Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Blik brouwen op fust  (gelezen 1487 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Hetdijkhuis

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 15
  • Land: nl
  • gewoon lekker
Blik brouwen op fust
« Gepost op: 11-01-2017 15:59 u »
Hallo beste hobbybrouwers.

Mijn collega en ik zijn nu een tijdje bezig met blikbrouwen en dat geeft leuke resultaten. Voor dat wij echt gaan brouwen willen wij het blikbrouwen goed onder de knie hebben, Nu lopen wij tegen het probleem aan als wij het op fust gaan doen dat er bijna tot geen koolzuur ontstaat (20 liter hertog jan fusten) en het zelfde brouwsel op fles gaat wel goed. Op fust doen wij 80 gram suiker en 120 ml water als siroop op 20 liter bier dat is dus 4 gram per liter.
Wat zou de oorzaak kunnen zijn dat wij geen koolzuur krijgen op fust?

Groeten

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Tuur

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 90
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Blik brouwen op fust.
« Reactie #1 Gepost op: 11-01-2017 18:35 u »
Ik weet niet wat voor bier je gebrouwen hebt. Maar ik gebruik voor sommige bovengisters het dubbele.

Offline Hetdijkhuis

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 15
  • Land: nl
  • gewoon lekker
Re: Blik brouwen op fust.
« Reactie #2 Gepost op: 11-01-2017 18:47 u »
 Het is een tripel. Dus dan zou ik 8 gram de liter suiker moeten gebruiken?

Offline Tuur

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 90
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Blik brouwen op fust.
« Reactie #3 Gepost op: 11-01-2017 19:04 u »
Het is een tripel. Dus dan zou ik 8 gram de liter suiker moeten gebruiken?
Voor een tripel gebruik ik inderdaad 8 gram suiker per liter om te bottelen.

Offline Hetdijkhuis

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 15
  • Land: nl
  • gewoon lekker
Re: Blik brouwen op fust.
« Reactie #4 Gepost op: 11-01-2017 19:11 u »
Voor een trippel gebruik ik inderdaad 8 gram suiker per liter om te bottelen.
Oké super ga ik dat proberen.

Offline guuz

  • Groningsch Bier- en Wijnmakersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 507
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
Re: Blik brouwen op fust.
« Reactie #5 Gepost op: 11-01-2017 19:18 u »
Ik weet het niet, maar voor die kleine vaatjes van 5 liter gebruik ik ongeveer de helft aan bottelsuiker dan dat ik gebruik voor op de fles. Werkt prima bij mij. Misschien goed warm wegzetten? ik doe dit op ongeveer 24-25 graden.

Offline Hetdijkhuis

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 15
  • Land: nl
  • gewoon lekker
Re: Blik brouwen op fust.
« Reactie #6 Gepost op: 11-01-2017 19:23 u »
Ik weet het niet, maar voor die kleine vaatjes van 5 liter gebruik ik ongeveer de helft aan bottelsuiker dan dat ik gebruik voor op de fles. Werkt prima bij mij. Misschien goed warm wegzetten? ik doe dit op ongeveer 24-25 graden.
Ik zet het altijd weg tussen de 22/23 graden. Op fles werkt dat goed zit er nog verschil in dan wat je op fles doet en op fust qua temperaturen ? Daarnaast gebruik ik 20 liter fusten ik weet niet of daar nog verschil in zit?

Offline guuz

  • Groningsch Bier- en Wijnmakersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 507
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
Re: Blik brouwen op fust.
« Reactie #7 Gepost op: 11-01-2017 20:44 u »
Volgens mij maakt de temperatuur niet het verschil. Zo,n groot vat is natuurlijk sterker, maar toch echt gehoord/gelezen, dat die kleine vaatjes bol gaan staan en de rubberen dop er afschoot bij dezelfde hoeveelheid bottelsuiker als voor gisting op de fles. Ik zou het risico niet willen lopen.. Misschien dat de ervaringsdeskundigen hier hun mening eens over kunnen geven..

Offline _M_M_

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 232
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Blik brouwen op fust.
« Reactie #8 Gepost op: 11-01-2017 21:08 u »
Waarom niet een CO2 fles aansluiten en op die manier op druk brengen en verzadigen.

Offline Hetdijkhuis

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 15
  • Land: nl
  • gewoon lekker
Re: Blik brouwen op fust
« Reactie #9 Gepost op: 11-01-2017 22:47 u »
Waarom niet een CO2 fles aansluiten en op die manier op druk brengen en verzadigen.
Dus gewoon een koolzuurfles aan sluiten en dan neemt het bier zelf het koolzuur op? Of moet ik nog andere stappen ondernemen? Heb ergens gelezen dat temperaturen en koolzuur op nemen verschillend kunnen zijn.
Maar natuurlijk moet er gewoon genoeg koolzuur van zichzelf worden gemaakt, het gaat ergens niet goed.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 27.682
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Blik brouwen op fust.
« Reactie #10 Gepost op: 11-01-2017 22:47 u »
Oké super ga ik dat proberen.

NEE NIET DOEN!!!

Daar kunnen die vaatjes niet tegen. Daarnaast is een bier met een hoog koolzuurgehalte moeilijk tappen.
Niet voor niets heeft tapbier een lager koolzuurgehalte dan flessenbier.

Offline Hetdijkhuis

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 15
  • Land: nl
  • gewoon lekker
Re: Blik brouwen op fust
« Reactie #11 Gepost op: 11-01-2017 22:48 u »
NEE NIET DOEN!!!

Daar kunnen die vaatjes niet tegen. Daarnaast is een bier met een hoog koolzuurgehalte moeilijk tappen.
Niet voor niets heeft tapbier een lager koolzuurgehalte dan flessenbier.
Wat zou dan het probleem zijn van te weinig koolzuur?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 27.682
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Blik brouwen op fust
« Reactie #12 Gepost op: 11-01-2017 22:53 u »
Wat zou dan het probleem zijn van te weinig koolzuur?

Misschien lekt er ergens koolzuur weg.
En uiteraard krijg je minder koolzuur in je bier als je minder suiker gebruikt voor de hergisting. Zoals ik al schreef heeft tapbier een lager koolzuurgehalte dan flessenbier. Een fles kan een hogere druk weerstaan.

Offline Hetdijkhuis

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 15
  • Land: nl
  • gewoon lekker
Re: Blik brouwen op fust
« Reactie #13 Gepost op: 11-01-2017 23:00 u »
Misschien lekt er ergens koolzuur weg.
En uiteraard krijg je minder koolzuur in je bier als je minder suiker gebruikt voor de hergisting. Zoals ik al schreef heeft tapbier een lager koolzuurgehalte dan flessenbier. Een fles kan een hogere druk weerstaan.
Het is echt te weinig koolzuur waardoor het niet lekker meer is, en heb het bij 3 verschillende fusten gehad is er een mogelijkheid dat er toch iets extra suiker aan toe gevoegd moet worden aangezien het blikbrouwen is? Of raad je het erg af? Of zou ik bij alle 3 het ventiel beschadigt hebben met open maken?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 27.682
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Blik brouwen op fust
« Reactie #14 Gepost op: 11-01-2017 23:06 u »
Het is echt te weinig koolzuur waardoor het niet lekker meer is, en heb het bij 3 verschillende fusten gehad is er een mogelijkheid dat er toch iets extra suiker aan toe gevoegd moet worden aangezien het blikbrouwen is? Of raad je het erg af? Of zou ik bij alle 3 het ventiel beschadigt hebben met open maken?

Blikbrouwen of brouwen met mout maakt niet uit. Voor de koolzuurdruk is de hoeveelheid suiker per liter bier bepalend.

Een optie is om te tappen met wat meer koolzuurdruk vanuit je koolzuurfles.

Offline Hetdijkhuis

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 15
  • Land: nl
  • gewoon lekker
Re: Blik brouwen op fust
« Reactie #15 Gepost op: 11-01-2017 23:07 u »
Blikbrouwen of brouwen met mout maakt niet uit. Voor de koolzuurdruk is de hoeveelheid suiker per liter bier bepalend.

Een optie is om te tappen met wat meer koolzuurdruk vanuit je koolzuurfles.
Heb ik al geprobeerd en weinig verschil. De koolzuur toevoeging van uit de fles is toch ook alleen om druk op te bouwen om je bier uit her fust te krijgen? Of voegt het ook koolzuur aan je bier toe?

Offline Hetdijkhuis

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 15
  • Land: nl
  • gewoon lekker
Re: Blik brouwen op fust
« Reactie #16 Gepost op: 11-01-2017 23:16 u »
Blikbrouwen of brouwen met mout maakt niet uit. Voor de koolzuurdruk is de hoeveelheid suiker per liter bier bepalend.

Een optie is om te tappen met wat meer koolzuurdruk vanuit je koolzuurfles.
En dan heb ik nog een vraag, sorry voor het lastig vallen. Als ik nou 6 gram per liter doe verhoog ik het een beetje? En als hij weer te weinig koolzuur Bevat kan ik dan nog wat met het bier?

Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 784
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: Blik brouwen op fust
« Reactie #17 Gepost op: 12-01-2017 08:51 u »
Hoe lang staat die al? Misschien is je fust niet op druk omdat die nog niet klaar is. Sterk bier met te weinig of een verzwakte gist.

Offline Hetdijkhuis

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 15
  • Land: nl
  • gewoon lekker
Re: Blik brouwen op fust
« Reactie #18 Gepost op: 12-01-2017 12:33 u »
Hoe lang staat die al? Misschien is je fust niet op druk omdat die nog niet klaar is. Sterk bier met te weinig of een verzwakte gist.
De eerste heb ik na een maand geprobeerd 2de na anderhalve maand 3de na 2 maanden.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 27.682
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Blik brouwen op fust
« Reactie #19 Gepost op: 12-01-2017 21:22 u »
Heb ik al geprobeerd en weinig verschil. De koolzuur toevoeging van uit de fles is toch ook alleen om druk op te bouwen om je bier uit her fust te krijgen? Of voegt het ook koolzuur aan je bier toe?

En dan heb ik nog een vraag, sorry voor het lastig vallen. Als ik nou 6 gram per liter doe verhoog ik het een beetje? En als hij weer te weinig koolzuur bevat kan ik dan nog wat met het bier?

Met 4 g suiker per liter bier heb je niet veel koolzuur meer nodig om je bier uit het fust te krijgen. Pas als je het vat voor een groot gedeelte hebt leeg getapt heb voor het uitdrijven van het bier extra koolzuurgas nodig.

Door koolzuur op het bier te zetten lost er altijd koolzuur op in je bier. Er zijn hobbybrouwers die geen suiker toevoegen voor de hergisting op het fust. Zij voorzien hun bier van koolzuur door middel van het onder druk zetten van het bier met koolzuur uit een koolzuurfles.

De RVS fustjes van de professionele brouwers kunnen gelukkig meer koolzuurdruk aan dan de 5 liter partyvaatjes. Toch zit ook aan die vaatjes een maximale druk.

Wanneer de het koolzuurgehalte in het bier heel hoog is komt het bier met grote snelheid uit de tapkraan. Het bier is hierdoor heel lastig te tappen. Een oplossing kan zijn dunnere en langere bierleiding te gebruiken waardoor het bier meer weerstand ondervindt richting de tapkraan. Ook kun je een zogenaamde compensatiekraan gebruiken voor het tappen van het bier. Met een dergelijke kraan knijp je doorlaat van de kraan. Het gevolg hiervan is dat er een dunne straal bier uit de kraan komt.

In het geval het koolzuurgehalte in je bier laag is in combinatie met met een lage koolzuurdruk vanuit je drukfles krijg je veel schuim in je leidingen en tap je meer schuim dan bier. De oplossing is dan de kraan van het reduceerventiel van je koolzuurfles verder open te draaien waardoor de druk toeneemt.

En verder is dus het koolzuurgehalte van tapbier lager als dat van flessenbier.
Bij vatenbier is het gebruikelijk dat het koolzuurgehalte 4,6 - 4,8 g per liter is.
Flessenbier heeft een koolzuurgehalte dat ligt tussen de 7 en 9 g per liter. Een tripel zit meestal aan de bovenkant qua koolzuurgehalte.

Offline Hetdijkhuis

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 15
  • Land: nl
  • gewoon lekker
Re: Blik brouwen op fust
« Reactie #20 Gepost op: 12-01-2017 22:00 u »
Met 4 g suiker per liter bier heb je niet veel koolzuur meer nodig om je bier uit het fust te krijgen. Pas als je het vat voor een groot gedeelte hebt leeg getapt heb voor het uitdrijven van het bier extra koolzuurgas nodig.

Door koolzuur op het bier te zetten lost er altijd koolzuur op in je bier. Er zijn hobbybrouwers die geen suiker toevoegen voor de hergisting op het fust. Zij voorzien hun bier van koolzuur door middel van het onder druk zetten van het bier met koolzuur uit een koolzuurfles.

De RVS fustjes van de professionele brouwers kunnen gelukkig meer koolzuurdruk aan dan de 5 liter partyvaatjes. Toch zit ook aan die vaatjes een maximale druk.

Wanneer de het koolzuurgehalte in het bier heel hoog is komt het bier met grote snelheid uit de tapkraan. Het bier is hierdoor heel lastig te tappen. Een oplossing kan zijn dunnere en langere bierleiding te gebruiken waardoor het bier meer weerstand ondervindt richting de tapkraan. Ook kun je een zogenaamde compensatiekraan gebruiken voor het tappen van het bier. Met een dergelijke kraan knijp je doorlaat van de kraan. Het gevolg hiervan is dat er een dunne straal bier uit de kraan komt.

In het geval het koolzuurgehalte in je bier laag is in combinatie met met een lage koolzuurdruk vanuit je drukfles krijg je veel schuim in je leidingen en tap je meer schuim dan bier. De oplossing is dan de kraan van het reduceerventiel van je koolzuurfles verder open te draaien waardoor de druk toeneemt.

En verder is dus het koolzuurgehalte van tapbier lager als dat van flessenbier.
Bij vatenbier is het gebruikelijk dat het koolzuurgehalte 4,6 - 4,8 g per liter is.
Flessenbier heeft een koolzuurgehalte dat ligt tussen de 7 en 9 g per liter. Een tripel zit meestal aan de bovenkant qua koolzuurgehalte.
Ik gebruik 20 liter RvS fusten van inbev ( hertog jan), Daarnaast heb ik een restaurant en een kroeg en beschik over verschillende tapsystemen en flessen koolzuur.  Hoe zou ik dan koolzuur aan mijn bier kunnen toe voegen? Moet ik dan een koolzuur fles direct op een fust aan sluiten of zijn daar andere handige manieren voor? Want lastig tappen is het probleem niet hij komt vrij langzaam er uit.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 27.682
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Blik brouwen op fust
« Reactie #21 Gepost op: 12-01-2017 22:21 u »
Ik gebruik 20 liter RvS fusten van inbev ( hertog jan), Daarnaast heb ik een restaurant en een kroeg en beschik over verschillende tapsystemen en flessen koolzuur.  Hoe zou ik dan koolzuur aan mijn bier kunnen toe voegen? Moet ik dan een koolzuur fles direct op een fust aan sluiten of zijn daar andere handige manieren voor? Want lastig tappen is het probleem niet hij komt vrij langzaam er uit.


Daar hebben we op het forum vaker over gehad.
Zie bijvoorbeeld
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,5289.msg59671.html#msg59671
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,18741.msg276741.html#msg276741
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,31193.msg475508.html#msg475508
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,20966.msg313702.html#msg313702


Tags: thuistap