Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Koken waarom zo lang?  (gelezen 1468 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Peter van Den Berg

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 21
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Koken waarom zo lang?
« Gepost op: 07-01-2017 10:14 u »
Hallo,ik ben nog een leek op alle gebied wat bier brouwen aangaat.
Dus hier heb ik een beginners vraag denk ik,maar hier is vast wel iemand die iets zinnigs kan zeggen.
Waarom zo lang koken waarom is bv een half uur niet lang genoeg?
Alvast bedankt voor het antwoord.

Groet Peter.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline stiaanke

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 45
  • Land: be
Re: Koken waarom zo lang ?
« Reactie #1 Gepost op: 07-01-2017 10:27 u »
Zie bovenaan rechts Wiki hobbybrouwen.nl  ;)

Het koken van wort is belangrijk voor diverse redenen:

-    steriliseren van het wort
-    het isomeren van alfazuren uit de hopharsen
-    verdampen van ongewenste smaakstoffen
-    uitvlokken van grote opgeloste eiwitten
-    verdampen van overtollig water


Omdat er ongewenste stoffen in het wort opgelost zijn die eruit moeten middels verdamping is het belangrijk om tijdens het koken de pan niet af te sluiten. Doe je dat toch dan krijg je afwijkende smaken in je bier.


Aan het begin van het koken komen de hopharsen vrij uit de hop. Uit de hopharsen komen de alfazuren vrij. Door het koken isomeriseren de alfazuren. Het zijn de geïsomeriseerde hopharsen die voor de bitterheid van bier zorgen. Het isomerisatieproces kost de nodige tijd. Dit betekent dat door langer te koken worden meer iso-alfazuren gevormd worden.

Offline Roelof

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 497
  • Land: nl
  • Brouwerij Duvelsver.
    • Wortketel
Re: Koken waarom zo lang ?
« Reactie #2 Gepost op: 07-01-2017 10:28 u »
Hoi Peter. Klik even op Tags, bovenaan op de pagina, en klik dan op Koken
Dan heb je genoeg leesstof voor het hele weekend.
Succes.

Offline Peter van Den Berg

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 21
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Koken waarom zo lang ?
« Reactie #3 Gepost op: 07-01-2017 11:54 u »
Bedankt  ga ik doen.

Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.700
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Re: Koken waarom zo lang ?
« Reactie #4 Gepost op: 07-01-2017 16:47 u »
In het KaHo Gent (afdeling van universiteit Leuven / DE brouwerijschool) heeft men al een heel programma opgezet om met minder kooktijd de hop te kunnen isomeriseren (= langste tijd)

Niet succesvol echter, het enige alternatief is reeds geisomeriseerd hopconcentraat gebruiken en dat komt duurder uit en evenaart meestal niet wat men wil.
Hebben geprobeerd:
- lagere temperaturen
- minder lang koken
- onder vacuüm koken

Contre les forces du nature il n'y a pas de résistance  :)

Offline Roelof

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 497
  • Land: nl
  • Brouwerij Duvelsver.
    • Wortketel
Re: Koken waarom zo lang ?
« Reactie #5 Gepost op: 07-01-2017 18:31 u »

Offline Bart LJ

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 187
  • Land: nl
  • IBU: Ik Brouw in Utrecht
Re: Koken waarom zo lang ?
« Reactie #6 Gepost op: 07-01-2017 20:16 u »
Tegen de krachten van de natuur is er geen verdediging.

Of zoiets...


Offline bjorri

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 295
  • Land: nl
  • eeuwige beginner
Re: Koken waarom zo lang ?
« Reactie #8 Gepost op: 08-01-2017 13:04 u »
In het KaHo Gent (afdeling van universiteit Leuven / DE brouwerijschool) heeft men al een heel programma opgezet om met minder kooktijd de hop te kunnen isomeriseren (= langste tijd)

Niet succesvol echter, het enige alternatief is reeds geisomeriseerd hopconcentraat gebruiken en dat komt duurder uit en evenaart meestal niet wat men wil.
Hebben geprobeerd:
- lagere temperaturen
- minder lang koken
- onder vacuüm koken

Contre les forces du nature il n'y a pas de résistance  :)

Als we hier de voorzichtige conclusie mogen trekken dat koken voornamelijk voor de hop is dan is het logisch gevolg dat continu een overdreven rollende kook dus overbodig is. Net aan koken zou dus even effectief werken. Dat scheelt een hoop energie en ook een hoop minder vocht in huis maar nog geen tijdwinst. Omdat ik dit gevoel al had start ik de kookwekker op 95 graden, dat scheelt me wel weer een tien minuten.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.065
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Koken waarom zo lang ?
« Reactie #9 Gepost op: 08-01-2017 13:47 u »
Als we hier de voorzichtige conclusie mogen trekken dat koken voornamelijk voor de hop is dan is het logisch gevolg dat continu een overdreven rollende kook dus overbodig is. Net aan koken zou dus even effectief werken. Dat scheelt een hoop energie en ook een hoop minder vocht in huis maar nog geen tijdwinst. Omdat ik dit gevoel al had start ik de kookwekker op 95 graden, dat scheelt me wel weer een tien minuten.


Het lange koken is zeker niet alleen voor het isomeriseren van de hop.

Nog niet zo heel lang geleden is er topic gestart met als titel Koken hoe lang

In dit topic verwees ik naar een presentatie die Theo Sonnemans, brouwmeester bij de Lindeboom brouwerij, gegeven heeft over het koken van het wort. Deze presentatie kun je nog steeds downloaden.

Tags: