Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Kristalsuiker koken voor toevoegen lagering?  (gelezen 700 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Weerdenburger

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 8
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Kristalsuiker koken voor toevoegen lagering?
« Gepost op: 09-01-2017 23:02 u »
Ik wil het alcoholpercentage opkrikken door na de hoofdgisting extra kristalsuiker toe te voegen. Nou lees ik overal dat je dit moet koken. Eigenlijk wel vreend, want bij botteling doen velen dat niet.

Vandaar de vraag, heeft iemand ervaring met het toevoegen van suiker direct uit het pakje?
En is er echt een gevaar voor infectie als je niet kookt?

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 819
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: Kristalsuiker koken voor toevoegen lagering?
« Reactie #1 Gepost op: 09-01-2017 23:07 u »
Ik wil het alcoholpercentage opkrikken door na de hoofdgisting extra kristalsuiker toe te voegen. Nou lees ik overal dat je dit moet koken. Eigenlijk wel vreend, want bij botteling doen velen dat niet.

Vandaar de vraag, heeft iemand ervaring met het toevoegen van suiker direct uit het pakje?
En is er echt een gevaar voor infectie als je niet kookt?

Ik denk eerder dat de reden is dat dat makkelijker is dan het alternatief.

Offline RienP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.262
  • Land: nl
  • Meer recept-ideeŽn dan tijd om te brouwen.
Re: Kristalsuiker koken voor toevoegen lagering?
« Reactie #2 Gepost op: 09-01-2017 23:29 u »
Als ik suiker tijdens de vergisting toevoeg, gooi ik de suiker zo in het gistvat. Ik heb hier tot nu toe nog geen infectie gehad (uiteraard is dat geen wetenschappelijk bewijs).
Ik roer het ook niet door, maar laat de gist gewoon z`n gang gaan. Ik doe dit echter wel op dag 3 of 4 van vergisting als deze nog vol actief is.

Offline zilver_brouwer

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 235
  • Land: nl
Re: Kristalsuiker koken voor toevoegen lagering?
« Reactie #3 Gepost op: 09-01-2017 23:40 u »
Nou lees ik overal dat je dit moet koken. Eigenlijk wel vreend, want bij botteling doen velen dat niet.

Dat doe ik dan dus juist wel, maar voor een hele andere reden.
Pak eens een glas koud water, en schep er een lepel kristalsuiker in, en ga dan eens kijken hoeveel moeite het kost voordat het oplost. Als je het kookt heb je een steriel suikerwater dat meteen oplost/verspreid door je (jong)bier.

Offline Paard

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 281
  • Land: 00
Re: Kristalsuiker koken voor toevoegen lagering?
« Reactie #4 Gepost op: 10-01-2017 19:15 u »
Koken is niet nodig het kan er zo bij, bij het bottelen duurt het echter te lang om de suiker op te lossen dus kook je het even op en mengt het dan met het jongbier dan is het bottelen daarna lekker makkelijk.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.065
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Kristalsuiker koken voor toevoegen lagering?
« Reactie #5 Gepost op: 10-01-2017 22:00 u »
Door een suikeroplossing te maken heb je minder last van het opbruisen van bier. Er zit immers koolzuur in het bier.

Gooi maar eens een schep suikerkristallen in een glas cola.

Offline Weerdenburger

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 8
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Kristalsuiker koken voor toevoegen lagering?
« Reactie #6 Gepost op: 10-01-2017 22:12 u »
Dank voor jullie reactie! Zo zie je maar dat het internet ook kan verwarren.

Met bottelen heb ik geen last van schuimvorming. Dat komt denk ik omdat ik de lagering doe met waterslot ipv dichte dop.

Voor het toevoegen zal ik voortaan het suiker gaan oplossen. Ik denk inderdaad dat dat in het jongbier beter/sneller wordt opgenomen zodat het gist aan de slag kan.

Offline Weerdenburger

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 8
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Kristalsuiker koken voor toevoegen lagering?
« Reactie #7 Gepost op: 10-01-2017 22:14 u »
Koken is niet nodig het kan er zo bij, bij het bottelen duurt het echter te lang om de suiker op te lossen dus kook je het even op en mengt het dan met het jongbier dan is het bottelen daarna lekker makkelijk.

Je bedoelt dan voordat je gaan bottelen de suikeroplossing (wat ik nu in de flesjes doe alvorens te bottelen) in het lagervat doen?

Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 819
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: Kristalsuiker koken voor toevoegen lagering?
« Reactie #8 Gepost op: 10-01-2017 22:28 u »
Je bedoelt dan voordat je gaan bottelen de suikeroplossing (wat ik nu in de flesjes doe alvorens te bottelen) in het lagervat doen?

Wat ik (en de meeste) doe is dit:
Op een begeven moment is mijn bier uitvergist, heb ik eventueel gekoudhopt en het bier een paar dagen op -2 tot 3 graden gezet (coldcrashen). Dan hevel ik zonder gist over naar een grote emmer met een kraantje eraan (bottelvat). Ik kijk hoeveel bier er precies in zit (zit een maatverdeling op) en reken dan hoeveel suiker ik moet toevoegen. Ik zet op vuur een pannetje met een beetje water (100 ml) en breng het tot een graad of 50. Daar voeg ik de berekende hoeveelheid suiker aan toe en roer het er even door. Dit voeg ik aan het jongbier in het bottelvat toe, roer voorzichtig zonder te spetteren en vervolgens bottel ik met een bottelpijpje die met een siliconenslang aan de kraan vast zit.

Je weet dan altijd 100% zeker dat in elk flesje evenveel suiker zit. Geen verschil tussen grote of kleine flessen meer. En het is veel minder werk dan in elk flesje afzonderlijk suiker te doen.

Tags: