënten
    HoeveelheidNaamMouterijKleur%
    3,930 kgPilsmoutDingemans3 EBC100,0 %


    Maischschema
    OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
    Beta-amylaserust62,0 °C1 min.10 min.3,7 l/kg
    Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.45 min.3,7 l/kg
    Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.3,7 l/kg


    Hop
    HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
    18,0 gSimcoepellets12,4%90 min.49,1 IBU
    15,0 gCascadebellen8,5%15 min.6,8 IBU
    15,0 gCitrapellets12,7%15 min.11,2 IBU
    15,0 gCascadebellen8,5%0 min.4,3 IBU
    30,0 gCitrapellets12,7%koudhop0,0 IBU
    30,0 gSimcoepellets12,4%koudhop0,0 IBU


    Gist
    HoeveelheidNaamType
    11,0 gSafale American (US-05)bovengist


  • #2 door Paard Gepost op 11 Jan 2017
  • Mis je dan geen mozaiek? Die zit er volgens mij in, verder zou ik in een ipa nooit meer dan een kwart van alle ibu uit de eerste hopgift halen.

    Koudhop omhoog naar 6 gram per liter.

    Verder pale en geen pils gebruiken en wat kristal, mooie nel is wat voller en niet heel licht van kleur.

    Verder is 60 minuten koken prima
    Ook is een eenstapsmaisch prima, een uurtje op 65 graden

    Gist is Nothingham dacht ik maar US05 is ook lekker
  • #3 door Martijn0172 Gepost op 11 Jan 2017
  • Dank voor je bericht. Ik wil geen kloon maken, het is meer als "inspiratie" om een IPA te maken. Ik heb voldoende pilsmout liggen, die wil ik dus graag wel gebruiken. Volgens de laatste berichten zit mozaiek er niet (meer) in https://www.jopenbier.nl/bieren/jopen-mooie-nel/
  • #4 door Paard Gepost op 11 Jan 2017
  • Ik denk dat je met alleen pils de balans mist tussen hop en mout, zeker voor een bier dat geīnspireerd is op mooie nel.
  • #5 door Martijn0172 Gepost op 11 Jan 2017
  • Ik heb nog 200 g munchermout liggen, zou dat nog wat kunnen bijdragen? Ik wil zondag brouwen en denk niet dat ik voor die tijd nog pale ale heb.
  • #6 door Biertje1985 Gepost op 11 Jan 2017
  • Mag wat meer moutigheid in, caramouten bijvoorbeeld Caramunich II, ook tarwe kan in een ipa.
    Zeker met 71 IBU kan je er best wat moutgeweld tegenover zetten.

    Ik had met 50% pils en 50% munich overigens ook een prima ipa gebrouwen.

    Voor inspiratie kan je  dit document downloaden:

    https://www.brewdog.com/diydog

    Daar staan een hoop ipa recepten in.
  • #7 door Martijn0172 Gepost op 11 Jan 2017
  • Ik ben overstag en gaan morgen achter Dingemans Pale ale aan. De kooktijd heb ik aangepast tot 60 min. De maischtemps niet, want ik heb een simpele brouwketel welke niet heel goed de temp vast houd. Ik heb ebgrepen dat een meerstaps maischschema dan beter is. Tevens heb ik de eerste afgifte verlaagd en de overige afgiften verhoogd. Ik heb nu het volgende in BrouwHulp staan:

    BrouwHulp Recept uitdraai


    Basis
    OmschrijvingWaarde
    Kenmerk2
    Naam receptIPA-ish
    Brouwdatum11-01-2017
    BierstijlAmerikaanse IPA
    Volume15,0 l
    Begin SG1,059 SG
    Berekende kleur (Morey)15 EBC
    Berekende bitterheid (Rager)65 IBU
    Brouwzaalrendement70,0 %
    Kooktijd60 min.


    Water en brouwzouten
    HoeveelheidIngrediënt
    14,50 lWater uit Zutphen
    8,68 lSpoelwater


    Waterprofiel behandeld water
    CaMgNaHCO3ClSO4
    66 mg/l12 mg/l66 mg/l215 mg/l94 mg/l41 mg/l


    Vergistbare ingrediënten
    HoeveelheidNaamMouterijKleur%
    4,309 kgPale Ale moutDingemans7 EBC100,0 %


    Maischschema
    OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
    Beta-amylaserust62,0 °C1 min.10 min.3,4 l/kg
    Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.45 min.3,4 l/kg
    Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.3,4 l/kg


    Hop
    HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
    15,3 gSimcoebellen12,4%60 min.37,9 IBU
    9,0 gSimcoebellen12,4%15 min.6,0 IBU
    9,0 gCascadebellen8,5%15 min.4,1 IBU
    9,0 gCitrabellen12,7%15 min.6,1 IBU
    35,0 gSimcoebellen12,4%koudhop0,0 IBU
    35,0 gCascadebellen8,5%koudhop0,0 IBU
    35,0 gCitrabellen12,7%koudhop0,0 IBU
    10,0 gSimcoebellen12,4%0 min.4,1 IBU
    10,0 gCascadebellen8,5%0 min.2,8 IBU
    10,0 gCitrabellen12,7%0 min.4,2 IBU


    Gist
    HoeveelheidNaamType
    11,0 gSafale American (US-05)bovengist


    Vergisting
    KenmerkWaarde
    Starttemp. vergisting19,0 °C
    Max. temp. hoofdvergisting19,0 °C
    Eind temp. hoofdvergisting19,0 °C
    Eind SG hoofdvergisting1,049 SG
    Temp. nagisting19,0 °C
    Temp. lagering14,0 °C






    Ik wil de hoofdvergisting en na vergisting op 19 ēC houden. Ik begrijp dat het aan te raden is de koudhop toe voegen wanneer het niet meer vergist en met een temperatuur van 13-14 ēC en dit een dag of 6 aan te houden. Lijkt me handig om de koudhop in hopzakjes toe te voegen.
  • #8 door Jeukstaardt Gepost op 12 Jan 2017
  • Ik ben overstag en gaan morgen achter Dingemans Pale ale aan. De kooktijd heb ik aangepast tot 60 min. De maischtemps niet, want ik heb een simpele brouwketel welke niet heel goed de temp vast houd. Ik heb ebgrepen dat een meerstaps maischschema dan beter is. Tevens heb ik de eerste afgifte verlaagd en de overige afgiften verhoogd. Ik heb nu het volgende in BrouwHulp staan:

    BrouwHulp Recept uitdraai


    Basis
    OmschrijvingWaarde
    Kenmerk2
    Naam receptIPA-ish
    Brouwdatum11-01-2017
    BierstijlAmerikaanse IPA
    Volume15,0 l
    Begin SG1,059 SG
    Berekende kleur (Morey)15 EBC
    Berekende bitterheid (Rager)65 IBU
    Brouwzaalrendement70,0 %
    Kooktijd60 min.


    Water en brouwzouten
    HoeveelheidIngrediënt
    14,50 lWater uit Zutphen
    8,68 lSpoelwater


    Waterprofiel behandeld water
    CaMgNaHCO3ClSO4
    66 mg/l12 mg/l66 mg/l215 mg/l94 mg/l41 mg/l


    Vergistbare ingrediënten
    HoeveelheidNaamMouterijKleur%
    4,309 kgPale Ale moutDingemans7 EBC100,0 %


    Maischschema
    OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
    Beta-amylaserust62,0 °C1 min.10 min.3,4 l/kg
    Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.45 min.3,4 l/kg
    Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.3,4 l/kg


    Hop
    HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
    15,3 gSimcoebellen12,4%60 min.37,9 IBU
    9,0 gSimcoebellen12,4%15 min.6,0 IBU
    9,0 gCascadebellen8,5%15 min.4,1 IBU
    9,0 gCitrabellen12,7%15 min.6,1 IBU
    35,0 gSimcoebellen12,4%koudhop0,0 IBU
    35,0 gCascadebellen8,5%koudhop0,0 IBU
    35,0 gCitrabellen12,7%koudhop0,0 IBU
    10,0 gSimcoebellen12,4%0 min.4,1 IBU
    10,0 gCascadebellen8,5%0 min.2,8 IBU
    10,0 gCitrabellen12,7%0 min.4,2 IBU


    Gist
    HoeveelheidNaamType
    11,0 gSafale American (US-05)bovengist


    Vergisting
    KenmerkWaarde
    Starttemp. vergisting19,0 °C
    Max. temp. hoofdvergisting19,0 °C
    Eind temp. hoofdvergisting19,0 °C
    Eind SG hoofdvergisting1,049 SG
    Temp. nagisting19,0 °C
    Temp. lagering14,0 °C






    Ik wil de hoofdvergisting en na vergisting op 19 ēC houden. Ik begrijp dat het aan te raden is de koudhop toe voegen wanneer het niet meer vergist en met een temperatuur van 13-14 ēC en dit een dag of 6 aan te houden. Lijkt me handig om de koudhop in hopzakjes toe te voegen.
    Waarom niet gewoon een uur op 65-67C? Lijkt me eenvoudiger dan dat meerstapsschema. Gewoon je ketel goed inpakken met een deken of slaapzak oid. Die paar graden verval maken niet gek veel uit. Ik meen dat je met die 72 graden stap meer onvergistbare suikers overhoudt en dus uiteindelijk een wat zoeter bier (i.e een mindere bitterheids beleving)

    Koudhoppen (met bellen) werkt prima in hopzakjes zolang je ze maar niet te vol propt zodat de hop ruimte heeft in het zakje waardoor het jongbier goed in contact kan komen met de hop.
    Mijn laatste brouwsel heb ik de hopbellen gewoon los in de mandfles bij het bier gedaan. Werkte voor mij ook prima.
  • #9 door Martijn0172 Gepost op 13 Jan 2017
  • Dank je voor je antwoorden, ik ga nog even nadenken over het maischschema. Vandaag komt de pale-ale binnen, ik kan dus dit weekend brouwen :D

    Nog een tweetal vragen;
    1. Na de vlamuit gift ga ik koelen, dit duurt ongeveer 30 min en hierna hevel ik over naar het gistvat. Dit is voldoende tijd voor de vlamuit?
    2. Hoofd en nagisting op 19 ēC?
    3. Koudhop na de nagisting op 14 ēC voor een dag of 6?
  • #10 door Paard Gepost op 13 Jan 2017
  • Top die pale, je restje munich kan er gewoon doorheen.

    Verder
    1 gewoon je laatste hopgift doen dan terugkoelen naar 80 en dan een 20 minuten laten staan daarna koelen tot 18 graden.
    2 prima
    3 kan ook op 19 graden

    Ik vergist vijf dagen op 19 graden dan vijf dagen de de koudhop erbij op 19 graden. Dan drie dagen naar 2 graden dan kan het het fust in.
  • #11 door Martijn0172 Gepost op 13 Jan 2017
  • Is het dan binnen 10 dgn helemaal uitvergist? Dat gaat snel dan, mijn vorige brouwsels (Blond en 2 tripels) duurde 3-4 weken
  • #12 door Martijn0172 Gepost op 17 Jan 2017
  • Bedankt voor alle feedback, ik heb zaterdag lekker staan brouwen. Het brouwsel staat nu al twee dagen te pruttelen, er komt al een aangename geur van (overrijp) citrus vruchten vanaf. Nog een tweetal vragen.

    1. Kan iemand een indictie geven wanneer de hoofdvergisting is afgelopen? Het gist nu bij 19c
    2. Ik heb alle hopzakjes tot na het koelen in de pan laten zitten, hierna heb ik de zakjes met behulp van de maischlepel uitgeperst. Is dit de juiste procedure?
  • #13 door DirkB Gepost op 17 Jan 2017
  • 1. Kan iemand een indictie geven wanneer de hoofdvergisting is afgelopen? Het gist nu bij 19c
    Meten = weten... Zo tussen de 3 a 5 dagen is wel gebruikelijk, je ziet ook de activiteit van het waterslot duidelijk minder worden.

    2. Ik heb alle hopzakjes tot na het koelen in de pan laten zitten, hierna heb ik de zakjes met behulp van de maischlepel uitgeperst. Is dit de juiste procedure?
    Dat is prima. Ik gebuik zelf een hopspider, dus pers ik niet uit, maar dat zal niet heel veel verschil maken.
  • #14 door Martijn0172 Gepost op 17 Jan 2017
  • Dus 1016 van de beoogde 1012, waarschijnlijk morgen dus overhevelen voor de nagisting
  • #15 door DirkB Gepost op 18 Jan 2017
  • Dus 1016 van de beoogde 1012, waarschijnlijk morgen dus overhevelen voor de nagisting
    Hij is wel bezig met de nagisting. Je kan nu overhevelen, maar zelf hevel ik nooit over. Maar dat is weer een hele andere discussie...  ^-^
  • #16 door Martijn0172 Gepost op 18 Jan 2017
  • Ik heb nu net overgeheveld, 12 liter in mijn petfles. Hij ruikt overheerlijk, de smaak is nog wat mat. Benieuwd wanneer deze is uitvergist en ik de drooghop kan toevoegen  ;D
  • #17 door Jeukstaardt Gepost op 18 Jan 2017
  • Ik heb nu net overgeheveld, 12 liter in mijn petfles. Hij ruikt overheerlijk, de smaak is nog wat mat. Benieuwd wanneer deze is uitvergist en ik de drooghop kan toevoegen  ;D

    Zou de drooghophop er nu al inmikken. Dat kleine beetje nagisting zorgt dat je een klein beetje aroma kwijtraakt, maar veel is dat niet.
  • #18 door Jacques Gepost op 18 Jan 2017
  • Zou de drooghophop er nu al inmikken. Dat kleine beetje nagisting zorgt dat je een klein beetje aroma kwijtraakt, maar veel is dat niet.

    Mee eens. Het beetje vergisting dat je nu nog hebt verdrijft de zuurstof. Je raakt wat hoparoma kwijt maar je hebt wel minder last van oxidatie. Goed bier brouwen is vaak een kwestie van het kiezen van het juiste compromis.
  • #19 door Martijn0172 Gepost op 19 Jan 2017
  • Begrijp ik het goed dat het goed is om tijdens de nagisting toe te voegen zodat de gisting het zuurstof opneemt van de nu toegevoegde hop?

    SG is nu 1014, ik heb de hop toegevoegd, die 100gram pastte amper door de opening  ;D

    Het smaakte al goed, de citrus komt er al in naar boven en de bitterheid is ook goed.
  • #20 door Jacques Gepost op 19 Jan 2017
  • Begrijp ik het goed dat het goed is om tijdens de nagisting toe te voegen zodat de gisting het zuurstof opneemt van de nu toegevoegde hop?

    SG is nu 1014, ik heb de hop toegevoegd, die 100 gram paste amper door de opening  ;D

    Het smaakte al goed, de citrus komt er al in naar boven en de bitterheid is ook goed.

    Niet zo zeer om de zuurstof die ingesloten is in de hop maar maar wel voor de zuurstof die in je gistvat/mandfles komt als je deze opent en de hop toevoegt.
  • #21 door Martijn0172 Gepost op 25 Jan 2017
  • Maandag was het SG gezakt naar 1016, vandaag was deze het beoogd sg van 1014. Als het zaterdag nog 1014 is wil ik gaan coldcrashen. Dit kan gewoon met de drooghop er in? En kan ik dit gewoon in mijn schuur leggen bij de 1-4c? (dan kan ik als ik tijd heb van het weekend weer een nieuw brouwsel maken  ;D)
  • #22 door DirkB Gepost op 25 Jan 2017
  • Maandag was het SG gezakt naar 1016, vandaag was deze het beoogd sg van 1014. Als het zaterdag nog 1014 is wil ik gaan coldcrashen. Dit kan gewoon met de drooghop er in? En kan ik dit gewoon in mijn schuur leggen bij de 1-4c? (dan kan ik als ik tijd heb van het weekend weer een nieuw brouwsel maken  ;D)

    Koudbotsen kan gewoon met de drooghop erin, geen probleem. En in de schuur met die temperatuur komt ook gewoon goed. Zelf zet ik de vergistingskast op 0 graden, maar dit heeft ongeveer hetzelfde effect. Succes!
  • #23 door Winne2 Gepost op 31 Jan 2017
  • Ben benieuwd hoe deze geworden is, hou je ons op de hoogte?
    (Volgens etiket zit er ook haver in overigens)
  • #24 door Martijn0172 Gepost op 31 Jan 2017
  • Afgelopen weekend gebotteld, hij smaakt al erg goed. De citrus geur komt je al te gemoed, smaak is wel vrij zacht en ik vind de bitterheid ietwat tegenvallen. Mijn brouwsel is niet een Mooie Nel kloon, lichtjes er op gebaseerd (hopkeuze en alcohol%)
  • #25 door Martijn0172 Gepost op 03 Feb 2017
  • Na een behoorlijk tegenvallende brouwdag met mijn nieuwe klarstein heb ik een flesje open getrokken. Afgelopen zondag gebotteld en nu al mooi op druk. Dit is mijn 5e brouwsel en tot nu toe echt mijn beste. Dit is een biertje die ik durf te schenken zonder schroom. Ik vind hem heerlijk. Volgende week een verjaardag en zal deze zeker schenken.

Pagina's:
Actions