Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Westmalle tripel kloon  (gelezen 1056 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Online Martijn0172

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 75
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Westmalle tripel kloon
« Gepost op: 04-12-2016 21:06 u »
BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk1
Naam receptWestmalle kloon
Brouwdatum07-12-2016
BierstijlTripel
Volume13,0 l
Begin SG1,075 SG
Berekende kleur (Morey)8 EBC
Berekende bitterheid (Rager)36 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŰnt
14,50 lWater uit Zutphen
7,06 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
66 mg/l12 mg/l66 mg/l215 mg/l94 mg/l41 mg/l


Vergistbare ingrediŰnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,032 kgPilsmoutDingemans3 EBC80,0 %
0,758 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC20,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62,0 ░C1 min.45 min.4,8 l/kg
Alfa-amylaserust70,0 ░C8 min.20 min.4,8 l/kg
Uitmaischen78,0 ░C8 min.5 min.4,8 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
14,0 gE.K. Goldingpellets5,7%first wort hop22,2 IBU
10,4 gSpalt Selectbellen5,0%90 min.12,0 IBU
10,4 gSaazpellets3,4%10 min.1,8 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
2,0 pak(ken)Trappist High Gravity (3787)bovengist



Aankomende week wil ik aan de slag met dit volgende recept. Ik heb het recept van het boek "verander water in bier" ingevoerd en aangepast naar 13 liter wort. Iemand die opmerkingen heeft? Het valt me op dat ik een ander start en eind SG krijg (in het boek is het 1071 om 1011) en het aantal gram van het hop is vele malen minder, maar ik gebruik pellets ipv bellen dus dat zal logisch zijn?

Verder nog een vraag over de vergisting temperaturen. Volgens het boek "brew like a monk" is de start temperatuur 18c tot 20c voor de hoofdvergisting en vind de navergisting plaats op 8c. In het recept staat 19 voor de hoofdvergisting en 22 voor de navergisting. Wat is nu wijsheid?

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Online Neetje

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 620
  • Land: nl
  • De elektrische brouwer
Re: Westmalle tripel kloon
« Reactie #1 Gepost op: 04-12-2016 21:36 u »

Verder nog een vraag over de vergisting temperaturen. Volgens het boek "brew like a monk" is de start temperatuur 18c tot 20c voor de hoofdvergisting en vind de navergisting plaats op 8c. In het recept staat 19 voor de hoofdvergisting en 22 voor de navergisting. Wat is nu wijsheid?


19 hoofdgisting - 22 nagisting
Die 8 graden worden waarschijnlijk bedoelt voor het lageren.

Offline Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 513
  • Land: be
Re: Westmalle tripel kloon
« Reactie #2 Gepost op: 04-12-2016 22:07 u »
Je hebt te veel suikers in je stort 20%!!! dat is meer als bij een Duvel en die heeft maar 18% suiker in zijn stort. Je bier gaat leeg over komen.

Ter inspiratie:
Westmalle trippel. (was ook de basis voor het winnend recept Brouwland competitie 2012)

Type van het bier           : Westmalle trippel
Brouwvolume                : 100 liter
begindensiteit                : 1080
einddensiteit                 : 1011
alcoholgehalte               : 9,1%
IBU totaal                      : 43
EBC totaal                      : 12
Gist                               : Westmalle (of Wyeast Trappist High Gravity 3787)
Vergistingstemperatuur: 19░C start en laten oplopen tot 22░C verder vergisten bij 22░C nagisting bij 22░C

Moutstort

Moutsoort                         kg             %
Pilsmout                          25,00     82%
Munchener                        3,00     10%
Kristalsuiker                      2,50       8%

Maischschema

62░C;  35 min; 3,6 kg/l
67 ░C; 25 min; 3,6 kg/l
72░C;  20 min; 3,6 kg/l

Hoppen

Totale kooktijd : 85 min

hop                                                  alfazuur  gram      na...min          ibu's
Hallertau Perle                                  6,3%      125,0    5                       18
Spalt Select + Tettnang 50/50          5,0%      125,0    5                       13
Styrian Goldings (aroma)                 4,4%      85,0      35                      7
Saaz (aroma)                                   3,2%      85,0      65                      2
Fuggles (aroma)                              4,2%      85,0      65                      3


Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.637
  • Land: fr
  • Redacteur Reynaertgazette Beheerder Vlaams HBForum
Re: Westmalle tripel kloon
« Reactie #3 Gepost op: 05-12-2016 10:30 u »
Je hebt te veel suikers in je stort 20%!!! dat is meer als bij een Duvel en die heeft maar 18% suiker in zijn stort...


Klopt.
Je moet gewoon anders rekenen. Duvel heeft inderdaad echt 17,8 tot 20 % suiker in de stort, maar niet in gewichts% maar in % van de opgeloste storting! Dus bereken alles in ░Plato en 20% van het totale % aan ░P mag van suiker komen.

als je het dan herrekent naar werkelijk gewicht% is het "slechts" 12% suiker
bij dextrose 12,5 gewicht% nemen omdat daar een beetje water in gebonden zit.

een bewezen recept vindt je hier
Mijn leuze is LEF!:
LibertÚ, EgalitÚ, FraternitÚ.

Offline Robert1968

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 651
  • Land: nl
Re: Westmalle tripel kloon
« Reactie #4 Gepost op: 05-12-2016 11:46 u »
Klopt.
Je moet gewoon anders rekenen. Duvel heeft inderdaad echt 17,8 tot 20 % suiker in de stort, maar niet in gewichts% maar in % van de opgeloste storting! Dus bereken alles in ░Plato en 20% van het totale % aan ░P mag van suiker komen.

als je het dan herrekent naar werkelijk gewicht% is het "slechts" 12% suiker
bij dextrose 12,5 gewicht% nemen omdat daar een beetje water in gebonden zit.

een bewezen recept vindt je hier


Klopt dat wel Ronnie? Als je in staat ben om 75% extract uit de 3,032 kg (hoe verzin zo'n gewicht :)) te halen is dit 2274 g suikers uit de mout. Het aandeel kristalsuiker is dan 758/(758+2274) = 25%.
Of refereer je in je berekening naar de Duvel?

Online Martijn0172

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 75
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westmalle tripel kloon
« Reactie #5 Gepost op: 05-12-2016 17:28 u »
Ik heb het recept aangepast in munchermout en minder suiker. De hopgifte heb ik gehouden op het eerste recept (dit heb ik nl allemaal liggen). Zal dit beter zijn?

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk1
Naam receptWestmalle kloon
Brouwdatum07-12-2016
BierstijlTripel
Volume14,0 l
Begin SG1,082 SG
Berekende kleur (Morey)12 EBC
Berekende bitterheid (Rager)38 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd85 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŰnt
14,10 lWater uit Zutphen
9,62 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
66 mg/l12 mg/l66 mg/l215 mg/l94 mg/l41 mg/l


Vergistbare ingrediŰnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,974 kgPilsmoutDingemans3 EBC82,0 %
0,485 kgMŘnchenermoutDingemans15 EBC10,0 %
0,388 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC8,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62,0 ░C1 min.35 min.3,2 l/kg
Alfa-amylaserust67,0 ░C5 min.25 min.3,2 l/kg
Uitmaischen72,0 ░C20 min.5 min.3,2 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
12,1 gSpalt Selectbellen5,0%90 min.12,7 IBU
16,2 gE.K. Goldingpellets5,7%first wort hop23,6 IBU
11,2 gSaazpellets3,4%10 min.1,8 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
2,0 pak(ken)Trappist High Gravity (3787)bovengist



Offline GeBaxke

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 306
  • Land: nl
  • C6H12O6 ----> 2 C2H5OH + 2 CO2 Lekker toch
Re: Westmalle tripel kloon
« Reactie #6 Gepost op: 06-12-2016 10:14 u »
Deze heb ik een keer gebrouwen en het komt dicht in de buurt van het origineel.
Leuk ter vergelijking:

http://www.candisyrup.com/uploads/6/0/3/5/6035776/westmalle_tripel_-_041.pdf
Het leven begint bij  50.
1.050 om precies te zijn.

Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.637
  • Land: fr
  • Redacteur Reynaertgazette Beheerder Vlaams HBForum
Re: Westmalle tripel kloon
« Reactie #7 Gepost op: 06-12-2016 10:14 u »
Klopt dat wel Ronnie? Als je in staat ben om 75% extract uit de 3,032 kg (hoe verzin zo'n gewicht :)) te halen is dit 2274 g suikers uit de mout. Het aandeel kristalsuiker is dan 758/(758+2274) = 25%.Of refereer je in je berekening naar de Duvel?

1) ik haal altijd 78% tot 81%
2) ik heb de Duvel als voorbeeld genomen.
Mijn leuze is LEF!:
LibertÚ, EgalitÚ, FraternitÚ.

Online Martijn0172

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 75
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westmalle tripel kloon
« Reactie #8 Gepost op: Gisteren om 18:26 »
Maandag 9 januari dit brouwsel gebotteld. De hoofdvergisting zat op 19 ║C, de na vergisting op 22 ║C. Ik heb 2 activators toegevoegd, volgens BrouwHulp had ik een overschot van 20 miljard cellen. Het bier had een start sg van 1080, eind sg van 1010, 4 punten lager dan voorspeld. Het zou nu 9,1% moeten zijn. Ik heb gebotteld met 8 g suiker per liter. En de flesjes weg gezet bij 22 ║C. Het bier was eigenlijk vlak na oud en nieuw al klaar om te bottelen maar ben een week ziek geweest. Gisteren een flesje open getrokken. Er zit totaal geen koolzuur in en het smaakt er zoet, als ik in het flesje kijk zie ik ook geen gistactiviteit. Ik zie wel de opgeloste suiker. Ik weet 5 dagen zegt nog niks maar ik had eigenlijk wel iets van activiteit verwacht, dit had ik nl wel bij mijn vorige 3 brouwsels. Zou het kunnen zijn dat de vergisting verstokt is op de fles?

Offline Juindorper

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 216
  • Land: nl
Re: Westmalle tripel kloon
« Reactie #9 Gepost op: Gisteren om 18:57 »
Maandag 9 januari dit brouwsel gebotteld. De hoofdvergisting zat op 19 ║C, de na vergisting op 22 ║C. Ik heb 2 activators toegevoegd, volgens BrouwHulp had ik een overschot van 20 miljard cellen. Het bier had een start sg van 1080, eind sg van 1010, 4 punten lager dan voorspeld. Het zou nu 9,1% moeten zijn. Ik heb gebotteld met 8 g suiker per liter. En de flesjes weg gezet bij 22 ║C. Het bier was eigenlijk vlak na oud en nieuw al klaar om te bottelen maar ben een week ziek geweest. Gisteren een flesje open getrokken. Er zit totaal geen koolzuur in en het smaakt er zoet, als ik in het flesje kijk zie ik ook geen gistactiviteit. Ik zie wel de opgeloste suiker. Ik weet 5 dagen zegt nog niks maar ik had eigenlijk wel iets van activiteit verwacht, dit had ik nl wel bij mijn vorige 3 brouwsels. Zou het kunnen zijn dat de vergisting verstokt is op de fles?
Vreemd... wacht nog maar een weekje. Met de Westmalle gist zou dat toch wel goed moeten komen.
Nog vreemder vind ik dat je opgeloste suiker kunt zien.  ???

Online Martijn0172

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 75
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westmalle tripel kloon
« Reactie #10 Gepost op: Gisteren om 19:28 »
Ik vermoed het dat het de suiker is, je ziet dit effect ook in je thee als je er suiker bijvoegt en niet goed roert.

Offline Brouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.457
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westmalle tripel kloon
« Reactie #11 Gepost op: Gisteren om 19:33 »
Ik vermoed het dat het de suiker is, je ziet dit effect ook in je thee als je er suiker bijvoegt en niet goed roert.
Flesjes een keer omschudden, hierdoor lost de suiker weer op.
In de planning: Weizenbock, Robust Porter, Urtyp
In het gistvat: Barely wine (eikenvat)
Op de fles: Weizen, American IPA, English IPA, Brown Porter, Quad, Dubbel, Orval, RIS

Offline Juindorper

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 216
  • Land: nl
Re: Westmalle tripel kloon
« Reactie #12 Gepost op: Gisteren om 19:36 »
Ik vermoed het dat het de suiker is, je ziet dit effect ook in je thee als je er suiker bijvoegt en niet goed roert.
Waarschijnlijk is het gist dat je ziet. 8 gram suiker per liter lost gemakkelijk op.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 26.334
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Westmalle tripel kloon
« Reactie #13 Gepost op: Gisteren om 20:47 »
Maandag 9 januari dit brouwsel gebotteld. De hoofdvergisting zat op 19 ║C, de na vergisting op 22 ║C. Ik heb 2 activators toegevoegd, volgens BrouwHulp had ik een overschot van 20 miljard cellen. Het bier had een start sg van 1080, eind sg van 1010, 4 punten lager dan voorspeld. Het zou nu 9,1% moeten zijn. Ik heb gebotteld met 8 g suiker per liter. En de flesjes weg gezet bij 22 ║C. Het bier was eigenlijk vlak na oud en nieuw al klaar om te bottelen maar ben een week ziek geweest. Gisteren een flesje open getrokken. Er zit totaal geen koolzuur in en het smaakt er zoet, als ik in het flesje kijk zie ik ook geen gistactiviteit. Ik zie wel de opgeloste suiker. Ik weet 5 dagen zegt nog niks maar ik had eigenlijk wel iets van activiteit verwacht, dit had ik nl wel bij mijn vorige 3 brouwsels. Zou het kunnen zijn dat de vergisting verstokt is op de fles?

Geduld, geduld en geduld!

Als je wat langer wacht met bottelen nadat het bier is uitgegist komt de hergisting op de fles langzamer op gang.
Bierbrouwen is niet altijd een exacte wetenschap, alhoewel het er soms wel op lijkt.
Biertypen komen en gaan, bier zal altijd bestaan!

Offline Walter1991

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 6
  • Land: nl
  • Weet wat je drinkt
Re: Westmalle tripel kloon
« Reactie #14 Gepost op: Gisteren om 21:49 »
Ik schud inderdaad ook altijd ff en houd de flesjes dan op zen kop met schudden. Wat ik ook wel een handige tip vond is om 1 plastic flesje te vullen. Daar kan je dan in knijpen on te kijken of er al druk opgebouwd is. Maar daar heb je nu helaas weinig aan :(. Ben wel erg benieuwd naar hoe het eind resultaat smaakt  ;)

Online Martijn0172

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 75
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westmalle tripel kloon
« Reactie #15 Gepost op: Gisteren om 23:26 »
Ik heb ze vanavond allemaal even op de kop geschud. Ik ga ook voorlopig geen flesje meer open maken besloten

Offline Underdike

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 297
  • Land: nl
  • www.keut.beer
    • www.keut.beer
Re: Westmalle tripel kloon
« Reactie #16 Gepost op: Vandaag om 00:00 »
Heb je de gist misschien toegevoegd toen het jongbier nog heel warm was ?
Met 8 gr/l zou je toch wel Ýets al verwachten ?
De receptenschrijver van een 6 man sterke vriendengroep die plm. 60 liter (6+ kratten) bier per brouwsel maken.
Voorkeur voor minder bittere bieren.
Website : www.keut.beer

Tags: